CikkekCikkfordítás

Blogajánló – Ismerd meg zsivány múltadat!

Ismét csak egy wowlore-ral foglalkozó oldalt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, elsősorban az angolul tudóknak. A blogra akkor bukkantam rá, amikor Wrathion történetével kapcsolatban gyűjtöttem anyagot, és a Ravenholdt Manorról akartam minél több mindent megtudni. Ennek az oldalnak ugyanis az a neve, hogy Daughter of Ravenholdt Manor, vagyis Ravenholdt Manor lánya. (ravenholdtmanor.blogspot.com)

A blogot egy 4 (!) gyermekes anyuka vezeti, aki a gyermekek és háztartás mellett játszik a wow-val és foglalkozik annak történelmével, elsősorban kedvenc kasztjának, a rogue-oknak a történelmével. Nekik egy külön rovatot is szentel a blogban, ezt hívja Know-your-rouge-lore-nak, a Wow-Insider rovata után szabadon. Itt a különböző rogue szervezeteket és karaktereket mutatja be, sokszor hozzátéve saját elképzeléseit ezekről. Hogy lássátok, mire gondolok ezalatt, egyik cikkének fordítását is közzéteszem, amely a gnómok új szervezetéről, a Gnomeregan Covert Ops-ról szól. Jó olvasást! 🙂

Tavaly júliusban már morfondíroztam azon, hogy a Cataclysm vajon milyen változásokat fog hozni az eddigi zsivány szervezetek számára, de azt nem vettem észre, hogy egy teljesen új szervezet jön létre az orrunk előtt. Az irónia mindebben az, hogy semmi titkolózás nincsen a Gnomeregani Fedett Ügynökséggel kapcsolatban. Eléggé nyilvánvalóvá teszik, hogy mit akarnak és büszkén viselik nevüket. Ugyanakkor nehéz bármilyen információhoz jutni velük kapcsolatban. Az a trükk, hogy a nyíltságuk mögé bújnak.

Amikor Mekkatorque Főbádogos közzétette felhívását a Gnomeregan Hadműveletre, hamar rájött, hogy mint száműzött vezetőnek, nem igazán van hatalma senki felett a Szövetségben. Ráadásul minden felderített információhoz az SI: emberi hálózatán keresztül jutott. Persze egy csomó hősjelölt jelentkezett náluk, de a végén az erőfeszítésük hiábavaló volt. Mekkatorque-nak újra kellett gondolnia a stratégiáját, és nemcsak azon, hogy hogyan szerzi vissza szülővárosát, de azon is, hogy hogyan teszi ismét élhetővé. Így minden területen, amire szüksége volt, a legjobbak és a legkiválóbbak után kutatott.

Mekkatorque egyik legfrissebb szerzeménye Kelsey Steelspark volt, az SI:7 korábbi alkalmazottja, akit a GFÜ vezetőjévé nevezett ki. Ellentétben Mathias Shaw-val, Kelsey nem fitogtatja címét, valójában egy alacsony szintű zsivány trénernek álcázza magát. Csak ha mélyebben megvizsgáljuk, akkor vehetjük észre IGAZI státuszát. Először Új Bádogváros tanácsnokainak asztalánál tűnhetett fel. Hallgassunk csak bele egy kicsit a beszélgetésébe másokkal és hamar világossá válik, hogy az ő hatáskörébe tartozik, hogy a politikai szövetségesektől segítséget kérjen, ahogy az is, hogy az új gnóm zsiványokat irányítsa.

Shaw mesterhez hasonlóan Kelsey-nek is a semmiből kellett egy szervezetet kiépítenie, de felhasználta azt, amit az SI:7-nél dolgozva megtanult. Ugyanakkor az övének más jellegű célt kell szeme előtt tartania. A Főbádogos ugyanis egy olyan szervezetet akar, amely a gnóm nép érdekeire fókuszál, szemben az SI:7-tel, amely kifejezetten katonai hadműveleteket hajt végre Varian király parancsára. Az elmúlt években a gnómok száműzetésben éltek, szomszédjaik, a vaskohói törpök fogadták be őket. Kelseynek fel kell építenie, hogy hogyan szerez információkat korábbi otthonuk visszaszerzése érdekében, kapcsolatokat kell kiépítenie szövetségeseikkel, miközben tovább kell kutatnia nemrég felfedezett eredet-történetüket is. Nem annyira egyszerű feladat ez egy nukleáris fertőtlenítő tábor kellős közepén.

Magni király halála és a majdnem kitört törp polgárháború közepette számos gnóm abban a helyzetben volt, hogy döntenie kellett, hogy mi a legjobb a Szövetség számára és mi a legjobb népük számára. Az újonnan alakult Három Pöröly Tanácsa és a gnómok között már nem volt olyan harmonikus a kapcsolat, mint korábban. Több gnóm polgárt Sötétvas menekültek váltottak fel, amely bizalmatlanságot és neheztelést szült. Bár Muradint ismerték a gnómok, de olyan sokáig volt távol és ezalatt annyi minden történt, hogy erre a kapcsolatra sem számíthattak. Falstad szintén egy ismeretlen rokon volt, mivel a Vadpöröly klán eléggé magába zárkózott és nem szívesen működött együtt másokkal. Moira ugyanakkor kifejezetten ellenségesnek mutatta magát a gnóm nép felé, még be is börtönözte néhányukat nem sokkal azután, hogy visszatért Vaskohóba és megpróbálta megszerezni a trónt. Nyilvánvaló volt, hogy szükség van a GFÜ-re.

Kelsey másodparancsnoka egy Árnyékléptű Jarvi (Jarvi Shadowstep) nevű gnóm. Ő az, aki a legközelebbi kapcsolatban áll a törpökkel és ő érte el, hogy segítsenek a Gnomeregan felszíne körüli megmaradt problémák megoldásában. Cserébe a gnómok is felajánlották segítségüket a törp „kuzinoknak” a Kharanos körüli trollokkal kapcsolatos konfliktusban.

Csak kevés GFÜ ügynöknek van neve, közülük az egyiket Flexgearnek hívják, ő azonban sem Gnomeregan, sem Kharanos közelében nem található, sőt, nem is a Keleti Királyságokban van. Ő és apró csapata egy kicsiny helyőrségben található a tanarisi Világ Vége Tengerparttól északra, Steelspark Állomáson.

Steelspart? Hol hallottuk már EZT a nevet korábban? Ó, igen, ő a GFÜ vezetője. Hogy egy ilyen fiatal szervezet máris képes legyen helyőrséget fenntartani Tanarisban, ez lenyűgöző. Miért vannak ott? Uldum. Emlékezzünk rá, hogy mit fedeztek fel a gnómok magukkal kapcsolatban Északszirten. Hogy a Titánok hozták őket létre. És most hirtelen még több Titán lelet került elő, és ahol a törpök a történelmük után kutattak, ott most a gnómok a technológiájuk után kutatnak. Kelseynek és csapatának ezért kell itt lennie, hogy biztosítsa, hogy a tudósok és mérnökök a Főbádogosnak jelentenek, és ha valami balul sül el, akkor más is tudjon jelenteni. Érdekes lesz látni, hogy ez az új szervezet hogyan fog működni a jövőben, de eddig le vagyok nyűgözve Ms Steelsparktól és az embereitől. Ez egy nagyon kedves adalék a zsiványok történelméhez.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .