CikkekCikkfordításNépek történelme

Night elf lore és karakterfejlődés

A night elfeket kettősség jellemzi – egyrészt egy nagyon, nagyon öreg népről van szó. Nem olyan ősiek, mint a draeneiek, de elég idősek ahhoz, hogy szinte minden más őshonos népnél idősebbek Azerothon. A War of the Ancients után halhatatlanokká váltak, amit aztán a Harmadik Háború végén elvesztettek. Éppen ezért egyáltalán nem nehéz ősi night elfekkel találkozni. De a másik oldalról meg egy viszonylag új népről van szó, ha azt nézzük, hogy mikor léptek kapcsolatba a világ többi részével. A night elfek tipikusan elszigetelten éltek, és ezt az elszigeteltséget körülbelül 10-12 évvel ezelőtt adták fel. Vajon milyen lehet ezeknek az éjelfeknek az élete?

A night elf társadalom

A Night elfek történelméről és kultúrájáról nagyon sok mindent találhatunk feljegyezve, de azok csak feljegyzések. Leírják, hogy mit tettek a night elfek, de nem írják le, hogy hogyan gondolkodtak. A night elfek élete meglehetősen hosszú, sokkal hosszabb, mint szövetségeseiké a draeneieket kivéve. Nem nehéz olyan night elfekkel találkozni, akik megélték a War of the Ancients eseményeit – elég csak a night elfek két vezetőjére, Malfurion Stormrage-re és Tyrande Whisperwindre gondolni.

Az elszigeteltség nem egy külön döntés volt részükről, egyszerűen csak így alakultak a dolgok, és végül ez beleivódott a night elf társadalomba. Éppen ezért elég nagy lépés volt részükről az Alliance-hoz csatlakozni – hiszen ez azt jelentette, hogy az erdők mélyén békésen töltött évszázadoknak vége. És hirtelen voltak szövetségesek, akiket meg kellett ismerni, akikkel meg kellett tanulni jól kijönni. Meglepő módon ez nem jelentett különösebben problémát a night elfeknek – legalábbis kívülről így tűnt. Tyrande és Malfurion jó példával igyekeztek elöljárni, és a többi night elf pedig követték őt. Ma már megszokott látvány, hogy Darnassus utcáin más népek is bolyonganak, vagy meglátogatják a Temple of the Moont. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki örül ennek a helyzetnek.

Régi és új ideák

A Night elfek eredetileg is hosszú életűek voltak, de a War of the Ancients után megkapták a halhatatlanság ajándékát. Elméletileg addig élhettek volna örökké, amíg gondját viselik a hatalmas világfának, Nordrassilnak. Azonban a Harmadik Háború egy olyan robbanással ért véget, amely majdnem elpusztította Nordrassilt, és a robbanás után a night elfek is elvesztették halhatatlanságukat.

Elszigetelt, zárkózott természetükhöz hasonlóan a halhatatlanság is egy olyan dolog volt, amihez majdnem minden night elf hozzászokott és az életének részévé vált. A halhatatlanság hirtelen bekövetkezett hiánya mindenkit másként érintett – volt, akiket egyáltalán nem zavart, mások szükségszerű áldozatnak tartozzák, és voltak olyanok, mint Fandral Staghelm, akik azonnal elkezdtek olyan módszereket keresni, amelyekkel visszakaphatták volna.

A halhatatlanság elvesztése, illetve a hirtelen szövetség ennyi új és ismeretlen néppel, éppen elég volt ahhoz, hogy néhány komoly törést okozzon a night elfek társadalmában. Néhányan bíztak aban, hogy Tyrande és Malfurion tudja, hogy mit csinálnak. Mások azonban megkérdőjelezték vezetői képességeiket – ki nyíltabban, ki inkább titokban. Maiev és Fandral a legismertebbek az elégedetlenkedők közül.

Ősök egy új világban

Az, ahogy a night elfek viszonyulnak a körülöttük élőkhöz, tükrözi azt, hogy hogyan viszonyulnak a fenti töréspontokhoz. Vannak, akik nem érzik jól magukat egy olyan tömegben, ahol csupa ismeretlen nép tagja veszi őket körül, de vannak olyanok is, akiket izgat az, hogy felfedezhetik és megismerhetik a világ többi részét és hogy mivé fejlődtek. Vannak night elfek, akik teljesen megbíznak a vezetőikben, de vannak olyanok is, akik csendben azon tűnődnek, hogy miért nem térhetnek vissza a dolgok a régi kerékvágásba, miért nem térhetnek vissza a régi, szép napok, miért nem lehetnek úgy a dolgok, ahogy szerintük lenniük kellene.

Habár az emberek számára lehet, hogy hosszú ideje szövetségesek a night elfekkel, a kaldoreiek szemében mindez egy elképesztően rövid időszak csak. Egy olyan faj számára, aminek egyes tagjai már 10000 éve élnek, 10-12 év szinte egy szempillantás. Lehet, hogy már jól ismerik a többi népet a világban, de az eltelt idő akkor is lehetetlenül kevés az egész addigi élethosszukkal összevetve.

És hogy ez mit jelent? Azt jelenti, hogy nem lenne meglepő, ha lennének olyan night elfek, akik titokban Azeroth többi részét csak alávetett, jelentéktelen fajoknak látnák. Ezért nem lenne teljesen elrugaszkodott ötlet azt sugallni, hogy ezek a népek nem is tudják igazán, hogy mit csinálnak, vagy egyszerűen elég figyelmen kívül hagyni a véleményüket vagy javaslataikat. De ennek az ellenkezője is elképzelhető, hogy vannak olyan night elfek, akik örömmel hallgatnának meg új ötleteket és véleményeket, miután már hosszú-hosszú évszázadok óta ugyanazokat a rendíthetetlen szólamokat hallgatják.

A jelenkor eseményei a Night elfek számára

A jelenkor azerothi eseményei közül nagyon sok egyszerre sokkoló, ugyanakkor kísértetiesen ismerős a Night elfek számára. Ők ott voltak a Burning Legion első eljövetelekor. Pontosan tudják – valószínűleg a draeneieket kivéve minden más azerothi népnél jobban -, hogy mit jelent a Legion visszatérése a világ számára. Tudják, hogy milyen fontos őket legyőzni. És azzal is tisztában vannak, hogy ennek során lehet, hogy néhány rettentően fontos dolgot kell feláldozni, mint ahogyan ők is feláldozták a halhatatlanságot a Harmadik Háború végén.

Néhányuk számára ez lehet, hogy kicsit igazságtalannak tűnik. Hiszen a night elfek már annyi mindent feláldoztak, és úgy tűnik, hogy most még többet kell? Néhány körültekintő night elf azt is észreveheti, hogy az Alliance-hoz való csatlakozás nem hozott csodát a night elfek számára. Keveset tett, hogy megakadályozza az orkok támadását Ashenvale-ben, és nem tudtak túl sok segítséget nyújtani a night elfeknek a Cataclysm után sem. Valójában lehet, hogy úgy érzik, hogy az Alliance sokkal többször kéri az ő segítségüket, mint ahányszor valami lényegest tudnának nyújtani érte cserébe.

Mások számára azonban az, amit az Alliance ajánl, valami új és különös dolog. Az elszigeteltségben töltött évezredek lehet, hogy sétakocsikázásnak tűnnek, de kitörve az elszigeteltségből és kapcsolatba kerülni a világ többi részével különösen érdekfeszítő és vonzó dolog lehet. A többi nép rövid élete során úgy tűnik, hogy nem tart vissza semmit, sőt, lenyűgöző lelkesedéssel és szenvedéllyel járják a világot.

Legion és a Night elfek

Az új kiegészítő rengeteg izgalmas és érdekes pillanatot tartogat a night elfek számára – a Nightborne-ok és Suramar megmaradt részének felfedezése lehet, hogy kulturális sokkal fognak járni. Ez csak egy újabb szeletje a kaldoreiek hosszú-hosszú kulturális és társadalmi szétszakadásának. És ha a night elfek a bloof elfeket tartják valamilyen szinten elcsökevényesedetteknek, akkor a Nightborne-ok még ennél is rémisztőbbek lesznek számukra.

Ráadásul sokkolóan hathat a Demon Hunterek megjelenése is – a Burning Crusade során nem nézték valami jó szemmel Illidan Stormrage ténykedését. A Demon Huntereket alapból lenézik, mivel látszólag a Legion démoni erejével vértezik fel magukat. De ugyanakkor úgy tűnik, hogy a világnak meg szükségük van rájuk, ami azt jelenti, hogy a night elfeknek is el kell fogadniuk őket, ha tetszik, ha nem.

Elfek és változataik

Egy kicsit nézzünk utána, hogy mit is jelent ez a hosszú életkor a night elfek vonatkozásában. Először is, érdemes tudni azt, hogy lehet, hogy valaki valamikor night elf volt, de az idők folyamán más elf lett belőle. Az egykori kaldoreiek ma öt különböző elf népet takarnak:

  • Night elfek: ők azok a kaldoreiek, akik a War of the Ancients után Malfuriont és Tyrande-ot követték és követik őket mind a mai napig.
  • Highborne: A Higborne-ok a kaldoreiek egyik ága. Eredetileg Azshara királynő követői voltak, az ő kiválasztottjai, akik nagyon-nagyon tehetségesek voltak az arcane mágia használatában. Habár a Highborne-ok többsége Azsharával együtt a tenger mélyére süllyedt a Sundering során, néhányan túlélték. Ezen Highborne-ok egyik ága a Shen’dralar, akik Eldre’Thalasban – mai Dire Maul – éltek és ott is maradtak egészen a közelmúltig. Amikor a cataclysm bekövetkezett, ezek a Highborne-ok északra utaztak a night elfekhez Darnassusba, és végül újra csatlakoztak a kaldorei társadalomhoz. Tipikusan ők a night elf mágusok.
  • High elfek: Ők is Highborne-ok voltak, akik kezdetben a night elfekkel maradtak a Sundering után. Azonban arcane mágia használatukért száműzték őket Kalimdorról, és végül az Eastern Kingdoms partjánál telepedtek le. Az idők folyamán összezsugorodtak, bőrük kivilágosodott, szemük kékes árnyalatot vett fel, és a fizikai megjelenésük is teljesen elkülönült a kaldoreiekétől – ők lettek a high elfek, vagyis a quel’doreiek.
  • Blood elfek: A Harmadik Háború során a Scourge megtámadta a high elfeket és Quel’Thalas erdőit, kiirtotta a high elf lakosság 80 %-át, majd otthagyta a túlélőket, hogy próbáljanak meg egykori otthonuk romjain talpra állni. Kael’thas Sunstrider herceg összegyűjtotte azokat, akik Quel’Thalasban maradtak, és sin’doreinek, vagyis blood elfeknek nevezte el őket. Később a blood elfek elkezdtek fel mágiát magukba szívni annak érdekében, hogy a Sunwell mágikus energiáitól való függőségüket csillapítsák. Emiatt a szemük színe kékről zöldre változott. Fiziológiailag a high elfek és a blood elfek ugyanazok, de más a megjelenésük.
  • Nightborne: Suramarban élő Highborne-ok voltak a War of the Ancients idején, akik végül szakítottak Azshara királynővel és a Burning Legionnel, helyette pedig egy mágikus burkot képeztek a városuk felé, és egy új mágia-forrást hoztak létre, amit Nightwellnek neveznek. Suramarnak ez a része nem süllyedt el a Sundering során, és az elmúlt évezredekben teljes elszigeteltségben éltek a világtól. Fizikai megjelenésük teljesen megváltozott a Nightwellnek köszönhetően, ezért is nevezik őket Nightborne-oknak.

Forrás: Anne Stickney – Night elf lore and character development /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .