CikkekCikkfordításNépek történelme

Az emberek lore-ja és karakterfejlődése

Azeroth embereinek nem volt könnyű az elmúlt bő harminc év, és ezt a küzdelmet tükrözi a történelmük is. Őszintén, amióta a Dark Portalon keresztül megérkeztek az orkok, az élet nem volt más, csak egy közel állandó küzdelem otthonuk és világuk megmentése érdekében. De ez az állandó kitartás a nehézségekkel szemben tesz az embereket azzá, akik. Amikor a dolgok rosszra fordulnak, az emberiség még jobban kihúzza magát, és még keményebben visszatámad.

Ez egy nagyon jó tulajdonság, főleg annak fényében, hogy a dolgok most aztán igazán rosszra fordultak.

Az emberek történelme

Az emberiség virágzott, amikor az orkok Azeroth-ra érkeztek – és utána nagyon hamar romhalmazzá vált. Az eredeti Lordaeroni Szövetség utolsó maradványai a gilneasiak (akiknek megvan a maguk baja), és Stormwind lakosai. Alterac, Kul Tiras, Stromgarde, Lordaeron – mind eltűntek. Dalaran még megvan természetesen, de a Kirin Tor igyekszik teljesen kimaradni az emberek politikájából.

És mindezek ellenére Stormwind mégis erős tudott maradni. A várost újjáépítették, és a lakosság sorsa jobbra fordult. A Harmadik Háború szinte egyáltalán nem érintette őket. Habár királyuk egy időre eltűnt, azonban tapasztalatokkal gazdagodva, erősebben tért vissza. Felvették a harcot Northrenden a Lich Kinggel és győzedelmeskedtek – még akkor is, ha nagy veszteségeket szenvedtek el.

Amikor Deathwing a Cataclysm során az egész világ elpusztításával fenyegetett, az emberek visszatámadtak. Amikor Garrosh Hellscream és az ő új Hordája meg akarta hódítani Azerothot, az emberek visszatámadtak. Amikor az Iron Horde előretör a Dark Portalon keresztül, hogy leigázza Azerothot: az emberek visszatámadtak.

És most, hogy a Burning Legion fenyegeti a világot, biztosra lehet venni, hogy az emberek vissza fognak támadni.

Erő és kitartás

Amikor végignézzük az embereket, ez a két dolog az, amit nem szabad elfelejtenünk. Erősek. Még akkor is, ha valójában gyengék, van valami szikra bennük, amely vissza fog támadni, ha elég erősen támadják. A különbség csak az, hogy mennyit viselnek el, mielőtt még visszatámadnának.

De az emberiség most kapta az egyik legnagyobb pofont – Varian Wrynn király halott. És nem áll fenn az a lehetőség, hogy csak tetteti a halálát, hanem tényleg elment. Helyébe lépett Anduin Wrynn király, aki Azeroth legnagyobb krízisének közepette igyekszik megemészteni apja halálát. Mert ez most tényleg a legnagyobb krízis. A Burning Legion visszatért. Nem is igazán választás kérdése a harc, mint inkább létszükséglet.

Az emberek egy része szerette Varian királyt. De voltak, akik nem értettek egyet a politikájával, hogy nem törődött eléggé Westfall és Redridge szenvedéseivel. Vagy egyenesen utálták. Mindegy is, Varian bukása egy olyan esemény, amely így vagy úgy, de minden embert érint. Mert az az ember, aki a hányattatások között vezette őket, nincs már… mi lesz így?

Emberek a Legionben

Valószínűleg éppen ez a gondolat jár most az emberek fejében. Nemcsak az, hogy meg kell menteni a világot – hanem, hogy milyen lesz ez a világ, ha egyszer véget ér a harc. Mert az embereknek fogalmuk sincs róla, hogy Anduin Wrynn vajon lesz-e olyan jó vezető, mint az apja volt. Sőt, lehet, hogy vannak, akik azt is kétségbe vonják, hogy Anduin egyáltalán vezetőnek való-e.

Ugyanis nagyon sok olyan harcos és katona van az emberek között, akiknek több tapasztalatuk van a vezetés terén, mint Anduin Wrynnek. Hiszen ő egy tízéves fiú volt, amikor egy évig király volt, ráadásul kormányzó is állt mellette. Az emberek harcosai pedig saját előőrsöket építettek ki Draenoron és sikeres hadjáratokat vezettek.

Ezért lehet, hogy sokan bizonytalanok az Alliance valódi erejével kapcsolatban. De ha valami igazán tesztelni fogja azt, hogy milyen tűz is ég Anduinban, az ez lesz. De ha Varian Wrynnt meg tudta ölni a Burning Legion, akkor egy ilyen fiatal fiú pontosan mihez fog kezdeni? Hogyan fogunk itt győzni?

A történelem megismétli önmagát

Akár tetszik, akár nem, a világ súlya most az egyéneken van – rajtuk múlik, hogy felálljanak és legyőzzék a Legiont. Deathwing is fenyegette ezt a világot, de a világ túlélte, igaz, Deathwing csak egy megőrült sárkány volt. Ez pedig egy démoni sereg, olyan, amilyennel jóformán még senki se találkozott korábban.

Vannak olyan emberek, akik harcoltak a Harmadik Háború során, és személyesen átélték a Hyjal-hegyi csatát, ahol a saját szemükkel látták a démonokat. Ezért lehet, hogy egy kicsit még jobban félnek, mert ez a mostani sereg ezerszer rosszabb, mint az, amit a Harmadik Háború során láthattunk.

A Harmadik Háborúnak Archimonde és serege főleg Kalimdorra és Hyjalre fúkuszált. A Lich King tettei szinte teljesen elkülönültek tőle – sőt, a Legionnek nem is tetszett, amit a Lich King csinált, ezért elküldték Illidant, hogy állítsa meg őt. Ez alkalommal azonban a Legion a világ minden pontján indított támadásokat. Nem egyetlen koncentrált támadást, egyetlen helyen. Ez egy egészpályás letámadás azzal a céllal, hogy az egész világot elpusztítsák.

Az emberiség tovább menetel

Mindezeket átgondolva, sok minden nyomasztja az embereket. Elvesztették vezetőjüket, egy fiú ül a trónon és Azeroth a legrosszabb ellenfelével néz szembe, miközben egyének próbálnak szembenézni a szinte biztosnak tűnő pusztulással. Olyan próbák várják őket, amilyenek még soha korábban. Már nemcsak az életük forog veszélyben, hanem szeretteik élete is. Az otthonuké. Ha a Legion győz, akkor Azeroth megszűnik létezni.

És a Legion pár nagyon csábító ajánlatot is tesz. Ez a másik oldala az embereknek – mint bárki más a világon, így ők is ki vannak téve a kísértésnek. Ha elég hatalmat ajánlunk fel nekik, biztos lesznek olyanok, akik átállnak a másik oldalra. Emellett a Broken Shore-on történtek is közrejátszhatnak a döntésük meghozatalában. Lehet, hogy az ott tapasztaltak annyira megrémítik őket, hogy inkább csatlakoznak a másik oldalhoz… vagy éppen még nagyobb tettekre sarkallja őket. A lényeg, hogy sértetlenül senki nem fogja megúszni ezt a kalandot. Az már csak rajtuk áll, hogy továbbra is erősek maradnak, vagy összetörnek a nyomás alatt.

Forrás: Anne Stickney – Human lore and character development /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .