Artifact fegyverekCikkekCikkfordításWoW:Legion

A Warrior artifact fegyverek

A sorozat mai részében a Warrior artifact fegyverekkel fogunk foglalkozni. Ezek a fegyverek mind Azeroth történelméhez kapcsolódnak, és különösen az emberekhez, illetve az ő őseikhez, a vrykulokhoz. Nem véletlen, hogy a Warriorok Class Hallja is a Halls of Valorban (Az Érdem Termei) található, ott, ahol maga Odyn trónol. Éppen ezért, mielőtt rátérnénk a fegyverekre, egy kicsit ismerkedjünk meg a Halls of Valorral!

Valarjar, a Bajnokok Bajnokai

Amikor a Titánok elrendezték az életet Azerothon, különböző titáni népeket hoztak létre, akiket Titán Őrzők felügyeletére bíztak. Az egyik ilyen titán nép a vrykul volt, akik az earthenekhez hasonlóan kőből épült fél-óriás harcosok voltak, és akik főleg Northrenden éltek. Egy részük azonban délre vándorolt, és Stormheim szent területén telepedett le, ahol két Titán Őrző vezette őket, Odyn és Eyir. Odyn létrehozta Stormheim felett a Halls of Valort, ahol a legkiválóbb vrykul harcosok lelkeit gyűjtötte össze, jutalomként cserébe halandó életük során tett cselekedeteikért.

Odyn az ide összegyűjtött vrykul lelkekből egy sereget, a Valarjart hozta létre, hogy velük együtt védje Azerothot a különböző fenyegetésektől. Odyn volt az, aki létrehozta a val’kyrokat is az elhunyt női vrykul harcosokból. Odyn azonban – egyelőre számunkra nem ismert okból – elárulta a val’kyrok királynőjét, Helyát, aki bosszút esküdött Odyn ellen. Ezért elátkozta Odynt seregét, akik így képtelenek elhagyni a Halls of Valort, hogy szembeszálljanak Azeroth fenyegetéseivel, valamint létrehozta saját birodalmát, Helheimet, ahol ő is az elesett vrykulok lelkeit gyűjti össze, hogy aztán ütőképes sereget hozzon létre belőlük.

A Halls of Valorba eljutni és a Valarjar tagja lenni minden vrykul leghőbb vágya. Ezt a kivételes helyzetet azonban csak a legkiválóbbak tudják elérni, a legbecsületesebb, leghősiesebb vrykulok. Odynt azonban kétségbe ejti helyzete, hogy nem tud seregével együtt kiszabadulni a Halls of Valorból, hogy szembeszálljon a Burning Legionnel. Ezért úgy dönt, hogy miután tüzetesen átvizsgálta Azeroth halandó kalandorait, a legkiválóbbak még életükben abban a kiváltságban részesülhetnek, hogy eljutnak a Halls of Valorba, ahol maga Odyn kéri meg őket arra, hogy vezessék seregeit a csatába helyette. Emellett felajánl három legendás fegyvert is, amelyet kiválasztottjai viselhetnek.

Arms – Stormkar, the Warbreaker

A hivatalos leírás szerint ezt a hatalmas kardot az a barbár hadúr viselte a csatákban, aki először egyesítette az embereket egyetlen zászló alatt, létrehozva ezzel Arathor nemzetségét. A mesteri taktikus és stratéga, Thoradin király kritikus szerepet játszott abban, hogy a Troll Háborúk véget értek. Később a kard eltűnt, miközben Tirisfal alatt egy elfeledett sírban egy C’Thraxxi szörnyeteget igáztak le vele. Elhagyva és szinte teljesen elfeledve, a Stromkar az évezredek során magába szívta az itt található árnyak erejét.

Ez a leírás egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Először is: mi az a C’Thraxxi szörnyeteg? Mit csinált Tirisfal alatt egy elfeledett sírban? Mit csinált Thoradin ugyanebben a sírban? Ahogy majd a Paladin fegyvereknél részletesebben kifejtésre kerül, Tirisfal megtudtuk, amit régóta sejtettünk, hogy ez a Titán Őrző, Tyr végső nyughelye, de egyelőre azzal nem vagyunk tisztában, hogy ennek a ténynek bármi köze lenne Stormkarhoz és annak legutolsó kalandjaihoz.

A másik dolog: Throadin egyszerűen elvesztette a kardot? Vagy lehetséges, hogy maga Thoradin is itt halt meg? Végülis elég keveset tudunk Thoradin életéről – tudjuk, hogy ő egyesítette Arathi zászlaja alatt az emberi törzseket, csatlakozott a nemes elfekhez (high elves) a Troll Háborúk során és ezért ígéretet tettek neki a nemes elfek, amely végül ahhoz vezetett, hogy a Szövetség (Alliance) oldalán csatlakoztak a Második Háborúhoz, majd végül Arathor néven létrehozta az első emberi királyságot. Tirisfal hozzá tartozhatott a királyságához, ezért előfordulhat, hogy ő és a Stromkar együtt harcoltak abban a sírban, majd ott életét vesztette, miközben megpróbálta megvédeni népét. Arathor királyságának felemelkedése az emberiség történelmének legkorábbi időszakára esik, körülbelül 2800 évvel ezelőtt, és nem sokat tudunk erről az időszakról. Reméljük, hogy a fegyver megszerzése és fejlesztése során több apróságot is megtudunk az emberek történelméről.

Protection – Scale of the Earth-Warder

A hivatalos leírás szerint ez egy áthatolhatatlan pajzs, amelyet a fekete Sárkány-aspektus, Neltharion, a Föld-Őrző (Earth-Warder) egyik pikkelyéből faragtak, még mielőtt az Old Godok megrontották volna. A lenyűgöző vrykul király, Magnar Icebreaker hordozta ezt a pajzsot a csatákban, és még a legelkeserítőbb helyzetekben is győzelmet győzelemre halmozott. Amikor végül elesett a csatában, az a Val’kyr Helya szolgáinak árulása miatt történt. A pajzs ma is Magnar király holtteste mellett nyugszik a Path of Kingsben Stormheimben.

Ahogy a hivatalos leírásból is látszik, valóban a hatalmas király, Magnar Icebreaker sírjába, a Tomb of the Old Kingsbe (a Régi Királyok Sírhelye) kell behatolnunk megszerezni azt. Utunk során kísérőnk Magnar fia, Hruthnir lesz, aki apjával együtt halt meg a végzetes csatában, és aki a Valarjar tagja lett. Most vele együtt próbáljuk Magnar szellemét meggyőzni arról, hogy a csatát azért vesztette el, mert egy szörnyű árulásnak lettek az áldozatai, és a Halls of Valor várja őt igazából a Helheim helyett. Miután legyőztük a szellemet, hősünk magához vezeti a legendás pajzsot.

Ami nekem nagyon hiányzik a fegyver megszerzésének módjából, az az, hogy nem tudtunk meg semmi érdemleges információt arról, amiért olyan különleges ez a fegyver. Tudniillik, hogy ez a fegyver valójában Neltharion egyik pikkelye, éppen ezért legalább 11000 éves lehet, hiszen még az Ősök Háborúja (War of the Ancients) előtt kellett ezt a fegyvert megalkotni, amikor Neltharion még nem állt az Old Godok befolyása alatt. Amiről szintén nem tudtunk meg eddig semmit, az az, hogy hogyan került egyáltalán a fegyver a vrykulokhoz. Lehet, hogy az Aspektusok sokkal szorosabb együttműködésben álltak a Titán Őrzőkkel, mint amit eddig láttunk? Tudjuk, hogy Watcher Tyr volt az, aki kiválasztotta őket erre a feladatra, ezért előfordulhat, hogy Loken árulása előtt valóban szorosabb volt közöttük az együttműködés.

Fury – Warswords of Valajar

A hivatalos leírás szerint a múltban a titán őrző, Keeper Odyn elárulta Helyát, a varázslónőt, megölte őt és szellemét egy kísérteties Val’kyrbe formálta. Ezt a kardpárost a leghatalmasabb Valarjarjának kovácsolta, de Helya ellopta a kardot és haragjának egy részével ruházta fel. Aztán a saját bajnokának adta oda, aki arra használta, hogy a legnagyobb hősöket vadássza le vele, és magával ragadja lelküket, hogy a Helheimben szolgáljanak.

Ahogy már azt fent is említettem, Helya a saját Valarjarját építette meg, amit Helheimnek hív, ahova hatalmas élőholtak segítségével elorozza az elesett hősök lelkeit Odyn elől, hogy belőlük hozzon létre ütőképes sereget. Amiről eddig még nem esett szó, az az, hogy ennek az ütőképes seregnek a tagjai a kvaldirok, akikkel még Northrenden találkozhattunk. Ez a kétkezes kard pedig elég fontos szerepet játszhatott az ősi titán őrző és Helya varázslónő (aki lehet, hogy esetleg szintén egy titán őrző volt, vagy egy nagyhatalmú vrykul) közötti hatalmi harcban, vagy akár a Val’kyrok eredetében is. Vajon Helya lehetett az első Val’kyr? Vajon miért tette Odyn, amit tett vele, és utána hogyan sikerült Helyának kiszabadulnia Odyn ellenőrzése alól?

Amit tudunk, az az, hogy a fegyvert Helya nagyhatalmú bajnokának, Vigfus Bladewindnek adta, aki aztán ezzel a fegyverrel számtalan ellenfelével végzett. Odyn választott hőseinek vele kell megküzdeni azért a kardért, amelybe Helya a saját életerejének egy részét is belehelyezte. Vajon ennek lesz a későbbiekben hatása a kardra? Vagy Odynnak sikerül teljesen megtisztítania a kardot?

A Warrior artifact fegyverek mindegyike a titán őrzőkhöz kötődik ilyen, vagy olyan okokból. Reméljük, hogy a későbbiekben a fegyverek nyomán még több információt megtudunk ezekről a nagyhatalmú lényekről, akikre a titánok rábízták Azeroth felügyeletét.

A cikk egyes részeinek forrása: Blizzardwatch

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .