CikkekCikkfordításKarakterek történeteWoW: Battle for Azeroth

Taelia, Lordaeron elveszett leánya

Taelia az egyik első személy, akivel az Alliance játékosok Kul Tirasban találkoznak. Barátjával, Flynn Fairwinddel együtt segítenek az Alliance játékosnak megszökni Tol Dagorból, hogy visszajuthasson Boralusba. Taelia azonban itt nem állt meg – igazán segítőkész és hasznos volt a Kul Tirast övező rejtélyek és problémák megoldásában. Okos, bátor és jókedvű. Hamar állandó társsá és végül jóbaráttá válik számunkra.

A Taeliával való első találkozást és Boralusba való bejutást magyar felirattal itt nézheted meg a 18. perctől:

Emellett egy titkos lore-bombát hordoz magában, amit csak az utolsó pillanatban fedett fel előttünk.

Lordaeron lánya

Taelia nem Kult Irasból származik, habár ha tengerészetről van szó, van olyan képzett, mint bármelyik más Kul Tirasi. Lordaeronban született a Harmadik Háború idején. A Scourge felemelkedése megölte édesanyját, és arra késztette apját, hogy Kul Tirasba küldje őt. Ott a Scourge-től és a Háborútól távol nevelkedhetett fel, anélkül, hogy bármi bántota volna.

Meglepő módon maga Lord Admiral Daelin Proudmoore jelölte ki a gyámját Kul Tirasban. De talán mégse annyira – ha figyelembe vesszük, hogy elvesztette fiát, Dereket és elindult, hogy megkeresse a saját lányát a többi túlélővel együtt, akik Theramore-ba menekültek, nyilvánvaló, hogy a gyermekek biztonsága fontos volt Daelin számára. A Lord Admiral az egyik legmegbízhatóbb lovagját jelölte ki Taelia felügyeletére, akit Cyrus Crestfallnak hívtak.

Cyrus a legjobb tudása szerinte nevelte Taeliát, és a lány kivirágzott az ő gondos keze alatt.Megtanította lovagolni, harcolni, hajózni – és mire a lány belépett a Proudmoore Őrségbe, képzettebb volt néhány instruktoránál is. És ahogy nőtt, hallotta a történeteket Lordaeronról – a nagyszerű királyságról, ami egykor volt és arról, hogy végül hogyan bukott el. Taelia tudta, hogy az édesanyja a Scourge áldozata lett, és tudta, hogy az apja az életét adta a Lich King elleni harc során. De ez volt minden.

A feltételezései és a tudása majdnem pontos. De nem teljesen.

Fordragon

Taelia nem csak egy egyszerű közember gyermeke volt Lordaeronban. Bolvar Fordragon lánya volt, aki éveken át lovagként, majd egy bizonyos időben Stormwind kormányzójaként szolgált. Már régen véget ért a Harmadik Háború, Bolvar mégis Kul Tirasban hagyta a lányát, ahol épségben és biztonságban tudhatta. Míg Taelia Cyrus oldalán nőtt fel és tanult, Bolvar folytatta a munkáját Stormwindben, és ahányszor csak tudott, levelet írt a lányának.

És Taelia majdnem jól tudja – az apja valóban elesett a Lich Kinggel való harc során. Amit nem tud, az apja sorsa a bukása után. Bolvar nem halt meg. Élet és halál közötti állapotban rekedt, köszönhetően a vörös sárkányok lángjának Wrathgate-nél. Mindenki azt feltételezte, hogy Bolvar elhunyt, mígnem rá nem bukkantak az Icecrown Citadelben, megkötözve, szörnyen eltorzulva és a Lich King állandó kínzásának kitéve.

De Bolvar nem tört meg – akarata olyan erős volt, hogy még a Lich King sem tudta megtörni. És amikor a Lich King végül elbukott, Bolvar előrelépett, hogy megállítsa Tirion Fordringot abban, hogy a fejére tegye a Helm of Dominationt és magára vállalja ezt a szörnyű feladatot. Mindig lennie kell egy Lich Kingnek… és most ezt a szerepet Taelia édesapja tölti be.

Ezalatt Boralusban a levelek egyszerűen elmaradoztak Taelia apjától. Végül Bolvar elestének híre elérte Kul Tirast is. A Lich King halott volt és Bolvar Fordragon vele halt.

A feltárt vérvonal

Miután Boralus ostroma véget ért, Kul Tiras hivatalosan is csatlakozott az Alliance-hoz. Anduin Wrynn király a Unity Squeare-re utazott a ceremónia alkalmából, és boldogan üdvözölte Kul Tirast ismét az Alliance-ben. Amikor a ceremónia véget ért, Lady Katherine Proudmoore bemutatta Taeliát Stormwind királyának, és végre fény derült a származására.

Bolvar Fordragon nem volt ismeretlen Anduin számára – valójában Bolvart a második apjának tekintette, különösen miután Variant elrabolta Onyxia. De Bolvar soha nem említette a lányát, csak nagy vonalakban, hogy leveleket ír neki. Anduin emlékezett arra is, milyen becenevet használt a lány számára: „Fénylő csillagom”. Úgy tűnik, annyi minden történt Bolvar halála után, hogy Anduin egyszerűen elfelejtkezett Bolvar lányáról – hiszen ő maga is felnövőben volt éppen háborúk, konfliktusok és kataklizmák közepette.

A bemutatkozásuk után Anduin azt javasolta Taeliának, hogy látogasson el Stormwindbe, ha ideje engedi, hiszen annyi történetet oszthat meg vele az édesapjáról. Ez egy igazán szívbemarkoló pillanat volt és egy olyan kifejezetten súlyos történetszál került elő ezzel, amellyel majd mindenképpen foglalkozni kell. Hiszen Taelia nem tudja, hogy mi is történt igazából az apjával. Tirion azt mondta, hogy csak nagyon kevés személy tud arról, hogy mi is lett Bolvar szerepe Arthas Menethil bukása után.

A Lich King újjáéledése

Itt az igazi probléma – nem tudjuk, hogy pontosan hány embernek mondta el Tirion. Nem tudjuk, hogy kik is vannak azzal tisztában, hogy Bolvar ül a Frozen Throne-on. De az rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy Cyrusnak, Lady Katherine Proudmoore-nak és Kul Tiras népének minderről fogalma sincs – vagy ha tudtak is róla, senki nem mondott semmit Bolvar lányának. Hagyták, hogy a lány tisztában legyen azzal, hogy az apja elbukott, de arról ne tudjon, hogy mégis él… bizonyos módon.

És a Lich King manapság nem tétlen… saját tervei vannak, habár ezeknek a terveknek a természete még nem egészen tisztázott. A Legion során a Death Knight játékosok egészen közel dolgoztak a Lich Kinghez a kiegészítő során, sőt, később Deathlordokká is váltak. A Lich King irányítása alatt értékes és erős Artifacteket szereztek meg, még a Frostmourne darabkáit is újrakovácsolták egy ikerpengévé. Az irányítása alatt újjáalakult a Négy Lovas. Az irányítása alatt a Deathlordok megostromolták a Ruby Sanctumot és végül egy elhunyt vörös sárkány holttestét is felélesztették hátasnak.

A Deathlordok mindezt annak tudatában tették, hogy a Lich King újra elfoglalja Acherust, ha ők elbuknak. De Bolvar egy kicsit megmagyarázta ezt a kijelentést és azt mondta, hogy míg Arthas bosszút akart állni az erődön, addig neki más tervei vannak vele. Azt még nem tudjuk, hogy mik lettek volna ezek a tervek, mivel a Deathlord küldetése sikerrel járt.

A jövő lore-ja

De mit jelent mindez Taelia számára? Azt, hogy mindenképpen el fog jönni számára az a szívszorító és szomorú pillanat, amikor az apja valódi sorsát felfedik majd előtte. Taelia származásának feltárása nem csak egy puszta említés – ez egy újabb történet megágyazása, ami majd a jövőben fog lejátszódni.

Talán nem a Battle for Azeroth-ban fog bekövetkezni. Jelenleg a kiegészítő főleg a frakciók közötti háborúra fókuszál, habár más történetszálak is megjelentek már. De eddig csak két esetben találkoztunk Bolvarral… akkor, amikor Taelia végül hangosan kimondta a vezetéknevét és akkor, amikor Vol’jin a sorsa felől érdeklődik nála.

Taelia egy nagyszerű karakter, akinek a személyisége már azelőtt is kiemelte őt, hogy felfedték volna, hogy Fordragon vér folyik az ereiben. Az világos, hogy nem végeztünk még az ő történetével – egész egyszerűen muszáj folytatódnia -, de hogy milyen irányba halad tovább, az még kérdéses. Mikor fogja megtudni Taelia az igazságot az édesapjáról? Mit fog tenni, ha végül ellátogat Stormwindbe? Ki kell várnunk, míg megkapjuk rájuk a választ.

Forrás: Anne Stickney: Taelia, the lost daughter of Kul Tiras /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .