Artifact fegyverekCikkekCikkfordításWoW:Legion

A Rogue Artifact fegyverek

A Rogue-ok Azeroth szemfényvesztői, zsiványai. Széleskörű fegyvertáruk lehetővé teszi, hogy csapdákat deaktiváljanak, titkos átjárókat és szobákat fedezzenek fel, mágikus tárgyakat törjenek fel. Elég jók a harcokban is, és ha gyorsan és észrevétlenül tudnak támadni – vagy egy szövetséges segítségével hátba tudnak támadni – igen halálosak tudnak lenni. És természetesen mesterei a lopakodásnak. Azeroth rogue-jai ismerik a bolygó rejtekhelyeit, tapasztalt és képzett ellenfelek azok számára, akik ódzkodnak a sötéttől, mert félnek attól, ami ott ólálkodik. Ideális kémek, ők a rejtett sikátorok csuklyák alakjai, akik az árnyékban suttognak.

Amióta sötét sikátorok léteznek, és egyesek sötét üzelmeket kívánnak folytatni, azóta vannak rogue-ok, így az egyik legrégebbi mesterség Azerothon. A rogue-ok meglehetősen széleskörű kasztot képeznek a társadalmon belül, bár a legtöbben a társadalom alsó rétegében helyezkednek el – kalózok, tolvajok, orgyilkosok. A rogue-okat csak a megállapodásuk köti, és a szavuk annyit ér, mint az a pénz, amellyel megfizették szolgálataikat. Ugyanakkor néhányan fontos szerepet is betöltenek a társadalomban, habár ritkán szólnak róluk a történelemkönyvek.
Talán emiatt is a rogue-ok megítélése kicsit hasonló a Warlockokéhoz, mivel egyik sem kifejezetten az önzetlenségéről híres. De míg a Warlockoknál mondhatjuk, hogy azért igyekeznek a sötét mágia mesterei lenni, hogy így használják fel a Lángoló Légió saját fegyvereit ellenük, a rogue-oknak még ez a mentségük sincs. ők csak zsiványok, az alkalom szülte lehetőségek mesterei, akik megfelelő összegért nem félnek attól, hogy bemocskolják a kezüket. Végülis elég nehéz boldogulni sokszor a világban, és a Lángoló Légió ellen a rogue-ok képességeire is nagy szüksége van mind az Alliance-nak, mind a Hordának.

Assassination – Anguish and Sorrow

A hivatalos leírás szerint az ork warlock, Gul’dan ezeket a tőröket személyes orgyilkosának, Garonának készíttette. Úgy tartják, hogy a pengék vért isznak és kimutathatatlan mérgeket tartalmaznak, így kevés nyomot hagynak baljós munkájuk után: kiváló eszközök egy orgyilkos számára. Garona számos bűntettet vitt véghez velük Gul’dan irányítása alatt, köztük Stormwind királyának, Llane Wrynnek a meggyilkolását, aki a barátja volt. Ezek után kétségbeesésében arra kérte Meryl Winterstormot, akiben megbízott, hogy segítsen neki elrejteni a fegyvereket, reménykedve abban, hogy többé nem kell használni őket.

Az Assassination (Orgyilkos) Rogue-ok a két leghírhedtebb tőrt kapták meg, amit a Rogue történelemből ismerünk. Anguish és Sorrow (Gyötrelem és Bánat) voltak azok a pengék, amellyel Garona Halforcen megölte Llane Wrynn király az Első Háború során. Azonban van pár dolog, ami mégis elgondolkodtatott ezzel kapcsolatban. Először is ott van a tény, hogy a leírás szerint Garona azt akarta, hogy soha többé ne használják őket – ami érthető is. Amikor Garona véghez vitte ezeket a tetteit, akkor a Shadow Council (Árnyék Tanács) közvetlen irányítása alatt állt a saját akarata ellenére.

Llane király az egyik olyan ember volt, aki az első pillanattól kezdve tisztelettel viseltetett irányába. Garona nem olyan valaki volt, akit a barátodnak hívhattál, de talán minden más embernél közelebb állt hozzá a király – talán még Medivh-nél is, akitől pedig a fia fogant. Llane megölése nemcsak egy munka volt számára. Ezt nem akarta megtenni. Kényszerítették rá, hogy megtegye, és Varian maga jegyezte meg, hogy Garona sírt, miközben lesújtott az apjára.

Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor kissé különösnek tetszik, hogy Garonának nincs kifogása az ellen, hogy valaki más viselje újra ezeket a tőröket. Ezek a tőrök nemcsak gyors halált hozó eszközök, hanem emlékeztetői annak az időnek, amikor Garonától a saját szabad akaratát és önkontrollját elszakították. Sőt, maga a Shadow Council tette ezt, akik a Lángoló Légióval együttműködve jártak el, úgyhogy előfordulhat, hogy emiatt egyezik bele abba, hogy ezeket a fegyvereket a Lángoló Légióval szemben felhasználják.

Outlaw – The Dreadblades (Fate and Fortune) /A Rémpengék, Végzet és Szerencse/

A hivatalos leírás szerint a Cataclysm után nem sokkal Admiral Eliza Goreblade egy pár gyönyörűen kimunkált vadászkésre bukkant egy nemrég a felszínre került hajóroncsban Booty Baytől nem messze. Habár a pengék eredete nem tisztázott, az ereje rögtön nyilvánvalóvá vált, mivel Eliza hamar hírnévre tett szert azzal, hogy rengeteg hajót kifosztott a Nagy Tengeren, és senki sem volt képes felülmúlni őt a harcban. A kalózok és tengerészek között az a szóbeszéd járja a Dreadblades-ről, hogy el vannak átkozva, és ha nem etetik őket folyton új áldozatokkal, akkor a saját tulajdonosukat fogják elfogyasztani helyette.

Az Outlaw rogue-ok scenariója már elérhető az alpha teszt során, így egy kicsit spoileres leszek. A történet elég egyszerűen indít: meg kell keresnek a Draedblades-eket, ezeket a rövid kardokat, amiket a Cataclysm után Admiral Eliza Goreblade talált meg. A pengék leírása szerint „egyetlen penge sem hullathat el ennyi ártatlant anélkül, hogy viselőjének ne kellene megfizetnie az árát. Ezeknek a pengéknek olyan vérszomjuk van, amit soha nem lehet kielégíteni, ezért jobban teszed, ha magukra hagyod őket.”

Természetesen nem így teszünk.

A küldetés során persze kiderül, hogy ezek a pengék sem hétköznapi pengék. Amikor szembeszállunk Elizával, akkor kiderül, hogy a hölgy vagy önszántából, vagy kényszerből, de együttműködik egy Talgath nevű Eredarral. Talgath elég jelentős eredar: az Arguson Velen barátja volt, és amikor Velen visszautasította Sargeras ajánlatát, arra kérte Talgathot, hogy segítsen összegyűjteni a hasonló gondolkodású eredarokat, hogy elmenekülhessenek. Talgath azonban úgy döntött, hogy hátat fordít Velennek és inkább Kil’jaedennel áll össze, ezért később ő lett az az Eredar, akinek feladata volt a Draeneiek levadászása. Ő volt az, aki felfedezte Draenort, felfigyelt az orkokra, majd később Kil’jaeden figyelmét is felhívta rájuk.

Mondanom se kell, hogy ez nem valami jó hír számunkra. De azzal, hogy legyőzzük Elizát és magunkhoz vesszük a Dreadblades-t, még nem oldottuk meg a Talgath-tal kapcsolatos helyzetet – csupán annyit tettünk, hogy Eliza megölésével elvágtuk a kommunikációs csatornát. És éppen ezért elég nagy esély van arra, hogy a sikerünk ellenére nem utoljára találkoztunk Talgath-tal, és nem ez lesz a Végzet és Szerencsének az utolsó fejezete.

Subtetly – Fangs of the Devourer (A Felfaló Fogai)

A hivatalos leírás szerint Goremaw, a Devourer (Felfaló), Sargeras személyes kutyája, számtalan életet kioltott, mielőtt őt is lemészárolták volna egy másik világon sok-sok évvel ezelőtt. A vadászkutya halála után Mephistroph szerezte meg az agyarakat, amelyekből két hatalmas erejű pengét kovácsolt, amik továbbra is magukban hordoznak valamit abból, ami Goremaw harapását olyan halálossá tették. Ezeket a pengéket aztán az Akaariknak adták, akik Sargeras legfélelmetesebb orgyilkosai, és a mai napig ők viselik a fegyert.

Azért azt észre lehet venni, hogy a Rogue artifact fegyvereknek van egy közös jellemzőjük: mindegyik a Lángoló Légió eszköze volt így vagy úgy. És itt jön képbe az, amit a Warlockokkal való hasonlóságukról írtam korábban: a Légió fegyvereit használod ellenük. Persze ez a rogue-ok esetében nem valami sötét mágia és boszorkányság, hanem pengék, acél, vagy a Subtetly rogue-ok esetében Sargeras egyik kopójának agyarai. Lehet, hogy nem éppen finom mestermű (a Subtetly jelentése finoman, körmönfontan), de egy penge azért mégis penge.

Az alphában egyelőre ezt a fegyvert sem lehet megszerezni. De tekintve, hogy az agyarakról azt tartják, hogy Sargeras egyik legveszélyesebb orgyilkosánál vannak, elég valószínű, hogy minden rejtőzködési és egyéb körmönfont praktikákra és képességre szükség lesz ahhoz, hogy ezt megszerezzük. A rogue-ok története amúgy sem teljesen kiforrott még. A kaszt otthona nagyon kicsinek és befejezetlennek tűnik a többi kasztéhoz képest, és a történetük is nagyon sok kérdést vet fel. Különösen az, hogy egy Uncrownednak (Meg nem koronázott) nevezett szervezet számára fogunk dolgozni. Úgy tűnik, hogy Garona lesz a vezető, és az első találkozásunk alkalmával a következőket mondja:

– Mi vagyunk az Uncrowned, a Meg nem koronázottak; királyok gyilkosai; birodalmak bukásának okozai; a soha nem látott pengék, amelyekkel a világ valódi történelmét írják. Fontos szerepet játszol a terveinkben – ha kész vagy csatlakozni rendünkhöz.Kicsit furcsának hat, hogy az a Garona, aki Llane király holtteste felett sírt, amikor megölte, hirtelen teljesen rendben lesz számára, hogy egy olyan szervezetet hozzon létre, vezessen, vagy bármilyen módon részt vegyen benne, amely saját magát úgy jellemzi, hogy királyok gyilkosai. Ez nagyon karakter-idegennek hangzik, főleg ha hozzávesszük, hogy mi mindenen ment keresztül. Elgondolkodtat, hogy vajon nem volt-e mégis jelentősége annak, hogy a Cataclysm során nem volt jelen Cho’gall megölésénél – mi van, ha Garona mégsem szabadult ki teljesen a Légió markából, mint ahogyan azt mi gondoltuk. Ráadásul mit fognak szólni hozzá az Alliance rogue-jai, hogy éppen Garona lesz esetleg az irányítójuk. Egyelőre csak várjuk a fejleményeket, és reméljük, hogy a rogue-ok történelmének lesz folytatása a Legionben.

Következő alkalommal a leghíresebb rogue szervezeteket fogjuk áttekinteni.

Forrás: Blizzardwatch


Ne felejtsétek el, hogy január 5-én kedden Lore Leckék felvétel!

Január 27-én Élő Lore-Cast a Barcraft bárban – kellő számú minimum jelentkezés esetén! Ne felejtsetek el jelentezni a therealrambo@blizzfeed.hu címen!

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .