CikkekHivatalos történetek fordításaiRPG könyv - Történelem és kultúra

A goblinok történelme és kultúrája

Történelem

Be kell vallanom, hogy ezek az őrült kis gazemberek jól csinálják, amit csinálnak. Bár senki se tudja, hogy mi is pontosan az, amit csinálnak. Vagy, hogy egyáltalán honnan jöttek! Azonban az Alsóbányába (Undermine) tett kirándulásom során sikerült felfedeznem a valódi történetüket. És most megosztom veletek.

A goblinok már régóta köztünk vannak, de eléggé háttérbe húzódtak. Régen a goblinok voltak Kezan Szigetének őshonos népe, de akkoriban az intelligenciájuk a mainak csak egy törekéde volt. Akkor az alávaló nép a dzsungel trollok szolgája volt, és azokban a föld alatti alagutakban bányászott, ahova a trollok nem szerettek lemenni. Azonban hamarosan a goblinok kiásták a kaja’mite néven ismert ásványt, amit a Kajaro Hegy után neveztek el. A trollok nagyra becsülték ezt az ásványt, mivel voodoo szertartásaik során használták, ezért kényszerítették a goblinokat, hogy folytassák az ásvány kibányászását. A goblinok nemsokára észrevették, hogy az ásvány olyan bűbájokat hordoz magában, amit a trollok nem ismertek fel. Az ásványból egész készleteket halmoztak fel, hogy erejével a faragatlan tárgyakat megmunkálják Alsóbánya tekervényes alagútjainak mélyén.

Ugyanakkor az ásványnak volt egy nem várt mellékhatása is, ha hihetünk a tudománynak. Nem sokkal azután, hogy összegyűjtötték az ásványokat, a goblinok intelligenciája megnőtt. Hamarosan kifejlesztették a technológiájukat, mégha ez csak megmunkálatlan fegyvereket és páncélt jelentett. A megnövekedett intelligenciájukkal a goblinok ravasszá váltak, és tervet készítettek, hogy hogyan szabaduljanak meg a trolloktól. Kis idő alatt Kezan Szigete az uralmuk alá került, és Alsóbánya lett a fővárosuk (valószínűleg amiatt, mert itt található a kaja’mite).

A goblinok villámgyorsan fejlesztették ki a technológiájukat. Ők voltak az elsők Azerothon, akik gőzgépeket hoztak létre. Ha pontosak a forrásaim, az akkori technológiájuk valóban figyelemreméltó volt, amelyek mellett még a törpök munkássága is csak kisgyerekek játékszerének minősült. A goblinok magukat a technika mesterének mondták, és a szabad piacokon árulták portrékáikat. Ugyanakkor a kaja’mite ásványokban található erő véges volt, így hamar megcsappantak a készletek és szükségessé vált a helyettesítésük.

Aztán egyszer elfogyott az összes kaja’mite. Kétségbeesésükben a goblinok szétszóródtak az egész világon, hogy olyan kaja’mite lelőhelyek után kutassanak, amelyek eddig elkerülték a figyelmüket. Sajnos a következő pár ezer évben, nagyjából egészen az Első Háború előtt 500 évig, a goblinok nem találtak további lelőhelyeket, és az intelligenciájuk csökkenni kezdett. Kaja’mite nélkül, amivel erősíthették volna az elméjüket, a goblinok képtelenek voltak reprodukálni brilliáns technológiájukat, vagy akárcsak fenntartani a meglévőket, és munkáik hamar a ma is ismert nyers és veszélyes szerkezetekké váltak. A világ elkezdett félni az ingatag gépektől és az eladások jelentősen megcsappantak.

A goblinok azonban mindig is szerették a pénzt. Az intelligenciájuk elvesztésével és technológiájuk lassú visszafejlődésével a goblinok a kereskedelem felé fordultak. Körülbelül 200 évvel az Első Háború előtt hajóztak el az első Kereskedő Flották Kezanról a világ felé. Az örök opportunista goblinok a háborúban látták a legjobb lehetőséget, hogy aranyat szerezzenek, és kereskedő birodalmukat az Első Háború során kezdték kiépíteni. A Második Háborúra a goblinok a világ kereskedőinek tekintették magukat. Aztán a Horda kizárólagos partnerei lettek.

Egyszer a Horda egyik követe előmerészkedett, és találkozott egy egyszerű kereskedő herceggel, és arra kérte, hogy a goblinok biztosítsanak az orkoknak különböző szerkezeteket és technológiákat a zsákmányért és aranyért cserébe. Kezdetben ez a megállapodás tökéletesnek tűnt. A goblin kereskedő herceg úgy hitte, hogy az orkok nyerik meg a háborút, ezért természetesnek találta, hogy a győztes oldalához csatlakozzon. Valamint a profit megtömte Alsóbánya kincsesládáit és a goblinok kiterjeszthették a rabszolgapiacukat is.

Azonban más goblinok nem értettek ezzel egyet, és továbbra is semlegesek maradtak; így csak ez a kereskedő herceg és az ő alárendeltjei csatlakoztak a Hordához. Végül a kereskedő herceg felismerte hibáját, és otthagyta a Hordát, és a goblinok erre a hibájukra emlékezve maradnak semlegesek napjainkban is. (mint tudjuk, Brann feljegyzései a vanilla WOW idején íródtak). A goblin nép mint egész ténylegesen is semleges. Egyszerűen jövedelmezőbb, hogy mindkét oldalnak segítenek a másik ellen. Továbbá Kalimdor elmondhatatlan kincseket és nyersanyagokat hordoz magában. A goblinok majd újra felemelkednek, ahogy a kereskedő hercegek hiszik. És még azt mondják, hogy a törpöknek van arany az agyukon…

Goblin szervezetek

A goblinok számos vállalkozást működtetnek szerte Azerothon. Itt egy pár a legismertebb szervezetek közül.

Alkimisták Egyesülete: Általánosságban alkímiával, fajok keresztezésével és a tudománnyal foglalkoznak. Leghatalmasabb teremtényeik a rettegett mumusgoblinok (hobgoblin). Az Egyesületet Kacagóöntvény (Gigglefont) Főalkimista vezeti.

A Bádogosok Egyesülete: A gnómokkal és a törpökkel versengve, a Bádogosok Egyesülete mütyürökkel, fegyverekkel és mechanikai szörnyetegekkel kereskedik. Az egyesületet Rejtélyeshangú Tek’zik Igazgató (Director Tek’zik Riddlevox), Az Alsóbányai Bádogos Egyesület művezetője irányítja.

A Kereskedő Koalíció: Az Alsóbánya kereskedő hercege által vezetett Kereskedő Koalíció felügyeli legnagyobbrészt a kereskedelmet a világban. Gőzhízelgő (Steamwhiddle) Kereskedő Herceg a leggazdagabb ismert goblin Azerothon, aki gyakorlatilag egymaga birtokolja az egész hajózási részleget.

Kereskedő Flották: A hajóflották (a kereskedők és a katonaiak egyaránt), amelyekkel a Kereskedő Flották az árukat szállítják egész Azerothon, a kereskedő hercegek valódi ereje. Minden flottáknak megvan a maga kapitánya, de Grezzlik Aladmirális (Vice Admiral Grezzlik) felügyeli az összeset.

A Vállalkozók Társasága: A leghírhedtebb goblin szervezet, a Vállalkozók Társasága erdőket vág ki és kifosztja a világot természeti erőforrásaiért. Razdunk Mogul, „ a nem éppen kedves ember” a Vállalkozók Társaságának tulajdonosa és irányítója.

Goblin rangok

A látszólag kaotikus természetük ellenére, a goblinok egy szigorúan szabályozott és működő hierarchiában élnek. A legmagasabbtól a legalacsonyabbig:

Kereskedő Herceg: A goblin világ 5 (több vagy kevesebb) irányítójának mind megvan a maga magánhadserege (vagy hadseregei), Azerothon mindenhol vannak földjeik és közösen irányítják a Kereskedők Koalícióját.

Mogul: A kereskedő hercegek jobbkezei, a mogulok vállalkozók: férfiak és nők, akik különböző vállalkozásokat vezetnek szerte a világban, mint az erdőkivágás, a bányászat, a fúrás és ehhez hasonlók. Példa rá a Vállalkozók Társaságából Razdunk Mogul.

Báró: A kereskedő hercegek földjein a bárók az uradalmak és gazdaságok bíráiként járnak el.

Rabszolga-kereskedő: A rabszolga-kereskedők is olyan gazdag kereskedők, akik nyilvánvalóan Kezan rabszolga körét irányítják, vagy csak egyszerűen saját személyes használatukra tartanak számos rabszolgát. Habár a kereskedő hercegek elnézik ezeket a rabszolga köröket, a rabszolga-kereskedelem elég csendben zajlik. A goblinok nem szeretnék megsérteni azokat a vásárlóikat, akik ellenzik ezt a vitatott, de igencsak jövedelmező üzletágat.

A Kereskedő Flották tisztjei: Vannak kapitányok, akik egyszerű hajókat irányítanak, de néhányan egy egész Kereskedő Flottát egy kereskedő herceg keze alatt. Az admirálisok több Kereskedő Flottát irányítanak. Alkalmanként van, hogy egy kapitány a maga privát kereskedőhajóját irányítja, de ekkor adót fizet a kereskedő hercegeknek.

Kereskedő és Árus: Nehéz igazán rangsorolni a kereskedőket és árusokat, mert van, aki szegény, mint a templom egere, míg más meglehetősen gazdag, de még a legszegényebb kereskedők és árusok is bőven a társadalom középosztályában foglalják el helyüket. A kereskedő hercegek joghatósága alatt árulják portrékáikat (a saját maguk által készítetteket és az általában orgazdaságból szerzetteket is). Az árusok bejárják az egész világot termékeikkel házalva, míg a kereskedők a mogulok és a bárók részére állítanak fel boltokat. A legalacsonyabb rangú goblinok arra törekednek, hogy kereskedők, vagy árusok lehessenek.

Polgár és Munkás: A kereskedők és az árusok alatt helyezkednek el a polgárok és a munkások, akik gyakran csak egy kicsivel többek a rabszolgáknál. A goblin nép nagy része, az alsóosztály sok órát dolgozik kevés bérért és még kevesebb köszönetért. A legtöbben kereskedők vagy kézműves mesterek szeretnének lenni, és a közép- vagy felsőosztályban szeretnének helyet foglalni.

Rabszolga: Ahogy már fentebb említettem, bár a rabszolgaság illegális, meglehetősen virágzik a goblin társadalomban. A semmilyen jogokkal nem rendelkező rabszolgákat alkalmazzák a legkeményebb fizikai munkákra, vagy más nyomorúságos tevékenységekre.

Kultúra

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy minden goblin elmebeteg szörnyszülött. Ugyanakkor igazság szerint egy átlagos goblin se nem elmebeteg, se nem szörnyszülött; egyszerűen csak egy mohó és korrupt kicsi zöld lény.

A goblin világ központja Kezan. Erről más helyen beszélek (WOW RPG – Lands of conflicts), szóval ehelyett fókuszáljunk magukra a goblinokra. Egy átlagos goblin 3 láb magas, 40 font súlyú csúszó-mászó esetlenség és rosszindulatúság egy inas zöld bőrben. A goblin mohóság olyan messzire terjed, hogy az egész természetet vagy egy egész fajt elpusztítanának, ha aranyrögöt csinálhatnának belőle. Ezek az alakok még az édesanyjukat is eladnák, ha tudnák. Valójában néhányan meg is teszik. A rabszolgaság, bár ugyanúgy illegális, mint máshol, a goblinok közötti kereskedelemben megengedett, és a rabszolgatartás, vagy –eladás még rangot is képvisel a társadalmukban. A kicsi zöld feltörekvőknek aztán vannak idegeik!

Elsőre lehetetlennek tűnik elérni egy goblin tiszteletét, mivel rejtett cselszövésekkel operálnak. Ugyanakkor tisztelik mások jólfizetett akcióit vagy manővereit. A fenébe is, az egyetlen módja annak, hogy valaki kereskedő herceggé váljon az, hogy túljárj az addigi herceg eszén, amely gyakran a kereskedő herceg vagy az arra törekvő halálával jár.

A goblinok lehetnek bármilyen kicsi mohó bestiák, azért van egyfajta humoruk, mégha egy kicsit durva is. A goblinok imádják a csínyeket és más kópéságokat. Ha valamit sikerül összerakni, akkor jön egy goblin, aki az egészet újra darabjaira szétzúzza. Ezek a lények közismertek arról, hogy képesek eszközöket szétszedni és tökéletesen alkalmazott tréfákat kieszelni. Namármost, én ugyanúgy szeretem a jó vicceket, mint bárki más, de a goblinok néha túl messzire mennek a csínyeikkel. Biztos mindannyian hallottatok a goblinról, aki ajándékot adott egy másik goblinnak, majd a hegyes füléig érő vigyorral nézte végig, ahogy a csomag felrobban és a másikat súlyosan megsebesítette. Bár nem minden csínyük halálos, régóta megtanultam, hogy soha ne fogadjak el egyetlen goblintól se ajándékot.

Az egység és a népakarat valószínűleg minden más nép gondolkodásában az első, de a goblinok számára saját maguk az elsők. Az egység jó dolog meg minden, de hol van benne az arany? Így, bár minden goblin egy kereskedő hercegnek dolgozik, emellett saját magának is dolgozik abban a reményben, hogy egy nap ő is kereskedő herceg lehet.

A goblinok az aranyat szeretik elsősorban és leginkább, de a technológia szorosan követi a második helyen. A goblinok valaha a legmeghatározóbb lények voltak a technikát illetően, de ma már alig működnek ezek a gépeik. Ez azonban nem akadálya annak, hogy továbbra is játszanak a technológiával, így a goblinok uralják a romboló fegyverek piacát. Csak emlékeztetlek arra, hogy azt kapod, amiért fizetsz.

A goblinok valaha kiváló feltalálók voltak, de ennek vége. Kétségbeesetten próbálkoznak, hogy lenyűgöző eszközeiket fenntartsák, de már nem elég okosak ahhoz, hogy minden tekintetben megtartsák a korábbi szintet. Ma már az improvizációra és a szükségletek kielégítésére hagyatkoznak, de ez eléggé rendszertelenül válik be. Így, amikor egy goblin alkot, a folyamat egyhatod részben zsenialitás és öthatod részben csak kétségbeesett próbálgatás. A legtöbb goblin tárgy használata öngyilkosságnak tűnik, és ritkán működik rendesen.

GOBLIN ALKÍMIA ÉS A MUMUSGOBLINOK (Hobgoblins)

Ha van valami, amiben a goblinok igazán tehetségesek (és nem a gőztechnológia, a csínytevés, vagy az alkudozás), az az alkímia. A vakmerőségük ellenére a goblinok a legjobb alkimisták ezen a bolygón, bár az Elhagyottak elég hamar felzárkóztak mögéjük. Habár a robbanóanyagok és lőszerek az elsődlegesek számukra, a goblinok az alkímia más területein is kísérleteznek. Talán a legsokkolóbbak a ritka genetikai mutációt előidéző kísérleteik. Kezanban nagyon sok különös és mutáns lény található, akik a megbukott goblin kísérletekből maradtak fenn.

Még a saját fajukon is kísérleteztek, létrehozva a buta, de erős mumusgoblinokat. Nem túl gyakran találkozhatsz a világban kóborló mumusgoblinokkal. Az alfajnak csaknem az összes tagját Alsóbánya (Undermine) termeiben őrzik. Olyan nagyok, mint az orkok és úgy néznek ki, mint valami terjedelmes, lila goblinok. Alkemikusan hozták őket létre az erejükért és az egyszerűségükért, ezzel együtt fizikailag és érzelmileg is meglehetősen instabilak lettek. A legtöbb annyira intelligens, mint egy buta ork, de még ez a szerencsénk. Ugyanakkor néhány mumusgoblin függetlenségre vágyik és meg akar szökni. Hogy találkozunk-e a későbbiekben ezekkel a lényekkel, az a jövő zenéje.

GOBLIN BÁDOGOSOK

A goblinok őrült felfedezők, akik a kaotikus, furcsa és robbanás-központú gondolkodásmódjuk ellenére időnként hasznos kütyüket készítenek. Ők a legjobb bádogosok, és a gnómokkal versengve a legjobb eszközöket próbálják létrehozni. Ez a verseny időnként barátságos, időnként halálos, attól függ, hogy kik vannak érintve benne – időnként mindkettő.

A goblin bádogosok különböznek gnóm versenytársaiktól. A goblinok az azonnali elégtételt kedvelik. Addig dolgoznak egy találmányon, amíg valamilyen módon nem funkcionál, aztán rátérnek egy másikra. Egészen izgalomba jönnek, ha valamit befejeznek, még ha ez a „befejezés” azt is jelenti, hogy tíz alkalomból egyszer működik.

A goblinok előszeretettel viseltetnek a romboló masinák iránt. Szeretnek dolgokat felrobbantani és darabokra szétszedni. Ebből következik, hogy a goblinok rakétákat, bombákat, tépőgépeket, lángszórókat és ehhez hasonló eszközöket készítenek. Még azoknak a találmányaiknak is, amelyek nem direkt háborús felhasználásra vagy természeti pusztításra készültek, megvan az a tulajdonságuk, hogy ha rosszul működnek, azonnal felrobbannak. A korai goblin zeppelinek, bár elég megbízhatóak voltak, úgy működtek, hogy nyílt lánggal melegítették a gyúlékony gázt – nem a legbizalomgerjesztőbb kombináció az utasok számára. Bár a goblin bádogosok sokakat elszórakoztatnak, de csak bizonyos távolságból; a közel állók szeméből a kétkedés és a félelem olvasható ki.

A tipikus goblin feltaláló egy bőrsapka és egy kormos védőszemüveg alól veti ránk őrült vigyorát. Mindenfajta ketyerék lógnak le a testéről, amelyek legtöbbje törött. Valamit… meglóbál…, hogy elriassza az ellenfeleit.

Goblin haderő

A goblin haderőt már nézni is ijesztő. A Kereskedő Flották a legfanatikusabb és legpusztítóbb lényekkel vannak felszerelkezve. Egy egyszerű halandó csak csodálkozik azon, hogy vajon miért van szüksége ilyen erőteljes hadseregre egy kereskedő hercegnek, ha amúgy meg semlegesnek tartja magát. Teljesen eltúlzottnak tetszik.

Az az igazság, hogy ez a haderő egyáltalán nem túlzott. A Déli Tengereken élők élete kemény, köszönhetően a kalózoktól a mágikus zsivány bestiákig terjedően mindenhonnan érkező támadásoknak. Konfliktusok vannak mindenfelé, és egy kereskedő herceg mindig a halál árnyékában él. A kereskedő hercegek mindennap minden ételt három különböző lényen tesztelnek le. Csak egy módja van annak, hogy valakiből kereskedő herceg legyen, és ez az, ha egy másik kereskedő herceget kiüt a nyeregből. Így, hogy megelőzzék azt, hogy ellenfeleik megszerezzék a trónjukat és biztosítsák, hogy az üzlet normális mederben folyjon, minden kereskedő herceg több tucat harcost fogad fel maga mellé. Ez abszolúte szükséges ahhoz, hogy a goblin világban rendet lehessen tartani.

A Kereskedő Flották extrém őröket is kívánnak. Alsóbánya árui az egész világot bejárják, különösen az elhagyott és ellenséges területeket, hogy aranyat fialjanak. Egyszerűen szólva, a goblinok a veszélyes helyekre mennek. Erős őrök nélkül nem lenne üzlet, hanem csak halott kereskedők.

A megjelenésük ellenére a goblinok szigorú rendet tartanak a harcászati formációk és eljárások terén. Csak szervezetlennek tűnnek. A goblinok intelligensek és a harcban használják az eszüket. Zavard össze az ellenséget, és akkor megtalálod az ellenség gyenge pontját. Surranj be a repedésekbe és a belülről nyitott hadsereget forgácsold fel. A Második Háború számos csatáját azért vesztette el a Szövetség, mert alábecsülte a goblinok taktikáját.

Nem meglepő, hogy minden goblin haderő a fegyverkezés technológiájának széles és lenyűgöző arzenálját használja. A legegyszerűbb tűzfegyverektől a legnagyobb gőzhajtású harci gépekig minden megtalálható, és a goblin technológia domináns a harctereken. Még mágiával is nehéz annyi pusztítást és rombolást előidézni, amennyit a goblin harci gépekkel lehet.

Amikor a goblinok a Második Háborúban harcoltak, a haderő növelése érdekében három egységet vetettek be. A goblin zeppelinek magasan a földfelszín felett fésülték át a területet, és alkalmanként harcosokat is szállítottak. A goblinok emellett időnként utászként is szolgáltak, akik robbanóanyagokkal űzték ki az ellenséget az erődjéből. Gyakran maguk a goblinok mentek be robbanószerrel felszerelkezve, de ennek csak kicsiny haszna volt.

Ezenkívül a háború folyamán a goblinok minden szögből támadtak, főleg tengerről. A Viharfosztogató (Stormreaver) klán a déli tengereken őshonos óriás tengeri teknősöket fogott el. Hatásos irányító varázslatokkal lenyugtatták ezeket a vánszorgó monstrumokat, és vízálló ponyvákkal a hátukon merülő ork hajóknak használták. A hullámok alá bukva az óriás teknősök addig felderítetlen ellenséges hajók pozíciójáról tudták tájékoztatni a Hordát. Kizárólag csak a tornyok, a levegő lényei és más tengeralattjárók tudták őket észrevenni. Azoknak a merész goblinoknak, akik irányították őket, az ellenséges hajók elpusztítása volt a feladatuk, amely során veszélyes, gőzhajtású, erősen gyúlékony folyadékkal töltött kartácsokat lőttek ki, amelyek még a legerősebb páncélon is áthatoltak.

A Harmadik Háború során a goblinok jó pénzért bárkinek készítettek pusztító gépeket. A pilóták keveset törődtek az aktuális háborúval, csak az érdekelte őket, hogy a fizetségükért cserébe erdőket vágjanak ki. Ugyanakkor, amikor a tettek mezejére került a sor, a goblin pusztítógépek elég halálosnak bizonyultak. A pilóták tapasztalatlanságát ellensúlyozta a harci gépek páncélzata és fegyverzete, amely csakúgy kaszálta az ellenséget. A goblinok jó pénzért bárki szolgálatába szegődtek, és a pusztító gépek mellett utászokat és zeppelineket is készítettek a harcra. Még a bádogosok és az alkimisták is csatlakoztak a harcokhoz, robbanóanyagokat és kémiai fegyvereket biztosítva a legmagasabb összeget ajánló részére.

TECHNOMÁGUSOK (Techno-mages)

Éveken keresztül megvetéssel néztek egymásra az arcane mágia használói és a bádogosok. Mindegyik csoport úgy gondolta, hogy az, ahogy ő manipulálja a világot, a felsőbbrendű. A mágusok oldalán állt a történelem, praktikusságát és erejét a több mint 10.000 éves múltja mutatja (mind a jó, mind a rossz oldalát). A bádogosok az újfiúk arroganciájával viselkednek, megmutatva, hogy egy átlagos embernek is meg lehet adni azt a képességet, hogy az égen repüljön vagy a tengerbe lebukjon, míg erre mágiával csak a jól képzett mágusok képesek.

Nem meglepő, hogy egy vállalkozó kedvű mágus kezébe vett egy csavarhúzót, hogy megnézze, hogy mit tud vele kezdeni. Az az idő, energia és pénz, amelybe a mágikus dolgok létrehozatala kerül összeadva azzal az idővel, energiával és pénzzel, amelybe a technikai dolgok létrehozatala kerül, meglehetősen kivitelezhetetlenné teszi, hogy egy elkészült technikai tárgyat varázstárggyá alakítsanak át. Néhányan megteszik természetesen, de őket pazarlóknak és különcöknek tartják.

A technomágusokat ez a probléma hívta életre. Ahelyett, hogy a találmányaikat puszta tárgyaknak tekintették volna, elkezdték őket saját maguk kiterjesztésének tekinteni, és időlegesen a saját akaratukkal is felruházták ezeket a tárgyakat. Ahogy ezt egyre gyakrabban tették meg a harcok során, néhányak számára egyre értékesebb harcosoknak bizonyultak. Mások számára csak idiótáknak.

A technomágusok megítélése elég vegyes, mivel mind a bádogosok, mind a mágusok a saját tiszteletteljes és tiszta életstílusuk perverziójának tekintik ezt a kasztot. Ugyanakkor senki sem tagadhatja, hogy borzasztó erővel rendelkeznek. A technomágusok meglehetősen elszigeteltek, mivel kevés van belőlük és mind a technológia, mind a mágia elutasítja őket. Ők ugyanakkor tudásszomjuk csillapítása érdekében, amikor csak tehetik, felkeresnek bádogosokat és mágusokat, hogy új dolgokat tanuljanak tőlük. És ha a bádogost, vagy a mágust pedig a technomágia érdekli, annál jobb! Bár hozzászoktak a gúnyolódáshoz, azért a technomágusok élete nem egyszerű.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .