CikkekHivatalos történetek fordításaiKönyvismertetőWarcraft történelem

Jaina Proudmoore – Tides of War /Könyvismertető/

A történet Halálszárny (Deathwing) legyőzése után kezdődik. Azt tudjuk, hogy az Aspektusok elvesztették fő erejüket azzal, hogy megakadályozták az Alkony Órájának (Twilight Hour) eljöttét, azonban arról eddig nem nagyon volt szó, hogy ez hogyan érinti a többi sárkányt. A kék sárkányoknak ugyanis a mágia védelme volt eddig a feladatuk, azonban úgy tűnik, hogy feladatukat beteljesítették, és nem maradt számukra semmi. Így a fiatal egykori Aspektus, a kék sárkányok vezetője, Kalecgos azzal szembesült, hogy a Nexusban élő kék sárkányok száma egyre csökkent, mivel úgy határoztak, hogy felfedezik maguknak a világot, amelyből eddig olyan keveset láttak.

Azonban volt egy tárgy, amelynek őrzését továbbra is fontosnak tartották: ez a Focusing Iris volt, amely hihetetlen arcane energiákat sűrített magába. Mivel ennek a tárgynak a létezéséről a Nexus Háború óta egész Azeroth tudott, ezért Kalecgos úgy gondolta, hogy el kellene rejteni a kíváncsi szemek elől és öt sárkányt bízott meg azzal, hogy új rejtekhelyet keressenek neki. A terv azonban a lehető legrosszabb módon sült el: a kék sárkányokat megölték és a Focusing Irist ismeretlenek ellopták! A hatalmas bűntudattól vezérelt Kalecgos úgy döntött, hogy maga fogja megkeresni az értékes ereklyét és visszaszerezni nemzetsége számára. A jelek pedig Kalimdor felé vezették őt…

Ezalatt a Hordánál Garrosh minden vezért összehívatott Orgrimmarba, hogy bejelentse nagyszabású tervét a Horda jövőjét illetően: először el fogják pusztítani Northwatch Holdot, majd Theramore-t, végül pedig egész Kalimdort, az éjelfeket a Keleti Királyságokba (Eastern Kingdoms) üldözve. A tervet azonban nem mindenki fogadta jól: Sylvanas fel is szólalt ellene, érvelve azzal, hogy a Szövetség (Alliance) Lordaeronban fog bosszút állni rajtuk, a többiek azonban népük biztonságát féltve otthon maradtak. Az ellenvélemények azonban egyre jobban elhalkultak, miután kiderült, hogy Garrosh személyes testőre, a Blackrock ork, Malkorok a Kor’kronokkal együtt „meglátogatta” azokat, akik fel merték emelni a hangjukat Garrosh-sal szemben.

Garrosh ellen Jaina is felemelte a hangját, miközben titokban Thrallal, vagyis most már Go’ellel találkozott. A béke érdekében a varázslónő könyörgött az orknak, hogy térjen vissza, mivel részben az ő hibájának is tekinthető, hogy Garrosh ilyen messzire mehetett, azonban Go’el hajthatatlan volt. Számára most már az Earthen Ring és Azeroth sebeinek begyógyítása volt a legfontosabb feladat, és Aggrával együtt végre kiteljesedett az élete. Jaina csalódottan távozott, úgy érezve, hogy béke iránti vágyában teljesen egyedül maradt ezen a világon.

Otthon Jainát fiatal tanítványa, a gnóm Kinndy Sparkshine várta, a dalarani lámpagyújtogató, Windle Sparkshine lánya, akit Jaina Rhonin kérésére fogadott magához. És egy látogató érkezett hozzá, aki a segítségét kérte: a kékhajú félelf férfi nem volt más, mint Kalec, aki Kalimdoron szem elől tévesztette a Focusing Irist, ezért a nagyhatalmú varázslónő együttműködésére volt szüksége. Így a következő napokban Kalec, Jaina, Kinndy, Trevhos főmágus és az éjelf Pained, akit Tyrande küldött személyi testőrnek, számtalan vaskos könyvet lapoztak át, olyan mágiák után kutatva, amik segíthetnek nekik e rejtély megoldásában, hogy hogyan veszthette szem elől Kalecgos ezt az arcane energiával telt tárgyat. A válasz végül egyszerűbb volt, mint gondolták volna: egy egyszerű álruha-bűbájt tettek rá, amit jelemzbálok és Halloweenok idején használnak a mágusok. Kalecgosnak azonban így sem volt könnyű dolga: bár már érzékelni tudta a Focusing Irist, azonban utolérni nem tudta, mivel a gömb folyamatosan irányt változtatott. Így úgy döntött, hogy megvárja, amíg a Focusing Iris megáll; és ezt a várakozást nem tudta elképzelni máshol, mintsem Theramore gyönyörű úrnőjének barátságos otthonában és kedves jelenlétében.

Garrosh tervének megfelelően Baine és Vol’jin csapatai együtt kezdték meg a térhódítást: a Taurajo Táboron esett mészárlás megtorlásaként elfoglalták és lerombolták Honor Holdot, majd folytatták menetelésüket Ratchet felé, ahol a Horda többi hadereje várt rájuk. Garrosh büszkén nézett szét seregén: a képbe azonban számára belerondított, hogy Sylvanas és Lor’themar nem jöttek el személyesen, hanem helyetteseket és kapitányokat küldtek maguk helyett. A hatalmas sereg győzelme biztosnak ígérkezett Northwatch Hold felett, azonban Garrosh még jobban meg kívánta mutatni hatalmas erejét: utasította a sámánokat, hogy idézzenek meg molten giantseket, ezeket a nagy erejű tűz-elementálokat, amelyek használatát az Earthen Ring betiltotta a sámánok számára, mivel elég instabil az irányításuk. És az instabilitás be is következett. A tűz-elementálok használata kisebb földrengést idézett elő, de szerencsére a Horda komolyabb bajok nélkül megúszta.

Ez volt az a pont, ahol Baine is felemelte a szavát Garrosh ellen, aki azonban gyávának nevezte a taurent, mert nem meri kihasználni azokat a potenciálokat, amíg a földben rejtőznek. A taurenek ifjú hadfőnöke azonban elhatározta, hogy cselekedni fog: titokban követet küldött Jainához, hogy figyelmeztesse a veszélyre, amely közeledik felé. Bár tisztelte Theramore úrnőjét, becsülete a Hordához kötötte: a Fearbreakernek, ennek a csodás fegyvernek a visszaküldésével egyértelműen jelezte, hogy ha rákényszerül, harcolni fog Jaina ellen.

Jainát mélyen lesújtották ezek a hírek. Ő, aki mindig a béke követe volt, aki olyan nagyra tartotta a diplomáciát, most a Horda legfőbb célpontjává vált. Kalecgos kérdésére, hogy ugyan miért van egymaga Theramore-ban, ahelyett, hogy Dalaranban lenne, Jaina azt válaszolta, hogy Dalaran Arthas általi elpusztítása után nem tudott a városban maradni, most pedig muszáj a rábízott embereket vezetnie. A nő úgy érezte, hogy mindenki elárulta őt egész életében: a vérelffé vált Kael’thas, Arthas, akivel testét-lelkét megosztotta és közösen képzelték el a jövőt és Thrall, aki miatt hagyta, hogy megöljék apját. És mindezt ő csak a béke, a nagyobb jó érdekében tette, amely rajta kívül, úgy tűnt, senkit nem érdekelt.

A hírek aggasztóak voltak: Northwatch Hold alig pár napi járásra volt Theramore-tól, így nem volt valószínű, hogy idejében segítséget szerezzen. Jaina mégis megpróbálta: először Variannak szólt, aki azonnal útjára indította flottáját és a Hetedik Légiót, illetve a Szövetség többi tagjának is értesítést küldött. Ezután a varázslónő Dalaranba utazott, hogy meggyőzze a Kirin Tort arról, hogy még van esély a békére, ha Garrosh látja, hogy a semleges Kirin Tor is kiáll Theramore mellett, talán mégis megakadályozható a nyílt háború. Bár kicsi volt az esély, hogy a segítség idejében érkezzen, Jaina igyekezett minden lehetőségre felkészülni.

A Horda azonban rejtélyes módon megállt Ratchetben és csak várakozott. A vezetők és a katonák kezdtek egyre idegesebbek lenni: hiszen így ideér a Szövetség segítsége! Baine újra felemelte a hangját Garrosh ellen, aki közölte, hogy feltétlen bizalmat vár el Hadfőnökként, és ő pontosan tudja, hogy mit csinál. Baine ezért titokban összehívta a többi vezetőt, hogy lépniük kellene Garrosh-sal szemben a Horda érdekében, azonban a találkozást Malkorok lefülelte, és csak kis híja volt, hogy árulás miatt nem ölték meg őket.

A Horda késlekedése azonban jól jött a Szövetségnek, hiszen időben odaérhetett az első csapat Theramore-ba: Viharváradból (Stormwind) maga a város parancsnoka, Marcus Jonathan vezette az emberek csapatát, Darnassusból Holdtollas Shandrist (Shandris Feathermoon) és az Őrzőket (Sentinels) küldte Tyrande, két törp érkezett a Vadpörölyöktől (Wildhammers) és a 7. Légiótól. Még a draeneiek is küldtek segítséget, őket Tiras’Alan tábornok vezette Shattrah Városából. A Kirin Tor úgy döntött, hogy öt mágust küld Jaina segítségére, köztük maga a vezető, Rhonin is eljött, akit felesége, Szélfutó Vereesa (Vereesa Windrunner) kísért el íjászaival együtt. Viharváradból pedig Varian király parancsára útnak indult hatalmas flottája. Anduin, a béke elkötelezett híve is megértette, hogy vannak háborúk, amelyek elkerülhetetlenek. Így a Fény áldását kérte apjára és a teljes seregre.

Jaina szívét csak egy valami szomorította el: Kalecgos úgy döntött, hogy nem fog beleavatkozni a fiatalabb népek csatájába, ezért fájó szívvel bár, de távozott Theramore-ból. Kalecgos magányosan kóborolt Kalimdor erdejeiben gondolataiba merülve. A Focusing Iris továbbra sem csillapodott, ide-oda cikázott az egész kontinensen. Sárkányként úgy érezte, hogy nem szabad belefolynia a fiatalabb népek csatájába, hiszen egyetlen átlagos sárkány sem tett volna így. Kalecgos azonban soha nem volt átlagos sárkány, és rájött, hogy a szívében lassan egyre fontosabb helyet tölt be egy bizonyos szőke hajú varázslónő, aki most hatalmas veszéllyel készül szembenézni. Ezért úgy döntött, hogy visszatér Theramore-ba és felajánlja szolgálatait Jainának.

Amikor Kalec rátalált Jainára, a nő is épp gondolataiba merülve bóklászott. Bár tudta, hogy meg kell mérkőznie a Hordával, semmi egyebet nem akart, mint egyszerűen csak előzni őket Theramore környékéről. A Szövetség kapitányai, akik a segítségére siettek, azonban ennél is többet akartak: tönkretenni a Hordát és minél több tagját megölni. Jaina azonban nem akart vérfürdőt, nem akart leszámolást, csak azt szerette volna, ha szeretett városa biztonságban maradhatna minél kevesebb áldozat árán. Kalec felajánlásának mérhetetlenül megörült, hiszen ő is észrevette magán, hogy a kékhajú félelf férfi és sárkány egyre többet jelent számára. Így szívében megnyugodva tért vissza a parancsnokokhoz, míg Kalec tovább kóborolt az erdőkben, hogy a megfelelő pillanatban a város segítségére legyen.

És a Horda végre megindult. A Focusing Irist követő Kalec pedig éppen belerepült a Hordába, akik rögtön meg is támadták a kék sárkányt és el is találták. Kalecgos ezért gyorsan otthagyta őket, és amilyen gyorsan csak tudott, Theramore-ba repült, hogy figyelmeztesse annak drága úrnőjét a közelgő veszélyre. Egy gondolat nyugtatta csak meg: a Focusing Iris egyre távolodott a Hordától észak felé.

A kék sárkány figyelmeztetése nyomán a Szövetség tudta, hogy melyik irányból várhatják a Hordát. Szerencsére a civileket és a gyermekeket még időben fel tudták rakni egy hajóra, és útnak indították őket Gadgetzan felé. Minden készen állt a harcra. És amikor megérkezett a hír, hogy Fort Triumph elesett, tudták: a csata megkezdődött.

Sentry Pointnál a Szövetség kihelyezett előörse csatába szállt a sereggel. A terv az volt, hogy az ottani katonák visszavonulnak Theramore felé, és útközben felrobbantják az előörst, azonban változott a dolog: nem tudtak visszavonulni, hanem harcoltak az orkokkal, és végül a kapitány, Wymor intett a gnóm Blastewidgetnek, hogy velük együtt robbantsa fel Sentry Pointot. Ezzel sikerült valamennyire megzavarniuk az orkokat, megállítani azonban nem tudták a hatalmas sereget.

Közben a másik oldalról a mocsár felől is igyekezett a Horda megközelíteni a várost. Itt azonban az elf íjászok várták őket Shandris és Vereesa vezetésével. Itt a Hordát Malkorok vezette, aki Paineddel keveredett harcba, győzni azonban egyikük sem tudott. A Horda sereg egyre jobban közelített Theramore felé. Jaina Kinndyt és a Dalaranból érkezett mágust, Thoder Wintermere-t bízta meg azzal, hogy vigyázzák a kapukat, hogy ne törhessenek rajta be. Mindeközben a nehéztüzérség tizedelte a Horda sorait.

Jaina egyszer csak azt vette észre, hogy a Horda könnyedén betört a kapun, aminek nem szabadott volna megtörténnie, hiszen Dalaran egyik mágusa és egy tehetséges ifjú mágus vigyáztak rá. Azonban Jaina észrevette, hogy mi történt: a Kirin Tor vérelf mágusa, Thalen Songweaver, aki önként jelentkezett, hogy eljön segíteni Theramore-nak a Hordával szemben, elárulta őket és átengedte a Hordát a kapun. Pained azon nyomban elkapta a mágust, és Evencaine kapitány gondjára bízták az árulót.

A csata tovább folytatódott, és nem teljesen úgy, ahogy azt Vol’jin és Baine képzelték. A Szövetség tagjai ugyanis sokan voltak, jól felszerelkezve, és még egy kék sárkány is segítette őket, aki a légi támadásokat igyekezett megakadályozni. Lassan csapdába kerültek. Hogy ezt elkerüljék, visszavonulót fújt Garrosh. A Horda meghátrált.

Theramore-ban nagy volt az öröm a Horda visszavonulása láttán. Azonban kiderült, hogy az áruló Thalent sikerült pár társának kiszabadítania börtönéből. Shandris és Vereesa jelentkeztek, hogy az áruló nyomába erednek és megpróbálják elkapni. A városban a sebesülteket igyekeztek gyógyítani, mivel arra készültek, hogy a Horda nem fogja ilyen könnyen feladni és visszatérnek. Jaina Kinndyt vigasztalta, akit mélyen sokkolt a harc látványa, miközben igyekeztek összeszedni halottaikat, hogy végigtisztességben részesítsék őket.

A Hordánál már nem volt ilyen rózsás a helyzet. Vol’jin és Baine dühtől eltorzult arccal rohantak Garrosh sátrába, amiért hagyta, hogy trollok és taurenek essenek áldozatul egy olyan csatában, amelyet könnyedén megnyerhettek volna, ha nem várakoznak annyit. Garrosh azonban kinevette őket, és közölte, hogy semmit nem értenek a harcműveletekhez és a taktikához, és ő pontosan tudja, hogy mit csinál. Pontosan tudja, hogy miért várta meg, míg ideér a 7. légió, a Szövetség hatalmas tábornokai, Shandris, Marcus Jonathan, a Kirin Tor mágusai, élükön Rhoninnal, illetve a kék sárkány Kalecgos.

És Kalecgos ebben a pillanatban érezte meg, hogy a Focusing Iris Theramore felé halad, mégpedig igen nagy sebességgel. A nagy erejű arcane energia hatása máris érződött: Theramore-ból úgy tűnt, hogy semerre sem lehet portált nyitni. Kalecgos hamar megtalálta a gömböt és rémület töltötte el: a Horda ugyanis egy mana-bombát készített belőle, amelyet egy goblin légihajó hordozott, és éppen Theramore felé tartottak. A kék sárkány igyekezett megtámadni őket, azonban egymaga kevés volt ehhez.

Hamarosan Rhonin is észrevette a közeledő hajót, rajta a bombával, és érezte annak erejét. Két nő járt az eszében: az egyik felesége Vereesa volt, aki szerencsére a városon kívül próbálta Thalent megtalálni. A másik Jaina volt, akit muszáj volt mindenáron kimentenie innen, ezért felhívta Theramore tornyának legtetejére, ahol még lehetőség volt portált nyitni. A meglepett Jaina nem értette Rhonin lépését, és nem akart távozni a portálon át. Rhonin azonban azt kiáltotta, hogy a nő a jövője a Kirin Tornak, és erőnek erejével átlökte rajta Jainát, miközben mágiájával igyekezett magára irányítani a bombát, hogy a torony kapja a legnagyobb sebet. Miközben Jaina átzuhant a portálon, látta, ahogy a bomba eléri Rhonint, és szétrobbantja a varázslót, és nem marad utána más, mint lila porszemek. Látta, ahogy a torony szétrobbant és a violaszínű arcane energia betöltötte az egész várost. Aztán nem látott semmi többet.

Baine megkövülten nézte, ahogy a mana-bomba elpusztította Theramore-t és mindenkit, aki benne tartózkodott. Mellette Garrosh győzelmi kiáltásban tört ki, és azt ordibálta, hogy nagyszerű terve tökéletes bevált, hogy idecsalogatta a Szövetség minden nagy erejű kapitányát és még a Kirin Tor vezetőit is, és végzett velük. Mindenhonnan győzelmi kiáltások törtek fel. Baine megkövülten nézte őket: nem látják, hogy milyen mélyre süllyedtek?

Jaina Kalec mellett ébredt fel. Szomorúan észlelte, hogy egykori arany haja teljesen őszbe fordult egyetlen tincs kivételével. Kalec pedig azt is észrevette, hogy Jaina szeme is ezüstösen világít. Szívét eltelítette a szomorúság és a döbbenet az események láttán. Azonban vissza akart térni Theramore-ba, hogy megnézze, hátha maradt még valaki a romok között, valami, amit még megmenthet, ha már a saját városát nem volt képes megvédeni annak ellenére, hogy a csatában legyőzték a Hordát.

Így a varázslónő visszatért egykori városába. A horror, a pusztítás, amivel szembesült, szívéig hatolt. Egész testét kezdte eltölteni a gyűlölet, a gyűlölet azok iránt, akik ezt művelték. Hiszen ez nem harc volt, nem egyszerű gyilkosság. Ez tömegmészárlás volt, amit kényelmes távolságból kiviteleztek. És akkor meglátta az orkokat, akik a holttesteket fosztogatták. Egy gúnyos mosoly és kezének egyetlen lendületével megölte őket. Hiszen az itteni arcane felhő megsokszorozta képességeit. Aztán meglátta a kráter mélyén: a Focusing Irist, amit egy ekkora robbanás sem tudott elpusztítani. És fejében megjelent a gondolat: ahogy a golyó pusztítást hozott rá és népére, ugyanúgy ő is elpusztíthat vele bármit. Képes lesz elrejteni varázslatával Kalec elől, és örömmel fogja felhasználni a Hordával szemben.

Ezután Viharváradba ment, ahol tudta, hogy megértő társra fog találni tervéhez. Apa és fia együtt fogadták a kimerült varázslónőt. Ők is hallották, hogy mi történt Theramore-ral, de azt nem tudták, hogy Jaina túlélte. Így nagyon megörültek a varázslónő láttán, azonban örömük hamar elszállt szavai hallatán. Jaina telve volt bosszúvággyal, és azonnal le akarta mészárolni a Hordát. Varian egyetértett vele, hogy nem maradhat megtorolhatatlanul ez a cselekmény, azonban nem szabad olyan mélyre süllyedniük, mint Garroshnak. Azonban a flottát újra kell építeni, és még mielőtt egyenesen Orgrimmarnak esnének, vissza kell szerezniük az elfoglalt területeket. De Jainát nem érdekelték a logikus szavak. Türelmetlen volt és pusztítani akart. Csalódottan hagyta el Viharváradot.

Kalecgos is visszatért az alig maréknyi megmaradt kék sárkányhoz a Nexusba. Szomorúan számolt be kudarcáról, hogy nem tudta visszaszerezni a Focusing Irist és nem tudta megakadályozni, hogy ekkora pusztítást okozzanak vele az illetéktelenek. Kirygosa felvetését, miszerint lehetséges, hogy a gömb most Jainánál van, Kalec elutasította. Jaina nem lenne képes elrejteni előle a tárgyat, ő is tudja, hogy ez milyen fontos számára. De tudta, hogy meg kell találnia a Focusing Irist, még mielőtt még több kárt okoznának vele.

Az Earthen Ring tagjai is döbbenten értesültek az eseményekről. Néhányan aggódtak, hogy mit fog vajon ezután tenni Garrosh, Thrall azonban szomorúan leintette őket, hogy nekik engedelmeskedniük kell a természet hívásának, és folytatni azt a gyógyító munkát, amelyet elkezdtek, akármilyen szörnyű híreket is hallanak a világ többi részéről.

Orgrimmar soha nem látott ünneplésbe kezdett. Garrosh győzelmének minden percét ki akarta élvezni, ezért felvonulásokat és fesztiválokat tartott egész Orgrimmarban. Azonban voltak, akik nem voltak képesek részt venni az ünneplésben: ők a Razor Hillben lévő sötét kocsmában húzták meg magukat. Köztük volt természetesen Baine és Vol’jin is, és a vérelfek és az Elhagyottak közül is páran. A Horda körülvette Darkshore-t és Teldrassilt, és a blokádon át egy éjelf hajó sem tudta elhagyni a környéket.

Varian úgy döntött, hogy nem fog olyan eszközökkel harcolni, mint Garrosh. A nemrég megtalált belső egyensúly segített neki abban, hogy a benne lobogó forró vért lenyugtassa, és higgadtan, józan fejjel gondolja át a dolgokat. Az elkészült flottával együtt hamarosan kihajózott Viharvárad öbléből, otthonát fiára, Anduinra bízva, aki megértette, hogy vannak olyan események, amelyeket csak háborúval lehet megakadályozni. A legfontosabb az elvesztett területek visszafoglalása és a Horda blokádjának megszüntetése volt.

Jaina közben ismét Dalaranban kopogtatott a Kirin Tor ajtaján. Úgy gondolta, hogy a mágusok biztos a segítségükre sietnek vezetőjük, Rhonin halála miatt. A Kirin Tor megmaradt tagjai, Khadgar, Modena, Aethas Sunreavers és Karlain azonban szintén visszautasították a varázslónőt, kifejezve mélységes sajnálatukat az események láttán, azonban a Kirin Tornak továbbra is semlegesnek kell maradnia. Jaina kötelességének érezte, hogy Kinndy szüleit is meglátogassa, és elmondja, hogy mennyire sajnálja, hogy nem tudta lányukat megvédeni a bajban. Kinndy apja, Windle megmutatta neki, hogy mire kapott engedélyt a Kirin Tortól: lámpagyújtáskor a begyűjtött fények Kinndy alakját vették fel, és végigtácoltak Dalaran utcáin, mielőtt elillantak volna a sötétbe. Ezután Jaina a könyvtárba ment, hogy egy olyan könyvet keressen, amely kétségtelenül segíteni fog neki terve végrehajtásában.

Kalec végül rátalált Dalaranban Jainára, azonban nem tudta meggyőzni arról, hogy tegyen le bosszújáról és tervéről, hogy elpusztítja egész Orgrimmart. Kérte, hogy ha nála van a Focusing Iris, akkor adja vissza neki, Jaina azonban letagadta, hogy nála lenne a gömb. Kalec csalódottan tért vissza otthonába, ahol már csak egyetlen kék sárkány várt rá, Kirygosa, ő is azért, hogy elbúcsúzzon és délre repüljön, egy kicsivel melegebb éghajlatra.

A Razor Hillben tett látogatások azonban nem maradtak titokban Malkorok és a Kor’kronok előtt. Ezért ők is látogatást tettek a kocsmában, de legnagyobb sajnálatukra csak az élőholt Frandist és a vérelf Kelantirt találták ott, Baine és Vol’jin éppen nem tartózkodtak ott. Miután kifaggaták az ottlévőket, távoztak, biztosítva, hogy soha többé ne legyenek látogatások a kocsmában: a fogadót felrobbantották.

Jaina Dalaranból az Orgrimmar közelében lévő Fray Islandre utazott. Ha Garrosh piszkos eszközök után nyúlt a harcban, ő is úgy fog tenni. A Focusing Iris segítségével temérdek víz-elementált készült megidézni. Az elementálok segítségért kiáltottak, és Thrall meghallotta hangjukat. Tudta, hogy mennie kell. A szigeten meglepetten szembesült azzal, hogy Jaina műve az egész, egykori barátjáé, akit halottnak hitt. Kérte, hogy hagyja abba, amit tervez, a nő azonban nem hallgatott rá. A víz-elementálok segítségével hatalmas hullámokat keltett a vízben.

Bár a Horda kémei azt jelentették, hogy a Szövetség flottája Darkshore-ba tart felszabadítani az éjelfeket, valójában az igazi célpontjuk Northwatch Hold visszaszerzése volt. Garrosh dühösen rohant oda seregével, hogy megakadályozza az erőd visszafoglalását. A Szövetség sokszoros túlerőben volt, azonban Variannak is szembesülnie kellett hamarosan azzal, hogy Garrosh egyáltalán nem játszik tisztességes eszközökkel: uralma alá hajtotta az itteni vizekben élő krakent, és most a Szövetség flottájára eresztette.

Thrall minden erejével igyekezett megakadályozni a cunamit, amit Jaina Orgrimmarra készült ereszteni, azonban a Focusing Iris erejével telt varázslónővel szemben még ő is esélytelen volt. Ekkor azonban megérkezett Kalecgos, hogy lenyugtassa Jainát és mindenáron megakadályozza a tervét. Most már tudta, hogy a nőnél van a Focusing Iris, és ezt sürgősen vissza kellett szereznie. Közölte, hogy amit Jaina tesz, az gyávaság, és ismerve a nőt, nem fog tudni együtt élni a bűntudattal, ami gyötörni fogja, ha megteszi azt, amire készül. Jaina közölte, hogy csak azt teszi, amit muszáj és amit jónak érez. Kalecgos csak annyit válaszolt, hogy úgy tudja, Arthas is ugyanezt mondta Stratholme-nál, amikor Jaina otthagyta, és így Jainából is csak egy újabb Arthas, egy újabb Garrosh válik majd. Ez pedig hatott. Jaina lassan leeresztette a kezét. Nem mondott le bosszújáról, arról, hogy Garrosh-t megöli azért, amit tett, azonban elfogadta, hogy ezért ártatlanok nem lakolhatnak meg, mert akkor ő sem lesz különb náluk.

A kraken közben megtette, amit Garrosh akart: összetört néhány hadihajót, megfélemlítve a rajta lévő legénységet. Maga Garrosh is harcba bocsátkozott, és csakhamar rátalált Varianra, hogy újra megmérkőzzenek egymással. Azonban a hajó, amelyen megmérkőztek, szintén a kraken áldozatává vált. Garrosh a vízbe zuhant, ahonnan Malkorok mentette ki. Varian közben próbálta értesíteni a többi hajót a kraken okozta veszélyről, hogy vonuljanak biztonságba, ki ahova tud, ő maga pedig kiúszik a partra.

Jaina közben Kalecgos hátán útnak indult, és elég hamar észrevették a harcba bocsátkozott feleket. A nő szívét rémület járta át arra a gondolatra, hogy ha elereszti a hullámokat, a Szövetség flottáját is ugyanúgy elpusztította volna. De látta, hogy a kraken micsoda pusztítást visz véghez Szövetséges és Horda hajóval egyaránt. Ezért ismét megidézte a víz-elementálokat, azonban ezúttal azt kérte tőlük, hogy hullámaikkal akadályozzák meg, hogy a krakenek elérhesse a hajókat és tereljék a hajókat biztonságos területre. A víz-elementálok segítségével sikerült legyőzni a krakeneket és ezzel Jaina megmentette a Szövetség flottáját. Ezután Varian vezetésével hamar visszahódították Northwatch Holdot, hogy ismét legyen helyőrsége a Szövetségnek Kalimdor keleti partjainál. Mindeközben a flotta másik fele a blokád felszabadítására sietett.

Garrosh nem volt hajlandó beismerni vereségét Orgrimmarban. Ez csak a háború kezdete, mondta a többieknek. A Hordának még több hajóra, fegyverre, férfira, nőre, gyermekre van szüksége, de a győzelem kétségtelen. Baine és Vol’jin közölték, hogy seregeikkel visszatérnek otthonukba megpihenni és regenerálódni. Tudták, hogy szükségük van rá, ha Garrosh világháborút fog folytatni.

Jaina Kalecgos-szal együtt ismét visszatért Theramore-ba. Az arcane köd lassan kezdett felszállni, de világos volt, hogy ezen a területen még hosszú évtizedekig nem lehet megélni, a földnek hosszú időre lesz szüksége, hogy sebei begyógyuljanak. A romok között most megtalálták a Fearbreakert. A törpök királya, Magni által készített buzogány szintén túlélte a támadást, és most arra várt, hogy vissaztérhessen gazdájához, Anduinhoz. Miközben ott séltáltak, Jaina érezte, hogy lassan talán ő is a gyógyulás útjára fog lépni, ha egy olyan személy fog mellette állni és segíteni neki, mint Kalecgos. Azonban új otthont kell keresnie magának, és hamarosan rájött, hogy visszavágyik Dalaranba, a mágusok közé.

Így Kalecgos-szal együtt visszatértek Dalaranba, ahol Jaina felvételét kérte a Kirin Tor mágusai közé. A Kirin Tor azonban nemcsak a felvételt engedélyezte számára, hanem felkérték, hogy vezesse ő a Kirin Tort, hiszen Rhonin is ezt akarta, és mint kiderült, Krasus egyik próféciájában meg is jövendölte:

„A vörös után érkezik az ezüst,
Ő, aki aranyszínű volt és fényes,
Most megsebzett és keserű,
Gondolataival egyre csak harcot keres.

Zafírból gyémántként ragyog most
a Kirin Tor új vezetője
Egy elesett királyság „Királynője”
harci dobokra menetel.

Légy résen – a háború hullámai
végül megtörnek a parton.”

Kalecgos úgy döntött, hogy a Kirin Tornak ajándékozza a Focusing Irist, miután a kék sárkányok szétszéledtek, és amúgy is kudarcot vallottak őrzésében. Emellett, hogy Jaina közelében maradhasson, kérte, hogy hadd lehessen ő is Dalaranban, amit a mágusok örömmel elfogadtak, és a Kirin Tor tagjai közé fogadták, tekintettel arra, hogy közöttük már korábban is volt egy sárkány.

Garrosh eközben a közeli háborút tervezgette székhelyén. Orgrimmar utcáin az alábbi táblákat helyezték el:

„A Horda minden épkézláb tagjának figyelmébe! Pokolsikoly Garrosh Hadfőnök most harcba szólítja a Horda valamennyi polgárát! Férfiak és asszonyok! Megtanítunk titeket a Szövetség ellen harcolni egy győzedelmes háborúban! Gyermekek és azok, akik nem tudnak fegyvert viselni – ti fegyvert kovácsoltok és segítetek a harcosoknak abban, amire szükségük van! Akit kötelezettsége megszegésén kapunk, azt a Kor’kronok bebörtönzik hazaárulásért. Nincs kivétel. A Hordáért!”

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Jaina Proudmoore – Tides of War /Könyvismertető/

  • Ez a Thrall jó nagy szar alak. A klánok Urás könyvben még csíptem, de catától nagyon megutáltam. Mora meg igazi gané lett.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .