CikkekHivatalos történetek fordításaiKönyvismertetőWarcraft történelem

Christie Golden – War Crimes

Az előzményeket talán senkinek nem kell bemutatnom. Orgrimmar ostromakor a legyőzött Garrosh-t Thrall ki akarta végezni, Varian azonban közbelépett és megakadályozta ezt, mondván, hogy nem Thrall joga eldönteni azt, hogy mi legyen Garrosh-sal. Ekkor megjelent Taran Zhu, a Shado-Pan vezére, és azt mondta, hogy majd ő elviszi magával Garrosh-t Pandariára, hiszen ott vitte véghez a legnagyobb pusztítást, és majd ők eldöntik, hogy mi legyen Garrosh sorsa.

Garrosh-t a Temple of the White Tigerben tartották fogva szigorú körülmények között, és Shado-Pan pandaren őrök vigyáztak rá (ahogyan azt a Visions of Time egyik jelenetében láthattuk). A templom felé tartott Jaina, Kalecgos, Vereesa és Varian, akik mind meghívást kaptak Taran Zhutól, hogy jöjjenek ide. Útközben találkoznak Moirával, valamint a Horda vezetőivel is: Baine, Vol’jin, Lor’themar Theron, Trade Prince Gallywix, valamint Go’el Aggrával és kisfiával, Durakkal. Aysa Cloudsinger és a lassan sérüléseiből felépülő Ji Firepaw köszöntötte az érkezőket, azonban ők sem tudták megmondani, hogy miért hívták össze Azeroth jelentős személyeit. A templomnál már ott várta a társaságot Anduin, Tyrande, Shandris, Velen, Genn Greymane, Gelbin Mekkatorque, Muradin Bronzebeard, Falstad Wildhammer, illetve a Hordából Eitrigg, Varok Saurfang, valamint Sylvanas, ezúttal a val’kyrjai nélkül. A templom belső arénájába terelték őket a többi nézővel együtt (ahol a Proving Grounds is zajlik), ahol már mindenki izgatottan várta, hogy mi fog történni.

Miután mindenki elhelyezkedett és lecsendesedett, megjelentek az August Celestialok is, ezúttal halandók alakjában: Chi’ji egy arany köpenyben lévő vöröslő hajú vérelf volt, Xuen emberként jött fekete-fehér csíkos hajjal, Niuzao természetesen egy tauren képét öltötte magára, míg Yu’lon egy pandaren kölyök volt. Utánuk megjelent Taran Zhu is, aki figyelmeztette a jelenlévőket arra, hogy ezen a helyen se a mágiát, se a Holy Lightot nem lehet használni, és mindenkinek le kellett adni a fegyverét. Taran Zhu azt is elmondta, hogy úgy döntöttek, hogy Garrosh egy tisztességes és nyilvános tárgyalást fog kapni, ahol a Horda és az Alliance lesznek a szemben álló felek. Kifejtette, hogy nem az a kérdése a tárgyalásnak, hogy Garrosh valóban elkövetett-e bűncselkeményeket, hanem az, hogy ezért milyen büntetést érdemel. A tárgyalást Taran Zhu fogja vezetni, mint eljáró bíró, az August Celestialok az esküdtek szerepét fogják betölteni. A vádlót az Alliance választhatja ki, míg a védőt a Horda, de mindkét frakciónak egy vétója van a másik választásával szemben.

A hordások között Sylvanas az, aki jelentkezett a védő szerepére, Vol’jin azonban ezt nem engedte meg neki, helyette Baine-t kérte fel a szerepre, akinek apját Garrosh ölte meg, és egyébként is köztiszteletnek örvend még az Alliance körében is. Vol’jin jól számította, az Alliance tényleg nem emelt vétót Baine-nel szemben. Ők Variant jelölték meg vádlónak, akit természetesen rögtön megvétózott a Horda. Az Alliance nem nagyon vette szívére a dolgot, mert így jelölhették azt, akit valóban szerettek volna, és akit már nem tudtak megvétózni Vol’jinék: Tyrande Whisperwindet, aki talán a legjobban utálta Garrosh-t. Sylvanas kicsit mérges is volt, hogy így bedőltek az Alliance trükkjének, és pár szót váltott Lor’themarral saját nyelvükön, majd meglátta, hogy a vérelf Vereesának köszön, akit a Dark Lady hosszú idő után most látott először.

Baine a választás után a sámán Kador Cloudsonggal a Red Rockshoz ment, mivel bizonytalan volt új szerepét illetően, így apja szellemével kívánt beszélni. Cairne szelleme megerősítette abban, hogy vállalja el a szerepet és lássa el a feladatot legjobb tudása szerint az igazság kiderítése érdekében, mert így lehet majd csak nyugodt a lelkiismerete. A szertartás végén megjelent a bronz sárkány Kairozdormu, hogy magával vigye Baine-t Pandariára. Mindeközben Darnassusban Malfurion az, aki aggódott azért, hogy Tyrande hogyan fogja elviselni a vádló szerepét, de a nő megnyugtatta, hogy tud vigyázni magára, majd megjelent érte egy másik bronz sárkány, Chromie.

A vádlót és a védőt ugyanis Taran Zhu hívatta azért, hogy megmutasson nekik egy eszközt, amely segíteni fog nekik a tárgyalás során. Ez az eszköz pedig a Vision of Time, amit Kairoz többek között a mi segítségünkkel alkotott meg Timeless Isle-on Nozdormu Hourglass of Time-jából. Az eszköz képes volt megmutatni eseményeket a múltból, illetve néhány pillanatot a jövőből, mivel egy irányított törést volt képes létrehozni az időben. A szerkezet csak megmutatni volt képes a múltat, azonban az nem testesült meg fizikai mivoltában, és csak egy irányban működött. A tárgyalás során Tyrande és Baine is kiválaszthattak jeleneteket a múltból, amiket meg akartak mutatni az esküdteknek, de korlátozott idő állt a rendelkezésükre. Ezzel biztosíthatták, hogy amit a tanú szubjektíven elmond, azt objektív bizonyítékokkal is alátámaszthatták. Chromie az eljárás során Tyrande-ot fogja segíteni, míg Baine segítője Kairoz lett.

A tárgyalás kezdete előtt Jaina, Vereesa, Anduin, Kalecgos és Varian beszélgettek az elhunytakról. Varian elmondta, hogy nem szívesen lenne vádló, szívesebben nézné végig az eseményeket külső szemlélőként. Jaina pedig megjegyezte, hogy mennyivel egyszerűbb lenne mindenkinek, ha Garroshnak torkán akadna egy falat…

Végül megkezdődött a tárgyalás, ahol az eddig felsoroltakon kívül megjelent Alexstraszaés Ysera is, valamint Wrathion Anduin meghívására. Miután mindenki elhelyezkedett, Garrosh-t is meghozták, méghozzá egyszerű textil ruhában, és tisztán láthatta mindenki, hogy tetoválásai mellett magán viselte a sha jeleit fekete vonalak és ráncok formájában. Láncokat viselt a nyakán, a csuklóján és a lábán is. Természetesen az egész nézőtér felállt és kiabált, amikor megjelent, Taran Zhu azonban csendre intette a hallgatóságot. Felsorolták a vádpontokat: népirtás, gyilkosság, erőszakos lakosság áttelepítés, személyek erőszakos, kikényszerített eltávolítása, rabszolgasorba vetés, gyermekbántalmazás, kínzás, rabok megöletése, erőszakos megtermékenyítés, egész városok szándékolt lerombolás mindenféle katonai vagy civil szükségesség nélkül. Garrosh azonban csak gúnyolódott az egybegyűlteken, kijelentette, hogy ez az egész csak egy komédia, és ő nem fogja bűnösnek vallania magát, mert az azt jelentené, hogy szégyelli, amit tett, de az ártatlanságáért sem fog könyörögni. Tyrande nyitóbeszédében természetesen halálbüntetést kért Garroshra, míg Baine igazságos büntetést, nyitott, elfogulatlan szíveket.

Mialatt a tárgyalás elkezdődött Pandarián, addig Grim Batolban az Orgrimmar ostromában megsérült, de sikeresen elmenekült Warlord Zaela egy levelet kapott egy rejtélyes „baráttól”, aki találkozni kívánt vele, hogy együtt ksizabadítsák Garrosht a fogságból. Zaela azt hitte, hogy a levelet egy ork írta, a küldönc azonban elmondta, hogy valójában egy sárkány volt az…

A tárgyaláson először a vád szólíthatta a tanúkat, és Tyrande első tanúja Velen próféta volt, ugyanis be akarta mutatni az orkokat és történelmüket a Celestialoknak. Velen elmondta, hogy ő és népe hogyan került Draenorra, milyen kapcsolatban álltak az orkokkal. Tyrande közben a Vision of Time segítségével megmutatta, hogy hogyan találkozott a draenei Restalaan az ifjú Orgrimmal és Durotannal, majd azt, ahogyan felfedte előttük Telmar védőrendszerét. Velen elmondta, hogy Durotan később ezt a titkot felfedte az orkok előtt, így tudták lerohanni a várost. A város elpusztítását Tyrande szintén bemutatta a hallgatóságnak, ahogyan Restalaan és Durotan csatáját is, illetve tetőpontként azt, ahogyan az orkok draenei gyermekeket öltek meg, miközben Durotan megparancsolta, hogy mindenkit meg kell ölni.

Baine ezután tovább játszatta a jelenetet, amelyből kiderült, hogy Durotan könnyezett és mekkora fájdalmat jelentett ez neki. Velen elmondta, hogy az orkok ittak Mannoroth véréből, és emiatt az átok miatt cselekedtek vérszomjasan, amely átkot végül Garrosh apja, Grom tört meg. Velen szerint az orkok meg tudnak változni, csak a démoni befolyás nagyon erős volt. Tyrande azonban legvégül rákérdezett arra, hogy Telmar lerohanásakor is démoni befolyás alatt álltak-e, de Velen kénytelen volt bevallani, hogy ez még a démoni befolyás előtt történt.

A szünetben Anduin kedvenc helyéhez, Mason’s Follyhoz ment, hogy egyedül lehessen. Wrathion azonban megtalálta és csatlakozott hozzá, és a tárgyalásról beszélgettek. Wrathion szerint nem szabad elfelejteni, hogy semmi sem állandó és kőbe vésett. Anduin megkérdezte a sárkányt, hogy barátok-e, Wrathion pedig azt felelte, hogyha ő valakit is barátjának tekint, az Anduin.

Tyrande második tanúja az ork Kor’jus volt, aki gombákat árul Orgrimmarban. Vallomása során elmondta, hogy miután kritizálta Garrosht, felkereste őt Malkorok a Kor’Kronokkal és péppé verték őt. Valamint elmesélte, hogy valójában mi is történt Razor Hill Innel, hogyan robbantotta fel Malkorok. Ezt a jelenetet Tyrande meg is mutatta a Vision of Time segítségével, és az egész nézőtér felháborodott ezen az aljas tetten. Baine arra kérdezett rá, hogy Malkorok vajon Garrosh parancsára cselekedett-e Kor’jus tudása szerint, Tyrande azonban emlékeztetett arra, hogy a vád szerint a szövetségesei tetteiért is felel Garrosh ezen a tárgyaláson.

A rosszul sikerült nap után Baine Garrosht faggatta, hogy kíván-e bárkivel is beszélni, akar-e tanúkat, van-e valaki, aki tanúskodna mellette. Garrosh Baine-nel nem akart semmiről se beszélni, de elmondja a taurennek, hogy van valaki, akivel tulajdonképpen hajlandó lenne beszélni.

Tyrande harmadik tanúja az első napon Varok Saurfang volt, az idős, köztiszteletben álló ork harcos. Az éjelf papnő lejátszatta a jelenetet Garrosh és Varok között Warsong Holdban, amiben Varok azzal vádolta Garrosht, hogy pont olyan, mint az apja volt. Baine azt kérdezte az idős orktól, hogy tényleg akarja-e, hogy kivégezzék Garrosht. Varok erre nemet mondott, és mikor Baine megkérdezi, hogy őszerinte mit kellene tenni Garrosh-sal, azt felelte, hogy ork szokás szerint egy mak’gorán kellene bebizonyítani becsületességét.

Eközben Azerothon: Shokia (az ork nő, akivel Jade Foresten találkozhattunk) Hammerfallba ment, mivel itt gyülekeztek azok az orkok, akik továbbra is hűségesek maradtak Garrosh-hoz. Itt levelet kapott, hogy utazzon el Drywhisker Gorge-ba, ahol találkozhat egy erős szövetségessel: Zaelával.

Pandarián a tárgyalás második napján Tyrande Anduint szólította a tanúk padjára. A fiatal herceg elmesélte, hogy életében eddig kétszer találkozott Garrosh-sal: először Theramore-ban egy béketárgyalás során, amelyet a Lich King támadása szakított meg, másodjára pedig akkor, amikor igyekezett megakadályozni azt, hogy Garrosh használja a Divine Bellt. Ezt az egész jelenetet Tyrande meg is mutatta a nézőknek, kezdve onnan, hogy Garrosh először használta a Bellt, majd Anduin a Mallett of Harmonyval közbelépett és Garrosh majdnem megölte őt.

Baine azt kérdezte meg Anduintól, hogy mit is akart ott elérni Garroshnál. Anduin azt felelte, hogy meg akarta neki mutatni, hogy nem helyes és becsületes az, amit tesz. Elmondta, hogy nem akar bosszút, mert az nem hoz semmi jót senkinek, ileltve, hogy hisz abban, hogy az emberek megváltozhatnak.

A tárgyalás szünetében Sylvanas össze is veszett Baine-nel, hogy a tauren túl jól látja el feladatát. A Dark Lady közben egy csomagot kapott: egy levélkét egy kicsiny dobozkával, ami egy rubint kőt rejt magában. Sylvanas meglepődött rajta, hogy Vereesa kapcsolatba kíván lépni vele, de azt válaszolta vissza neki, hogy találkozzanak a tárgyalás után otthon.

Baine közben megkereste Anduint is, hogy elmondja neki, Garrosh vele kíván találkozni. Variannak természetesen nem tetszett ez a dolog, azonban hagyta, hogy Anduin döntse el, hogy eleget tesz-e a kérésnek, vagy sem, mivel elég nagy már ahhoz. Anduin azt válaszolta, hogy hogyan is mondhatna nemet, mikor valaki az ő segítségét kéri, ezért találkozott is Garrosh-sal az ork cellájában (és ezt láthattuk a Vision of Time-ban). Garrosh a változásról és a végzetről elmélkedett vele, majd saját magát Arthashoz hasonlította.

Ezalatt Slyvanas és Vereesa Ghostlandsen találkozott egymással. Óvatosan közelítettek, de csakhamar egyetértettek abban, hogy mindkettejük számára fontos, hogy Garrosh meghaljon, és még a végén ezt a tauren meg fogja akadályozni. Éppen ezért addig kell cselekedniük, míg tarta a tárgyalás. Vereesa elmondta, hogy ő már ki is találta, hogy Garrosh ételét kellene megmérgezni, amihez szüksége van Slyvanas segítségére, hogy biztosítsa a mérget. Sylvanas rákérdezett, hogy mi miatt akarja Garrosh-t megölni, mire Vereesa először ötölt-hatolt, végül zokogásban tört ki, és kibökte, hogy azért, mert elvette tőle Rhonint. Sylvanas átölelte zokogó húgát.

A harmadik nap tanúja a Horda jelenlegi hadfőnöke, Vol’jin volt. Tyrande kérdésére beszámolt arról, hogy Garrosh hogyan száműzte a trollokat Orgrimmarból. A Vision of Time segítségével a vádló be is mutatta a trónteremben zajló vitájuk egy részét, amelyben Garrosh megfenyegette Vol’jint, hogy megöli. Ezután Tyrande meg is mutatta, hogy Rak’gor Bloodrazor hogyan támadta meg és ölte meg majdnem a troll főnököt. Vol’jin elmesélte, hogy hogyan talált rá a saurok tojásokra, és hogyan jött rá a mogukkal való kapcsolatra, illetve arra, hogy Garrosh mit is akar ezzel kezdeni. Ezután Tyrande megmutat valamit, amit senki nem látott: hogy hogyan adott parancsot Garrosh Rak’gornak arra, hogy amennyiben Vol’jinnak nem tetszik a barlangban látottak, ölje meg a trollt.

Baine arról érdeklődik, hogy mit tenne egy árulóval Vol’jin, mire a Hadfőnök azt mondja, hogy halállal sújtaná az árulót. Ezután a tauren végigmutatta Vol’jin és Garrosh vitáját, melynek során Vol’jin megkérdőjelezte Garrosht mint Warchiefet, illetve azzal is megfenyegette Garrosht, hogy ő fogja megölni, vagyis pont ugyanúgy viselkedett, mint egy áruló.

A tárgyalás után Anduin ismét találkozott Garrosh-sal és arról faggatta, hogy miért így akart végezni Vol’jinnal, mikor mindig azt hangoztatta, hogy a becsület számára mennyire fontos dolog. Garrosh erre nem válaszolt, csak feldühödött, és ha nem lett volna leláncolva, megtámadta volna Anduint, aki csak annyit jegyzett meg a kirohanásra, hogy szerinte Garrosh ezzel kapcsolatban saját magával nem tud elszámolni.

Mindeközben Jaina és Kalec Violet Rise-ban találkoztak és beszélgettek egymással, mivel nem volt minden rendben a szerelmespár háza táján. Kalecnek ugyanis egyre kevésbé tetszett ez a bosszúszomjas, rideg Jaina, amit a tárgyalás csak felerősített benne, ez ugyanis kettőjük közé állhat.

Zaela pedig egy újabb szövetségest keres fel: Thalen Songweavert Silvermoon Cityben.

A negyedik napon Go’elnek kellett tanúskodnia. Elmesélte életét Thrallként, hogyan nevelkedett az emberek között, hogyan alapította meg a Hordát, és miért hagyta ott és lett az Earthen Ring sámánja. A Vision of Time segítségével Tyrande be is mutatta, hogy hogyan zajlott az, amikor Thrall felkérte Garrosht, hogy helyettesítse őt a Horda élén. Mindenki láthatta, hogy a két Garrosh között ég és föld volt a különbség, ugyanis a múltbéli Garroshnak kétségei voltak, és elmondta, hogy egyáltalán nem ért a politikához, illetve a kormányzáshoz. Ezután Tyrande rákérdezett arra, hogy végül miért nem tért vissza a Horda élére, amire Go’el azt felelte, hogy időközben a világ és a Horda is megváltozott, ezért nem térhetett vissza. Viszont amikor Vol’jin hívta, azonnal a segítségére sietett, és fegyvert fogott Garrosh és a követői ellen.

Baine ezután arról faggatta Go’elt, hogy voltak-e kétségei Garrosh-sal kapcsolatban, amit a tanú el is ismert. Ezután Baine megmutatta, hogy Go’el hogyan ölte meg Aedelas Blackmoore-t tisztes csatában, holott lehetősége lett volna vele másként is végezni. Ezután megkérdezte, hogy miért akarta ugyanakkor Garrosht hidegvérrel megölni pont ő, és vajon felelősnek érzi-e magát részben Garrosh tettei miatt. Erre Go’el nemmel felelt, mire Baine megmutatta, hogy ez azért nem teljesen igaz, hiszen Firelands-en, amikor szétszakították lényét darabjaira, igenis kiderült, hogy súlyos kétségei támadtak Garrosh-sal kapcsolatban, és esetleg hallgatnia kellett volna a taurenek vezérére és régi barátjára, Cairne-ra. Baine azt is megmutatta, hogy Cairne hogyan támadt Thrallnak, amiért Garrosht nevezte ki helyettesének, és hogyan váltak el egymástól. Go’el elmondta, hogy ezt gondolta akkor a legjobb döntésnek, és ha megint ott lenne Orgrimmar ostrománál, akkor nem próbálná meg megölni Garrosht. Baine rákérdezett, hogy szerinte érdemel-e Garrosh egy második esélyt, azonban Go’el azt felelte, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet kijavítani, csak elpusztítani. Ennek alátámasztására Tyrande be is mutatta az End Time-ot, azt az alternatív jövőt, ami Azerothra várt volna, ha nem ölik meg Go’el segítségével Deathwinget.

A nap végén Sylvanas és Vereesa ismét találkoztak egymással. Vereesa aggodalmát fejezte ki tervükkel kapcsolatban, mviel az őrök is ugyanazt eszik, mint Garrosh, Sylvanast azonban ez nem különösebben aggasztotta. Húga azonban meggyőzte arról, hogy az őröket mégse kellene megmérgezniük, mert az általános népharagot vonna maga után, míg pusztán Garrosh megölését valószínűleg elnéznék nekik. Megbeszélték, hogy Vereesa a pandaren szakácsnőtől, Mi Shaotól meg fogja tanulni az egyes ételek elkészítését, hogy megtudják, milyen alapanyagokat kell használni hozzájuk, és hogyan használhatnák a mérget. Sylvanast a beszélgetés közben emlékek szállták meg korábbi életéről, és testvérével kölcsönösen megállapították, hogy mennyire örülnek, hogy együtt lehetnek.

A Zaela, Shokia, Thalen hármas közben Northrendre ment, mégpedig a Westguard Keepben fogvatartott zeppelin mestert, a goblin Harrowmeisert szabadították ki, majd az ott tartózkodó kalózokat is felfogadták maguk mellé. A zeppelinnel pedig elindultak Pandaria felé, hogy kiszabadítsák Garrosht.

A tárgyalás ötödik napja Kalec és Jaina veszekedésével kezdődött, Kalec szerint ugyanis tényleg egy kicsit komédia az egész tárgyalás, és olyanok az emberek, mint a gladiátor-arénában a harcosokra és vérre szomjazó közönség. Jaina szerint azonban az embereknek szüksége van erre a tárgyalásra, akik átélték Garrosh gaztetteit.

Az ötödik nap tanúja Alexstrasza, az egykori Aspect volt, akit néma felállással köszöntött mindenki, míg a tanúk széke felé tartott. Amiatt volt Alexstrasza tanú, mert a Dragonmaw klán, Garrosh szövetségese, továbbra is folytatta a sárkányok kínzását, köztük a proto-dragonokét. A volt Aspect elmesélte, hogy hogyan került a Dragonmaw klán fogságába, hogyan kényszerítették a Demon Soul segítségével, hogyan zsarolták meg gyermekei és tojásai megölésével azért, hogy továbbra is rakjon le tojásokat. Miután elmesélte ezeket a szörnyűségeket, Baine annyit kérdezett tőle, hogy mit érez ezek után az orkok iránt. Alexstrasza bevallotta, hogy bár már nem Aspect, nem ő az Élet-őrző, szívében továbbra is az, ezért minden teremtményét szereti ennek a világnak, és őszintén megbocsátana annak, aki ezt kéri tőle. Egyetlen esetben nem tenné meg: ha az magát a világ létét veszélyezteti.

Anduin dühödten ment a tanúvallomás után Garrosh-hoz, és számon kérte tőle az elhangzottakat. Garrosh kijelentette, hogy nem bán semmit, amiről Alexstrasza mesélt, az ma már csak történelem. Miután Anduin tovább feszegette a témát, Garrosh bevallotta, hogy a Horda igazi dicsőségéért tette ezeket a dolgokat. Anduin elmondta, hogy részben megérti, hogy miért tette, de vannak dolgok, amiket nem fog tudni soha megérteni, és ezzel Garrosh is egyetértett.

A tárgyalás után Vereesa és Sylvanas Windrunner Spire-ben találkoztak, ahol Vereesa elmondta, hogy rájött, hogy a mérget a Garrosh-nak a vacsorájához adott gyümölcsbe, a sunfruitba tudják belecseppenteni.Sylvabas közben egyre nagyobb terveket szövögetett magában, hogy ketten együtt a testvérével mi mindent lennének képesek elérni, és kéri Vereesát, hogy a gyilkosság után csatlakozzon őhozzá, hiszen az Alliance már nem tartogat számára semmit.

A következő nap első tanúja egy egykori Kor’Kron, Gakkorg volt, aki még Pandaria előtt elhagyta a gárdát, és vérdíj volt idáig kitűzve a fejére. A Vision of Time segítségével Tyrande Bilgewater Harbort mutatta be, ahol Gakkorg magnataur-kölyköket gondozott azért, hogy a kölykök segítségével zsarolhassák meg a magnataurokat, hogy segítsék a Hordát. Ashenvale-ben azonban az összes magnataur elpusztult, míg Garrosh úgy rendelkezett, hogy a kölyköket szabadon kell ereszteni Azshara partjainál, Shattered Strands-en: a hely ugyanis tele volt nagákkal. Ezután döntött úgy Gakkorg, hogy otthagyja Garrosh uralmát.

A tanúvallomás után érdekes dolog történt: Tyrande kijelentette, hogy be kell szüntetni az eljárást, mert nem tisztességes, mivel elfogultság esete áll fenn. Taran Zhu félrehívta Tyrande-ot és Baine-t, ahol az éjelf papnő elmondta, hogy Baine és Garrosh között érdekellentét áll fenn, ezért új védőt kellene kinevezni. Erre az érdekellentétre tanúja is volt, aki azonban nem tartózkodott akkor Pandarián, de elő tudja állítani. Baine azonban határozottan állította, hogy ő a lehető legjobb védő Garrosh számára, ezért Tyrande számára nem maradt választási lehetőség. Baine elmondta Garrosh-nak is, hogy a következő tanúvallomás után eldöntheti, hogy továbbra is megtartja-e őt védőként. Garrosh azonban kijelentette, hogy nem fogja lecserélni Baine-t, mivel különösen érdekessé teszi utolsó napjait.

Tyrande Perith Stormhoofot, a tauren Longwalkert szólította tanúnak, aki először nem akart vallomást tenni, Baine azonban megnyugtatta, hogy az igazságnak ki kell derülnie, és nem fog neheztelni rá a vallomás miatt. Ezután Tyrande a Vision of Time segítségével megmutatta azt a jelenetet, amikor Cairne halála és Magatha puccsa után Baine pár hűséges taurenjével, közöttük Hamuul Runetotemmel azon tanakodott, hogy kihez forduljon segítségért, és miután számbavették a lehetőségeket, rájöttek, hgoy egyetlen szövetségesük sem tud vagy akar nekik segíteni, így kénytelenek az egyetlen biztonságos személyhez fordulni: Jaina Proudmoore-hoz.

A tárgyalóteremben kitört hangzavarra tekintettel 10 perc szünetet rendelt el Taran Zhu, amely alatt Jaina és Anduin kénytelenek voltak gyorsan mindent bevallani Variannak, hogy ne egy tauren vallomásából szerezzen tudomást erről a dologról. A szünet után Perith elmondta, hogy Jaina arannyal segítette Baine-t és a taureneket. Ezután azonban a Vision of Time megmutatta Perith látogatását Jainánál: amikor Baine visszaküldte neki az Anduintól kapott Fearbreakert azzal, hogy elárulta Northwatch Hold elestét és Theramore megtámadását. Miután kiderült Baine, Jaina és Anduin „árulása”, Garrosh az egész tárgyalóteremben kijelentette, hogy megtartja Baine-t védőjeként.

A tárgyalás után Varian hosszan elbeszélgetett Jainával és Anduinnal, amelynek a végén Jaina bedühödött, és megfenyegette Variant, hogy Dalaran otthagyja az Alliance-t is akár, mert ő nem tartozik elszámolással senkinek. Ezután Anduinnal veszekedik, hogy igazán a Fearbreaker Baine-nek ajándékozása fájt neki. A beszélgetés közben Varian egy levelet kapott, amelynek elolvasta után keserű nevetésben tört ki a király: Baine ugyanis beidézte tanúnak a védelem oldalán.

A nap végén aztán Anduin és Wrathion találkoztak egymással. A sárkány elmondta, hogy felkészült arra, hogy ha kell, kiszabadítsa Anduint a börtönből, ahova esetleg az apja veti tettéért. Az is kiderült, hogy a sárkány tud arról, hogy Anduin látogatja Garrosht. Anduin arról panaszkodott, hogy kezd belefáradni ebbe az egész tárgyalásba, és abba, amit ez kihoz az emberekből. Wrathion azonban megígérte neki, hogyha nagyobb lesz, megengedi a hercegnek, hogy felüljön a hátára és együtt csodás kalandokban fognak részt venni. Addig is, egy parti Jihuit játszottak.

A hetedik napon a vád utolsó tanújaként Jainát szólította Tyrande tanúnak. Dalaran és Theramore úrnőjének újra kellett élnie Theramore ostromát, és elmondania, hogy pontosan mi történt, hogyan nyerték meg a csatát, és hogyan jöttek rá a csata után, hogy mindez csak csali volt Garrosh számára, hogy Theramore-ra dobja a Focusing Iris-szal felerősített mana-bombát. Tyrande a Vision of Time segítségével be is mutatta azt, ahogyan Rhonin feláldozta magát, hogy megmentse Jainát és akit lehet, valamint azt is, hogy mit talált Jaina Theramore romjai között.

Baine arra kérte Jainát, hogy mondja el, hogy mit kívánt tenni haragjában Theramore lerombolása után. Jaina kénytelen volt bevallani, hogy a megtalált Focusing Iris segítségével kívánta lerombolni Orgrimmart egymaga, mivel Varian nem kívánt ebben részt venni, azonban Go’el és Kalec még időben rátaláltak és szembesítették azzal, hogy ez a tette Garrosh-hoz tenné hasonlóvá, amit viszont soha nem akar. Tyrande tovább feszegette, hogy Garrosh-hoz és a Hordához nem kívánt hasonlóvá válni, de Jaina kijelentette, hogy Garrosh nem egyenlő a Hordával.

Jaina vallomása után a Windrunner testvérek ezúttal Tirisfal Glades-ben, a Brightwater Lake-nél találkoztak, miután Vereesa férje halálának megmutatása után otthagyta a tárgyalást. Sylvanas húga kérésére magával hozott skeleton lovakat, hogy azokon lovagoljanak és vágtázzanak. Vereesa azért kívánt itt találkozni, hogy megismerje azt a helyet, ahol majd élni fog Garrosh lassú és fájdalmas halála után. Sylvanas is boldog volt, hogy húgával ketten fogják irányítani az élőholtakat, azt azonban nem árulta el Vereesának, hogy ehhez majd banshee-vé kell változtatnia. A Sötét Úrnő meglepődött, amikor Vereesa szóba hozta a gyerekeit, de végül húga maga belátta, hogy jobb lesz az ikerfiúkat Dalaranba hagynia, úgysem volt nekik olyan jó anyjuk az utóbbi időben.

A nyolcadik napon Baine a védelem egyetlen tanújaként Variant szólította, aki megakadályozta, hogy Orgrimmar ostromakor megöljék Garrosht. A Vision of Time segítségével azt a jelenetet mutatta be, amikor Ironforge-ban az SI:7-tel együtt behatolt Moirához, hogy megölje, amiért Anduint fogva tartja, azonban Anduin meggyőzte apját, hogy hagyja életbe a törp nőt, és végül Varian ennek következményeként létrehozta a Council of the Three Hammerst, amely a mai napig irányítja a törp társadalmat. Varian elismerte, hogy megváltozott, és Baine kérdésére arról is mesélt, hogy egykor két ember volt szó szerint, és milyen nehéz volt utána rátalálnia saját magára. Végül kénytelen volt beismerni, hogy elviekben nincs akadálya annak, hogy egyszer majd Garrosh is megváltozzon. Tyrande azonban a Varian és Garrosh közötti ellentétet hangsúlyozta, hogy Varian nem fajgyűlölő, nem vágyott a hatalomra, és nem tervezte soha egy város értelmetlen és erőszakos lerombolását.

Végül elérkezett a tárgyalás utolsó napja, amikor elhangoznak a vád, illetve a védelem záróbeszédjei, majd egy kétórás szünet alatt, amely során Garrosh vélhetőleg utolsó vacsoráját fogja elfogyasztani, maga a vádlott is beszélhet pár szót az August Celestialok döntéshozatala előtt.

Tyrande a vádbeszédéhez kilenc követ hozott magával, ami magán viselte Garrosh bűneinek nyomait: Stonetalon Mountainsból, Orgrimmar arénájából, ahol a végzetes mak’gora zajlott, Gilneasból, az egykor gyönyörű, mára azonban a goblinoknak köszönhetően élhetetlen Azsharából, Ashenvale-ből, egy Molten Giantből, amely a Garrosh alatt tevékenykedő dark shamanokat jelképezte, Theramore-ból, szeretett Darnassusából, ahova Thalen hatolt be jogtalanul, valamint a teljesen megfertőzött Vale of Eternal Blossomsból.

Baine védőbeszédében saját magáról beszélt, hogy miért vállalta el Garrosh védelmét miután beszélt apja szellemével. Közben kezébe vette a Tyrande által az orgrimmari Arénából hozott követ, amelyet valószínűleg apja vérfoltjai pöttyöztek, és arról beszélt, hogy mindaz, ami itt elhangzott, amit Tyrande bemutatott, csupán színjáték, és nem jelent semmit, melynek alátámasztására szétporlasztotta a kezében tartott követ. Nem jelent semmit, mivel életünk végén mindannyian csak por leszünk, meghalni mindannyian meg fogunk, az azonban nem mindegy, hogy hogyan élünk, mivel csak életünk során vagyun képesek megváltoztatni doglokat. Pusztítani könnyű, míg építeni nehéz, és valójában mindenkiben ott lapul a maga Garrosh Hellscreamje, ahogyan ezt a Vision of Time be is bizonyította. Az August Celestialok feladata, hogy igazságos döntést hozzanak.

Az ezt követő kétórás szünet alatt Jaina levelet kapott Vol’jintól, amelyben a Horda Hadfőnöke kifejezte megértését, amennyiben Dalaran úrnője bosszút kívánna állni a Hordán. A tárgyalás azonban segített Jainának megérteni, hogy nincs sok értelme a bosszúnak, és túl kell lépnie a történteken. Ezzel azonban majdnem elkésett, mivel Kalec már éppen készült elhagyni, Jaina azonban utána futott, és maradásra bírta szerelmét.

Ezalatt Vereesa gyorsan a pandaren szakácshoz, Mu-Lan Shaohoz szaladt, hogy segítsen neki elkészíteni Garrosh vacsoráját, és közben a sunfruitba csöpögtethette a Sylvanastól kapott mérget. Mu-Lan azzal búcsúzott el a nőtől, hogy reméli, hogy a tárgyalás után is meglátogatja Vereesa, méghozzá két gyönyörű fiával. Vereesában pedig itt pattant el valami. Fiai, akik Rhonin vöröslő haját örökölték, ugyanis eszébe juttatták, hogy ő egy harcos, aki csata során öli meg az ellent, nem pedig hidegvérű gyilkos. Miután már a mérget nem tudta meg nem történtté tenni, csak annyit tehetett, hogy az éppen Garrosh-hoz készülő Anduinnak szólt a méregről, és ezzel a fiatal hercegre bízta, hogy mit fog csinálni ezzel az információval, ő maga pedig azonnal Dalaranba utazott fiaihoz.

Garrosh a cellájában levette a tárgyalás során viselt közönyösség és nyugodtság álarcát, és dühödten támadt neki Anduinnak, miközben lekicsinylően arról beszélt neki, hogy örülni fog, hogy egy nap Anduin lesz majd Stormwind királya, mert akkor a Horda könnyedén le fogja győzni a vajszívű uralkodót, és szülei azt fogják kívánni, hogy bárcsak vetélt volna el Tiffin királynő. Anduinnak elevenébe vágtak a szavak, és komolyan elkezdett azon gondolkodni, hogy szóljon-e a méregről, vagy nézze végig, ahogy Garrosh meghal. Azonban felülkerekedik benne békeszerető természete, így kilöki Garrosh kezéből az ételt, amiért Garrosh megragadja, és majdnem megöli őt. Azonban amikor látja, hogy a földre szóródott ételt megevő patkány milyen kínok között pusztult el, ellökte a herceget. Anduin gyorsan otthagyta az orkot, de előbb megkérte az őröket, hogy az ítélethirdetéskor ne viseljen láncot a lábánál, hanem úgy léphessen be a terembe, mint egy harcos.

Sylvanas természetesen ki volt bukva, amikor tudomást szerez húgától arra, hogy mégse ölték meg Garrosht. Elárulva érezte magát, és Tirisfal erdejeiben járva minden útjába kerülő állatot megölt, majd a földre borulva zokogott, hogy soha többé nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy azt higgye, szerethet másokat.

Miközben Azeroth népei az ítélethirdetésre gyülekeztek, Kairoz a Vision of Time-ot bütykölte, Chromie azonban nem volt sehol. Garrosh Anduin kérésének megfelelően harcosként vonulhatott be, csupán a karjain viselt bilincset. Az utolsó szó jogán elmondta, hogy mind Tyrande, mind Baine kiváló munkát végeztek, beszélt arról, hogy a tárgyalás közben Anduin a Holy Light megbocsátásáról mesélt neki. Elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy mit tett és hogy ennek mik a következményei, azonban nem bánt meg semmit, sőt, mindent ugyanúgy csinálna újra, ha ezzel egyszer és mindenkorra végezhetne az Alliance-szal. A tömeg döbbenten hallgatta Garrosh kirohanását, azonban Anduinnak, Variannak és Go’elnek feltűnt Chromie hiánya, és úgy döntöttek, hogy megkeresik a bronz sárkányt.

Anduin nyomban Garrosh cellájához futott, ahol a két pandaren őr eszméletlenül hevert a földön, Chromie-t pedig bezárták Garrosh cellájába. A felélesztett pandarenek elmondták, hogy két nő volt, aki megtámadta őket, Chromie pedig elárulta, hogy Kairoz megbütykölte a Vision of Time-ot. Ekkor Wrathion is megjelent, és elmondta, hogy ő szabadította ki Garrosh-t és hiszi, hogy amit tesz, az a legjobb lesz Azeroth számára, a cél pedig szentesíti az eszközt, és csak reméli, hogy egy nap ezt majd Anduin is megérti, amikor majd közösen fognak szembenézni egy szörnyű ellenséggel. Ezután Wrathion elkábította Anduint, hogy ne tudjon szólni senkinek.

A tárgyalóteremben közben Jainának is feltűnt, hogy míg mindenki indulatos Garrosh beszédét hallva, Kairoz teljesen nyugodtan és érdektelenül álldogál, azonban késő, hogy szóljon. Kairoz ugyanis egyetlen mozdulattal lesöpörte a földre a Vision of Time-ot, amelyből a kiszabadult homokszemek világító tornádóként kezdenek szállni, megszüntetik a mágiát tiltó mágneses teret, és egy tér- és időkaput nyitnak, amelyen többen is átjönnek, miközben a zűrzavarban Garrosh és Kairoz is keresztülment, majd a kapu bezárult. Jaina hamar rájött, hogy kik jöttek át a kapun: a teremben tartózkodók alternatív másai.

Go’el és Varian közben kint keresték Chromie-t, mikor szárnycsapásokat hallottak, és egy zeppelin érkezett feléjük, miközben bentről az alternatív másaik támadtak rájuk, Go’elre egy olyan Thrall, aki annak idején elfogadta Aedelas Blackmoore ajánlatát. Lassan a templom felé tartott Zaela is többi Dragonmaw-val, méghozzá infinite sárkányok hátán, és közben azon örvendezett, hogy a Theramore-nál egyszer bevált taktika itt is jó lesz: Azeroth összes vezetője egy helyen van, miközben két oldalról is megtámadták őket. A zeppelinen pedig Harrowmeiser és a kalózok tartózkodtak, valamint Thalen, aki több kisebb mana-bombát gyártott a támadóknak.

Anduin szerencsére gyorsan magához tért, és rohant a többiekhez, akik az alternatív másokkal harcoltak. Anduin megtalálta a saját mását is: királyi palástban feküdt a földön összekuporodva félelmében, miközben a Fearbreakert szorongatta. Anduin odaszaladt megvédelmezni a mindenkit ölni vágyó Vol’jin mással szemben, azonban Vol’jin majdnem megölte őt, mikor királyi mása a troll elé ugrott, így a végzetes csapás őt érte. Anduin a haldokló alteregója mellett maradt, és elmondta neki, hogy bátor tett volt tőle a troll elé ugrania, és nem gyáva. Chromie elmondta, hogy az alternatív másukat csak úgy tudják legyőzni, ha elfogadják őket, ami Anduinnak nem is esett nehezére. Miután az alternatív Anduin meghalt, aranyszínű porként szállt fel a levegőbe.

A többieknek is meg kellett küzdeniük saját másukkal: Go’el Thrallt könnyedén legyőzhette, hiszen az a Thrall soha nem volt sámán, így azokat az erőket nem ismerhette. Baine mása egy olyan Baine volt, aki a Horda Hadfőnökeként bosszúból megölte Garrosht apja halála miatt. Baine mérges volt, amiért az August Celestialok nem folytak bele a csatába, azonban amikor Xuen elkiáltotta magát, hogy emlékezzen a sha-ra, akkor rájött, hogy nem folyhatnak bele, ezt nekik kell lemeccselniük alternatív énjeikkel. Kairoz ugyanis mindannyiuknak a legsötétebb, legösszetörtebb alteregóját kereste meg az idővonalakban, és őket kell elfogadniuk. Baine végül apja szavaira emlékeztette a másik dühös Baine-t, hogy építeni nehéz, míg rombolni könnyű. Kalecgos egy megőrült Kalecgos-szal nézett szembe, aki beleőrült abba, hogy nem tudta megakadályozni, hogy Jaina elpusztítsa Orgrimmart, és a kitört háborúban mindenkit elvesztett, aki fontos számára. A valódi Kalecgos azonban rámutatott arra, hogy valójában a létük Jaina döntésén múlt, és nem azon, hogy ők mit tettek.

Kint Varian a Dragonmaw orkokkal, sárkányokkal és a kalózokkal küzdött, de nem egyedül: vele volt Azeroth lakossága, a warlockok, shamanok, mage-ek és más harcosok. Variant az egyik tauren kalóz el is találta az oldalán, azonban egy warlock felguardja megmentette, míg egy nightelf papnő meggyógyította sebeit. Ezután Varian szembekerült Zaelával, azonban ez a harc sem alakult kedvezően számára addig, amíg Jaina be nem segített. Azonban a varázslónőt egy lövés a mellkasán érte, és Varian Zaela üldözése helyett inkább Jaina segítségére sietett. Zaelának is fontosabb dolga akadt: miután megbizonyosodott arról, hogy Garrosh-nak valóban sikerült elszöknie, az orkokkal és az infinite sárkányokkal elhagyta a helyszínt, sorsukra hagyva a kalózokat, akiket így már könnyedén legyőztek Azeroth harcosai és a pandaren monkok.

Varian a sebesült Jainához hívta Go’elt és Aggrát, valamint odaérkezett Anduin, Tyrande, Kalecgos és Velen is. A harc azonban mindannyiuk erejét kiszívta, és a lövés nagyon közel érte Jainát a szívéhez, ezért rengeteg vért vesztett. A gyógyítók minden erőfeszítése hasztalan volt, Jainából lassan kiszált az életerő. Egyedül Anduin nem volt hajlandó elfogadni ezt a szörnyű veszteséget, és még mindig reménykedett a csodában. A csoda pedig meg is érkezett Chi-Ji képében, aki a remény szimbóluma volt Pandarián, és áldásával meggyógyította Jainát és az összes sebesültet. A feléledt Jaina pedig már más nő volt, mint korábban, megbékélt múljtával, és Go’el felé nyújtotta kezét, aki azt természetesen elfogadta.

A többiek közben Chromie-t faggatták, hogy mi történt valójában. Chromie feltárta előttük népe sorsát: amíg Nozdormu Aspect volt, képesek voltak látni a múltat és a jövőt, így tudták megőrizni az idővonal szentségét. Amióta Nozdormu elvesztette Aspect voltát, nem látják már annyira tisztán a jövőt, bár még mindig tudnak az időben utazni, ezért az idővonal épségéhez immár halandók segítségét is kérik. Vannak azonban olyan bronz sárkányok is, akik azt gondolják, hogy manipulálni kellene az idővonalakat, megváltoztatni a múltal és a jövőt, hogy valami jobb jöjjön ki belőle. Kairoz is ezek közé a sárkányok közé tartozik, és miután az ő talámánya is volt a Vision of Time, szabadon bütykölhette mindenki szeme láttára. Anduin bevallotta a többieknek, hogy Wrathion is benne volt a szökésben. Vol’jin cinikusan megjegyezte, hogy nagyon jól állnak, van egy félelmetes ork vezér, egy időutazó bronz sárkány, valamint az utolsó fekete sárkány, akik szövetkeztek egymással, és ők azt se tudják, hogy térben és időben hol keressék őket.

Azonban volt még valami, ami foglalkoztatta Azeroth lakosait: mi lett volna az August Celestialok döntése. A Celestialok elmondták, hogy a kezdetektől tudták, hogy mi lett volna a döntésük: életben hagyták volna Garrosh-t, mert csak így lett volna esélye arra, hogy fejlődjön és tanuljon, és talán jóvátegye bűneit. Ezután Tyrande feltette az evidens kérdést: mégis minek csinálták végig akkor az egész hercehurcát a tárgyalással. Yu’lon azt felelte, hogy ez valójában nemcsak Garrosh tárgyalása volt, hanem mindannyiuké, és a tárgyalás során mindenki szíve megmérettetett és megítéltetett; ez a Celestialok áldása Azeroth lakóinak, hogy miután szembenéztek saját magukkal és tetteikkel, ezzel a tudással a szívükkel hagyhatják maguk mögött a múltat és térhetnek vissza világukba, hogy megtegyék, amit meg kell tenniük: megkeressék Garrosht.

Garrosh és Kairoz egy ismerős vidékre lépett ki a portálból: Garrosh felismerte Nagrandot, de tudta, hogy ez nem az otthona. Kairoz elmondta, hogy jól sejti, ez valóban Nagrand, és mégsem ez alatt az ég alatt nőtt fel. Egy hegy tetején pedig egy erős, harcias, tetovált orkot pillantottak meg lobogó hajjal és Gorehowllal a kezében.

– Vége –

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Christie Golden – War Crimes

  • Ez egy nagyon jó lore az egyik kedvencem ! 🙂

    Reply
  • Ez egy nagyon jó lore az egyik kedvencem ! 🙂

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .