CikkekCikkfordításKarakterek történeteWarcraft történelemWoW:Legion

Az új Lich King felemelkedése

Jelen írás a Blizzardwatch írójának, Matthew Rossinak az álláspontját képviseli, a fordítás pedig akár vitaindító is lehet, ha valaki másként látja az eseményeket. /a szerk./

Szerintem a Scourge jelenleg sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint bármikor a northrendi háború óta. Ugyanis Bolvar Fordragon lehet a leghatékonyabb személy, aki a Lich King feladatát ellátja azóta, hogy a Frozen Throne Icecrownba csapódott.

Ő ugyanis nem cipel magával olyan terheket, mint Ner’zhul vagy Arthas Menethil tette. Ő nem az, aki azt kiáltja: „Fiatal hősök, egykor hozzátok hasonló voltam”, vagy „Én sámán voltam”. Nem fog velünk sajnálkozni és visszasírni azokat az időket, amikor ő is paladin volt. A Lich King eredete Kil’jaedenhez kapcsolódik, amikor úgy döntött, hogy Ner’zhult használja majd bábként egy újabb kísérlethez Azeroth meghódításához, éppen ezért, a Burning Legion teljes egészében bűnrészes abban az eseményláncolatban, amely Bolvar jelenlegi állapotához vezetett. Bolvar sérelmei a Legion irányába valósak és meglehetősen intenzívek, főleg, ha még a korábbi Lich Kingek emlékei is fennmaradtak – Ner’zhult addig kínozta Kil’jaeden, míg a teste teljesen elpusztult, Arthas pedig olyan hévvel gyűlölte Mal’Ganist, amely már szinte a kényszeresség határát súrolta. Kínok és szolgaság között született meg a Lich King, aki mindig is szembenállt a Legionnel.

Bolvar ugyanakkor egy teljesen másfajta Lich King, mint az elődjei.

Az új Lich King

El kell mondanunk, hogy Ner’zhul sokkal jobb sámán volt, mint amilyen vezető. Gul’dan átvette tőle az irányítást, és nagyon könnyen megalapította a Hordát, és amikor Ner’zhul csapataihoz csatlakozott Teron Gorefiend és megalapították a Draenori Hordát, a nagy terve, amellyel meg akarta menteni népét, szétszakította anyabolygójukat. Gul’dan és Kil’jaeden is becsapta őt, és könnyen rávették arra, hogy győzze meg népét arról, hogy problémáikért a draeneiek a felelősek, hiszékenységének eredményeként pedig elpusztult mindaz, amit szentnek tartott. Aztán, amikor Kil’jaeden elfogta, az örök kínokkal való fenyegetés hatása alatt megtört és beleegyezett abba, hogy a Legion ügynöke legyen Azerothon. Igen, gyűlölte Kil’jaedent, de ne felejtsük el – Ner’zhul egyetlen célja Lich Kingként az volt, hogy biztosítsa saját szabadságát a Legion uralma alól, ezért azt a zűrzavart, amit okozott, a saját céljai elérése érdekében tette, és nem a Legionért.

Másrészről ott van Arthas Menethil, a bátor és hősies fajta, aki viszont nem tudott túllépni a saját egóján. Bizonyos szintig Ner’zhul is ilyen volt – olyan nagy volt a saját személyükben való hitük és arroganciájuk, hogy nem vették észre, hogy átverték őket. Mal’Ganis állandó fortélyai annyira felmérgesítették Arthast, hogy elhatározta, bármi áron véget vet a Dreadlord életének, és ez a vak eltökéltség vitte őt arra az útra, ami Northrendre és a végzetéhez vezetett. Azok a tulajdonságok, amelyek Arthas jó paladinná tették – rettenthetetlen szelleme, heves elszántsága a jogos megtorlás iránt – voltak azok, amik a vesztét okozták.

Bolvar nem kényszer hatása alatt vette fel a Helm of Domination, mint Ner’zhul, és nem is csapták be úgy, mint ahogy Arthas-szal tették, amikor felvette a Frostmourne-t. Pontosan tudta, hogy mit tesz. De most, miután már évek óta a Frozen Throne tetején ül, vajon mit döntött, mit fog tenni Lich Kingként?

Amit a Király akar

Tudjuk, hogy akkor, amikor Lich King lett belőle, Bolvar elvesztette az irányítást a Plaguelandsben tevékenykedő Scourge fölött – halálimádók eltérő csoportjaivá alakultak, akik sokszor egymással harcolnak a terület feletti uralomért. Scholomance-t például Darkmaster Gandling irányította, habár jelenleg halottnak tekinthető a Mists of Pandaria eseményei és a Lilian Voss vezette rajtaütés után. A lényeg, hogy se a Forsakenek, se az Észak-Lordaeronban tartózkodó Scourge nem engedelmeskedik a Lich King akaratának.

De a Lich King tett lépéseket azért, hogy növelje erejét. Először is Bolvar egyezséget kötött az Ebon Blade-del – a Death Knightok a Legion elleni bosszújának eszközeként fognak szolgálni, cserébe pedig Bolvar visszafogja a Scourge-öt Northrenden attól, hogy nekimenjenek a Legionnek, és segít a Death Knightoknak nagyerejű fegyvereket és egyéb lenyűgöző erőket felkutatni a Legion ellen. Ez egy mesteri húzás volt több okból is. Befolyást szerzett az Ebon Blade felett (amely ráadásul egyre erősödik), és megtarthatja saját erőforrásait is. Ahelyett, hogy élőholt csapatait elhasználná a Legion erőivel szemben, akik ugye Azerothon szintén képesek visszatérni a halálból, Bolvar megőrizheti a Scourge seregeit arra az időre, amikor a halandó népek kudarcot vallanak, emellett az Ebon Blade számára felkutatott artifactekkel csak növeli a death knightok lekötelezettségét magával szemben.

De ez még nem minden. Bolvar újraalkotta a Négy Lovast (Four Horsemen), ez alkalommal olyan jelentős taktikai képességekkel rendelkező parancsnokokkal, mint Nazgrim, Thoras trollbane és Sally Whitemane (a koponya a Scarlet Monastery mögött), hogy élőholtként neki szolgáljanak. Mindegyiküknek megvolt a saját oka, hogy elfogadja új szerepét Lovasként, de a tény attól még marad – Darion Mograine halálával és újjáélesztésével mint a Negyedik Lovas, Bolvarnak most már négy nagyerejű parancsnoka van, akik őt szolgálják. Ami még rosszabb, hogy a Deathlord maga is lényegében a Lich King meghatalmazottjaként jár el. Rimfang’s Harness felfedezésével a Scourge-nek új fegyvere is lett, amit a Legion ellen bevethet, egy nagyerejű Frost Wyrmet, aki a levegőből képes lehet megölni a démonokat.

Mindegyik Királynak felül kell emelkednie

De Bolvar szerepe a Blades of the Fallen Prince megalkotásánál volt a leggyanúsabb. Bolvar a Deathlordot Icecrown Citadelbe vezette, ahol a Frostmourne előtt elesett szerencsétlen áldozatokat kell megölnie, és vissza kell szereznie a fegyver szilánkjait, majd a Lich King unholy erejét használva a rúnapengét két külön fegyverré kovácsolta újjá. Aztán pedig elküldte a Deathlordot a pengékhez, ahol Arthas Menethil és Ner’zhul szellemeivel vagy árnyaival kellett megküzdeniük.

Arthast megértem – ő elveszítette a lelkét, amikor megérintette a Frostmourne-t. De mit csinált Ner’zhul? És mi volt Bolvar célja azzal, hogy elküldte a Deathlordot, hogy győzze le Arthas, miközben hagyta Ner’zhult megszökni – sőt, hagyta, hogy egyszerűen csak elsétáljon?

Nos, ne felejtsük el, hogy az új Lich Kinggé válás olyan nehéz volt Bolvar számára, hogy elvesztette uralmát az Eastern és a Western Plaguelandsben állomásozó Scourge felett. Ez visszatükrözi azt, ami a Lich Kinggel történt akkor, amikor meggyengült abban a repedésben, amit azzal okozott, hogy a Frozen Throne-ból kivetette a Frostmourne-t még abban az időben, hogy ki akart szabadulni a Legion uralma alól. Az Arthasról szóló könyv szerint Ner’zhul jelenléte a Helmben elpusztult, és ezért ült mozdulatlanul évekig Arthas a trónon, mert ezt a küzdelmet le kellett játszania. Mi van, ha Arthas és Ner’zhul legyőzése a Blades of the Fallen Prince során ennek a Bolvar általi verziója volt? Mi van, ha nem azért egyezett meg az Ebon Blade-del, mert vissza akarta tartani a Scourge-öt, hanem inkább azért, mert addig nem használhatta annak teljes erejét, amíg le nem számolt elődjei megmaradt szellemével? Most már Bolvar szabadon cselekedhet, és a Death Knightoknak az a csoportja, akik Arthas ellen fordultak, most az ő leghűségesebb támogatói. A Death Knightok vezetője egyrészt Darion, aki jelenleg Bolvar Négy Lovasának egyike, másrészt pedig a Deathlord, aki magától, Bolvartól kapja az utasításokat közvetlenül.

És akkor ott van az örök kérdés, hogy vajon mit fog Bolvar tenni azután, hogy leszámolunk a Legionnel. Nos, az Ebon Blade hűséges tagjai, mint Thassarian és Koltira, nem valószínű, hogy Sylvanas védelmére fognak kelni, belegondolva abba, hogy Sylvanas bebörtönözte Koltirát, és a Deathlord személyesen tört be Undercitybe, hogy kiszabadítsa őt Thassarian kérésére. Tisztán látszik, hogy Bolvar szeretné visszaszerezni az uralmat az előző Lich Kingek korábbi szolgái felett, éppen ezért azt várom, hogy lépéseket tesz a Plaguelandsben állomásozó Scourge-dzsel szemben, aztán pedig megpróbálja magához láncolni a Forsakeneket is, ahogy az Ebon Blade-del tette. És Sylvanas elég kétségbeesett ahhoz, hogy meghallgassa, ha népének fennmaradásáról van szó. Végülis nem Bolvar volt az, aki megölte őt, és Val’kyrjai is sokkal hatalmasabb dolgokra képesek, ha a Lich King nyers nekromanta erejét használhatják.

Plusz ott van, hogy Helya halála után a Lich King közvetlenül maga támasztott fel egy sereg Sveldrek Vrykult az Ebon Blade-en keresztül. Ki mondja meg, hogy nem-e próbál meg Bolvar uralmat szerezni Helya Shadowlandse felett?

A Scourge-nek egy erős és nagy hatalmú vezetője van ismét, és ennek elérésében mi is segítettünk neki. Daumyr the Thorignir Broodmother helyettesíti Sindragosát, van négy új Lovasa, és Helya halálával magához tud csábítani minden Vrykult, aki elhagyja Odynt és az Őrzőket.

Forrás: Matthew Rossi – Know your lore: The Rise of the Lich King /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Az új Lich King felemelkedése

  • Szerintem Sylvanas már nem akar más alárendeltje lenni ,épp elég volt amikor Arthasnak szolgált.Ő már a maga ura és nem fogja hagyni hogy ismét szolgává tegyèk

    Reply
  • Szerintem Sylvanas már nem akar más alárendeltje lenni ,épp elég volt amikor Arthasnak szolgált.Ő már a maga ura és nem fogja hagyni hogy ismét szolgává tegyèk

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .