CikkekCikkfordításDraenori KalandokKarakterek története

Gul’dan és a Warlords of Draenor

A mi világunk Gul’danját úgy ismertük meg, mint az egyik legfőbb gonoszt – ő hozta létre a Shadow Councilt (Árnytanács), az első Hordát, és ő volt a felelős az orkok démonvérrel való megfertőzéséért és Azeroth első megtámadásáért. Olyan gonosz volt, hogy halála után lelkének egy elkorcsosult darabja tovább kísértett a koponyájában, és azokhoz szólt, akik a koponyát őrizték. Semmi rejtett jóság, semmi feloldozhatóság nem volt ebben a Gul’danban.

A WoDban aztán egy új Gul’dannal ismerkedtünk meg, aki egy másmilyen ork volt. Sokat megtudtunk terveiről, miközben felfedeztünk Draenort, de igazán sohasem tudtuk meg, hogy honnan jött. Azt tudtuk, hogy az eredete megváltozhatott, hogy nem kötötte össze az a fajta kapcsolat Ner’zhullal, ami az eredeti idővonalon. Éppen ezért, csak részben egyezik meg a mi világunk Gul’danjával. Most ismerjük meg az alternatív Gul’dant, aki ismét jelentős szerepet vállal abban, hogy a Burning Legion (Lángoló Légió) megtámadhassa Azerothot.

Hírnökök: Gul’dan

A Harbingers sorozat első részében végre tanúi lehetünk annak, hogy honnan is származik az alternatív Draenor Gul’danja. Most már értjük, hogy miért nem tudtuk, hogy pontosan melyik klánból vagy faluból származik – azért, mert módszeresen kiirtotta őket. Aki ismerte a fiatal Gul’dant, az orkot, még mielőtt kapcsolatba került volna a Légióval, az mind halott.

De azt is megtudtuk, hogy Gul’dan gyenge, torzszülött orkként látta meg a napvilágot, hogy ő volt a klán csenevész törpéje. És ezt gyűlölte. Úgy érezte, hogy ennél sokkal többre hivatott – egy jobb sorsra, valódi nagyságra. Nem csak ő gondolta így, azonban a klán rangidős sámánja hiába próbált meg segíteni Gul’dannak, hogy többre vigye, nem járt sikerrel.A lázadó, és a klán ranglétrájának alján elfoglaló helyét elfogadni nem akaró Gul’dant majdnem idő előtt érte el a végzete a klán törzsfőnökének kezétől. Azonban a rangidős sámán megállította a törzsfőnököt és beszélt Gul’dannal. Elmondta neki, hogy mindig hitt abban, hogy nagyság rejlik benne. Arra buzdította Gul’dant, hogy menjen el az Elemek Trónjához (Throne of the Elements), és próbálja ott megkeresni a végzetét. Gul’dan dühödten elutasította a sámán kezét, majd a törzsfőnök száműzte őt a klánból.

A jobb sors felkutatása

Gul’dan átverekedte magát a pusztákon, miközben lassan emésztette a keserűség, amelyet egész életében magában hordozott. Az éhhalál szélén állt, amikor összeesett – és ekkor gondolkodott el azon, hogy talán mégiscsak igaza volt az idős sámánnak. Mivel más választása úgysem volt, ezért elment az Elemek Trónjához, hogy felajánlja magát annak, akit ott talál.

És meglepetésére az elemek válaszoltak a hívására. De nem tetszett nekik az, amit Gul’danban láttak. Talán a keserűség volt az, amely hagyta, hogy eleméssze őt. Talán az volt az oka, hogy látták, mi is valójában az ő sorsa, hogy utazása merre fogja vinni őt. Vagy csak szívének sötétségét látták. Lényegtelen is, hogy miért, de az elemek elutasították őt, és teljesen magára hagyták.

Az elemek távozása lehetővé tette, hogy más hangok is szóljanak Gul’danhoz. Sötét hangok, sötét ígéretekkel tele egy új szerepért cserébe. Többé már nem volt gyenge és torz. Gul’dan visszatért falujába, hogy a sötét hangok dühének előhírnöke legyen. Megköszönte az idős sámánnak jótanácsát, hiszen valóban rátalált a sorsára, ahogyan azt a sámán sejtette.

Aztán porig égette az egész falut.

Gul’dan utazása

Vannak, akik szerint ez a történet kedvezőbb színben tünteti fel Gul’dant, hogy az a kegyetlenség, amely őt érte fiatalkorában, amiatt lett olyan ork, amilyen. De talán éppen ez a történet mutatta be, hogy Gul’dan története és utazása minden univerzumban ugyanaz. Hogy akárhonnan is indul és akármilyen az előtörténete, végül szörnyű tettekért lesz felelős. Hogy Gul’dan az, aki a velejéig romlott. Az a pillanat, amikor az elemental furyk belenéznek Gul’dan szemébe, és megrettenve hőkölnek hátra, mindent elmond róla. Gul’danban nem lakozik jóság.

Helyette ott van a kielégíthetetlen hatalomvágya. Ezt a hatalomvágy az, ami miatt kész beleegyezni abba az új szerepbe, amelyet a Légió kínál fel neki.

Gul’dan hűsége

Ez a hatalomvágy volt az, ami a mi univerzumunkban felkeltette Kil’jaeden figyelmét. Ner’zhul tanítványaként Gul’dan mindig többet akart. Úgy érezte, hogy többet érdemel. És amikor lehetősége nyílt rá, hogy elárulja mesterét és magához ragadja a hatalmat, azonnal lecsapott a kínálkozó alkalomra. Gul’dan csak magának akarja a hatalmat. Semmilyen mértékben nem érdeklik ork társai. Nincs szeretet a szívében, nincs benne semmi könyörület vagy jóság. Amit Gul’dan akar – és minden univerzumban ezt akarja – az, hogy neki a legjobb legyen, és a világ többi része elpusztulhat, őt az sem érdekli.

Ezért tud olyan jól együttműködni a Burning Legionnel. Az egyetlen dolog, amit kívánnak tőle, az a hűsége és a szolgálata, és ezt hatalommal vásárolják meg maguknak. Mert miből van olyan sok a Legionnek? Hatalomból – bőven több hatalommal rendelkeznek, mint ami elég ahhoz, hogy Gul’dant az ellenőrzésük alatt tartsák. Gul’dant ugyanis nagyon könnyű vele manipulálni, ez pedig tökéletes bábuvá teszi, hogy megtegye nekik mindazt, amit kérnek tőle.

A Burning Legion hírnöke

Gul’dan végzete éppen annyira elkerülhetetlen, mint a Fény és a Void örökké tartó, kozmikus vetélkedése a Warcraft univerzumában. Nem számít, hogy honnan származik, hogy Ner’zhul megbecsült és legjobb tanítványa, vagy egy ismeretlen klán törpéje – a végzete mindig ugyanis. A belső lénye soha nem változik meg. És talán ez keltette fel a Burning Legion figyelmét ennek az alternatív Draenornak a Gul’danjára.

Hiszen végülis a Legion minden egyes univerzumban és valóságban egy és ugyanaz. Azok a démonok, akikkel a WoDban találkozunk, ugyanazok a démonok, akikkel már korábban is. És ők pontosan tudják, hogy Gul’dan kicsoda és mire képes. A mi világunkon fedezték ezt fel, amikor Gul’dan olyan gyorsan kész volt elárulni mesterét Kil’jaeden kedvéért.

A WoDban a Legion egész egyszerűen kihagyta Ner’zhult az egyenletből, és egyenesen Gul’danhoz fordultak, ahhoz az orkhoz, aki egy személyben volt felelős az orkok bukásáért és megrontásáért. Ez alkalommal kihagyták az álcázást és a ravasz cselszövést, amellyel első alkalommal behálózták Ner’zhult és Gul’dant. Ezen az univerzumon nem volt szükségük rá; Gul’dan kész volt bármit megtenni nekik kérdés nélkül is.

Legion

És ez a történet elgondolkodtatja az embert a Warcraft univerzum párhuzamos valóságai kapcsán. Vajon a WoD Draenorja mindig is létezett önállóan – vagy csak a Burning Legion közbeavatkozásának köszönhetően jött létre? Vajon a WoD története csak egy egyszerű trükk volt a Burning Legion részéről, hogy visszahozhassák Gul’dant? Hiszen ez az egyetlen dolog, amelyet az egész kiegészítőből nyertünk: visszakaptuk a rosszindulatú és fontos szerepet betöltő Gul’dant, mint a Legion haragjának előhírnökét. És Gul’dan azért tudott olyan erős és hatalmas lenni, mert mi megérkeztünk seregeinkkel Draenorra.

Garrosh Draenorra érkezése indította el az eseményeket, amelyeknek részeként Gul’dant a Sötét Portálhoz láncolták, hogy erejével táplálja azt. Amikor mi erre az alternatív Draenorra érkeztünk, hogy megállíthassuk Gul’dant és az ő Iron Horde-ját, akkor figyelmetlenségből szabadon eresztettük Gul’dant. Aztán harcoltunk az Iron Horde-dal szemben, míg végül annyira legyengültek, hogy Gul’dan könnyedén a vezetőjük tudjon lenni. És ez elgondolkodtatja az embert – vajon tényleg jó és nemes dolgot tettünk ezen az alternatív Draenoron, vagy csak a Burning Legion bábjaiként viselkedtünk tudtunkon kívül?

A Burning Legion kozmikus szinten folytatja játszmáját, és ezért lehet, hogy túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy tetteiket annak lássuk, amik valójában. Az új kiegészítőben szemtől szembe fogunk állni a Burning Legion démonjaival, egyetlen orknak köszönhetően – egy olyan orknak, akinek baljós végzete éppolyan elkerülhetetlen, mint a mi eltökéltségünk aziránt, hogy minél előbb megállíthassuk.

Forrás: Blizzardwatch

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

6 thoughts on “Gul’dan és a Warlords of Draenor

 • Egy érdekes kérdésem lenne amit még nem tudtak nekem megválaszolni:

  Azután hogy Guldan átjött megint Azerothra, nem kellett volna hogy legyengüljön ugyanúgy mint ahogy Krasus is legyengült mikor visszautazott az idöben az Ösök Háborújához? Mert ugye egyszerre két Krasus volt egy idöben, ezért harmatgyengék voltak mindketten.

  Mivel Guldan lelke továbbra is ott „él” a megmaradt koponyájában, ezért megint 2 ugyanazon karakter van jelen egy idöben, tehát a logikám szerint akkor Guldannak jelentösen veszíteni kellene az erejéböl –> igy viszont nem kihivás nekünk playereknek legyözni. ( btw a koponya Illidant is erössé tette-tehát akkor Illidannak is gyengülni kéne? 😀 )

  Ötletek?

  Reply
  • Ez nem ugyanaz, mint Krasus esete. Krasus/Korialstrasz a saját múltjába ment vissza és nem egy alternatívba, ezért ő valóban kétszer volt jelen ugyanazon a helyen. Azonban itt két különböző Gul’danról van szó, akiknek azon kívül, hogy ugyanaz a nevük és a jellemük, más közük nincs egymáshoz, két különböző történet az övék.

   Reply
 • Igen, így értem már. Viszont ebböl kiindulva lényegében bármelyik karaktert vissza lehet hozni a történetbe úgy hogy egy bronze dragon, vagy valaki nyit egy portált egy másik dimenzióba.

  Reply
 • Igen, így értem már. Viszont ebböl kiindulva lényegében bármelyik karaktert vissza lehet hozni a történetbe úgy hogy egy bronze dragon, vagy valaki nyit egy portált egy másik dimenzióba.

  Reply
 • Egy érdekes kérdésem lenne amit még nem tudtak nekem megválaszolni:

  Azután hogy Guldan átjött megint Azerothra, nem kellett volna hogy legyengüljön ugyanúgy mint ahogy Krasus is legyengült mikor visszautazott az idöben az Ösök Háborújához? Mert ugye egyszerre két Krasus volt egy idöben, ezért harmatgyengék voltak mindketten.

  Mivel Guldan lelke továbbra is ott „él” a megmaradt koponyájában, ezért megint 2 ugyanazon karakter van jelen egy idöben, tehát a logikám szerint akkor Guldannak jelentösen veszíteni kellene az erejéböl –> igy viszont nem kihivás nekünk playereknek legyözni. ( btw a koponya Illidant is erössé tette-tehát akkor Illidannak is gyengülni kéne? 😀 )

  Ötletek?

  Reply
  • Ez nem ugyanaz, mint Krasus esete. Krasus/Korialstrasz a saját múltjába ment vissza és nem egy alternatívba, ezért ő valóban kétszer volt jelen ugyanazon a helyen. Azonban itt két különböző Gul’danról van szó, akiknek azon kívül, hogy ugyanaz a nevük és a jellemük, más közük nincs egymáshoz, két különböző történet az övék.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .