CikkekKarakterek történeteWarcraft történelem

Sir Mathias Shaw és az SI:7

Hősökre mindig szükség van. Bátor, elszánt, becsületes, ha kell, önmagukat legyőző, erkölcsös hősökre. Mint Anduin Lothar vagy Uther, a Fényhozó. Akikre fel tudunk nézni, akiknek morális világképe van, akikre fel tudunk nézni, tisztelni tudjuk őket és a példaképeink. Akik csak a jót követik, és akik nek a becsületén nem esett folt. Igen, minden népnek, minden országnak szüksége van hősökre, akiket a kirakatba lehet tenni, akiket mutogatni lehet.

De ahhoz, hogy ilyen hősei legyenek egy országnak, olyanokra is szüksége van, akik elvégzik a piszkos melót. Akik titkokat kémlelnek ki, titokban ellopják az ellenség titkos fegyverét, vagy – miután tisztességes harcban szinte lehetetlen – orvul megölik azokat, akik országuk ellenségei. Akik hajlandók a jó ügy érdekében megszegni a törvényt. Akik, ha kell beépülnek az ellenség harcvonalai közé, és ha kell, árulónak bélyegezve halnak meg, mikor valójában megmentik országukat. Róluk soha senki nem fog megemlékezni, senki nem fog énekeket zengeni, sőt, lehet, hogy utolsó gazfickókként fogják őket kezelni. Pedig nem tesznek mást, mint a hősök – saját országukért és népükért harcolnak, csak más eszközökkel. Olyanokkal, amikkel a hősök nem fogják beszennyezni makulátlan kezüket.

Ezt az igazságot hamar felismerte Viharvárad Szövetsége is, még az Első Háború előtt. És igyekezett tenni róla, hogy legyenek neki ilyen emberei. És hogy kik a legalkalmasabbak erre a feladatra? Akik a legjobban értenek a tolvajláshoz, a kémkedéshez, a surranáshoz és akik nem rettennek meg egy kis vérontástól sem, ha arra kerül a sor. Éppen ezért, a Szövetség egyik vezetője, Erwill Youngton titokban a viharváradi Tömlőc (Stockade) egyik hírhedt rabjához fordult segítségért. Ezt a rablót pedig Patonia Shaw-nak hívták. Tolvaj volt, de nem a pitiáner kispályás fajtából. Patonia igazi nagyvadakra utazott. Ezért Erwill kegyelmet ajánlott neki azért, ha hajlandó létrehozni egy társaságot, amely elvégzi a Viharvárad számára fontos piszkos munkákat gyorsan és feltűnés mentesen. A nő beleegyezett az ajánlatba, és hamarosan több rabtársát is beszervezte a „családba”, amelynek kereteit maga alakította ki.

Ezt a szervezetet hamarosan Viharváradi Bérgyilkosoknak (Stormwind Assassins) nevezték. Patonia a többi rab közül válogatta ki maga mellé az embereit, és a kegyelemért cserébe egy dolgot követelt, de azt mindenek felett: feltétlen hűséget és lojalitást Viharvárad irányába. Aki számára ez nem volt elég, és többet akart zsákmányolni, vagy több vért ontott a kelleténél, azt azonnal eltávolította a szervezetből és mehetett vissza oda, ahonnan jött. Hamarosan elterjedt a hírük Viharvárad Szövetségének területén, és sokan szerettek volna csatlakozni hozzájuk – ezért nem ritkán bűncselekményeket is elkövettek, csakhogy felfigyeljenek rájuk a többi börtöntöltelék között. A szervezet egyik fontos pillére a diszkréció volt. Egyedül Viharvárad királyának volt a kezében egy teljes lista a tagokról. Nem ritkán varázslók, harcosok és vadászok is tagjai voltak a szervezetnek, miközben civilben megbecsült polgárnak számítottak, és senki nem gondolta volna, hogy valójában milyen munkát végeznek.

A Viharváradi Bérgyilkosok szervezetének felépítése egy kést markoló kézre emlékeztet, és öt ágra tagozódik. A legmagasabb szinten, a Hüvelykujjban azok a tagok vannak, akik a szervezetet irányítják és vezetik. Ők körülbelül 30-an vannak, mind veterán zsivány, akiket maga Patonia nevezett ki. A következő két ágban vannak a legmagasabb szintű tagok, mindegyik 500-500 zsivánnyal. A Mutatóujj a legképzettebb és legtapasztaltabb bérgyilkosok ága, közülük kerülnek ki a Hüvelykujj vezetői. Feladatuk az ellenséges hadvezérek, korrupt magas rangú világi és egyházi vezetők meggyilkolása. A Középső Ujj az ún. beszerzési osztály, ők főleg ellopott javak visszaszerzésével, illetve fontos tárgyak megszerzésével foglalkoznak, ha a tulajdonos megölése kényes politikai helyzetet eredményezne.

A Gyűrűsujjat alkotó 500 zsivány a kémkedés nagymesterei, akik sokszor a Mutatóujj és a Középső Ujj zsiványai számára gyűjtenek információkat. A Kisujjba mintegy 1000 zsivány tartozik, ők afféle mindenesként tevékenykednek, alibikat biztosítanak, illetve arról gondoskodnak, hogy a többi ujj tagjai maradéktalanul elláthassák feladatukat és ne fedezzék fel a személyazonosságukat. Ők felelnek az új tagok toborozásáért is.

A szervezet minden egyes tagjának végig kell járnia a ranglétrát ahhoz, hogy a legfelsőbb szintre jusson, és ebben Patonia semmilyen kivételt nem ismert. Még saját unokája, Mathias is végigjárta a ranglétrát egyenes a Kisujjtól indulva 10 éves korában. A kis Mathiast nagymamája nevelte fel, tanította meg minden trükkre, miután édesanyja – aki maga a Mutatóujj egyik jeles tagja volt – a kisfiú négyéves korában meghalt egyik küldetése teljesítése közben. Mathiasból kiváló zsivány lett, aki úgy ismerte a szervezetet, mint a tenyerét, és úgy tekintett rájuk, mint a családjára. Egyik fiatalkori jóbarátja Edwin VanCleef volt, akit ő maga tanított meg sok mindenre a rejtőzködéstől és a besurranástól kezdve egészen a gyilkolásig.

Nem csoda, hogy éppen ezért Patonia, amikor 10 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy felhagy a szervezet vezetésére, az akkor még csak 30 éves Mathiasra bízta a szervezet vezetését. Bízott unokájában, és nem is csalódott benne. Mathias a Hüvelykujj tagjainak iránymutatásával folytatta azt az utat, amit nagyanyja elkezdett. Nem tudjuk pontosan, hogy hogyan – mégiscsak egy titkos szervezetről van szó –, de hamarosan létrejött az SI:7, a hivatalos viharváradi titkosszolgálat, amely vagy teljesen a korábbi Viharváradi Bérgyilkosok szervezetét takarja, vagy részben fedi egymást a kettő. Feladata Viharvárad és a Szövetség érdekeinek érvényesítése, ahol a törvény csődöt mond.

Mathias Shaw figyelme sok mindenre kiterjedt. Segített felderíteni a Nyugatvégen (Westfall) zavargásokat okozó, és még a királyt, Varian Wrynnt is elraboló Defias Testvériség tevékenységét és embereket küldött északra, hogy kiderítsék, mi történt valójában Nathanos Marris-szel. Varian az ő segítségét kérte, amikor Vaskohóban (Ironforge) fogva tartották a fiát, és Moira Thaurissan megölését tervezte. Segített Anduinnak, hogy felderítsék az Alkony Pörölye szekta (Twilight’s Hammer Cult) tevékenységét Viharváradban. Sőt, az Alkonyi Fennsíkon (Twilight Highland) személyesen vett részt a Cho’gall elleni akcióban. És az ő csapatát küldte Varian, hogy keressék meg az eltűnt Anduin herceget Pandarián.

Mathias Shaw nem tétlenkedik. Figyelmes sok mindenre kiterjed egész Azerothon. Szervezetének tagjai között a Szövetség minden népéből találunk személyeket. Kapcsolatot ápol a törpök Rejtett Körével (Hidden Circle), illetve a Gnomeregani Fedett Ügynökséggel (Gnomeregan Covert Opps). Ügynökei és beépített emberei vannak az egész Keleti Királyság és Kalimdor területén is.  És úgy tűnik, hogy Draenorra is a Szövetséggel fog tartani az SI:7 egyik ügynöke. Bár nem tartjuk a legnagyobb hősök között számon, mégis, amit szervezetével elért és véghezvitt, a legnagyobb hőstettek közé tartozik.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Sir Mathias Shaw és az SI:7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .