CikkekTájak és városok

Az Emerald Dream

Vajon milyen volt Azeroth, mielőtt a Titánok megérkeztek volna? Hogy nézett ki a Troll birodalom felemelkedése, az Éjelfek hajnala, vagy az Örökkévalóság Kútjának (Well of Eternity) elpusztítása előtt? Míg Azeroth legtöbb lakosának erről fogalma sincs, addig a druidáknak igen – és amikor akarják, meglátogathatják a múltnak ezt az ősi látomását. Oly módon, amit a legtöbb halandó felfogni sem képes – az Emerald Dreamnek, vagy Smaragd Álomnak nevezett éteri birodalmon keresztül.

De mi igazából az Emerald Dream? A Titánok hozták létre, de milyen célt szolgál, ha van egyáltalán célja? Talán az elkövetkező World of Warcraft: Legion kiegészítőben végre választ kaphatunk néhány kérdésre – vagy legalább arra, hogy mi is valójában az Álom.

ysera_awakened_wow_tcgA Titánok álma

Amikor a titánok először Azeroth-ra érkeztek, és megpróbálták újrafomálni a világot, az Emerald Dreamet Azeroth egyfajta tervrajzaként hozták létre – egy pillanatképe volt annak az időnek, mielőtt még elkezdték volna formálni a világot. Sokszor hívjuk úgy az Álmot, mint Azeroth „biztonsági mentése”, de ezt sosem erősítették meg, hogy valóban így lenne. Amit tudunk róla, az az, hogy az Álomnak több rétege van, néhány befejezetlen, néhány befejezett, néhány elérhető, néhány nem.

Ez azt sugallja, hogy az Emerald Dream valóban egyfajta biztonsági másolat lehet – de talán pontosabb megfogalmazás, hogy a Titánok által lefuttatott tesztelési folyamatok lépéseit tartalmazza, amit a világ formálásakor használtak. Alapvetően hasonló lehet, mint a fejlesztők játszótere, a sandboxok, ahol Azeroth evolúciójának különböző részeinek különböző verzióit lehetett fejleszteni és javítani, amíg a végleges, elkészült verziót – ami magát Azerothot jelenti – ki nem adták.

De a Titánok nem szabadultak meg a játszóterüktől, miután végeztek a kísérleteikkel. Nemcsak, hogy megtartották, hanem egy őrzőt is kapott, akinek kifejezetten az volt a feladata, hogy az Emerald Dreamet felügyelje. Yserát, a Zöld Sárkánynemzetség aspektusát bízták meg azzal, hogy vigyázzon az Emerald Dreamre, amit az „Alkotás Álmának” is neveznek, hogy biztonságban maradjon és szabályozni tudja a természet és Azeroth evolúciójának apályát és dagályát.

Cenarius_HorleyAz Álom titkai

Ysera pontosan ezt tette, és egy állandó transz-állapotva esett, és gyakorlatilag állandóan az Emerald Dreamben élt. Szárnyai alá vette a félisten Cenariust, bevezette őt az Emerald Dreambe, és nevelőanyjaként viselkedve megismertette őt az Álom titkaival. Elune és Malorne fiaként úgy tartották, hogy Cenarius mind a földdel, mind az éggel kapcsolatban állt, egy olyan vele született lánc kapcsolta Azeroth-hoz, amelynek révén valószínűleg könnyen megérthette, hogy miről is szól valójában az Emerald Dream.

És bár később Cenarius megtanította Malfurion Stormrage-et a Druidizmus módszerére, és az ő tanításai alapján születtek meg az éjelf druidák, a mai napig keveset tudunk arról, hogy mik lehetnek ezek a titkok. Lehet, hogy a Druidák ismerik és értik az Emerald Dreamet, de attól még keveset tudunk arról, hogy mi is a valódi célja. Azeroth és az Emerald Dream között van egy kapcsolati lánc, aminek valamilyen okból folyamatosan működnie kell.

Ami elég különös, ha jobban belegondolunk. Miért? Mert a Titánok ezzel egyidejűleg egy olyan biztosítékot is létrehoztak a bolygón, ami többé-kevésbé az egész világot felrobbantja, ha az Old Godok visszafordíthatatlanul megrontják azt. És ez majdnem bekövetkezett, amikor behatoltunk Northrendre a Wrath során. Loken halála riasztotta Algalont, aki azonnal Azeroth-ra érkezett, hogy átvizsgálja a világ romlottságát – és ha bármilyen korrupciót talált volna, akkor azt a jelet kellett volna elküldenie, amely újra-formálta volna a világot azután, hogy teljesen lerombolta volna.

Zonozz_wow_TCGAz Old Godok

Ez az esemény volt az, ami elsősorban a „biztonsági másolat” teóriát életre hozta. Ha Azerothot el kellett volna pusztítani, feltételezhetjük, hogy az Emerald Dream létezésének oka az, hogy a Titánok egy már létező másolat alapján „rebootolták” volna a világot, visszatérve ezzel a 0. kilométerhez. Ez azt is megmagyarázná, hogy miért érezték a fontosnak a Titánok azt, hogy megőrizzék – végülis a Titánok munkája az volt, hogy világot rendeztek, és ezt már számtalan bolygóval megtették az univerzumban. Ha nem lett volna az Emerald Dream, minden, amit Azerothon létrehoztak, elveszett volna, és nem lettek volna képesek újraépíteni.

Ráadásul Azeroth esetében ez hatványozottan fontos volt az Old Godok jelenléte miatt. A Tribunal of Ages szerint, amikor a Titánok harcoltak az Old Godokkal, rájöttek, hogy nem tudják elpusztítani őket, ugyanis elpusztításuk egyben Azeroth végét is jelentené. Ezért inkább bebörtönözték az Old Godokat. De ez meg felveti annak a kérdését, hogyha a Titánoknak volt egy ilyen tartalék terve Azeroth számára, akkor miért nem pusztították el egyszerűen a világot akkor, amikor felfedezték az Old Godokat és miért nem kezdték a nulláról? Mi akadályozta meg őket ebben?

Erre a kérdésre nincs válaszunk. De tudjuk, hogy az Emerald Dream maga is a megrontás áldozata lett valamikor, és ez a romlottság, a Nightmare, vagy Rémálom, valamikor a Harmadik Háború után ütötte fel fejét. Amikor Malfurion Stormrage befejezte Azeroth megmentését a Harmadik Háborúban és visszatért az Emerald Dreambe, csapdába esett az Álomba, és nem tudta azt elhagyni. Részben azért, mert Fandral Staghelm megmérgezte, részben azonban a Nightmare volt az oka.

Legion_zone_concept_ValsharahRémálmok és Álmok

A Nightmare-t eredetileg úgy hozták létre, hogy az emberek félelmeit és kifordított álmait felhasználva mételyezték meg magát az Álmot. Feltehetően Xavius műve volt ez, aki egy erősebb hatalmat szolgált akkor – egy Old Godot. Xaviuson keresztül az Old Godok megtalálták a módját, hogy hogyan fertőzzék meg a világnak ezt az érintetlen másolatát, és megpróbálták az egészet eltörölni. Végülis, ha nem tudunk sikeresen káoszt teremteni az éber világban, milyen jobb mód lenne annál, mint hogy akkor az álmok világán keresztül érjük el mindezt? Ez vezetett a Stormrage című regényben részletesen megírt háborúhoz a Nightmare ellen. (Magyar összefoglaló ) A regény végén úgy tűnik, hogy Xaviust legyőztük, és a Nightmare-t a Rift of Alnnak nevezett helyre szorítottuk vissza.

De úgy tűnik, hogy ez nem volt elég, legalábbis eddig ezt láttuk abból a darabokból, amiket a Legion kapcsán nyilvánosságra hoztak. Xavius úgy tűnik, hogy visszatért – és a Nightmare újra a világ elpusztításával fenyeget. Az új kiegészítőben magunk is belépünk az Emerald Nightmare-be, és elméletileg teljesen kitisztítjuk. De ahogy ez az Old Godokkal kapcsolatban felmerül, vajon teljesen kiirthatjuk őket? Tényleg teljesen megtisztíthatjuk az Emerald Dreamet, vagy ez is lehetetlen küldetés, mint az Old Godok elpusztítása?

Az új kiegészítőig nem nagyon fogunk tudni válaszolni erre a kérdésre. De most már Ysera nem felügyeli az Emerald Dreamet, mivel a Cataclysm során a Deathwing elleni végső csata minden erejét felemésztette. Helyette az Emerald Dream védelme Azeroth halandó Druidáinak kezébe került, akik valószínűleg a Halandók Korában már felkészültek erre a feladatra elméletben. Hogy ez valóban így van, az egy másik kérdés – de hamarosan megtudjuk.

Forrás: Blizzardwatch

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

4 thoughts on “Az Emerald Dream

 • Schwarcz Attila

  Szia!
  Lenne egy kérdésem. Én azt hallottam, hogy Azeroth az utolsó olyan bolygó amit még nem folglalt el Sargeras. Pontosan nem tudom már kitől vagy honnan hallottam ezt, de ebből kiindulva meg abból a tényből, hogy a Titanok alkották az összes bolygót miért nem rebootolták a többit, miután látták h Sargeras elfoglalta, megrontotta? Vagy ez csak az Old Godokra vonatkozik? Más bolygókon nem voltak Titan őrzők? Kicsit sem tiszta nekem ez a rész. Fel tudsz világosítani?

  Reply
 • Durucz Tamás

  Ugyan nem engem kérdeztél de azért elmondom a véleményemet ezügyben.
  Nem hiszem hogy az utolsó meg nem korrumpált bolygó lennénk, legfeljebb az eddig ismertek közül.
  Azt sem hiszem hogy minden bolygót a Titánok teremtettek volna, hisz Azeroth is még a Titánok érkezése előtt létezett (rajta az old godokkal, elementálokkal, és valószínűleg a trollokkal és taurenekkel) ők csak megformálták saját tetszésükre és rendet csináltak. Ilyen alapon hiszek benne, hogy a többi is „csak” megformált és rendbetett a titánok által (aztán jött Sargeras bácsi és elb*szta az egészet de az már más kérdés 🙂
  Nem biztos, hogy máshol is megcsinálták a reboot rendszert. Ha jól emlékszek Gitta is írt az Örökkévalóság Kútjáról szóló irományában arról, hogy máshol nincs ilyen arcane forrás, mint ami nálunk. Azaz lehet hogy velünk van valami tervük amit őrizni kell (titán őrzők, aspektusok) és ha minden kötél szakad, újra kezdeni az egészet.
  Ha máshol is van ez a rendszer akkor meg: egy már megrontott bolygó valószínűleg tele van a Légió ügynökeivel és nehéz úgy lemenni a Titánoknak, hogy ne szedjék szét őket a démonok és sikeres legyen az akció. Az meg szerintem abszurd feltételezés hogy a reboot elindítása távolról is menne. Azerothon/Kalimdoron könnyű dolguk van: old godok elzárva, légiónak nincs uralma, a halandók meg szövetségesek nagyrészt.
  Remélem senkit sem háborítok fel azzal ha valamit rosszul tudok és hülyeségeket beszélek, de hosszú hallgatás után úgy éreztem nem árt ha véleményt alkotok 🙂
  UI: jó írás lett, korábban nem értettem mi az emerald dream és minek van, de így adtál egy kis támpontot 🙂

  Reply
 • Durucz Tamás

  Ugyan nem engem kérdeztél de azért elmondom a véleményemet ezügyben.
  Nem hiszem hogy az utolsó meg nem korrumpált bolygó lennénk, legfeljebb az eddig ismertek közül.
  Azt sem hiszem hogy minden bolygót a Titánok teremtettek volna, hisz Azeroth is még a Titánok érkezése előtt létezett (rajta az old godokkal, elementálokkal, és valószínűleg a trollokkal és taurenekkel) ők csak megformálták saját tetszésükre és rendet csináltak. Ilyen alapon hiszek benne, hogy a többi is „csak” megformált és rendbetett a titánok által (aztán jött Sargeras bácsi és elb*szta az egészet de az már más kérdés 🙂
  Nem biztos, hogy máshol is megcsinálták a reboot rendszert. Ha jól emlékszek Gitta is írt az Örökkévalóság Kútjáról szóló irományában arról, hogy máshol nincs ilyen arcane forrás, mint ami nálunk. Azaz lehet hogy velünk van valami tervük amit őrizni kell (titán őrzők, aspektusok) és ha minden kötél szakad, újra kezdeni az egészet.
  Ha máshol is van ez a rendszer akkor meg: egy már megrontott bolygó valószínűleg tele van a Légió ügynökeivel és nehéz úgy lemenni a Titánoknak, hogy ne szedjék szét őket a démonok és sikeres legyen az akció. Az meg szerintem abszurd feltételezés hogy a reboot elindítása távolról is menne. Azerothon/Kalimdoron könnyű dolguk van: old godok elzárva, légiónak nincs uralma, a halandók meg szövetségesek nagyrészt.
  Remélem senkit sem háborítok fel azzal ha valamit rosszul tudok és hülyeségeket beszélek, de hosszú hallgatás után úgy éreztem nem árt ha véleményt alkotok 🙂
  UI: jó írás lett, korábban nem értettem mi az emerald dream és minek van, de így adtál egy kis támpontot 🙂

  Reply
 • Schwarcz Attila

  Szia!
  Lenne egy kérdésem. Én azt hallottam, hogy Azeroth az utolsó olyan bolygó amit még nem folglalt el Sargeras. Pontosan nem tudom már kitől vagy honnan hallottam ezt, de ebből kiindulva meg abból a tényből, hogy a Titanok alkották az összes bolygót miért nem rebootolták a többit, miután látták h Sargeras elfoglalta, megrontotta? Vagy ez csak az Old Godokra vonatkozik? Más bolygókon nem voltak Titan őrzők? Kicsit sem tiszta nekem ez a rész. Fel tudsz világosítani?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .