Azerothi HistóriákCikkek

A végső Titán

Tegnap megjelent egy 20 oldalas előzetes a World of Warcraft Chronicle Volume 1. című könyvből, amely március 15-én fog megjelenni. Az előzetes alapján talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez a könyv a Warcraft Szilmarilokja lesz, amely a világ alapjait fogja lefektetni és olyan alapvető kérdésekre fog választ adni, hogy tulajdonképpen kik is az Old Godok és hogyan alakult ki az élet Azerothon. Már a 20 oldalas előzetes is nagyon kemény kérdéseket feszeget és érdekes dolgokat állapít meg, amelyek közül biztos vagyok benne, hogy néhányat a játékosok nehezen fognak befogadni. Én most az egyik első ilyen „újdonságot” fogom most bemutatni, illetve azt, hogy ebből milyen következtetéseket lehet levonni. Tehát lesz spekuláció, de az alapvetés nem lesz az, úgyhogy készüljetek fel!

Titánok

Az egész Warcraft univerzum azzal kezdődik, hogy voltak/vannak a Titánok, akik az univerzumot járták és igyekeztek rendet teremteni az általuk meglátogatott világokon. Fő szervezetük a Pantheon, amelynek tagjai a legerősebb titánok voltak. Mivel az univerzumot folyamatosan fenyegették a Twisting Netherből átáramló démoni lények, ezért egy bajnokot választottak maguk közül, akinek feladata az univerzum védelmezése volt a démonokkal szemben. Ez a bajnok Sargeras volt, aki munkáját sokáig becsülettel ellátta, azonban egy idő után értelmetlennek találta a Titánok munkáját és úgy döntött, hogy véget kell vetni a rendnek, el kell törölni mindazt, ami eddig volt és onnét kell újra építkezni. Ezért összeállt a démonokkal és megalkotta a Lángoló Légiót (Burning Legion), amellyel számtalan, a Titánok által megalkotott világot pusztított el.

A Titánok azonban rendületlenül folytatták tovább munkájukat, újabb és újabb bolygókon teremtve rendet. Így kerültek Azeroth-ra is, ahol szintén rendet teremtettek, életet alkottak, majd a bolygót titán őrzőkre hagyták és ők maguk távoztak. Eközben a bolygón élő rosszindulatú lényeket, az Old Godokat legyőzték, és mivel megölésük a bolygó elpusztításával járt volna, ezért bebörtönözték őket és szintén őröket állítottak melléjük. Emellett létrehoztak egy arcane energiaforrást, az Örökkévalóság Kútját (Well of Eternity) is, hogy segítse az élet kibontakozását Azerothon.

Az Örökkévalóság Kútjának energiáival azonban a Kút partján letelepedő nép, a kaldorei visszaélt, és ez a túlzott arcane energia-használat felkeltette Sargeras figyelmét, aki elhatározta, hogy ezt a kicsiny bolygót is elpusztítja. Csakhogy az itt élők összefogtak a Légió ellen és tudtunkkal a történelem során először a Lángoló Légió vereséget szenvedett. Az elmúlt tízezer évben többször is szivárogtak át démonok Azeroth-ra, sőt, Sargeras avatarja is megjelent a bolygón, azonban mindannyiszor legyőzték őket. Aztán az orkok alkotta Horda segítségével próbálták meg elpusztítani a bolygót, de a Horda a Második Háború végén vereséget szenvedett. A Harmadik Háborúban már maga Archimonde jelent meg, azonban a Világfa, a Nordrassil feláldozásával őt is legyőzték Azeroth lakói. És most a Légió ismét csapást indít ez ellen a bolygó ellen, immár többedszer. Vajon mi az oka annak, hogy ennyire el akarják pusztítani ezt a bolygót? Csupán a büszkeség, amiért ez a bolygó ellenáll nekik, vagy van valamilyen mélyebb oka annak, hogy Azerothot különösen el szeretné pusztítani Sargeras?

Úgy tűnik, megkapjuk a választ a kérdésre.

Azeroth

Hosszú időkön át a Pantheon tovább folytatta a kutatást az újonnan születő titánok után a kozmoszban, miközben számtalan világon teremtettek rendet. Azonban minden erőfeszítésük ellenére sem találtak többet a fajtájukból. Idővel a Pantheon titánjai elgondolkoztak azon, hogy vajon keresésük hiábavaló-e, de mindig úgy döntöttek, hogy tovább folytatják azt. Szívük mélyén tudták, hogy léteznek még világ-lelkek, és ez a remény célt adott nekik.

Habár a Pantheon nem tudta, de megérzésük igaz volt. Egy varázslatos új világ formálódott a Nagy Sötétség (Great Dark) egyik elszigetelt sarkában. Mélyen a világ magjának közepén egy hatalmas és nemes titán szelleme kelt életre.

Egy nap ez a bolygó Azeroth néven lesz ismert.

Ahogy a születendő titán fejlődött, elementál szellemek jártak a világ felszínén. Idővel ezek a lények egyre kiszámíthatatlanabbak és pusztítóbbak lettek. A bimbozó világ-lélek olyan hatalmas volt, hogy magához vonzotta és bekebelezte az ötödik elemet, a Lelket/Szellemet (Spirit). Enélkül az ősi elem nélkül, amely az egyensúlyt biztosította volna, Azeroth elementál szellemei a káoszba vesztek.

/Részlet a World of Warcraft: Chronicle volume 1. című könyvből/

Ha idő kell, hogy ezt megemésszétek, akkor hagyok időt, csak utána folytassátok az olvasást :). Ez a pár mondat azt hiszem sok mindent megváltoztat azzal kapcsolatban, amit eddig Azeroth-ról gondoltunk. Bár már korábban is voltak spekulációk arra vonatkozóan, hogy valójában miért lehet Azeroth fontos és voltak, akik szerint Azeroth maga is vagy jó vagy gonosz, de most kiderült: Azeroth egy titánt rejt magában, ez a bolygó egy titán bölcsője, akit világ-léleknek is hívnak. Mivel a könyvből a további részletek nem ismertek, ezért innentől kezdve spekulálhatunk és találgathatunk.

Ezek szerint amikor a Titánok Azeroth-ra jöttek, megtalálhatták itt ezt a születendő titánt. Vajon csatlakozott is hozzájuk, vagy még nem fejlődött ki teljesen? Szerintem még nem fejlődhetett ki rendesen, hiszen így lesz logikus, hogy miért nem pusztították el a bolygót az Old Godokkal együtt és miért látták el ennyi védelmi mechanizmussal. Mikor rájöttek, hogy az Old Godokat nem lehet elpusztítani a bolygó elpusztítása nélkül, nehéz helyzetbe kerültek a Titánok: vessenek véget ezeknek a rosszindulatú lényeknek, vagy próbálják meg valahogy megakadályozni, hogy a titán fejlődésére hatással legyenek? A Titánok úgy döntöttek, hogy életben hagyják a bolygót, mert valószínűleg úgy találták, hogy a születendő titánt még nem fertőzte meg az Old Godok rosszindulata. De ennek megakadályozására rengeteg védelmi mechanizmust is beépítettek, többek között a titán őrzőket, a titán eredetű lényeket, az Emerald Dreamet. És létrehozták az Örökkévalóság Kútját, amely arcane energiával tudta ellátni és táplálni ezt az új titánt. Majd a Titánok magukra hagyták a bolygót, hogy a benne élő világ-lélek tovább tudjon fejlődni.

Sargeras

Sargeras a Pantheon korábbi bajnokaként valószínűleg tudott a titánok céljáról, hogy újabb titánokat próbálnak meg felkutatni. Vajon ez lehetett az oka annak, hogy egy idő után értelmetlennek találta a Titánok munkáját? Vajon Sargeras azok közé tartozott, akik szerint nincsenek további világ-lelkek, ezért felesleges a kozmoszban való járkálás és különböző bolygók meglátogatása? Egyáltalán miért akartak a titánok újabb titánokat felkutatni? Vajon hittek abban, hogy a több világ-lélek segítségével egyszer véglegesen legyőzhetők a démonok?

Akárhogy is van, Sargeras otthagyta a Pantheont és maga állt a démonok élére, hogy egy saját hadsereget alkosson, amely szembeszáll a Titánokkal és műveikkel. Logikus, hogy Sargeras nem akart több titánt, hiszen az volt a célja, hogy elpusztítsa őket. És mivel maga is egykor Titán volt, nem csoda, ha megérezte az arcane energia jelentős használatát a kozmosz egyik eldugott felében. Hamar rájöhetett arra is, anélkül, hogy betette volna a lábát a bolygóra, hogy kik és milyen célból hozták létre az Örökkévalóság Kútját. És amikor rájött, ezt valószínűleg fenyegetésnek érezte és érzi mind a mai napig, ami miatt teljes seregével igyekszik elpusztítani ezt a bolygót. Sargeras ugyanis nem akar egy újabb titánt.

A végső Titán

Így feltételezhetjük, hogy ez a Titán mind a mai napig Azerothon van, valószínűleg Azeroth mélye rejti őt magába. És a Lángoló Légió mellett az Old Godok is valószínűleg őt próbálják meg főként befolyásolni rajtunk, halandó lényeken keresztül. Ezért volt Yogg-Saron elsődleges célpontja Loken és emiatt próbálták meg az Old Godok kiiktatni a sárkány aspektusokat. A Titán őrzők és a sárkányok is mind azt a célt szolgálták, hogy az Azeroth belsejében élő Titán biztonságban és befolyástól mentesen tudjon fejlődni, míg el nem hagyja ezt a bolygót.

És így már Algalon látogatása is más megvilágítás alá esik. A Titánok nem csak azt akarták tudni, hogy Azeroth népeit az Old Godok befolyásolják-e; nem, a Titánok azt akarták tudni, hogy a születendő titánt befolyásolták-e az Old Godok és amennyiben igen, akkor már nem lett volna további értelme a bolygó fennmaradásának. A Pantheon sem akar egy újabb Sargerast, nekik egy újabb nemes titánra van szükségük. Algalon pedig valószínűleg meggyőződött arról, hogy bár a titán őrzők az Old Godok befolyása alá estek, Azeroth halandó népei képesek velük szembeszállni és képesek megvédeni születendő társukat.

Emlékszünk, mit mondott Alexstrasza azután, hogy legyőztük Deathwinget és megakadályoztuk az Alkony Óráját (Hour of Twilight)? Hogy beköszöntött a Halandók kora. Ami pontosan azt jelenti, hogy mostantól a mi, halandó népek felelőssége megvédeni Azerothot minden veszéllyel szemben, mostantól mi vagyunk a legfőbb őrizői a születendő és fejlődő titánnak. Nekünk kell ott helytállni, ahol a Titánok által kijelölt összes többi őrző, Loken, Ra-den, a moguk, a sárkányok, kudarcot vallottak. Ellenállni az Old Godok csábításának és szembeszállni a Lángoló Légióval.

De vajon miért nem érkeznek a Titánok megsegíteni minket? Miért hagyták ennyire magára ezt a bolygót? Ha annyira keresték a hozzájuk hasonlót, miért hagyták sorsára ennyi veszéllyel szemben?

Talán erre is van magyarázat (de ez már tényleg színtiszta spekuláció). Emlékeztek arra, amikor Wrathion megette a Villámkirály, Lei Shen szívét, hogy mégegyszer ne éledhessen fel?

Látom őket! Milliónyi világ fénylik tökéletességükben! Egy pedig mind felett áll!

ELBUKTUNK! ÚJJÁ KELL ÉPÍTENÜNK A VÉGSŐ TITÁNT! NE FELEJTSÉTEK EL!

Ezeket a mondatokat kétféleképpen lehet értelmezni. Az egyik szerint ezeket a mondatok, miszerint elbuktak, maga Lei Shen mondja, miután tudatára ébred, hogy a moguk a titánok elképzeléseivel ellentétben nem az Old Godok ellen harcoltak tovább, hanem saját érdekükben. Hogy nem védelmezik tovább a végső titánt, hanem hatalom iránti vágyuknak engedve magára hagyták azt. És ezzel a mondattal kíván Lei Shen figyelmeztetni, hogy a valódi feladat a végső titán újjáépítése, vagyis a születendő titán védelmezése.

De mi van, ha ezeket a mondatokat valaki egészen más mondja? Mi van akkor, ha ezeket a mondatok valójában üzenet volt Ra-Den és a moguk számára, méghozzá magától a Pantheontól? Lehetséges, hogy a Titánok buktak volna el? Megmagyázná, hogy miért nem jelentek meg eddig Azerothon és miért hagyták magára teljesen ezt a bolygót, amely pedig annyira fontos számukra. Ha ez így van, akkot az nagyon rosszat jelent számunkra: a világ felett a káosz és a pusztítás áll nyerésre, és már csak egyetlen remény van: Azeroth és a bolygón fejlődő végső Titán.

És sajnos mi sem állunk túl jól a csatában.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

12 thoughts on “A végső Titán

 • Azt hiszem, kitaláltam mivel lepem meg magam húsvétra 😀
  Még ingyen ki is hozzák, akciós.

  Reply
 • Remélem mindent megirsz majd nekünk ebből a könyvből! 😉

  Reply
  • Biztos, hogy a legérdekesebb dolgokat megpróbálom összeszedni és lefordítani 🙂

   Reply
 • Remélem mindent megirsz majd nekünk ebből a könyvből! 😉

  Reply
  • Biztos, hogy a legérdekesebb dolgokat megpróbálom összeszedni és lefordítani 🙂

   Reply
 • Nos a feltételezésednek van alapja, hiszen úgy tudjuk, vagy is ezt hallottam, hogy Azeroth az utolsó bolygó amit még nem pusztított el a Légió. Amenyiben Sargeras nem volt teljesen hüle… Már pedig nem hiszem, akkor elsőnek a Pantheont pusztította el. Vagyis a Titánokat. És sanszos h ő is tudott a félkész Titanról és őt kereste.

  Reply
  • Arra mondjuk kiváncsi lennék, hogy miért várt ennyit a War of the Ancients óta. Elfelejtette a kordinátát? Nem működött a GPS-e? A titanok sem portálon keresztül jöttek Azerothra. Sargeras miért nem jött ide batyujában a Burning Legionnal? Vagy azzal hogy huncutka lett nem hagyhatja el a Twisting Nethert? Ez nekem nagyon nem tiszta.

   Reply
 • Egyébként Sargeras Azerothot nem tudná a kardjával széthasítani? A feket világgal ha meg tudta tenni, ezzel miért ne tudná?

  Reply
 • Nos a feltételezésednek van alapja, hiszen úgy tudjuk, vagy is ezt hallottam, hogy Azeroth az utolsó bolygó amit még nem pusztított el a Légió. Amenyiben Sargeras nem volt teljesen hüle… Már pedig nem hiszem, akkor elsőnek a Pantheont pusztította el. Vagyis a Titánokat. És sanszos h ő is tudott a félkész Titanról és őt kereste.

  Reply
  • Arra mondjuk kiváncsi lennék, hogy miért várt ennyit a War of the Ancients óta. Elfelejtette a kordinátát? Nem működött a GPS-e? A titanok sem portálon keresztül jöttek Azerothra. Sargeras miért nem jött ide batyujában a Burning Legionnal? Vagy azzal hogy huncutka lett nem hagyhatja el a Twisting Nethert? Ez nekem nagyon nem tiszta.

   Reply
 • Egyébként Sargeras Azerothot nem tudná a kardjával széthasítani? A feket világgal ha meg tudta tenni, ezzel miért ne tudná?

  Reply
 • Azt hiszem, kitaláltam mivel lepem meg magam húsvétra 😀
  Még ingyen ki is hozzák, akciós.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .