CikkekTájak és városokVendégírás

Stonewrought Dam

Elöljáróban hadd mutatkozzam be. Őri András vagyok, Warcraftot már a Warcraft II. óta játszom, World of Warcraftot meg már a kezdetektől, mióta csak lehet. Kezdetben PVP irányultságú voltam, de csak mert nagyon nem szerettem a hordát és úgy éreztem a legtöbbet azzal tehetek, ha gankelem őket, aztán idővel a raidek kezdtek izgatni. Éveken át raideltem és éppen pár hónapja vonultam vissza a kocka életmódból és váltottam csendes casual játékmenetre. Még raider koromban találtam ki, két nagyon kedves guild társammal, hogy fordítsuk le magyarra a taktikákat. Ez a Burning Crusade vége táján volt. Hirtelen jött ötlet volt, de tisztes eredményt értünk el. Egy akkortájt induló project, a buffspot is megkeresett, hogy társuljunk hozzájuk, de sajnos mire elindult az oldal a lelkesedés is kihalt vele, így hamar megbukott. Az írásaink, fordításaink talonba kerültek. Végül eluntam a dolgot és 2009-ben megvettem a bosstaktika domaint, elindult a blog-portál jellegű oldal. Hol többen írtuk, hol csak én. Most Gittával úgy döntöttünk, hogy a Wow-lore blog és a bosstaktika összedolgozik ezentúl. Ennek az együttműködésnek a keretében fogadjátok szeretettel a wowpedia.com-ról (meg még pár helyről) fordított kis szösszenetemet a Stonewrought Damről.

Bár ma már kevesen emlékeznek rá, de a Stonewrought gátat a Dark Iron törpök építették, még a három törp nemzetség háborúja előtt (War of the Three Hammer). Az tervezője, akire a gát neve is utal, Franclorn Forgewright volt, a törpök főépítésze.

A gát felügyelője a törpök polgárháborúja után – és a Cataclysm előtt – VII. Hinderweir főmérnök (Chief Engineer Hinderweir VII) volt, és meg is gyült a baja az eredeti építőkkel, hisz a Dark iron nemzetség fel akarta robbantani a gátat.

Bár elsőre nem sikerült (ebben a World of Warcraftot játszó játékosok segítettek a főmérnöknek, egy quest sorozatban kiderítették a Dark Iron nemzetség szándékát, felkutatták és megakadályozták azt, majd még bosszút is álltak), de a Cataclysm előtt végül csak sikerült egy lyukat robbantani rajta, amin a tó vize akadálytalanul ömlött Wetlandsre. A gát feletti híd parancsnoksága így a Dark Iron törpök kezébe került, míg végül Deathwing könnyedén lerombolta a lenyűgöző építményt.

A gát, amíg állt, feltartotta az Ironforge hegységből érkező olvadt hó táplálta vizeket és ezzel kétszeresére emlte Loch Modan (a tó) vízszintjét. Ugyanekkor azonban a jóval mélyebben fekvő Wetlands folyóit jócskán elapasztotta, ott az egykori folyóágyakban mocsaras területek alakultak.

Ma már csak romjait láthatjuk, pedig egykor Eastern Kingdoms egyik legnagyobb csodája volt.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .