CikkekLoreturizmusTájak és városok

Loreturizmus – Ironforge

A 2014. november 11. napján bejárt túra szövege képekkel illusztrálva.

Először a Deeprun Tramről mondanék pár szót.

Ez a földalatti vasút akár az Alliance együttműködésének egyik jelképének is tekinthető, hiszen a törp fővárost, Ironforge-ot köti össze az emberek királyságának központjával, Stormwinddel. A vasút a gnómok technikai tudását is jól bemutatja, hiszen maga a High Tinker, Gelbin Mekkatorque tervezte.
A vasút a Második Háború után épült, amikor még nagyon erős volt a kapcsolat az emberek és a törpök között, és Ironforge királya, Magni Bronzebeard gyorsan kívánt segítséget nyújtani Stormwind újjáépítéséhez.
Ahhoz, hogy működőképes és biztonságos legyen, a mai napig dolgoznak rajta a gnómok.
A Cataclysm után a vasút stormwindi oldalán megnyitott a Bizmo’s Brawlpub, ahol a bátor kalandorok ökölharcban is összemérhetik erejüket.


Mielőtt még bemennénk Ironforge-ba, pár szót mondanék a történelméről.

Ironforge egész Azeroth egyik legrégebbi városa, amelyet a Khaz Modan hegység belsejébe vájtak, és a törpök erejének és rugalmasságának jelképe. A város egy masszív üreg a földben, a teteje és az alja is kemény kő. A város valójában 8 szinten helyezkedik el, azonban mi, látogatók, csak az 5. szintre léphetünk be. A 7. szinten található egyébként a piac és egy hotel.


Ironforge a törpök ősi otthona, amelyet valaha Modimus Anvilmar, a Főkirály irányított, és mindhárom jelentős törp klán itt élt. Igaz, már akkor is a Bronzebeard klán lakott a város központjában, míg a Dark Iron klán a város alsóbb rétegeiben és a Wildhammer törpök a felszínen, a hegy oldalában éltek.
Miután Modimus Anvilmar örökös nélkül halt meg, a Három Pöröly Háborújaként ismert polgárháború tört ki a klánok között, melynek vége a három legnagyobb törp klán szakítása lett.  A háború végén Ironforge a Bornzebeard klán kezén maradt, a Dark Iron klánt kitiltották a városból, míg a Wildhammerek részben önszántukból északra költöztek.
Bár a Második Háború során sok törp eröd elesett, a hegybe vájt várost nem tudta meghódítani a Horda. Ezután a város Magni Bronzebeard király uralkodása alatt virágzásnak indult, azonban békéjét egy külső esemény, a Cataclysm zavarta meg.
Miután Magni Bronzebeard egy titán átok hatása alá került, Ironforge örökös nélkül maradt egészen addig, amíg a többi törp klán képviselői meg nem jelentek.  Mielőtt még újabb polgárháború tört volna ki, megalakult a Három Pöröly Tanácsa, amelyben mindhárom törp klán képviselői jelen vannak, és így, közösen irányítják jelenleg Ironforge-ot.

És most ismerkedjünk meg közelebbről is a várossal, kövessetek.


Első állomásunk Tinker Town, amely a gnómok városrésze Ironforge-on belül.
Kezdetben csak egy kis kerület volt a városba látogató gnómok számára. Azonban amikor a gnómok fövárosa, Gnomeregan egy nukleáris robbanás következtében lakhatatlanná vált, a törpök felajánlották a gnómoknak, hogy állandó jelleggel itt lakhatnak, ezért a gnómok nagy része ide költözött. Ekkor a gnómok vezetői is itt laktak, viszont amikor nemrég részben sikerült visszaszerezniük Gnomeregant, nem kívántak visszaélni a törpök vendégszeretetével, és sokan elhagyták már a várost, köztük High Tinker Mekkatorque is. Azonban számos gnóm alkimista és mérnök a mai napig itt tevékenykedik.

Haladjunk tovább a Hall of Explorers, vagyis a Felfedezők Terme felé.

A Felfedezők Terme a központja a törpök egyik legismertebb szervezetének, az Explorer’s Guildnek, vagyis a Felfedezők Céhének.
A szervezet célja a törpök eredetének feltárása, ezért számos archeológiai kutatást folytatnak szerte a világon. A szervezet megalakítására Magni Bronzebeard király adott utasítást, aki a Grand Explorer címet is viselte. A szervezetet a mellettem álló úriember, High Explorer, vagyis Főfelfedező Muninn Magellas, valamint a néhai király öccse, Brann Bronzebeard vezeti.
Ha a fejünk fölé nézünk, láthatjuk, hogy a kupola egy térkép, amely Azeroth két legnagyobb kontinensét ábrázolja.

A Felfedezők Céhe által feltárt leleteket pedig a mögöttem lévő Múzeumban állítják ki. A múzeumot Thorius kurátor felügyeli. A múzeumban kiállított tárgyakat bárki megtekintheti, a kiállított tárgyak melletti plakettröl pedig megtudhatjuk, hogy milyen tárgyat is nézünk éppen. A múzeumban uldamani relikviák mellett Tyrannistrasz, Alexstrasza legelső párjának koponyája is megtekinthető, vagy akár egy Második Háborús Hordás katapult is. A Múzeum mögött pedig a Könyvtár található.

Ha mindenki készen áll, folytassuk utunkat tovább.


Ez itt a Forlorn Barlang, amely Ironforge földalatti tava mellett halad el. Mivel elzárt és sötét területröl van szó, elsősorban a rogue-ok és warlockok használják előszeretettel ezt a területet, de a városban horgászni kívánók is itt élhetik ki hobbijukat.
Haladjunk tovább.
Jelenleg Ironforge Mistyc Wardjában, Misztikus Kerületében vagyunk, méghozzá a Rejtélyek Termében, vagyis a Hall of Mysteriesben.  Ez a város arcane és divine mágiájának központja, a mágusok, papok és paladinok otthona.

A portálnál egy nagyon fontos személy áll, Rohan Főpap. Bár ezt nem sokan tudják róla, de ő is tagja az új Tirisfali Tanácsnak, mint az egykori Örzö, Aegwynn régi jóbarátja. A másik fontos dolog, amit tudni kell róla, hogy ő volt az, aki először felfedezte, hogy az ifjú stormwindi trónörökösben, Anduin hercegben milyen erős a Fény ereje. Ő volt az, aki először a papság és a Fény művészete felé terelte az ifjút, amikor a herceg Ironforge-ban tartózkodott.
Akit érdekel, a lépcsön felmehet az emeletre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik erre a nagy kerületre.
Utunkat most a város középpontja felé folytatjuk.

Íme, itt vagyunk a Hatalmas Kohó elött, amelyről a város is a nevét kapta, és amely az egész törp kultúra szíve és lelke. Itt készül az Alliance számára a háborúkhoz szükséges fegyverek nagy része, és itt kovácsolta Magni király a legendás fegyvert, az Ashbringert is. Jelenleg a Kohó gondnoka Myolor Sunderfury.
Most pedig a Trónterembe fogunk bemenni, ahol a Három Pöröly Tanácsa ülésezik.

A bejárat mellett látható hölgyet Delianának hívják, és immár 10 éve várakozik türelmesen arra, hogy audienciát kapjon korábban Magni királytól, jelenleg pedig a Tanácstól.
A hölgy végtelenül türelmes természetü.

És akkor most bővebben a Három Pöröly Tanácsáról.
Mint említettem korábban, a Cataclysm kitörésekor Magni király egy titán átok áldozatává vált. Egyetlen lánya tudomása szerint a Dark Iron törpök fogságába esett Blackrock Mountainsban, ahol kényszerítették, hogy Dagran Thaurissan felesége legyen. Valójában Moira önként ment feleségül apja ellenségéhez, miután Dagran megbecsülte és figyelembe vette azt, amit gondolt, apjával ellentétben.

Amikor Magni király gyémánttá változott, nem volt örököse Ironforge-ban, és a Szenátus, ez a király mellett működő testület irányította a várost rövid ideig. Hamarosan azonban megjelent Magni király lánya, Moira, karján egy csecsemővel, oldalán pedig Dark Iron törpökkel. Mint a király unokájának anyja, jogosan foglalta el a trónt Régens királynőként, és Dark Iron törpjei segítségével teljesen elszigetelte a várost, foglyul ejtve az itt vendégeskedö Anduin herceget is.
Miután a herceg kiszabadult, és elmesélte apjának az eseményeket, Varian király 18 SI:7 ügynökével együtt a városba jött, hogy felszabadítsa azt a Dark Ironok uralma alól, és megöljék a Régens királynőt. Anduin herceg azonban közbelépett, és jószívével, valamint ékes szavaival meggyőzte apját, hogy Moira halála csak polgárháborút szítana a törpök között, míg ha életben marad, lehetővé válik újra egyesíteni a törp klánokat.
Ekkor hozta létre Varian Wrynn király a Három Pöröly Tanácsát, amelyben a Régens királynő együtt irányítja a törpöket nagybátyjával, Muradin Bronzebearddel, valamint a Wildhammer klán vezetőjével, Falstaddal együtt. Azonban az összhang és a béke még mindig nagyon kényes pont a városban. A klánok továbbra is ellenséget látnak egymásban, különösen a Dark Iron törpökben, ezért nincs meg a bizalom közöttük.
Legutóbb Wrynn király kért segítséget tőlük a Zandalarikkal szövetkező Frostmane trollok visszaszorítása érdekében. Muradin és Falstad visszautasította a kérést, mivel attól féltek, hogy távollétükben Moira a Dark Ironokkal együtt átveszi az irányítást. A Régens királynő azonban megmutatta, hogy valóban komolyak a szándékai a törp klánok egyesítését illetően, és seregével együtt Wrynn király segítségére sietett.
Hogy ez az esemény mennyiben erösítette meg a bizalmat közöttük, az csak a jövöben fog kiderülni. Jelenleg még csecsemő a kis II. Dagran Thaurissan, aki születése révén mind a Bronzebeard, mind a Dark Iron klán örököse.


Még egy valakiről röviden említést tennék: ő pedig a Falstad Wildhammer mellett álló vörös inget viselő törp, aki a Wildhammer Fact Checker, vagyis a Wildhammeri Tény Ellenőr. Ő figyelmeztette a „magasságos égieket” arra, hogy Falstad valójában nem halt meg, és nem Kurdrant, hanem őt választották a Három Pöröly Tanácsának tagjává.

Most pedig egy olyan területre megyünk, amely nagyon-nagyon sokáig volt elzárva a törpök és így a világ elől.
Ez a Régi Ironforge területe, amelyet a Thánok Gyűléseként is ismernek. Itt található a régi trónterem, illetve a Thánok terme is, ahol a régi királyokat eltemették, illetve az  ősi Vaskohó is, amelyet még a Titánok alkottak. Egy természetes barlangban található, amelyet törp csákány vagy fejsze nem érintett. Magni király rendelte el újbóli kinyittatását, amikor egy ősi rituálét kívánt végrehajtani, hogy kommunikáljon a nyugtalan földdel. A területnek ma is csak egy kis része látogatható, a többit lezárták.

Amikor a Cataclysm előjeleként az elemek nyugtalankodni kezdtek, a törpök régi, elfeledett tekercseket néztek át, hogy megoldást találjanak a problémára. Miután megfejtették az ősi titán szövegeket, Magni király elrendelte Ironforge lezárt kapuinak kinyitását. A kapun túl egyenes, gyémántokkal kirakott út vezetett ide, erre az emelvényre, míg egy másik kőút a barlang belseje felé vezetett. Magni király Anduin herceg, Muninn Magellas, Belgrum fötanácsos, Rohan föpap és Reyna Stonebranch társaságában kívánta végrehajtani a rituálét. A szertartás úgy tűnt, hogy működött, azonban ennek eredményeként Magni Bronzebeard király gyémánttá változott, és eggyé vált a földdel. Csak reménykedni tudunk benne, hogy létezik olyan varázslat, amellyel a folyamat visszafordítható. Belgrum főtanácsos pedig a mai napig magát hibáztatja a történtek miatt.
Térjünk vissza a mai Ironforge-ba.

A Katonai Kerületben vagyunk, ahol a Fegyverek Terme is található, amiben törp fegyverek és ostromgépek, illetve különbözö harci gépek sorakoznak.
Innen a Commons felé indulunk. Vigyázzatok, hogy bele ne essetek a mélyedésbe!

És íme, az utolsó kerület, a Commons, vagyis a Fö tér, ahol Ironforge gazdasági élete zajlik, mivel itt található a város bankja és aukciós háza is. Ez a legrégebbi működő aukciós ház az Alliance népei között.

Itt található túránk utolsó megállója, Ironforge Kapuja is.

Ha hátrafordultok, egy hatalmas törp szobrot láthattok. Ez a törp szobor a híres királyt, Modimus Anvilmart ábrázolja győzelmi pózában. Kezében híres fegyverét, a Főkirály Pörölyét tartja. A Pöröly a három törp klán egységét is jelképezi. Egy ideig úgy tartották, hogy a Pöröly három darabja a három törp klán kezében van, azonban ezekről kiderült, hogy csupán hamisítványok. A valódi Pöröly hollétéröl ma sincsenek információink.
Ezzel mai túránk véget ért.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Loreturizmus – Ironforge

  • Egy élmény volt a túra, mondhatni rohamléptekben ismerkedtünk meg a várossal. 🙂 Nagy nagy taps és virtuálvállveregetés a szervezés és rendezés miatt, remélem sok hasonló „másfél millió lépést” tartogat majd a jövő! (Az meg kimondottan tetszett,mikor a múzeumba becsődülve kiakadtak a népek a rólpléjön. Nem győztem olvasni, ki mit írt.-Subtitles pls :D- ) Egy szó,mint száz: köszönet Gitta!

    Reply
  • sajnálom hogy lecsúsztam róla, de a munka miatt nem értem haza időben, viszont köszönet érte, hogy ide is kitetted azok kedvéért akik nem tudtak elmenni 🙂

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .