CikkekCikkfordításNépek történelme

A koboldokról

Legyünk őszinték. A koboldok nem igazán játszanak nagy szerepet és nem is kapnak igazi tiszteletet a World of Warcraftban. Még a Chronicle-ben sincs egy árva említés róluk, hogy kik ők, vagy honnan származnak. Brann Bronzebeardnek persze van néhány teóriája, és ő általában közel jár az igazsághoz. De az, hogy a koboldok valóban a troggoktól származnának-e, még ma is megválaszolatlan kérdés.

De nem teljesen elrugaszkodott a valóságtól ez a felvetés. A grummlikat (grummle) a Moguk hozták létre a Troggokból, vagyis tudjuk, hogy a Troggokat még tovább lehet formálni abból az állapotból, amivé a Curse of the Flesh, vagyis a Hús Átka változtatta őket. És van is rá példa, hogy a Troggok és a Koboldok együtt vettek részt valamiben (ez volt az Axis of Awful, vagyis az Ocsmányok Tengelye, amelyben a troggok, koboldok, gnollok és murlocok vettek részt néhány kisebb, név nélküli táborban a Loch Modanban található Silver Stream Mine környékén. A koboldok eredeti terve az volt, hogy szövetkeznek a murlocokkal, akik aztán felfegyverzik őket „elpusztíthatatlan rézből készült gnoll-koholta” fegyverekkel, és a rezet a troggok fogják majd kibányászni). Az Axis of Awfultól függetlenül azonban a két nép nem sokat érintkezik egymással.

Mik is a koboldok?

A koboldokat gyakran patkányszerűeknek írják le. A föld alatt szeretnek élni, és szinte az egész világon elterjedtek. Koboldokat találhatunk Kalimdoron, az Eastern Kingdomsban és a Broken Isles-on is. Még egy sarkvidéki változatuk is létezik Snobold néven Northrenden. Pandarián őket helyettesítették a Virmenek, akik szintén földalatti járatokban éltek, és mintha egy patkány és egy nyúl kereszteződése lenne kis humanoid beütéssel. Mivel tudjuk, hogy a grummlikat a troggokból hozták létre, ezért elképzelhető, hogy a Virmeneket meg a Koboldokon való kísérletezés során alkották meg a Moguk. A Moguk hozták létre a Saurok fajt is hasonló kísérletezés során. De hogy miért nem élnek Koboldok Pandarián, mikor szinte a világ összes többi pontján megtalálhatóak, újabb rejtélyes kérdés.

Rá kell mutatnunk arra, hogy a Northrenden élő Koboldok, a Snoboldok, Dragonblightban, Borean Tundrán és Storm Peaksben élnek, csupa olyan helyen, ami jelentőséggel bírt a Titánok és a Titán Őrzők számára. Innét is származik az elképzelés, miszerint a Koboldok valamilyen úton-módon kapcsolatban állhatnak a Titan-Forgedokkal. Egy másik tény, amely megerősíti ezt a teóriát, az az, hogy Highmountainben azután lettek különösen aktívak a koboldok, hogy ellopták a Hammer of Khaz’gorothot, ami utalhat arra is, hogy van egyfajta kapcsolat a Hammer és a Koboldok között.

Megmagyarázná ez az elmélet azt is, hogy miért szeretik a koboldok a föld mélyét és miért bányásznak értékes ásványokra. És azt is megmagyarázná, hogy miért állnak kapcsolatban Princess Myzraellel, aki lehet, hogy egy Titán Őrző, hiszen Deepholmmal áll kapcsolatban és eredetileg a hegyi óriások börtönözték be, miután megfertőzték őt az Old Godok.

A földalatti lét rejtélyei

Amit ténylegesen tudunk a koboldokról, az jóval kevesebb, mint az, amit megfigyeltünk róluk. Vonzódnak a náluknál hatalmasabb erejű lényekhez, például a Snoboldok a Magnataurokat szolgálják ahhoz hasonló módon, ahogy bizonyos madárfajok tisztogatják a krokodilokat és más nagytestű állatokat a való életben. De nem minden esetben ilyen szimbiózis-szerű a kapcsolat. Eastern Kingdomsban és Kalimdoron a saját fajtársaikkal élnek együtt barlangjaikban, ahogyan a Broken Isles-on is hasonló a helyzet.

Általánosságban azt gondoljuk a Koboldokról, hogy kártevők. De már nagyon régóta kártevőknek tartjuk őket. Az ősi emberek legrégebbi írásai között is már megemlítik a koboldokat, mint a számos veszély egyikét, akikkel szembenéztek, amikor terjeszkedni kezdtek az Eastern Kingdoms területén. A koboldok kultúrájának központjában a bányászat áll, és szinte fanatikus tiszteletet éreznek az eszközök és szerszámok iránt, amelyek lehetővé teszik számukra a bányászatot.

Ha összetűzésbe akarsz kerülni a koboldokkal, említsd meg nekik, hogy elveszed a gyertyákat, amiket a fejükön szeretnek hordani vagy a járataikat díszítik velük. A koboldok gyenge fényben is jól látnak, de a sötétben egyáltalán nem látnak. Ennek semmi mágikus oka nincs, egyszerűen csak érzékeny a szemük. Miután a földfelszín alatt ássák járataikat, ezért különösen nagy hasznát veszik a gyertyafénynek.

Nem veszed el a gyertyát

A Broken Shore-on élő Koboldok látszólag szinte vallásos révülettel hisznek abban, hogy gyertyáik távol tartják a gonoszt. Lehet, hogy ez butaságnak hangzik, de van néhány bizonyíték, amely megerősíti ezt. Amikor a Koboldok felbukkanását kell megvizsgálni Highmountainben, a kalandorok egy olyan koboldtelepre jutnak el, amelyet Candle Rocknak, vagyis Gyertyasziklának neveznek. Itt a Koboldok azzal magyarázzák az állandóan égő gyertyáikat, hogy ezzel tartják vissza a Mindent Felemésztő Sötétséget. Legyinthetünk rá, hogy ez csak buta babona, de érdemes megjegyezni, hogyha egy meghatározott területen az összes gyertyát kioltjuk a barlangban, akkor valóban megjelenik egy Void entitás, amely megpróbálja a hozzá közel állókat felemészteni.

Bolondság vagy sem, a Koboldoknak igazuk van ebben az esetben. Bár ez semmilyen más kobold településen nem fordult elő a világon. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bámulatos ásókként valóban jó esélyük van arra, hogy az Old Godok szolgái megpróbálják befolyásolni őket.

És azok a koboldok, akik Arathi Highlandsen Myzraelt szolgálták, akkor is így tettek, amikor a nő az Old Godok őrjítő suttogásának uralma alatt állt. Vajon ez azt jelenti, hogy a Koboldok valahogy kapcsolatban állnak az Old Godokkal? Vajon vannak közülük, akik a sötétség lényeinek kegyeit keresik annak reményében, hogy így elkerülhetik, hogy felemésszék őket? Vajon ez a sorsa az összes koboldnak, akitől elvették a gyertyáját? Fogalmunk sincs róla, de a fent említett kapcsolat létezik. A koboldokat egy folyamatosan jelenlévő fenyegetésként írják le mindenhol, ahol az emberek letelepedtek az Eastern Kingdomsban, különösen Tirisfal Glades-ben. És a C’Thrax Zakajz évezredeken át nyugodott Tyr sírjában, miközben fertőző befolyása szétterjedt az egész területen.

Koboldok mindenhol

Meg kell jegyezni, hogy annak ellenére, hogy az egész életüket föld alatti járatok készítésével töltik, és teljesen megszállott bányászok, jópáran megkérdőjelezik, hogy bármilyen hasznuk származik-e belőlük. Lasan Skyhorn szerint például kifejezetten gyenge bányászok. A koboldoknak úgy tűnik, hogy a mágiához is van némi érzékük annak ellenére, hogy az intelligenciájuk alacsonyabb az átlagnál. Példának okáért vannak Kobold geomancerek és pyromancerek is.

A koboldok is kapcsolatban állnak olyan nagyerejű lényekkel, mint Myzrael, akinek a múltban az Old Godokkal is volt kapcsolata, ezért elképzelhető, hogy a Koboldok is hasonlóan gondolkodnak, mint azok, akik más népekből az olyan csoportokhoz csatlakoztak, mint a Twilight’s Hammer. Csakhogy a nagy többség lenézi a koboldokat, és alig tartják őket többre a rágcsálóknál.

A koboldok azonban ezt is túlélik. Rájuk bukkantak Orgrimmar alatt is, amikor az orkok elkezdték feltárni a területet. De a kiterjedt területeken is túlélnek mindent, mint Highmountain, Stonetalon, vagy a Dragonblight. És ragaszkodnak ősi szokásaikhoz, ami a kívülállók számára már szinte megmagyarázhatatlan. És bár igazi fenyegetést nem jelentenek, tömegesen laknak ezekben a barlangokban és járatokban. Egy Kobold barlangba csak óvatosan lehet belépni, vagy hirtelen mindent elárasztanak, ahogy azt számos kezdő kalandor kénytelen volt megtanulni. Mert egy dolog biztos – amikor a kobold katakombák mélyére hatolsz, nem veheted el a gyertyáikat.

Forrás: Matthew Rossi – Know your lore: The Kobolds /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

One thought on “A koboldokról

  • Gamerlevi123

    Köszi a cikket. Szeretem az ilyen leírásokat a nem annyira fontos lényekről. 😀

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .