CikkekNépek történelmeWarcraft történelem

A törpök és a gnómok létrejötte

Megérkezés Uldamanba

Ahogy arról már korábban volt szó, az Őrző Tyr Archaedas-szal, Ironaya-val és Titán-koholtak (Titan-forged) egy csoportjával együtt ellopta Norgannon Lemezeit (Discs of Norgannon) Lokentől Ulduarban, majd dél felé menekültek. A Yogg-Saron által megrontott Loken az Old God seregének egy részét küldte a menekülők után két C’Thraxxi szörnyeteggel az élen. A C’Thraxxikkal szembeni harcban Tyr feláldozta az életét ahhoz, hogy Archaedas és Ironaya irányításával a Lemezek és a többi Titán-koholt el tudjon menekülni tovább dél felé.

Tyr halála után a vrykulok úgy döntöttek, hogy annak a helynek a közelében kívánnak letelepedni, aki megmentette őket, ezt a döntésüket pedig a Titán Őrző és az Óriásnő tiszteletben tartották, így az earthenekkel és mechagnómokkal együtt folytatták útjukat a legkeletibb titán-koholt építmény, Uldaman irányába.

Uldamant eredetileg Ironaya építette meg abból a célból, hogy ide zárja el a troggokként ismert kőbőrű szörnyetegeket. Ők voltak az első titán-koholt nemzedék, akiket a Titán Őrzők az Akarat Kohójának (Forge of Wills) felhasználásával létrehoztak, azonban a tervezés során hiba csúszott a gépezetbe és a tökéletes szolgák helyett troggok jöttek létre. Az őrzők gyorsan módosították tervrajzaikat, így a következő nemzedék, az earthenek már valóban megfeleltek annak a célnak, amelyre tervezőik szánták őket. A troggokat azonban nem volt szívük elpusztítani, ezért bízták meg Ironayát azzal, hogy építsen nekik egy földalatti termet, ahol el lehet őket zárni a világ elől. Néhányan azonban elszöktek innét, és az újonnan létrehozott világban vándoroltak, sőt, voltak olyanok is, akiknek sikerült az egyik Elemi Síkra (Elemental Plane), Deepholmba is eljutniuk.

Ebbe az építménybe érkezett meg végül hosszas vándorlás után Archaedas és csapata, és rögtön nekiláttak kibővíteni az épületet saját céljaikra. Külön teremben helyezték el Norgannon Lemezeit és megesküdtek, hogy akár életük árán is meg fogják őrizni azokat.

A Hús Átkának elterjedése

Ahogy az évek múltak, először earthenek egy csoportján kezdett kiütközni a Yogg-Saron által létrehozott átoknak, a Hús Átkának (Curse of the Flesh) hatásai, amelyet még Ulduarból hoztak magukkal. A tünetek hamarosan rosszabbodni kezdtek, így Archaedas és Ironaya elhatározták, hogy megpróbálnak gyógymódot keresni rá. A megfertőzött earthenek arra kérték Archaedast, hogy amíg nem találják meg rá az ellenszert, addig hibernálja le őket. Az őrző megígérte, hogy felébreszti őket, amint megtalálják a gyógymódot, majd Uldaman kiterjedt földalatti járataiban és termeiben hibernálta és elzárta követőit.

Az earthenek egy csoportja azonban kitartott a mechagnómok mellett, annak ellenére, hogy tudták, előbb vagy utóbb őket is eléri majd az átok, azonban fogadalmukat, hogy megvédik és őrzik Uldamant és annak nagyszerű titkait, hősiesen igyekeztek megtartani.

Közben Archaedas és Ironaya egyre jobban eltávolodtak szolgáiktól. Megszállottan kutattak a Hús Átkával szembeni ellenszer után, emiatt gyakran Uldaman legmélyebb termeibe vonultak vissza, ahol gyakran évek töltöttek el teljes elzártságban. Végül a két Titán-koholt el is tűnt az earthenek és a mechagnómok szeme elől, mivel ők is hosszú ideig hibernálták magukat.

Amikor a Hasadás (Sundering) szétszakította Azerothot, az ébren lévő earthenek nagy része megszenvedte a katasztrófát, hiszen a törött világ fájdalmát a sajátjukénak érezték. Fájdalmukban Uldaman mély alagútjaiba ásták be magukat és csatlakoztak alvó társaikhoz azzal, hogy elzárták magukat és mély álomba merültek.

A gnómok elvándorlása – 3.000 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

Csupán a mechagnómok maradtak Uldaman felügyeletére. Azonban végül ők sem úszták meg, és a Hús Átka rajtuk is éreztette hatását, melynek hatására többségük hús-vér lénnyé változott, akiket gnómoknak nevezünk. Fizikálisan és mentálisan is visszafejlődtek korábbi lényükhöz képest, valamint elfelejtették azt is, hogy milyen célból tartózkodnak az építményben, ezért úgy döntöttek, hogy elhagyják Uldamant. Így csupán egy maroknyi mechagnóm maradt, akiket még mindig hajtott a Titán-koholtak parancsa, hogy vigyázzanak a titán építményre és annak titkaira.

A gnómok első generációja az Uldamantól nyugatra található havas hegyek közé vándorolt el. Azonban a törékeny gnómok, akik nem voltak erősek és semmilyen védelmük nem volt, keményen megküzdöttek azért, hogy életben maradjanak a kegyetlen elemekkel, a barbár jégtrollokkal és más veszélyekkel szemben. Azonban a megmaradt természetes intelligenciájuk és találékonyságuk hasznukra vált az évek során. A gnómok egyre inkább a technológiai fejlődésnek és felfedezésnek szentelték az életüket, mert ez volt az egyetlen esélyük ezzel a vad új világgal szemben. Ezért tartózkodtak attól, hogy történelmüket akár írásban, akár szájhagyomány útján megőrizzék, mivel nem tartották értéknek a túléléssel szemben.

Néhány generációváltás után a gnómok teljesen elfeledték egykori Titán-koholt lényüket és céljaikat. Ehelyett egy új társadalmat kaptak, ahol mérnöki képességeik és a tudományokban való találékonyságuk segítették át őket a nehézségeken. A gnómok egy egész sor magasan védett erődöt vájtak aki a később Dun Morogh néven ismert hideg hegy gyomrában.

A törpök ébredése – 2.500 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

Az Uldamanban maradt maroknyi mechagnóm továbbra is igyekezett kitartani és hűségesen ellátni feladatát a nehézségek ellenére. Az idő vasfoga azonban őket sem kímélte, egykori ellenálló formájuk fokozatosan szétesett, majd lassanként ők maguk is meghaltak, míg végül már csak egyetlen mechagnóm hölgy maradt.

Habár ez az egyetlen mechagnóm is igyekezett megtenni minden tőle telhetőt Uldaman védelme érdekében, a titán építmény nagy része egyre elhanyagoltabb állapotba került. Hamarosan pedig a Hús Átka kezdte el rombolni fémes formáját. Végül gnómmá változott, megöregedett és tudta, hogy hamarosan meg fog halni. Mivel már nem volt sok ideje hátra, úgy döntött, hogy kiszabadítja az erőd mélyén alvó eartheneket. Nem tudta volna elviselni azt a gondolatot, hogyha ő meghal, akkor az erőd néma falai között mindörökre elfeledettek legyenek. Utolsó erejével aktiválta az earthenek hibernáló termeit, amelyek lassan élettel teltek meg. Az itt alvó Titán-koholtak egy teljesen új világra és egy teljesen új végzetre ébredtek fel.

A magukhoz tért earthenek ugyanis drasztikus változásokat észleltek magukon. A Hús Átka még álmukban is nyomot hagyott rajtuk, tovább folytatta megrontó munkáit, így immár hús-vér lényekként ébredtek fel. Az earthenek ezentúl törpöknek kezdték hívni magukat, és elhagyva Uldaman lepusztult csarnokait, a földfelszínre mentek. A gnómokhoz hasonlóan őket is a nyugati látóhatáron feltűnő égbenyúló hegyek vonzották, ezért arra indultak el. Egykori társaikhoz hasonlóan nekik is meg kellett küzdeniük az elemekkel és az itt pusztító szörnyetegekkel, de míg a gómok leleményességükre hagyatkoztak, addig a törpök kiváló ellenálló képességüknek és hatalmas fizikai erejüknek köszönhették azt, hogy túlélték a megpróbáltatásokat és végül eljutottak Dun Morogh havas tájaira.

Habár a Hús Átka a memóriájukat is részben eltörölte, halványan ők még hittek egykori Titán-koholt eredetüknek és feladatuknak. Ezért nevezték el az új otthonukat Khaz Modannak, vagyis Khaz Hegyének, hogy ezzel tisztelegjenek a Titán kovács, Kaz’goroth előtt. A törpöknek természetes érzéke volt a kőmunkáláshoz és a bányászathoz, ezért Khaz Modan legmagasabb hegyének szívében egy mérhetetlenül nagy kohót hoztak létre, amely köré megépítették büszke városukat, Ironforge-ot (Vaskohó). Ez lett a fővárosa ennek az új népnek, amely a hegyek alatt felvirágzott.

Ahogy egyre jobban bejárták Khaz Modan hegyeit, rábukkantak a közeli barlangokban élő gnómokra. Ironforge népét lenyűgözte apró szomszédjainak találmányai és technikai vívmányai. Emellett – bár erről nem tudtak – ösztönösen vonzódtak a gnómokhoz, köszönhetően közös Titán-koholt múltjuknak. A törpök megosztották a gnómokkal saját kőművesi és építési tapasztalataikat, így közösen hozták létre Gnomeregan csodálatos városát. Cserébe a gnómok tudományokra és mérnöki mesterségekre tanították a törpöket, amelynek segítségével el tudták végezni a szükséges felújításokat és javításokat Ironforge-ban.

Habár az elkövetkező évszázadok során a törpök és a gnómok egymástól elkülönülve éltek, mégis egy elválaszthatatlan kötelék jött létre közöttük, amely alapján mindig segítettek egymásnak a bajban.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .