Artifact fegyverekCikkekWoW:Legion

Light’s Wrath – A Discipline Priestek fegyvere

Mielőtt te felvetted a Light’s Wrathet (Fény Haragja), számos vallásos harcos és elkötelezett pap próbálta irányítani. Mind elbuktak.

Hibáik szolgáljanak tanulságul és figyelmeztetésül. A nemes szándék nem elég ahhoz, hogy kiaknázd eme varázsbot lenyűgöző erejét. Olyan élesen kell összpontosítanod, mint egy penge éle, és akaratod legyen olyan merev, mint az acél. Amint a fegyelmezettséged halványul, a fegyver ugyanúgy megszerez magának, mint mindenki mást.

1. rész

Évekkel ezelőtt a fanatikus Scarlet Crusade (Skarlát Keresztesek) elhatározták, hogy létrehoznak egy páratlan holy hatalommal rendelkező varázsbotot. Egy fegyvert, amely jogos haragjában még a legendás Ashbringerrel is képes felvenni a harcot.

Az Ashbringer az erejét egy sötét ereklyéből nyerte, amelyet a Light megtisztított, majd egy pengéhez rögzítettek. A Scarlet Crusade ugyanezt kívánta megtenni varázsbotjához.

A rend leghűségesebb lovagjait a háború sújtotta Plaguelandsre (Járványföldek) küldte, hogy alkalmas relikviát találjanak. Az a kevés, aki visszatért, egy különös drágakövet hozott, amelyből áradt a sötétség. Néhány forrás azt mondja, hogy ez egy olyan botnak volt a része, amelyet a világot elsőként járó halállovagok egyike viselt. Más feljegyzések arra utalnak, hogy a félelmetes lich, Kel’Thuzad maga alakította ki ezt a drágakövet túlvilági kezeivel.

Akármi is az igazság, a Crusade ezt a fekete követ használja majd fel ahhoz, hogy létrehozza a Light’s Wrathként ismert fegyvert.

2. rész

A Scarlet Crusade tíz tanult papja gyűlt össze Hearthglenben, hogy megalkossák a Light’s Wrathet. Heteken át egy olyan szertartást űztek, amellyel meg akarták tisztítani a sötét ékkövet és a bothoz akarták rögzíteni.
Amivel soha nem számoltak magukban, az egy démon volt.

Egy Balnazzar nevű nathrezim férkőzött be a Crusade-be, és felöltötte a vezetője, Saidan Dathrohan képét. Amikor a démon tudomást szerzett a Light’s Wrath megkovácsolásának terveiről, attól tartott, hogy egy ilyen fegyver képes lesz leleplezni őt, és széttöri uralmát a Crusade felett.

Balnazzar megzavarta a tisztító szertartást, és a keresztesek elvesztették irányításukat a kényes varázslat felett. Holy energiák vihara söpört végig a találkozóhelyen, és azonnal megölte a tíz papot. Azonban a Light’s Wrath érintetlen maradt. A robbanás megtisztította a drágakövet és hozzáragasztotta a bothoz.

Miután közelről megvizsgálta, Balnazzar úgy találta, hogy a bot ingatag energiáktól remeg. Megbízhatóan viselni közel lehetetlen. Ahelyett, hogy elpusztította volna, a démon hagyta, hogy a Scarlet Crusade megtartsa. Már előre várta azt a fennforgást, amit majd az elkövetkező években okozni fog a fegyver.

3. rész

Levél Grand Inquisitor Isillientől High General Abbendis számára:

„Megkaptam legutóbbi leveledet, és megértem aggodalmadat. De nyers erő tekintetében a Light’s Wrath felülmúlja legmerészebb várakozásainkat is. A Tyr’s Hand közelében nemrég lefolyt csata is ezt bizonyítja.

A Scourge létszámban a mi tisztességes harcosainkat húszszorosan felülmúlta. Egy mészárlás lett volna, ha nincs a Light’s Wrath. A bot lángoló fénye úgy vágott keresztül a Scourge-ön, ahogy a kasza a búzán, és nem hagyott senkit maga után.

Való igaz, hogy a Light’s Wrath megölte viselőjét és több katonát is, aki mellette állt. Az is igaz, hogy a túlélő keresztesek magatehetetlenek lettek, akik segítség nélkül sem öltözni, sem enni nem képesek.

De ha azt nézem, hogy húszan voltak egy ellen, akkor ezeket a veszteségeket elfogadhatónak tartom.”

4. rész

A Light’s Wrath utáni Vadászatból, amelyet a dalarani Kirin Tor gyűjtött össze:

„Újabb holy energiák robbanását észlelték a Plaguelandsen. Ez már az ötödik az elmúlt évben. Ez a katasztrófa is hasonló a korábbiakhoz. A Light’s Wrath okolható érte.

Az értesüléseim szerint a Scarlet Crusade lerohant egy kicsiny falut a Scourge után kutatva. A Light’s Wrath segítségével „tisztították meg” a falu lakóit, mivel úgy gondolták, hogy az élőholt járvány megfertőzte őket.

Ez így is ment egy ideig, mielőtt még a botot használó pap elvesztette az irányítást annak ereje felett. Ami egykor a főtér volt, ma már nem több, mint egy füstölő kráter, színültig tele holttestekkel.

Ahogy korábban is, mire odaértem, a fegyver eltűnt. Valószínűleg valamelyik másik bolond Crusader szerezte meg.
Sose kellett volna erre a feladatra önként jelentkeznem.

– Israen a Kirin Torból -”

5. rész

Az összes Scarlet Crusade tag közül, aki viselte a Light’s Wrathet, Inquisitor Halbinnak volt a legnagyobb esélye a sikerre. Az ő fegyelmezettségével és kiszámított koncentrációjával egyik másik rendtag se vehette fel a versenyt.

A Scarlet Monasteryben Halbin arra használta a fegyver erejét, hogy Forsaken rabokat kínozzon vele. Szent tűzzel égette fogvatartottait, hogy információkat szerezzen a Crusade számára, amelyet aztán az élőholtak elleni harcban felhasználhattak. Minél többet érintkezett a Forsakenekkel Halbin, annál jobban meggyűlölte ezeket az átkozott teremtményeket. Többé már nem törődött azzal, hogy információkat szedjen ki belőlük. Csak a sikolyaikat akarta hallani.

Az egyik ilyen lázas kínzás éjjelén Halbin dühe felülkerekedett a gondolatain. A Light’s Wrath irányítása kicsúszott a kezéből egy pillanatra. De ez elég volt ahhoz, hogy az inkvizitor sorsát megpecsételje.

Robbanás rázta meg a kínzókamrát, és szent tűzbe ölelte Halbint. Úgy mondják, lassú halált halt, fájdalmas üvöltései napokon át vég nélkül zengtek keresztül a kolostoron.

6. rész

Nem tudjuk, hogy pontosan mikor került ki a Scarlet Crusade kezei közül a Light’s Wrath. Végül a varázsbot egy Jakhar nevű pap birtokába került. Az elkötelezett troll a Horde Expedition egyik tagja volt, annak a seregnek, amelyet Northrendre küldtek, hogy ott a Scourge ellen viseljen háborút.

Miközben egy zeppelinen fedélzetén a frontvonal felé haladt, Jakhar gyakorolta a Light’s Wrath használatát. A nő arról álmodott, hogy óriási csapást mér a Scourge-re a fegyverrel, hogy megfizessenek az élőholtak minden egyes életért, amit elpusztítottak.
Northrend felett egy heves vihar miatt a zeppelin lezuhant az égből, és a kormányozható léghajó nekicsapódott a jeges tundrának. Habár minden utas túlélte a becsapódást, nem volt idejük ünnepelni. Mélyen a Scourge területén értek ugyanis földet.

Jakhar intenzív képzése kifizetődött. Tűéles pontossággal viselte a Light’s Wrath-et, és megtizedelte vele a Scourge sorait. Az ő irányítása alatt a Horda harcosai utat vágtak az ellenség sorába, és sikerült biztonságban kijutniuk.

7. rész

Northrenden Jakhar a Scourge csapásává vált. A Light’s Wrath segítségével megtisztította az élőholtak földjeit, amerre járt, szent tüzek nyomait hagyta maga után. Heroikus tetteit nagyra tartották a Horda parancsnokai, de Jakhart nem elégítették ki a szavak.

Mindegy volt, hogy a Scourge hány tagját pusztította el, soha nem volt elég. Jakhar mindig többet akart. Egyetlen célt tartott a szeme előtt küldetése során, és ezzel gyakran veszélybe sodorta Hordás szövetségeseit.

Habár egyre több és több élőholtat tisztított meg, ennek ára volt. Minden egyes nappal a megtorlás gondolatai egyre jobban elemésztették őt… és vasszorítása a Light’s Wrathen kezdett enyhülni.

8. rész

A Light’s Wrath utáni Vadászatból, amelyet a dalarani Kirin Tor gyűjtött össze:

„Újabb incidens. Ezúttal Northrenden.

Egy Jakhar nevű hordás papnő talált rá a fegyverre. Minden értelemben kiválóan művelt a Lightot illetően. Lenyűgöző, hogy milyen hosszú időn át használta a fegyvert a Scourge-dzsel szemben a baleset előtt.

Jakhar egy kis létszámú Horda csapatot vezetett a Scourge sorai mögé. A papnő teljes káoszt okozott az élőholtak között, mielőtt még elvesztette volna uralmát a Light’s Wrath felett. Holy mágia láncolata indult el a fegyverből, megsebezve a Horda katonáit is, és maradandóan megvakítva Jakhart. Alig tudtak élve visszatérni.

A trollt láthatóan megszégyenítette ezt a próbatétel. Megesküdött, hogy a háború hátralévő részében gyógyításra fogja használni erejét ahelyett, hogy pusztítana.

Ami a fegyvert illeti, Jakhar és a többi katona ottfelejtette a Scourge területén, miközben visszavonultak. Ha szerencsém van, akkor a fegyver ott lesz kint a pusztában, ahol hagyták.

Még jó, hogy elpakoltam a téli köntöseimet is.

– Israen a Kirin Torból -”

9. rész

Miután Jakhar otthagyta a varázsbotot Northrenden, a Light’s Wrath visszatért az Eastern Kingdoms területére. A bot egyik tulajdonostól a másikra szállt. Jószívű papok és paladinok használták a fegyvert, hogy meggyógyítsák vele a betegeket és megvédjék az ártatlanokat, de senki se tudta hosszú időn keresztül viselni.

Idővel a rejtélyes Dark Riderek is tudomást szereztek hollétéről. Ezek a a csuklyás lovasok Karazhan tornyából érkeztek. Azzal töltötték napjaikat, hogy járták a földeket és nagyerejű ereklyéket és relikviákat kutattak fel.

Egy Ariden nevű Dark Rider volt az első, aki megpróbálta felvenni a Light’s Wrath-et… és az utolsó is. Abban a pillanatban, ahogy átkozott keze hozzáért a varázsbothoz, holy energiák hulláma tört ki a fegyverből. Olyan tiszta volt ez a mágia, hogy elűzte a Dark Ridereket, hogy kísértetjárta tornyukba somfordáljanak vissza.

Azok közé a kevés ereklye közé tartozott, amelyről a Dark Riderek önként lemondtak. Talán ez volt az egyetlen.

10. rész

A Light’s Wrath utáni Vadászatból, amelyet a dalarani Kirin Tor gyűjtött össze:

„Hála a Fénynek, a varázsbot végre az én kezemben van.

A Twilight’s Hammer szektásainál bukkantam a Light’s Wrath nyomára. Ők fedezték fel a fegyvert, és azt tervezték, hogy megfordítják azt a megtisztítási szertartást, amelyet évekkel ezelőtt elvégeztek rajta. Ennek során a szektások a Light’s Wrathet éppen az ellenkezőjére változtatták volna: a tiszta sötétség fegyverévé.

Épp azelőtt rohantam le a Twilight’s Hammer táborát, hogy a szektások befejezhették volna szertartásukat.

Ellenállásuk rövid életű volt, és igazán ügyesen elbántam velük. Távol álljon tőlem, hogy kérkedjek, de azt hiszem kiérdemeltem ezt ezután az őrült küldetés után.

Hamarosan érkezem Dalaranba ezzel a nyavalyás varázsbottal.

– Israen a Kirin Torból -”

11. rész

Egy címzés nélküli levél a Kirin Tor archívumából, ismeretlen szerzőtől:

„Mély szomorúsággal tudatom, hogy Israen elhunyt.

Miközben előkészítette a Light’s Wrathet a Dalaranba történő szállításra, akaratlanul is beindította annak erejét. Úgy tűnik, hogy a varázslat, amellyel egy védőpajzsba kívánta zárni a varázsbotot, holy energiák robbanását idézte elő.

Tudom, hogy ez meglehetősen sokkolóan hangzik. Israen mindig nagyon körültekintő és óvatos férfi volt. Többet tudott erről a varázsbotról mindannyiunknál. De talán éppen ez a tudás tette őt óvatlanná.

Óvintézkedéseket tettünk, hogy ne ismételhessük meg az ő hibáját. Hét mágus zárta a Light’s Wrathet fojtó rúnák közé. Hamarosan Dalaranba érkezünk, hogy a Nexus Vaultban tároljuk el a fegyvert.”

A Light’s Wrath megszerzése

Miután Dalaranba érkezett a fegyver, a Kirin Tor mágusai arra kérték a kék sárkánynemzetséget, hogy őrizzék meg ezt a fegyvert. A varázsbot zabolátlan erejét ugyanis csak egyetlen helyen lehetett biztonságosan tárolni: a Nexus Vaultban.

Azonban Deathwing halála után a kék sárkányok szétszéledtek, és a Nexust magára hagyták. A környék pedig hemzsegett a void energiáktól, köszönhetően annak, hogy Malygos a Nexus Háború idején összegyűjtötte Azeroth ley vonalait, és azok erejét a Twisting Netherbe közvetítette. A kiáramló hatalmas arcane energia pedig nem várt látogatókat vonzott Azeroth-ra…

Az etherealok régen elhagyták már szülőbolygójukat, K’aresh, amelyet a void lord, Dimensius the All-Devouring emésztett fel. Az etherealok irányító szervezet, a Nexus-Prince-eket tömörítő Ethereum kezdetben a Dimensius harc mellett köteleződött el, azonban hamarosan egyre sötétebbek és kifordultabbak lettek. Már új céljuk lett: ők maguk is a void részévé akarnak válni. Ehhez azonban segítségre volt szükségük.

Ezért felfigyeltek a Malygos által küldött jelekre a Twisting Netherbe, és tárgyalásokat kezdtek a kék sárkányokkal. Az Ethereum megígérte, hogy segíteni fog a Nexus Háborúba, cserébe pedig hozzáférhetnek a kék sárkányok kincseihez a Nexusban. Ahhoz ugyanis, hogy voiddá, egy megállíthatatlan erővá váljanak, a Coldarrában található surge needle-öket arra akarták használni, hogy a Twisting Netherbe belefúrjanak, és így hívják magukhoz a void energiáit.

Szerencsére Azeroth lakói még időben felfedezték az etherealok szándékait, amikor a Szent Fény Egyházának egykori vezetője, Alonsus Faol arra kért egy hősi küzdelmeiről ismert papot, hogy szerezze meg a Light’s Wrathet, amely kiváló segítség lesz a Burning Legion elleni harcban. A Kirin Tor közé tartozó Kalecgos pedig megmutatta az utat a Nexusba a papnak, ahol hamarosan felfedezték a betolakodókat.

A papnak nem egyedül kellett szembeszállnia az etherealokkal. Azuregos, akit Malygos gyakran megbízott a varázstárgyak felügyeletével, szintén visszatért a Nexusba, hogy vigyázzon az őrizetlenül hagyott ereklyékre. Igyekezniük kellett, mivel az Ethereum tevékenysége meggyengítette a Light’s Wrath körüli rúnák erejét, és a varázsbot kezdett ismét instabillá válni, azzal fenyegetve, hogy holy energiák robbanását okozza a Vaultban. A fegyvert az etherealok is felfedezték, és elhatározták, hogy a Light’s Wrath segítségével változnak tiszta void lényekké. A papnak sikerült még idejében legyőznie a fegyvert viselő Nexus-Prince-t, és ezzel nemcsak az etherealokat űzte el, de a fegyvert is megszerezte magának.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

6 thoughts on “Light’s Wrath – A Discipline Priestek fegyvere

 • Köszönöm ezt a fordítást! 🙂 Érdekes volt végigolvasni ennek az általam nagyon kedvelt artifact fegyvernek a történetét. Nem tudom, hogy a fejlesztők direkt csinálták ennyire lore-hűre a játékban megszerezhető fegyvert vagy csak véletlenül, de olyan húsz alkalomból egyszer tényleg elszabadul és akkor oneshot-ol egy játékost (1.600.000 – 5.000.000 dmg) vagy npc-t. Persze ez arénán nem így működik. 🙂 Külön öröm, hogy új viselőjét még egyszer sem pusztította el, remélem a jövőben sem fogja.

  Reply
 • „Mély szomorúsággal tudom, hogy Israen elhunyt.”
  Talán tudatom. Vagy tudtam meg. Vagy valami.

  Az „unyielding”-et azért lehetne szebben is fordítani, ha az acél mellé tesszük, aminek a merevség már pont nem erénye.

  „amelyet a Light megtisztított”
  Kicsit beszélni magyar? Komolyan elolvasnám de kivérzik a szemem a pongyolaságtól. A 24 éves kisöcsém több gondossággal írja meg a fanfiction-jeit.

  Reply
  • Köszi az észrevételeket.
   Az 1. egy elírás volt, javítottam.
   Az unyielding merev, makacs, ellenszegülőt jelent. Gondoltam a makacs acél mégiscsak hülyébben hangzik 🙂
   A 3.-kal kapcsolatban nem értem a problémát, ez egy értelmes magyar tárgyi alárendelő mondatszerkezet, benne alannyal (Light), állítmánnyal (megtisztított) és tárgyi határozószóval (amelyet). Ha leírod, szerinted nyelvtanilag hogyan helyes, akkor tudok rá észrevételt tenni, esetleg javítani.

   Reply
 • „Mély szomorúsággal tudom, hogy Israen elhunyt.”
  Talán tudatom. Vagy tudtam meg. Vagy valami.

  Az „unyielding”-et azért lehetne szebben is fordítani, ha az acél mellé tesszük, aminek a merevség már pont nem erénye.

  „amelyet a Light megtisztított”
  Kicsit beszélni magyar? Komolyan elolvasnám de kivérzik a szemem a pongyolaságtól. A 24 éves kisöcsém több gondossággal írja meg a fanfiction-jeit.

  Reply
  • Köszi az észrevételeket.
   Az 1. egy elírás volt, javítottam.
   Az unyielding merev, makacs, ellenszegülőt jelent. Gondoltam a makacs acél mégiscsak hülyébben hangzik 🙂
   A 3.-kal kapcsolatban nem értem a problémát, ez egy értelmes magyar tárgyi alárendelő mondatszerkezet, benne alannyal (Light), állítmánnyal (megtisztított) és tárgyi határozószóval (amelyet). Ha leírod, szerinted nyelvtanilag hogyan helyes, akkor tudok rá észrevételt tenni, esetleg javítani.

   Reply
 • Köszönöm ezt a fordítást! 🙂 Érdekes volt végigolvasni ennek az általam nagyon kedvelt artifact fegyvernek a történetét. Nem tudom, hogy a fejlesztők direkt csinálták ennyire lore-hűre a játékban megszerezhető fegyvert vagy csak véletlenül, de olyan húsz alkalomból egyszer tényleg elszabadul és akkor oneshot-ol egy játékost (1.600.000 – 5.000.000 dmg) vagy npc-t. Persze ez arénán nem így működik. 🙂 Külön öröm, hogy új viselőjét még egyszer sem pusztította el, remélem a jövőben sem fogja.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .