CikkekNépek történelmeWarcraft történelem

A dicsőséges Gorian Birodalom

Az Apexis Birodalom egyetlen, földet megrengető pillanat alatt omlott össze Rukhmar Lélegzetének (Breath of Rukhmar) detonációja során. A hatalmas orom, ami egykor szinte elérte Arak egét, darabokra tört a robbanás erejétől. Az elkövetkező évszázadokban a szörnyű polgárháború túlélői bejárták a világot és magukkal vitték az Apexis kristályokat, amikben az arakkoák által összegyűjtött értékes tudás volt. Azonban nemcsak az Arakkoák voltak az egyetlen értelemmel rendelkező lények Draenoron – Grond leszármazottai szintén jelentős erőt képviseltek.

Bár a hatalmas gronnok nem sokat csináltak azon kívül, hogy bebarangolták a bolygót, kisebb leszármazottaik saját társadalmakat kezdtek kiépíteni. Igaz, hogy intelligenciájuk meg sem közelítette az arakkoákét, de az Ogronok rájöttek arra, hogyha összefognak, akkor együtt erősek lehetnek. Ez pedig azt jelenti, hogy együtt könnyebben győzhetik le a felbukkanó ellenfeleket. Ha pedig már létszámban is előnyben vannak, akkor könnyen szolgasorba taszíthatnak más, kisebb népeket és arra kényszeríthetik őket, hogy nekik szolgáljanak – mint például az Ogrék.

És az Ogron földektől távol ott éltek az Orkok. Grond legkisebb leszármazottai voltak a legügyesebbek is. Mivel erőben meg sem közelítették az Ogronokat, ezért tisztes távolságot tartottak tőlük, és igyekeztek biztonságban elrejtve élni tőlük, jórészt a föld alatt. Meglehetősen szűkös megélhetés volt ez – de legalább szabadok voltak, ami hosszútávon sokkal előnyösebb volt.

Gog felkelése – 1.000 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

Idővel a Skalax rend megmaradt tagjai is elkezdték bejárni a földet, hogy rábukkanjanak a széthordott és szétszóródott Apexis kristályokra. Voltak közülük, akik csak hatalmat akartak, mások szerették volna megőrizni a relikviákban található tudást – néhányan pedig abban reménykedtek, hogy egy nap újjáépíthetik az Arakkoák elveszett birodalmát. A Skalax vezetője, Yonzi fedezte fel, hogy kristályokkal teli ládák voltak eltemetve a földben az Apexis egykori taladori településén – csakhogy ezt a települést most az ogronok foglalták el. És a brutális ogronok nem szándékoztak kiüríteni a területet, vagy átadni a kristályokat a Skalaxiknak.

Az ogronok szolgái azonban sokkal megközelíthetőbbek voltak, különösen, ha segítségükért cserébe visszakaphatták szabadságukat. Az arakkoa varázslók titokban elkezdték az ogrékat arcane mágiára tanítani, és egy lázadásban reménykedtek. Meglepetten tapasztalták, hogy az ogrék nemcsak hogy okosabbak voltak mestereiknél, de Grond leszármazottaiként természetes érzékük volt az arcane-hoz. Ráadásul a mágia segítségével könnyen formálhatták meg a köveket és a sziklákat.

Az egyik első mestere a mágiának Gog volt, egy olyan ogre, akiről a Skalaxik úgy gondolták, hogy alkalmas lesz a remélt lázadás vezetésére. Gog fel is készült a harcra, azonban nem az Ogronok voltak a célpontjai, hanem a gronnok, és sikerült is egymagának puszta kézzel legyőznie az egyik ilyen behemótot. Győzelmének története hamar elterjedt az Ogre rabszolgák között – és a következő és az azt követő győzelméé is.

És megkezdődött a sugdolózás – ha az istenszerű gronnokat ilyen könnyedén képes megölni egyik társuk, akkor miért is élnek félelemben az Ogronoktól?

A Gorian Birodalom

Amikor Gog visszatért népe közé, nem kellett meggyőznie őket arról, hogy fellázadjanak – az ogrék már készen álltak arra, hogy ezt megtegyék. Miközben az arakkoák az elkerülhetetlen bukásra vártak, az Ogrék fellázadtak mestereik ellen és pillanatok alatt megölték az Ogronok nagy részét. Az elégedett Skalaxik ekkor megjelentek, hogy magukhoz vegyék az Apexis relikviákat és kristályokat – azonban Goggal találták szembe magukat.

Gog és ogre társai vérrel fizettek szabadságukért és földjükért – és nem akarták, hogy bárki is velük egyező hatalomra tegyen szert a közelükben. A magát innentől kezdve csak Gorgognak (Gog Király) nevező ogre vezér utasította Yonzit és a Skalaxikat, hogy hagyják el ezt a földet, vagy halálbüntetés vár rájuk. Az arakkoák távoztak, azonban az éj leple alatt visszatértek, és lesből megtámadták az ogrék új városát, Goriát. A támadás azonban nem végződött jól, Yonzit elfogták, és hosszú, brutális, félelmetes halált halt.

Yonzi halálának híre gyorsan elterjedt az Arakkoák között, és innentől kezdve kerülni kezdték Gog földjeit. A Gorian Birodalom ezennel megszületett – nem hódítás, hanem tudás eredményeként. Azonban az ogrék nem érték be ennyivel, és elkezdtek terjeszkedni. Gronnokra és Ogronokra egyaránt vadásztak – és az ujjhegyükben feltörő arcane erő segítségével ugyan mitől féltek volna? Hatalmas városokat hoztak létre szerte a világban: Highmault, Bladespire Holdot és magát Goriát.

Draenor távolabbi pontján az ogronok és a gronnok jelentette fenyegetés megszűnésével kezdtek előbukkanni föld alatti barlangjaikból az orkok, és a felszínen hoztak létre településeket. Úgy tűnt, hogy a bujkálás napjainak vége.

Mágia Draenoron

Bizonyos szempontból Draenor olyan, mintha Sholazar Basin vagy Un’goro Crater bolygó-változata lenne. Egy Aggramar által létrehozott kísérlet volt – egy olyan, amely felügyelet vagy irányítás nélkül maradt. A mágia nem azért virágzott Draenoron, mert szerves része lett volna a bolygónak, hanem mert Aggramar hatalmas teremtményét, Grondot az arcane mágia működtette. Grond leszármazottai pedig ezért mutattak tehetséget annak használatában – mert a vérükben volt.

De Draenor nem járhatta volna azt a különös evolúciós utat be, ha emellett nem lett volna természetellenes módon sok a Spirit of Life-ból a bolygón (ez az ötödik elem, és ezt Azerothon az alvó titán teljesen felemésztette). Mivel itt nem volt alvó titán, ami felemésztette volna, ezért ez az elem Draenor növény- és állatvilágában élt, ezzel pedig kivételesen erős lények jöttek létre. A világlélek hiánya sosem korlátozta vagy akadályozta ezt a bolygót. Ehelyett éppen ettől a hiánytól virágzott és fejlődött igazán.

Lehet, hogy a föld zabolázatlan és vad volt a benne lakókkal együtt. Azonban Draenoron már azelőtt komoly mágikus képességekkel rendelkező fajok éltek, hogy a Draeneiek megtelepedtek volna itt. Az Apexis jelentette nyers erő és a Gorian Birodalom hatalma tudatában elgondolkodtató, hogy hogy nem figyelt fel erre a bolygóra már korábban Sargeras – és mi történt volna, ha előbb rábukkan Draenorra. Valószínűleg Azeroth története is máshogy alakult volna.

Forrás: Anne Stickney: Know your lore – Glory of the Gorian Empire /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .