CikkekCikkfordítás

A Kárhozat Rejtjele Draenoron

Amennyiben nem emlékszel az eredeti The Cipher of Damnation történetre, akkor itt elolvashatod.

Van néhány olyan varázslat, amely túl veszélyes ahhoz, hogy egy halandó tudjon róla. Ilyen a Cipher of Damnation, vagyis a Kárhozat Rejtjele is – egy olyan erőteljes varázsige, amely képes volt megszakítani a kapcsolatot Draenor orkjai és az általuk tisztelt elemek között. De a Rejtjel nem kizárólagosan Draenoron létezik. Valójában hasonló erőt már Azerothon is felébresztettek.

HandOfGuldan-header-mr062915

Azon az idővonalon, amelyből mi jövünk, a Rejtjelet először Gul’dan használta Shadownmoon Valleyben, hogy egy hatalmas fel-vulkánt hozzon vele létre, a Hand of Gul’dant, vagyis a Gul’dan Kezét, és ezzel teljesen elvágta a kapcsolatot a Régi Horda ork klánjainak sámánjai és korábbi elementál patrónusaik között. A Rejtjel egy elmondhatatlan erővel bíró varázslat – ezzel idézték meg Draenorra Cyrukhot, a Tűzurat, és ezzel őrjítették meg őt. Egy eltorzult világhoz kötve, a warlockok démoni fel-mágiájával beszennyezve Cyrukh sok-sok évig őrjöngött. Még Gul’dan halála és Draenor széthullása után is Cyrukh megmaradt.

Az igazságot a Rejtjelről egy ork farmertől, Oronok Torn-Hearttól tudtuk meg, amikor először találkoztunk vele Shadowmoon Valleyben, miközben a disznóit gondozta. De Oronok nem volt mindig farmer – szemtanúja és segítője volt Gul’dan romboló tevékenyéségének. Egykor sámán volt, aztán őmaga is warlock lett, és Gul’dant szolgálta azon a végzetes napon, amikor az ork felolvasta a Rejtjelet. Azonban s vulkán felemelkedése, Cyrukh megidézése és megkötése mind eltörpültek amellett, hogy a Rejtjel használatával végérvényesen megszentségtelenítették az ork népnek a világhoz fűződő ősi kötelékeit. Attól a pillanattól kezdve, hogy Gul’dan kimondta a varázsigét, hosszú évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy az időközben Outlanddé vált világ elementáljainak sikerüljön valamiféle látszat-kapcsolatot helyreállítania a világgal. Így igaz – Gul’dan az elemeket nemcsak az orkoktól vágta el, hanem magától a világtól is. És évtizedekbe került nekik, míg helyreállították azt.

És amilyen szörnyűnek hangzik ez, úgy mérlegeljük Khadgar szavait.

„A Kárhozat Rejtjele valóban egy erőteljes varázsige. Ősi és kaotikus, és a rejtjel felelős számos tragédiáért világunk történelmében. Így, mondhatjuk, nemcsak kizárólag Draenoron érvényes.

A lángoló szimbólum, amit láttál, Kael’thas jele volt. Az, hogy ő tudott az ősi szavakról, sok mindent megmagyaráz.

A felfedezésed felriasztotta a naarukat. A’dal kéri, hogy minél előbb gyere Shattrath Városba. Ha úgy döntöttél, hogy eljösz, keress meg a Terrace of Lighton.

Mély tisztelettel

Khadgar

Tudjuk, hogy Kael’thasnak sikerült a Sunwell segítségével egy portált létrehoznia, amelyen át Kil’jaeden Azerothra léphetett volna. Most már világos, hogy a Kárhozat Rejtjelét használta fel hozzá. Vajon emiatt tartotta meg Gul’dan? Oronok elmondta nekünk, hogy Gul’dan a saját lakrészében tartotta a Rejtjelet Karaborban közel két évtizedig, és még Illidan is úgy gondolta, hogy ahelyett, hogy felhasználná, inkább biztonságba kellene helyeznie. Valószínűleg ekkor találhatta meg Kael’thas, és így elgondolkodhatunk azon, hogy vajon a Rejtjel megismerése adta az ötletet Kael’thasnak, hogy „cseréljen fizetőtisztet” és inkább a Légióhoz csatlakozzon.

De még mielőtt túl mélyre mennénk ezen az úton, gondoljunk csak egy kicsit Cyrukhra, a Tűzúrra, és egy másik Tűzúrra, akit ismerünk.

TheCipher-header-mr062815

Nem kizárólag Draenoron érvényes

A mi idővonalunkon, Gul’dan Rejtjel-használata valószínűleg megágyazott Draenor végső elpusztulásának és Outland születésének – nem tudhatjuk biztosan, de az világos, hogy az elemeknek nem volt lehetőségük rá, hogy megvédjék a bolygót Ner’zhul portálaitól Gul’dan akciója után. Évtizedekkel később egy csapat kalandornak kellett rekonstruálnia a Rejtjelet és felhasználnia ahhoz, hogy kicsalogassák Cyrukhot, a Tűzurat, és csak az ő elpusztításával voltak képesek az elemek végül teljesen begyógyítani a törést köztük és világ között.

De ahogy Khadgar említette, a Rejtjel nem kizárólag Draenoron érvényes. Gondoljunk csak egy kicsit egy másik Tűzúrra, akit egy olyan erőteljes tűzzel idéztek meg, hogy az egy egész régiót felperzselt. A ma Burning Steppes-ként, Lángoló Sztyeppékként ismert terület eredetileg egy átlagos hegyvidéki terület volt Redridge-től északra, ahol a Dark Iron törpök telepedtek le azután, hogy száműzték őket Ironforge-ból. A War of the Three Hammer, vagyis a Három Pöröly Háborúja során a varázsló-thán Thaurissan elvesztette a feleségét, Modgudot Grim Batol ostroma során, és a Dark Iron törpöket visszaszorították Thaurissan városában (igen, magáról nevezte el – ő volt a Dark Iron törpök önjelölt császára és nem volt különösebben szerény). Miután felismerte azt, hogy nem tudja legyőzni ellenfeleit, a mágia felé fordult, remélve, hogy ezzel megfordítja a hadiszerencséjét. A Héttel, a Dark Iron társadalom hatalmas patriarcháival együtt a ma Molten Core-ként ismert helyre ment, hogy egy nagyerejű szellemet idézzen meg, amely majd elpusztítja ellenségeiket.

És most gondoljunk vissza arra, amikor Gul’dan használta a Rejtjelet. Egy gigászi vulkánt hozott létre, és Cyrukhot, a Tűzurat Draenorhoz láncolta.

Amikor Thaurissan végrehajtotta a varázslatát, egy hatalmas vulkán hozott létre (ez a Blackrock Mountains), éa Ragnarost, a Tűzurat, Azeroth-hoz láncolta. De Thaurissan, a Hetek és még sok-sok Dark Iron törp azonnal meghalt, amikor Ragnaros erre a világra jött – robbanásszerű belépője Azeroth-ra elpusztította a hegyeket, és forrongó pusztulást hozott, amellett, hogy a Dark Iron klánt arra kárhoztatta, hogy a Tűzurat szolgálják. Úgy tűnik, hogy Thaurissannak egyszerűen nem volt szerencséje (vagy megfelelő képessége), úgy mint Gul’dannak. Lehet, hogy azzal, hogy elvágta a kapcsolatot Draenor és az elemek között, túlélhette a Rejtjel ilyen használatát. De az is tisztán látszik, hogy Thaurissan használta a Rejtjelet, ugyanúgy, ahogy Gul’dan – és amikor a hatalmas fekete sárkány, Deathwing megpróbálta elpusztítani a világot, még Ragnaros-szal is összefogott, és megpróbált egy olyan alapos elementál nyugtalanságot előidézni, amely széttörte Draenort, még mielőtt Outland szétszakadt világává változott volna.

Így most már van egy jelöltünk arra, hogy ki használhatta a Rejtjelet Azerothon, ahogyan azt Khadgar említette. De eddig csak Outlandról és Azeroth-ról beszéltünk. A Rejtjel ugyanakkor ezen az új idővonalon is jelen van, és lehet, hogy van is okunk félni attól, hogy hamarosan használni fogják.
TheCipher-header

Ha egyszer övé lesz a Rejtjel

Eddig azt láttuk, hogy a mi idővonalunkon Gul’dan arra használta a Rejtjelet, hogy bebörtönözzön egy elementál lordot, és szétszakítsa az elemek kapcsolatát Draenorral. Vajon miért akarná használni most ezen a Draenoron? A Draenor és az elemek közötti kapcsolat megszakítása jelentősen meggyengítené ellenségeit, és még inkább a Burning Legion karjai közé taszítaná az Iron Horde-ot. És emlékezzetek, nagyon valószínű, hogy Kael’thas a Rejtjelet használta fel ahhoz, hogy Kil’jaeden testét Azeroth-ra idézze. Vajon a Rejtjel a kulcs ahhoz, hogy mi hozta Draenorra Archimonde-ot?

A Rejtjel túl erős és értékes ahhoz, hogy parlagon és gazdátlanul heverjen. Egy olyan titok, amelyről halandóknak nem lenne szabad tudniuk. Gul’dan kezében pedig már elpusztított egy világot.

(Forrás: Blizzardwatch)

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .