CikkekEgyébSzolgálati közlemény

Évértékelés 2016

Megint itt az év vége, megint jön a szokásos évértékelő posztom, hogy kicsit visszatekintsük arra, mi is történt a bloggal az idei évben.

A blog külseje és tartalma jelentős változásokon nem esett át, a tavaly novemberben megkezdett új oldal idén szépen muzsikált, igyekeztem azt tovább fejleszteni. Rekordszámú, 172 bejegyzés született a blogon (kétszer átszámoltam), ami azt jelenti, hogy átlagosan két naponta jelent meg friss írás, amelynél többet nem hiszem, hogy valaha ki fogok tudni hozni :). Emlékeztetőül: 2015-ben 87 bejegyzés született, amely szintén messze túlszárnyalta a korábbi évek termését. Ennek persze oka volt maga a Blizzard is és a játék is. 2016 ugyanis lore szempontjából elkényeztetett minket, igaz a WoD után erre mindannyian ki voltunk éhezve.

Márciusban megjelent a Warcraft Chronicle első kötete, melyből rengeteg írás született, május végén megjelent a Warcraft film, melynek történetével itt az oldalon is foglalkoztam, augusztusban pedig érkezett az újabb kiegészítő, a Legion, rengeteg újdonsággal a prepatch előtt, és természetesen a kiegészítő alatt is (elég a 36 db artifact fegyver történetére gondolni). És emellett igyekeztem időnként más témákról, más személyekről is írni. Az artifact fegyverek sorozata hamarosan véget ér (még 4 db van), utána pedig gőzerővel nekiállok a kiegészítő zónáinak, küldetésláncainak, instáinak és a class order hallok történetét fordítani. Ez már átvisz minket 2017-be, ahol a fentiek mellett márciusban a Warcraft Chronicle 2. kötete is megjelenik, úgyhogy előre borítékolható, hogy unatkozni és téma nélkül maradni egyelőre biztos nem fogok 🙂 Azért egy kulisszatitkot elárulok nektek: ez a rengeteg írás annak is köszönhető, hogy idén játszottam a legkevesebbet a játékkal, a Legiont pedig még meg se vettem, ki se próbáltam, éppen azért, mert ha elkezdek játszani, az biztos, hogy a blogtól fogja elvonni részben az időmet 🙂

De maradjunk még az idei évnél, és pár számadattal hadd untassalak titeket (aki nem szeretné, ugorja át ezt a bekezdést, nem sértődöm meg): 2016. január 1. és december 29. között összesen 559 811 oldalmegtekintés volt, és összesen 64 362 felhasználó látogatta meg az oldalt. A legkedveltebb bejegyzések a következők voltak: a legnépszerűbb a Durotan, a Warcraft film előzménykönyvéről szóló bejegyzés lett, ezt követte az Illidan, a démonok vadásza, míg a 3. helyre meglepő módon egy elég friss írás, a Shadow Priestekről szóló bejegyzés lett. Az artifact fegyverek közül a legolvasottabb az Ashbringer lett (ki gondolta volna?), második Xal’atath története (shadow priest nagyon népszerű 🙂 ), míg a harmadik a Scepter of Sargeras lett. Természetesen nagyon sokan keresték fel és használták a Wow könyvek időrendi útmutatóját, illetve a WowLore Kisokost is, amit illene már nagyon frissítenem.

És ezzel rá is térek kicsit arra, hogy mi az, amit viszont nem tettem meg 2016-ban: továbbra sem alakítottam ki azt a fajta Tudástárat, amivel minden kezdő és nem kezdő lore-érdeklődő eligazodhatna ebben a világban, illetve ezen az oldalon. Sokat agyaltam és gondolkodtam rajta évközben, hiszen én is tudom, hogy a kategorizálást meglehetősen túlbonyolítottam (ennek oka, hogy kezdetben más volt a blog funkciója), és ezen most már muszáj változtatni ennyi bejegyzésnél, mert áttekinthetetlen és követhetetlen sokak számára. De ne aggódjatok, a fejemben végre megszületett az elképzelés, amelyet igyekszek nagyon egyszerűre és követhetőre tervezni, most már csak neki kell állnom megvalósítani 🙂 (csak ugye itt megint a probléma, hogy amíg elkészülök vele, addig nem tudok annyi új bejegyzést írni). Szóval az újabb blogbejegyzéseken kívül ez az, ami nem tűr halasztást 2017-ben, és szándékomban is áll megcsinálni, legyetek türelmesek 🙂

Ha számbavesszük 2016-ot, akkor nem feledkezhetem el arról, hogy kettő közönségtalin is részt vehettem veletek, ahol ráadásul TS-en keresztül sokan csatlakozhattatok hozzánk! Az első a nagysikerű januári Blizzfeed-WoWLore Fordítások Élő Lorecastje volt, aminek a Barcraft adott otthont, másodjára pedig már csak egymagam tartottam röpke 70 perces előadást a Legion történetéről szeptemberben a Barcraft 2-ben. Ezeken kívül volt egy Loreturizmus is Shattrath-ban (igen, meg kéne szerkeszteni a videóját), illetve tartottunk pár élő Lore Leckét is TS-en keresztül, ahol utána mindig érdekes és izgalmas beszélgetések alakultak ki a jelenlegi lore-ról, illetve spekuláltunk arról, hogy mi várható. Ezeket a jövőben is tervezem folytatni, de lehet, hogy TS helyett inkább a Discord rendszert fogjuk kipróbálni.

És még valamiről nem feledkezhetem el 2016 kapcsán, ez pedig Ti vagytok, kedves olvasók! Ez az év ugyanis az én szememben kiemelten szólt rólatok, mivel az év eleji 500 fős Facebook-oldalt lájkolós tábor ma már több mint 1800 tagot számlál! Ráadásul Facebookon keresztül több szavazást is tartottam, ahol nagyon örültem, hogy kifejtettétek véleményeteket. Nagyon jó emlék volt a wow-challenge is, amikor 30 napon át válaszoltatok naponta kb. 50-en a különböző kérdésekre. Be kell, hogy valljam, nagyon jó csapatnak tartalak titeket, azokat is, akik kommenteltek, azokat is, akik lájkoltok, és azokat is, akik csak olvasnak és soha nem kommentelnek, de tudom, hogy ők is jelentős bázist képeznek 🙂 Rengeteg biztatást kaptam tőletek az év során, rengeteg köszönet nyilvánítást, amelyek mind-mind jólestek a lelkemnek, hiszen jó tudni, hogy legalább akkora örömmel fogadjátok ezeket az írásokat, mint amekkora örömmel én írom nektek. És igen, még mielőtt kommentben valaki megírná, a 2016-os év hihetetlen befejezése volt számomra ez a rengeteg rendelés a kinyomtatott Azerothi Históriákból, amelyek küldésének logisztikáját néha nem a legjobban oldottam meg, egyetlen mentségem, hogy nem voltam felkészülve ekkora érdeklődésre! U.i.: éppen ezért jelzem, akit még érdekelne, de eddig semmilyen formában nem keresett meg, az most tegye meg, mert január elején rendelek belőle utoljára a nyomdából, utána jó ideig több példány nem fog készülni.

Egyszóval köszönöm nektek ezt a csodás 2016-os évet, amely megmutatta, hogy van igény erre az oldalra, amely a Frostshock mellett talán a legrégebbi, jelenleg is működő wow-val foglalkozó oldal, megmutattátok, hogy lehet értelme egy személyben is család és munka mellett ilyen elvetemült dologgal foglalkozni 🙂 Köszönök minden levelet, minden kommentet, minden építő kritikát, minden lájkot! 🙂

Folytatjuk tovább 2017-ben!

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Évértékelés 2016

  • Mi köszönjük neked
    Boldog új évet

    Reply
  • Mi köszönjük neked
    Boldog új évet

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .