CikkekNépek történelmeWarcraft történelem

Az ork klánok kialakulása és megtelepedése

Ahogy azt már a Gorian Birodalomnál írtam, miután az ogronok és a gronnok hatalmát megtörték az ogrék, az orkoknak sem kellett már földalatti barlangjaikban maradni, hanem a felszínre merészkedhettek, hogy új otthont találhassanak maguknak. Az ork populáció száma ennek következtében explonenciális növekedésnek indult, és hamarosan kezdett Gorgrond túlzsúfolttá válni számukra. Ráadásul az akkor még főleg vadászattal foglalkozó orkok miatt a vadállomány is jelentősen lecsökkent a térségben, egyes álaltfajok a kihalás szélére kerültek. Az ork nemzetségek közötti konfliktusok száma jelentősen megnövekedett, de még melőtt egy katasztrófával is felérő háború törhetett volna ki közöttük, számos ork család úgy döntött, hogy inkább elhagyja ezt a régiót és új otthont keresnek maguknak.

Az ork klánok kialakulása – 800 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

A Gorgrondban maradt orkok is különböző klánokat alkottak: a Blackrockot, a Laughing Skullt, a Lightning’s Blade-et és a Dragonmaw-t. Közülük a Blackrock klán uralkodott leginkább a térségben. Őseik lakhelyén laktak továbbra is, és elkezdték a körülöttük lévő talajt vizsgálni, tudásukat pedig a kovácsmesterségben és az ércek megmunkálásában kamatoztatták. A területen található különleges blackrock (feketeszikla) érceket ugyan nehéz és körülményes volt kibányászni és felhasználni, de miután megismerték a fém titkát, az orkok lenyűgöző fegyvereket és eszközöket kovácsoltak belőlük. A Blackrock pengék hamarosan tartósságuk és ellenállóképességük miatt különösen nagy hírnévnek örvendtek.

A Gorgrondtól keletre vándorló orkok hamarosan Tanaan sűrű dzsungeleiben találták magukat. Ezt a területet rengeteg primal lakta, és az ideérkező orkok egy különösen veszélyes környezetben találták magukat. Hiába nem szenvedtek vadakban hiányt, ha a növények mérgezőek voltak az állatok pedig különösen vadak. Egyetlen hiba lassú, fájdalmas halálhoz vezethetett. Gyakoriak lettek a tanító jellegű történetek hatalmas orkokról, akiket egyetlen kígyóharapás teljesen lebénított, vagy ismeretlen, soha nem látott lények ragadták el őket magukkal. Emellett sötét barlangok és üregek díszítették ezt a területet, amelyek baljós erőktől vibráltak. Időnként sikerrel jártak azok az orkok, akik bemerészkedtek a sötét üregekbe. Mások visszont beleőrültek a kalandba. Éppen ezért, a Tanaanban letelepedett orkok vad és babonás népekké váltak. Közülük a Bleeding Hollow klán tagjai kizárólag épelméjű orkok lehettek. Akik a sötét impulzusok hatására elvesztették önmagukat, azokat száműzték a klánból a vadonba. Idővel ezek a száműzött orkok egy újabb klánt hoztak létre, amelynek a Bonechewer (csontrágó) nevet adták, ami kifejezte azt is, hogy ők bizony a kannibalizmustól sem riadtak vissza, ha a szükség úgy hozta. A két klán sosem állt egymással szövetségben, ugyanakkor nyílt háború sem dűlt közöttük. A dzsungel elég veszélyes és félelmetes ellenfél volt önmagukban számukra.

Ork nyelven a Dragonmaw klánt Nelghor-shomash-nak, vagyis a Vadak Üvöltésének hívták. A klán arról kapta a nevét, hogy tagjai képesek voltak a harcos rylakokat, ezeket a szárnyas lényeket megszelídíteni, akik Gorgrond szélén vadásztak zsákmány után. A Dragonmaw-k ezeket a lényeket nelghornak, vagyi hűséges bestiáknak hívták. Amikor majd később a klán tagjai Azerothon találkoznak a sárkányokkal, ugyanezt a kifejezést fogják rájuk is mondani. Végül minden ork majd nelghornak fogja hívni a sárkányokat.

A Gorgrondtól nyugatra vándorló orkok a Frostfire Ridge-nek nevezett  sivár és jeges pusztaságon találták magukat, amely brutális teleiről és az itt lévő vulkánokról kapta a nevét. Voltak orkok, akik úgy gondolták, hogy képesek lesznek ezekhez a körülményekhez alkalmazkodni. Két klán, a Frostwolves és a Whiteclaws megtanulta, hogyan lehet a területen őshonos farkasokkal közösen vadászni, sőt, barátságot is kötöttek velük és magukhoz szelídítették őket. Más orkok azonban uralni akarták ezt a vidéket. A Thunderlord klán hatalmas falkákban vándorolt a jeges pusztákon át, gyakran a félelmetes gronnokat vadászták le. Egyetlen sikeres vadászat hetekig ellátta őket, azonban a sikertelen vadászatokért kemény árat kellett fizetniük.

A délre vándorló orkok Talador gazdag, termékeny földjére jutottak. A Burning Blade, a Redwalker és a Bladewinds klánok az itteni hegyek és völgyek között telepedtek le. Egy negyedik klán még inkább délnyugatra merészkedett, és Nagrand nyílt prérijeire jutott. Ők voltak a Warsong klán, és nomádokként járták a füves területeket, néhány hónapnál soha nem maradtak meg egyetlen helyen sem. A Warsongok folyamatos harcban álltak a Gorian Birodalom ogréival annak érdekében, hogy Nagrandban maradhassanak. A klánnak tehetsége volt a harchoz, de időnként szörnyű következményekkel járt az ogrék provokálása.

Délkeleten egy újabb klán alakult ki Shadowmoon Valley-ban. Ők olyan távol voltak a Gorian Birodalom településeitől, hogy viszonylagos békében tudtak élni. A Shadowmoon klánt lenyűgözte a csillagos égbolt, és úgy hitték, hogy a csillagok mozgásából a jövő is megjósolható. A terület orkjai ezért mélyes misztikus néppé váltak, hagyományaik és szertartásaik az asztrológián és az ősök tiszteletén alapultak. Nem csoda, hogy a Shadowmoon klán tagjaiból alakultak ki az első sámánok is.

A sötét csillag és Oshu’gun, a „Szellemek Hegye” – 180 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

Miután az orkok legyőzték a Gorian Birodalmat, pár száz évvel később egy új nép, a draeneiek érkeztek Draenorra, amikor dimenziós hajójuk, a Genedar becsapódott a bolygóba. A hajón utazó naaruk közül a void által elemésztett K’arát még a becsapódás előtt kilökték a hajóból, így ő Draenor egén lebegett..Velennek szándékában állt Draenor őslakosságát megóvni az általuk okozott károktól, ez azonban nem jött össze a draeneieknek. A Shadowmoon klán K’ara feltűnését az égen jelnek tekintette, és elnevezték Sötét Csillagnak, és egyfajta istenségként tisztelték őt. Néhány sámán még K’ara erejéhez is mepróbált hozzáférni. Azonban az elbukott naaru Void energiái összetörték elméjüket. A Shadowmoon orkok ezért hamarosan úgy döntöttek, hogy a Sötét Csillag erejét halandók nem használhatják. Akik mégis megpróbálták, azokat élesen megdorgálták, és ha a tiltás ellenére tovább folytatták eme tevékenységüket, száműzték őket Shadowmoon Valley-ból.

Azonban nemcsak K’ara volt az egyetlen naaru, akinek hatása volt az orkokra. A becsapódott Genedarban rekedt K’ure a halott orkok szellemeit kezdte magához vonzani – csakúgy, ahogy D’ore a draeneiek szellemeit. Amikor ezt az ork klánok felfedezték, a sámánok zarándoklatokra kezdtek járni a kristályos hegyhez, ami a Genedar volt – ők azonban Oshu’gunnak hívták -, hogy őseikkel beszélhessenek. Néhány ork szellem olyan bölcsességre tett szert a Genedar körül keringő Light energiáknak köszönhetően, amely messze meghaladta azt, amit életükben tudtak. Éppen ezért az ősöktől származó információk gyakran előrelátóak voltak, emiatt a klánok, akik hallgattak az ősök szavára, összességében jobb helyzetben voltak társaiknál.

A Pale orkok létrejötte

A draeneiek azonban aggódtak az orkokért, hiszen K’ure egy folyamatosan elsötétülő naaru volt, és nem lehetett tudni, hogy hosszabb távon milyen hatással lesz az orkokra és környezetére. Aggodalmuk jogos volt, mivel hosszabb távon tényleg káros hatással volt K’ure a környezetére. Akkor, amikor a draenei hajó, a Genedar becsapódott Draenorba, Nagrand mélyén, a föld alatt is élt egy  kisebb ork társadalom azokból a száműzött orkokból, akiket még sámánná válásuk során elnyelt a Void, vagy más módon kerültek kapcsolatban a sötét energiával. Generációkon át gyűltek össze ezek az orkok a Nagrand alatti barlangokban, és arcukat fehér koponyákkal festették ki, hogy ezzel jelezzék pária mivoltukat.

Miután az Oshu’gun létrejött, ezek az orkok is közelebb merészkedtek a különös újdonsághoz. Idővel a K’uréból kiáramló Void energiákat is képesek voltak felfogni és felahsználni. Elkezdték tanulmányozni ezeket az erőket, és ennek során kapcsolatba kerültek a Void Lordokkal is. A Void Lordok feleltek az orkok hívására, és apokalipsziskeről szóló víziókkal bombázták őket, valamint felfedték előttük az árny-mágia titkait is. A Void energiák hamarosan a száműzöttek bőrét betegesen fehérré változtatták, és a száműzöttek magukat Pale-nek, vagyis Sápadtaknak kezdték hívni.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .