CikkekNépek történelme

A goblinok eredete és a goblin kartelek

Ősi goblinok

A goblinok Azeroth egyik őshonos faja, akik valószínűleg a pygmykkel együtt egy közös őstől származhattak. Az ősi goblinok az Ulduar körüli erdőkben éldegélt kezdetben, itt bukkant rájuk az egyik Titán Őrző, Mimiron. A nagy feltaláló egy érdekes ásványt fedezett fel, amelynek kaja’mite volt a neve, és azt vette észre, hogy hatással van a vele érintkező fajok intelligenciájára, ugyanis jelentősen megnöveli azt. Mimiron a goblinokat is bevonta kísérleteibe, akik aztán a kaja’mite hatására különösen intelligens néppé váltak, akiket főleg az ipari találmányok és a mérnöki tudományok érdekeltek.

Ezek a goblinok azonban a Hasadás (Sundering) után elkerültek a kaja’mite lelőhelyektől. Ennek hatására pár generiáció alatt elvesztették korábbi tudásukat, és mire a goblinok egy jelentős része Kezan szigetére érkezett, elfelejtették, hogy a kaja’mite valaha is szerepet játszott társadalmukban.

A Zandalari trollok elnyomása

A Hasadás után a Zandalari trollok elhatározták, hogy felfedezik a Kalimdor és a Keleti Királyságok (Eastern Kingdoms) között kialakult tengerben lévő szétszórtan található szigeteket. Ennek során fedezték fel az ekkorra a goblinok által lakott Kezan szigetét.

A trollok okosnak, de faragatlannak tartották a goblinokat, és kezdetben igyekeztek távolságot tartani egymástól. A Zandalarik voltak azok, akik felfedezték, hogy a sziget bővelkedik kaja’mite-ban, aminek hatásait – a megnövekedett intelligenciát és az általa okozott hallucinációkat – szertartásaik során kívánták felhasználni. Nekiláttak kibányászni a föld felszíne közelében lévő lelőhelyeket, hogy minél több szentnek tartott hozzávalóra szert tegyenek különös rituáléikhoz. Időnként felfogadtak pár goblint is, hogy végezzék el a munkát: őket fényes, de olcsó kacatokkal igyekeztek megfizetni.

Ez a felállás azonban megváltozott akkor, amikor a Zandalarik felfedezték, hogy egy elképesztő méretű kaja’mite lelőhely található a föld mélyén a Kajaro hegy alatt, amely sokkal nagyobb volt, mint amilyenre a Zandalariknak valaha is szükségük lesz. Azonban eszük ágában sem volt ezt a mennyiséget a föld alól maguk kibányászni, ezért elfogták a goblinokat és őket kényszerítették arra, hogy a szörnyű föld alatti körülmények között kibányásszák az értékes ércet. A goblinok évezredeken át szenvedtek a trollok elnyomásától, mivel túlságosan gyengék voltak ahhoz, hogy fellázadjanak ellenük.

Kezan felszabadítása – 100 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

Végül éppen a kaja’mite volt az, amely lehetővé tette számukra a lázadást.

A sok munkálattól a bányát folyamatosan kaja’mite porfelhő fedte, amelyet az ott dolgozó goblinok állandóan belélegeztek. Idővel ez a belélegzett kaja’mite megtette a hatását, és a goblinok ismét egyre intelligensebbé és leleményesebbé váltak. Titokban egy tervet eszeltek ki arra, hogyan űzzék el elnyomóikat, amelyhez mindenféle csapdát, robbanó szerkezeteket és más harci gépeket kívántak bevetni.

A trollokat teljesen váratlanul érte, amikor a goblin tömegek kezükben soha nem látott fegyverzettel és technikával kitörtek a bányából, és rárontottak őreikre. A lázadás szétverte a trollok fennhatóságát Kezanon, és soha nem látott pusztítást hozott magával. A lázadást túlélő Zandalarik elmenekültek a szigetről.

A trollok távozása után őrült küzdelem vette kezdetét a goblinok között azért, hogy kié legyen a megüresedett hatalom. A káoszban számtalan frakció és szövetség jött létre, akik közül a legerősebbek a kartelek voltak. Amikor aztán rájöttek, hogy soha nem lesz egy igazi győztes sem, egy meglehetősen gyenge lábakon álló megegyezés született közöttük.

A következő évtizedekben aztán a hadi konfliktusok helyett gazdasági háborúba keveredtek egymással. Mindazt az erőt, amit a csatatéren vetettek volna be, a kereskedelembe fordították, hogy minél nagyobb vagyonra és ezáltal minél nagyobb hatalomra tegyenek szert. Hamarosan Kereskedő Flották indultak el Kezan szigetéről, hogy hatásos, de meglehetősen veszélyes harci fegyvereiket nagy profit reményében értékesítsék Azeroth különböző népeinél.

Goblinok a háborúkban

A goblinok számára kifejezetten jól jött a Sötét Portál megnyitása, amely jópár évre biztosítottak a megfelelő bevételi forrást számukra, hiszen harci fegyvereikre, robbanószerkezeteikre és találmányaikra mindkét oldal igényt tartott. A Második Háború kezdetére már egy egész kereskedő birodalmat építettek ki a goblin kartelek.

Ekkor a Horda követeket küldött az egyik kereskedő herceghez, hogy kellő mennyiségű aranyért cserébe csatlakozzanak a goblinok a Hordához és csak és kizárólag nekik szállítsanak fegyvereket. A kereskedő herceg – aki a pletykák szerint a Steemwheedle kartel feje volt – úgy látta, hogy a Hordának minden esélye megvan arra, hogy megnyerjék ezt a háborút, ezért jobbnak látta csatlakozni a győztesnek tűnő oldalhoz. Csakhogy számításai nem jöttek be, a hadiszerencse megfordult, és a Horda vesztésre állt. A goblin kereskedő herceg még a végső vereség előtt kiszállt népével együtt a háborúból.

Ez a példa is igazolta a legtöbb goblin elméletét, miszerint az a legjobb, ha semlegesek maradnak, és egy háború során mindkét felet – ha jól megfizetik őket -, ellátják harci eszközökkel.

Távozás Kezanról

A goblinok továbbra is békésen és a külvilágtól elzárva éltek Kezan szigetén, amikor megjelent közöttük Deathwing és ki nem jelentette, hogy hamarosan eljön a világvége, az Alkony Órája, majd egy láva-lövedéket lőtt a Kajaro hegyre és távozott.

A goblinok először nem sokat törődtek a sárkány érkezésével és bejelentésével, rövidesen azonban észrevették, hogy a Kajaro-hegy kitörni készül. A goblinok menekülni kezdtek, amelyet az egyik kereskedőherceg, Jastor Gallywix a saját előnyére akart fordítani, ezért drága pénzért jegyeket adott el hajóira, amelyekkel elhagyhatják a szigetet. Azonban miután beszedte tőlük a vételárat, szolgasorba vetette őket, és így hagyta el velük Kezan szigetét.

Csakhogy az Azshara felé tartó úton az Alliance tengeri flottái támadták meg a hajót, és a hajótöröttek végül az Elveszett Szigeteken (Lost Isles) kötöttek ki, ahol segítettek az orkoknak Thrallt kiszabadítani, majd az Alliance támadását visszaverni. A goblinok rátermettségét látva Thrall egy helyet ajánlott nekik a Hordán belül, amit Gallywix el is fogadott, miután a szolgasorba vetett goblinjai fellázadtak ellene és megígérte nekik, hogy ezentúl máshogy fogja vezetni a Bilgewater kartelt.

A goblinok ezután Azsharában találtak új otthonra, majd Garrosh Hellscreamnek segítettek az Alliance elleni háborúban különböző veszélyes szerkezeteikkel és találmányaikkal.

Goblin kartelek

Habár a Bilgewater kartel az egyik legismertebb goblin kartel, és ők csatlakoztak is a Hordához, ennek ellenére más goblin kartelek semlegesek és függetlenek maradtak, sőt, van olyan goblin is, aki az Alliance-nak szolgál.

A Steamwheedle kartel a legnagyobb független kereskedő-szervezet, amely számos kereskedő várost felügyel Azeroth-szerte. Az ő felügyeletük alá tartozik Everlook, Gadgetzan és Mudsprocket is, de szövetségben állnak a Blackwater Raiders-zel is. Igyekeztek kihasználni az alternatív Draenor adta lehetőségeket, és egy külön erre szakosodott csoportjuk utazott el Nagrandba, hogy a különböző régészeti leletekben rejlő profitot kihasználják.

A leghírhedtebb goblin szervezet a Venture Company, amely főleg az éjelfekkel és a taurenekkel áll ellenséges viszonyban, miután igyekeznek nyersanyagért cserébe minél több erdőt elpusztítani Azerothon. Nem derült ki, hogy hogyan történt – valószínűleg Garrosh Hellscream közbenjárásával -, de a Venture Company goblinjai segítettek az Iron Horde-nak harci gépezetekkel Draenoron. Valószínűleg az ő alszervezetük lehet a Blackfuse Company, amely kifejezetten hadászati gépek és szerkezetek létrehozására és üzemeltetésére szakosodott, és akik először a Darkspear lázadás során tűntek fel Garrosh seregében.

A Smokywood Pastures kifejezetten a téli ünnepi időszakra, a Winter Veil fesztiválra koncentrál, és annak bevételeiből aztán egész évben éldegél. Míg a Copperpinch család elsősorban a Hordához tartozó városokban árulja termékeit, addig ugyanezt az Alliance városaiban a Jinglepocket család teszi meg, a semleges Shattrath-ban pedig megosztoznak a bevételen.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .