CikkekNépek történelme

Hal-mesék

A bölcs és türelmes jinyuk Pandaria hal-szerű lakói, akik képesek a vízzel kommunikálni, és akikre a pandarenek is felnéznek.

A murlocoktól erednek, akiknek egy része az Örök Virágzás Völgyében (Vale of Eternal Blossom) található mágikus tavak közelében élt. A tavak mágiája kitágította elméjüket és megnövesztette testüket, és végül Pandaria egyik legősibb kultúrája alakult ki közöttük.

A legenda szerint a Hasadás (Sundering) előtti időkben minden folyó Pandariába vezetett. Ezt a tényt a legbölcsebb jinyuk ismerték fel, akik megtanultak kommunikálni a folyók vizeivel, hogy megismerhessék a jövőt és a híreket, amiket a víz hozott. Ezeket az időseket a legtöbb nép mélyen tisztelte, és a „Vízbeszélők” (Waterspeakers) nevet kapták.

A jinyuk és a Vízbeszélők Pandaria történetének legjelentősebb eseményeiben mindig szerepet játszottak. Látomásaikkal birodalmakat emeltek fel, rabszolgákat szabadítottak fel, és figyelmeztették az utolsó császárt az Azerothot szétszakító Hasadásra tízezer évvel ezelőtt.

Sok ezer évvel ezelőtt a jinyuk egyik törzse, a Gyöngyuszonyos Törzs (Pearlfin Tribe) ült Pandaria trónján. Ezalatt az idő alatt valamikor megbíztak egy hozen törzsben, amely végül szörnyű áruláshoz vezetett; ennek eredményeként a számuk és a befolyásuk is jelentősen lecsökkent. Az árulás után egyedül Gyöngyuszony Falva maradt meg a jinyuknak. Ez az oka annak, hogy azóta a jinyuk bizalmatlanok az idegenekkel szemben és azóta is háborúban állnak a Hozenekkel.

Mivel Pandaria telis-tele van kristálytiszta kék vizekkel, a kétéltű jinyuk megfelelő körülmények között tudnak élni és növekedni. Bizonyos értelemben ők azok, akik tisztán tartják és őrzik ezeket a vizeket, sőt, elementál-mágiájukkal még apró forrásokat is képesek fakasztani. Mivel azonban a vizek urainak is tartják magukat, ez gyakran vezet konfliktusokhoz más népekkel. Általában a folyók felső szakaszán építik ki házaikat és településeket, ezek azonban a víz alatt sokkal tovább terjedhetnek.

A jinyuk szigorú kaszt-rendszerben élnek. A jinyukat fiatal korban választják ki a társadalomban betöltött szerepükre, és a végső döntés a törzs véneinek kezében van, akik a törzs legbölcsebb tagjai és képesek a vizekkel kommunikálni. A tojásokat a közösség igényei szerint sorolják a különböző kasztokba. Számos jinyu egyszerű munkásként dolgozik, akik a lakóházak és más épületek építésében vesznek részt. Másokat mesterembereknek választanak ki, és amint kikelnek a tojásból, szigorú tanoncidő kezdődik számukra. A harcosok és a papok azok, akik a legfinomabb falatokat és a legkényelmesebb fekhelyeket kapják, és csak a legsikeresebb papok lehetnek a vének tagjai, vagy válhatnak Vízbeszélőkké. A kasztok közötti átjárás szigorúan tilos a jinyu társadalomban.

Ahogy a pandarenek és a moguk a tűz és a hő erejével kovácsolnak, úgy a jinyuk a vízzel való kovácsolás mesterei lettek. A követ és a fémet a víz nyomásának és áramlatának felhasználásával formálják meg. Kezdetben simára formált köveket és más anyagokat kerestek a vízben, így egy idő után a szemük arra specializálódott, hogy észrevegyék azokat a helyeket, ahol a legjobb minőségű kavicsok és csecsebecsék találhatók.

Az idők során aztán megtanulták manipulálni a vizet a saját mágiájukkal, hogy megmunkálhassák a kavicsokat és a köveket, hogy párját ritkító különleges épületeket hozzanak létre.  A fegyvereik és páncélzatuk olyan erős, mint a kovácsolt acél, és a falaikat gyakran kötőanyag nélkül építik fel.

Amikor a Szövetség Pandariára tévedt, az egyik harcos találkozott egy jinyuval, akit Kopasz Karasshinak hívtak, és aki segített a harcosnak kiszabadítani Taylor admirálist a hozenek fogságából. Miután elszöktek bebörtönzőiktől, a Szövetség tagjai a Gyöngyuszonyos törzs otthonában, Gyöngyuszony falvában kerestek menedéket. Mivel a Horda az ellenséges hozenekkel szövetkezett ebben az új világban, ezért a Szövetség megpróbálta a jinyukat rávenni, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A jinyuk megkonzultálták a dolgot egykori császáruk, Rassharom szellemével, és a tanácskozás eredményeként hajlandóak voltak szövetkezni a Szövetséggel, akik kiképezték a Gyöngyuszonyos törzs tagjait a modern hadviselésre, és a legkorszerzűbb fegyverekkel látták el őket. Cserébe a Gyöngyuszonyosok hajlandóak voltak menedéket nyújtani a Szövetségnek, és támogatni háborújukat a Hordával. A Jáde Kígyó Szobránál vívott csata azonban tragédiába torkollott…

És hogy mit tanulhatunk a jinyuktól? Cho Történetjáró a következővel példázta:

– A nagy eseményeknek gyakran egészen egyszerű kezdetük van. Gondolj egy csendes tóra. Nyugodt. A víz felszíne tükörsima. Amíg bele nem dobok egy követ. Milyen kicsiny dolog – de hamarosan a vízfodrok az egész tavat beborítják!
– A jinyuk szintén egyszerű, primitív lényekként kezdték, de a Völgy mágikus tavai átformálták őket. A legbölcsebb jinyuk a suttogó vizekből meghallották a jövő szavait. Látomásaik egész nemzetek sorsát befolyásolták.
– Gondolkodj el ezen: a legkisebb hang is képes megváltoztatni a világot. Gondolj erre, barátom, amikor legközelebb köveket dobálsz a vízbe!

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .