CikkekCikkfordításWarcraft történelem

A mágia Azerothon

A mágia használata egy olyan dolog, aminek mindig is helye volt a Warcraft világában. Eredete ugyanakkor sok változáson esett át az idők során. Bár már az eredeti RTS játékokban is léteztek különböző iskolái a mágiának, ezeknek az iskoláknak nem volt különösebb történetük vagy eredetük.

Azonban a Warcraft Chronicle megjelenése óta kicsit jobban érthetjük, hogy milyen mágiák működnek a Warcraft univerzumában. Habár a különböző kasztok különböző mágia-típusokat használnak, majdnem mindegyik kapcsolódik a másikhoz valamilyen módon. És minden mágia-típusnak megvan az ellenpárja, ezzel tartva az univerzumot egyensúlyban.

Kozmikus erők

A Warcraft hatalmas univerzumában vannak bizonyos kozmikus erők, amelyek az élet és a lét hatalmas építőkockáinak szerepét töltik be. Mindegyiknek van egy közvetlen ellenpárja is:

 • Light és Shadow, vagyis Fény és Árny: ezek a legkönnyebben definiálhatók. A Lightot testesíti meg a Holy mágia, míg a Shadow-t a Shadow vagy Árny mágia. A tiszta Light és Shadow a realitás határain túl létezik, de mindketten képesek fizikai alakot ölteni. A Light esetében ennek bizonyítékát a Naaruk létében láthatjuk. A Shadow, vagy másképpen nevezve a Void esetében pedig elég csak az Old Godokra gondolnunk.
 • Life és Death, vagyis Élet és Halál: ez a két erő uralkodik minden élő dolog felett – ahol ugyanis van élet, ott előbb vagy utóbb lesz halál is. Az Élet általában a természeti (Nature) mágiában jelenik meg, és a megerősödést és megújulást igyekszik elősegíteni. A Halál pedig a nekromantikus mágiában ölt testet, rothadást és elmúlást idézve elő.
 • Order és Disorder, vagyis Rendezettség és Rendezetlenség: ők irányítják az univerzum rendszerét – és az ő esetükben sem létezhet egyik a másik nélkül. Az Order, vagyis a Rend az Arcane mágiában ölt testet, ami pontos precizitást és önuralmat kíván a használójától. A Disorder, vagyis a Rendezetlenség a Fel mágiában testesül meg, ami könnyen függőséget okozhat, és amelyet az élőlényekből kiszívott életerő táplál.

Mindezeken felül pedig ott vannak az Elemek. Az elemek az alap építőkövei az egész univerzumnak – Föld, Ég, Tűz és Víz. A sámánok ezeket az elemeket a Spirit, illetve a Decay (Romlás) erejének felhasználásával irányítják. A Spirit egy harmonikus erő, a Decay azonban egy domináns, vagy irányító erő. A Spiritre úgyis szoktak utalni, mint az 5. elem, vagy a Chi. A sámánok, akik harmóniát szeretnének elérni az elemek között, a Spiritet használják. Azok a sámánok viszont, akik uralmuk vagy irányításuk alá szeretnék vonni az elemeket, a Decayt használják.

Mágia Azerothon

A kozmikus erők hatnak egymásra – és bennük ott van a mágia. A különböző kasztok különböző mágia-fajtákat használnak. A sámánok az elemekkel dolgoznak együtt, miközben a fent említett Spiritet és Decayt használják. A monkok szintén az elemeket használják a Chi segítségével. A mágusok is dolgoznak bizonyos fokig az elemekkel. Ugyanakkor ez nem ugyanaz a metódus, hiszen a mágusok nem igazán akarnak kommunikálni az elemekkel. Ők egyszerűen csak az Arcane mágia használatával érik el, hogy az elemek is részt vegyenek varázslataikban.

A druidák leginkább a természeti mágiára koncentrálnak. Ők tartják fenn és újítják meg az életet Azerothon, miközben megvédik és megőrzik a természetet. A death knightok ugyanakkor a legszembetűnőbb példái a nekromanta mágia működésének. Nem tudjuk, hogy pontosan mit tett Kil’jaeden akkor, amikor létrehozta a Lich Kinget. De bármi is volt az, sikerült egy olyan egyént létrehoznia, aki szinte teljes uralommal rendelkezik a nekromanta mágia felett.

A mágusok elsődlegesen az Arcane-ra fókuszálnak, ami az univerzum rendező ereje. Az arcane-t olyannak érzik, mint a mágia legtisztább, legkoncentráltabb formáját. A warlockok Fel mágiát használnak, és a Burning Legion is szinte teljes egészében csak ezt használja. Lehetséges, hogy az egész univerzális egyensúlyi állapot eredményezi azt, hogy az Arcane mágia használata magához vonzza a Burning Legion figyelmét. Az Arcane a rendet tükrözi, és ezért az alkalmazása automatikusan magához vonzza a rendezetlenséget, amely a Felben tükröződik vissza.

A Lightot már régóta a paladinokkal és a papokkal társítjuk – a Holy mágia még egy lépéssel a természeti mágián is túltesz gyógyító tulajdonságait és használatát illetően. De a Shadow-t még csak nemrég ismerhettük meg igazán – és ekkor lett void-centrikusként definiálva, míg korábban sokan azt feltételezték, hogy a Fel mágiával áll összefüggésben. A Burning Legion és a warlockok is úgy tűnik, hogy egy kicsit átfedésben vannak ezzel a területtel, hiszen a Fel mágia mellett Shadow varázslatokat is alkalmaznak.

Kozmikus sakkfigurák

Ha mindezen elemeket az ember összerakja, akkor könnyebb úgy tekinteni a Warcraft univerzumára, mint egyfajta rongyszőnyegre vagy mozaikra. Vagy mint egyfajta táblajátékra, amin a Warcraft egész kozmikus játéka játszódik.

A Titánok a Rendért dolgoznak – de nem mint akik egy galaktikus küzdelmet vívnak az univerzum lomtárának kitakarításáért, hanem mint a kozmikus Rend egyik serege. Az univerzumot járják és világokat hoznak létre, megpróbálnak felkutatni és felnevelni más Titán világ-lelkeket abban a reményben, hogy még többen felébrednek majd a fajtájukból.

De a Titánok célján túl a Light és a Shadow kozmikus erői folyamatos harcban állnak egymással. Sargeras fedezte fel, hogy pontosan mi is a Void, miközben a Pantheon bajnokaként tevékenykedett. Ő jött rá, hogy a Void Lordok éppen azokat a Titán világ-lelkeket akarják megrontani, akiket a Pantheon megpróbálna felnevelni. És arra jött rá, hogy az egyetlen mód, amivel megakadályozhatja, hogy a Void Lordok sikerrel járjanak, az, ha egyszerűen minden élettől megszabadulunk az univerzumban. Ha nincs semmi, amit megronthatnának, feltételezhetően a Void Lordok elsorvadnának.

Nyilvánvaló, hogy a Pantheon többi része nem értett egyet Sargeras meggyőződésével. Ezért hozta létre a Burning Legiont, melyben azokat a démonokat használta, akiket egykor maga zárt börtönbe. Sargeras a Disorder, a Rendezetlenség ereje lett – a pontos ellentéte annak, mint amit a Titánok megpróbáltak elérni. És mindezt azért tette, hogy végül győzedelmeskedhessen a Void felett azzal, hogy kiiktatja létük indokát.

Old Godok

Az Old Godok a Void, a Shadow, az Árny eszközei – azért küldték őket a fizikai univerzumba, hogy világ-lelkeket kutassanak fel és rontsanak meg. Az a tény, hogy Azeroth nemcsak a legerősebb világ-lelket rejti magában, akit a Pantheon valaha is látott, de egy egész kollekciónyi Old Godot, értelemszerűen újra és újra a bolygóra vonzza a Burning Legion figyelmét. Ha az Old Godok sikerrel járnak, Azeroth Sötét Titánként éled majd fel, az elképzelhetetlen gonosz lényeként.

Tekinthetjük-e ezért Sargerast jófiúnak. Nem egészen. Mert Sargeras úgy hiszi, hogy egy üres, élettelen univerzum is sokkal kívánatosabb, mint egy olyan, amelyet a Void ural. Sajnos mi még életben vagyunk – és Sargeras jobban örülne neki, ha nem lennénk.

Különös helyen és körülmények között létezünk. Részben beleesünk mindkét oldalba, és valahol középen tanyázunk. És azt hisszük, hogy azért harcolunk, ami jó, ami igazságos. De az nem teljesen tiszta, hogy valóban olyan jogos-e a mi célunk, mint amennyire mi hinni szeretnénk benne.

Hősök Azerothon és azon túl

Itt van létünk alapvető problémája: alapszinten változtattak meg minket teljes egészében maguk az Old godok. Azeroth-nak szinte az összes népét befolyásolta a Curse of the Flesh, vagyis a Hús Átka. A Titán eredetű népeket midnenképpen. És amennyire mi tudjuk, szinte minden más idegen népet is ugyanígy befolyásoltak valamikor hsoszú fejlődés-történetük során.

Ez pedig azt jelenti, ha tetszik, ha nem, hogy az Old Godok eszközei vagyunk. Megtámadhatjuk mestereinket? Igen, és ezt már többször is megtettük a történelem során. De ez azt is jelenti, hogy valahányszor összecsapunk a Burning Legionnel, pontosan azt tesszük, amit az Old Godok szeretnének. Kiiktatjuk az egyetlen dolgot, amely veszélyezteti létüket. Igyekszünk megszabadulni a Disordernek ettől a seregétől – attól, amely már sikeresen kiiktatta a Titánokat.

A Void lassan rúgja ki az univerzum lába alól a talajt. Mi, mint halandók, mint élő teremtmények, nem érthetjük teljesen, ami történik. És talán nem is ismerünk minden részletet. A hősök Azerothon és azon túl valahol ezen hatalmas kozmikus erők között helyezkednek el. Kiaknázzuk ezeket a mágikus erőket, és felhasználjuk céljaink eléréséhez, történjen bármi.

Egyetemes cél

Ne feledjük – még ha le is tudjuk győzni a Burning Legiont, a mi harcunknak korántsincs vége. De az a tény, hogy mindegyik mágia-fajtát képesek vagyunk használni, sokat elmond létezésünk természetéről.

Mi nem vagyunk se a jó, se a gonosz erői – mi valahol középen vagyunk. Nem mi vagyunk a lét építőelemei, mi csak vagyunk. És talán mi vagyunk az eredményei mindannak, ami az univerzum szándéka volt a kezdetektől: példái az univerzális egyensúlynak, halandó testbe ágyazva és igyekszünk meghatározó erővé válni a kozmoszban.

Forrás: Anne Stickney – Know your lore – Magic in Azeroth /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

8 thoughts on “A mágia Azerothon

 • Nagyon jó, elgondolkodtató írás.
  Köszönöm

  Reply
  • igen én is pont ezért szeretem ezeket a gondolat meneteket olvasgatni. Ráadásul sok rejtett igazság is megbújik köztük 🙂

   Reply
 • Hogy milyen régóta vártam én már erre a cikkre!
  Unalmas délutánokat töltöttem azzal,hogy ezen filóztam.
  Kösz

  Reply
 • Pócsik Levi

  Köszönöm szépen ezt a cikket! Már nagyon kíváncsi voltam erre a témára! 😀

  Reply
 • Nagyon jó, elgondolkodtató írás.
  Köszönöm

  Reply
  • igen én is pont ezért szeretem ezeket a gondolat meneteket olvasgatni. Ráadásul sok rejtett igazság is megbújik köztük 🙂

   Reply
 • Pócsik Levi

  Köszönöm szépen ezt a cikket! Már nagyon kíváncsi voltam erre a témára! 😀

  Reply
 • Hogy milyen régóta vártam én már erre a cikkre!
  Unalmas délutánokat töltöttem azzal,hogy ezen filóztam.
  Kösz

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .