CikkekEgyéb

Stormwind és a Wrynnek zenéje

Miért is szeretünk játszani a World of Warcrafttal? Mi az, ami odaszögez minket évek óta időről időre a képernyők elé? Hiszen a történetet elolvashatjuk, ha akarjuk. Az olvasott történetek azonban nem adják vissza azt a hangulatot, amit Azeroth vidékein járva érzünk. És ezt a hangulatot nagyban erősíti a játék zenéje, ami talán az egyik, ami folyamatosan, kiegészítőről kiegészítőre fantasztikus és minőségi szintet képvisel. Nincs olyan album, amit ne hallgatnék szívesen. Ráadásul sokszor már azzal sikerül a jó érzéseket beindítaniuk, hogy egy-egy ismerős témát új köntösbe és új környezetben öltöztetnek.

Ma egy ilyen témát szeretnék nektek bemutatni a kezdetektől, ez pedig nem más, mint Stormwind és a Wrynnek zenéje.

A klasszikus

Jason Hayes-nek köszönhetjük az emberek fővárosának emblematikus dallamát: lá, ti, ré, do, ti, do, lá

A vanilla WoW-ban Stormwindbe belépve, a Valley of Heroes hatalmas szobrai között csendült fel először igazán epikus kórushangzásban, hogy utána szaggatottan, mintha egy hadsereg vonulna, folytassa ugyanazt a dallamot. Valljuk be, a város monumentalitását és jelentőségét rögtön megéreztük ettől a zenétől! A szöveg latinra hajazó halandzsa-szöveg, szóval ne próbáljunk benne megfejtést keresni 🙂

A Cataclysm

A Cataclysm során próbálták a zenével is érzékeltetni, hogy Stormwind is Deathwing áldozata lett, a városkép megváltozott. Sokan azt mondják, ezzel jellegzetes karakterét elvesztette a város, és valljuk be, az epikus kórushangzást tényleg nem tudja megközelíteni, ugyanakkor jól megmutatja, hogy a dallam milyen könnyen variálható akár lassabb, líraibb, akár gyorsabb, feszesebb ritmusban.

Varian Wrynn halála

Stormwind dallama természetesen az itt uralkodó Wrynn család dallama is. Egyszer megnéztem zene nélkül a Varian haláláról szóló cinematicot. A hatást össze se lehet hasonlítani. Ugyanis abban a pillanatban, ahogy Gul’dan elkezdi a fellel felrobbantani Stormwind királyát, minden eddiginél epikusabban, egyben gyászosabban szólal meg az Alliance játékosok által jól ismert dallam. Nem véletlen, hogy szinte szem nem maradt szárazon. For the Alliance! (a videón 3:30-tól hallható a dallam)

Érdekesség, hogy miután Varian Wrynn átkerült a Nexusba, és a Heroes of the Storm egyik karaktere lett, megkapta ugyanezt a zenét, méghozzá elektromos gitárokkal és dobokkal megerősítve + a korábbi kórus is megmaradt! Ettől egy sokkal rockosabb, keményebb, egyben vagányabb hangzást kapott.

Anduin Wrynn

A Legion egyik legjobb zenéje a Neil Acree által szerzett Anduin téma, ami természetesen szintén Stormwind alapdallamára épül. Ezúttal azonban nem keményebb, hanem jóval lágyabb hangszerelést kapott, nyilván az ifjú herceg békésebb természetét jellemezve, amit a fuvola és más fafúvosok hangzása is erősít. Ezt követően Stormwind másik dallama is elhangzik vonósokkal kiegészítve.

A téma a 7.2 patch Anduinos questchainjének végén is felhangzik, erősítve Anduin fejlődését és változását, hiszen a dallam először lágyan indulva, majd ahogy apja megjelenik előtte és a kardban felgyullad a fény, úgy a zene is az ismert gyorsabb, feszesebb tempóra vált, így a zene a jól ismert dallammal követi magát a történetet. A videón kb. 1:50-tól hallatszik.

Battle for Azeroth

A végére pedig elhoztam nektek a Battle for Azeroth nyitányát, amelynek a legelején több korábbi zene-téma mellett Stormwind témája is felismerhető, 0:44-től 1:05-ig. Kíváncsi vagyok, hogy majd még milyen formában fog visszaköszönni ez a dallam, hiszen sokszor már az ismerős zenével is érzelmeket válthat ki belőlünk a játék.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .