Azerothi HistóriákCikkekKarakterek története

Azerothi Históriák – Med’an története

Egyre többször érdeklődtök nálam Med’an karakteréről, ezért jó bloggerként, aki igyekszik az olvasói kéréseket előbb-utóbb teljesíteni, most róla írok posztot. Elöljáróban pár gondolat: Medivh és Garona gyermeke létező karakter a Warcraft univerzumában, a játékban azonban még nem találkozhattunk vele, és kérdéses, hogy valaha is fogunk-e. Ennek oka, hogy az őt megalkotó Mickey Neilson azóta otthagyta a WoWot, azt pedig nem tudjuk, hogy a jelenlegi csapat fel szeretné-e használni őt. Med’an a Warcraft képregények főhőse és központi figurája. A képregények története – és ezzel együtt az ő története is – csak részben tartoznak a hivatalos lore alá, mivel vannak olyan szálak, amelyek folytatása aztán a játékba is bekerült, így a hivatalos, kánon-lore része, míg más szálak (mint pl. az, hogy Med’an lenne az új Guardian) nem tartoznak a lore hivatalos tartalmába. Igyekszem jelölni, hogy mi tartozik a lore-ba és mi nem, de meglehetősen nehéz feladat lesz 🙂

Születése és gyermekkora

Med’an szülei Medivh a Guardian és Garona Halforcen, a félork bérgyilkos. Miközben Garona Karazhanban vendégeskedett Gul’dan követeként, Medivh-vel szerelembe estek egymással, és ennek a szerelemnek lett a gyümölcse Med’an, aki Llane Wrynn király megölése után született. Garona félt attól, hogy Gul’dan irányítása alatt esetleg meg kell ölnie gyermekét, ezért a fiút Meyl Winterstorm, az ezeréves undead mágus gondjaira bízta, aki az eredeti Tirisfali Tanács (Council of Tirisfal) tagja is volt.

Meryl fogadott fiaként nevelte fel Med’ant Duskwoodban, miközben tombolt az Első és a Második Háború, így Garona titokban szemmel tudta tartani fia fejlődését. Brightwood Grove-ban telepedtek le, és Meryl kezdetben fegyverforgatásra, majd ahogy egyre nőtt Med’an, az arcane mágiára, sőt, a sámánizmus alapjaira is megtanította. Így teltek az évek, miközben Azerothon a Harmadik Háború is lezajlott, sőt, Varian Wrynn király átélte azt is, hogy két különböző emberré szakították, majd a két fele újra egyesült és ezután sikeresen megölte a terv kiötlőjét, a fekete sárkány Onyxiát.

Az igazság megismerése

Miközben egyik este a tüzelőt szedték össze, Med’ant és Merylt a Twilight szektások támadták meg. A szektások egy ősi jóslat miatt akarták Med’ant megszerezni, és sikerrel is jártak volna, ha hirtelen nem tűnt volna fel az árnyékból Garona, és nem ölte volna meg a támadókat, hogy Meyrl és Med’an elmenekülhessenek.

Med’an felismerte Garonában a nőt, akit már többször is látott gyermekkora óta, és miután egy Eredun – a Burning Legion nyelvén történő – kiáltást hallott, visszatért a helyszínre, azonban Garona addigra már eltűnt. Mint kiderült, a szektások vezetőjének, a Forsaken mágus Stasia Fallshadow-nak valójában Garona volt a célpontja, Med’an pedig csak a csali volt hozzá. Az Eredun kiáltás pedig az a démoni varázsige volt, amivel Gul’dan egykor mágikusan magához láncolta a nőt.

Med’an ezután kihallgatta Meryl és egy Forsaken kém, Koron beszélgetését, amelyből megtudta, hogy Garona valójában az édesanyja, és a Twilight’s Hammer klán vezetője, az ogre Cho’gall fogta el a nőt azért, hogy aztán Theramore-ba küldje, ahol megölheti az ottani béketárgyalásokon részt vevő Varian Wrynn királyt és másokat. Med’an ezért ellopta Koron vámpírdenevérét, Snubnose-ot, és elindult, hogy egymaga mentse meg anyját.

Béketárgyalások Theramore-ban

Med’an sikerült Stasia és Garona nyomaira bukkannia egy szigeten, nem messze Dustwallow Marsh partjaitól, és biztos távolból tartotta őket szemmel. Med’an rájött, hogy anyját mágikusan tartják irányítás alatt, azonban ez a mentális kapcsolat egyre gyengült, ezért Stasia terve az volt, hogy megöli Garonát, miután teljesíti feladatát. A szektások útnak indultak, és velük együtt Med’an is útra kelt, de mire megérkezett Theramore-ba, addigra a béketárgyalás helyett csatatér várta őt.

A káosz kellős közepén talált rá Garonára, aki éppen Varian Wrynnel vívott ádáz csatát. A király ugyanis bosszút kívánt állni a félork nőn apja meggyilkolása miatt. Med’an megpróbált segíteni anyjának, igyekezett megvédeni a fiatal Anduin Wrynn életét, azonban közben megsérült. Miután Stasia érzékelte, hogy a szektások vesztésre állnak, kimondta azt a varázsszót, amellyel megbénította Garonát, majd otthagyta a nőt, hogy a király megölhesse. Med’an megpróbált közbelépni, Varian azonban félrelökte, a menekülő Stasia pedig elfogta, hiszen remélte, hogy még jó hasznát veheti a fiúnak.

Menekülés Ahn’Qirajból

Miközben anyját fogolyként tartotta fogva Theramore-ban Jaina Proudmoore, az Alliance és a Horde a Lich King elleni háborúra kezdett készülődni, Med’ant Ahn’Qiraj mélyére szállították. Ott Cho’gall az Old God C’Thun holttestéhez kötözte, hogy az Old God őrült suttogásaival kínozza a fiút, miközben az ogre megteszi a szükséges előkészületeket aziránt, hogy felélessze C’Thunt.

Theramore-ban Medivh anyja, a Dustwallow Marshban elvonultan élő egykori Guardian, Aegwynn varázslata volt az, ami végül áttörte a mágikus falat Garonában, amelynek segítségével felfedhették, hogy hova vitte a Twilight szekta Med’ant. Ekkor érkezett meg Meryl Winterstorm is, és a blood elf rogue, Valeera Sanguinarral együtt elteleportáltak Ahn’Qirajba, ahol harcba keveredtek a szektával és megölték Stasiát. Miközben egyre beljebb haladtak a romos templomban, összetalálkoztak az egyre szörnyűbb kinézetűvé váló Cho’gallal, akit az Old God ereje mutánssá tett.

Merylnek és Valeerának sikerült megtalálniuk Med’ant, azonban Cho’gall is megjelent a színen. Merylt sikerült is leütnie az ogrénak, és a kétségbeesett Valeera nem látott más megoldást, minthogy önként felajánlja testét a Merylben lakozó dreadlordnak, Kathra’Natirnak, hogy aztán a démon erejét Cho’gallra ereszthesse. Ezzel Med’an elég időt nyert ahhoz, hogy felélessze az eszméletlen Merylt, és együtt egy biztonságos helyre teleportáljanak.

Itt Kathra’Natir megkívánta Med’an testét és erejét, és megpróbálta birtokába venni a fiú testét, hogy megszerezhesse erejét. Med’annak azonban saját akaraterejével sikerült a démont megállítania. Végül Meryl volt az, aki kénytelen volt ismét a testébe visszafogadnia a dreadlordot. A hármas ezután Theramore-ba teleportált, ahol Aegwynn rögtön felismerte a fiatal Med’anban az unokáját, azonban nem szólt semmit. Med’ant elvitték, hogy találkozhasson anyjával, aki azonban addigra megszökött börtönéből. Merylnek varázslattal sikerült felfednie Garona tartózkodási helyét, amely a mostanra üresen álló Onyxia’s Lair volt, és Valeera elindult, hogy egymaga felkutassa a félork nőt – Med’an azonban szorosan követte őt.

Családi újraegyesülés

Med’an éppen akkor érkezett meg Onyxia’s Lairbe, amikor Garona megpróbált Valeera wyvernjén elmenekülni, miközben Valeera azzal a személlyel küzdött, aki Theramore-ból megszöktette Garonát: a draenei paladinnal, Vindicator Maraaddal. A találkozás során fény derült arra, hogy Garona valójában félid draenei, és Maraad az ő nagybátyja. Így Med’an negyedrészt draenei, negyedrészt ork, és félig ember volt. Garona arra kérte Med’ant, hogy ne kövesse őt, hanem maradjon Maraaddal és Meryllel és térjen vissza Jainához, hogy elmondhasson neki mindent. A nő továbbra is félt attól, hogy kockázatot jelent fia számára, ameddig Cho’gall mágiájának uralma alatt van.

Med’an ezután szétválasztotta a még mindig egymással harcoló Valeerát és Maraadot, és elmondta nekik, hogy valójában ugyanazon az oldalon állnak, anyja pedig már távozott a barlangból. Habár a fiú nem tudott róla, Garona titokban Ahn’Qirajba utazott. Fogsága egyik következményeként Med’an hirtelen C’Thun suttogásainak hatása alá került, Maraad azonban a Holy Light segítségével megtisztította őt. Miközben a csapat visszateleportált Theramore-ba, Med’an arra kérte Maraadot, hogy tanítsa meg a Light használatára, amibe Maraad bele is egyezett, bár elmondta, hogy ez hosszú évek kitartó és céltudatos munkáját kívánja meg tőle.

Az új Tirisfali Tanács /feltehetően nem a hivatalos lore része/

Theramore-ban Med’an újdonsült szövetségeseivel együtt azon tanakodott, hogy hogyan győzhetnék le Cho’gallt és a Twilight’s Hammert. Mivel a Horde és az Alliance seregei Northrendben tartózkodtak, Meryl és Aegwynn úgy döntöttek, hogy itt az ideje megújítani az egykori Tirisfali Tanácsot.

Med’an közben megkezdte képzését, amelynek során Maraad a Light használatára tanította, és elég hamar sikerült gyors eredményeket elérnie, így hamar rájött arra, hogy hogyan tudja elűzni C’Thun egyre ismétlődő suttogásait.

Az újonnan megalakuló Tirisfali Tanácsba úgy döntöttek, hogy nemcsak arcane mágia használókat vesznek fel, mivel a Nexus Háború és Malygos tevékenysége miatt egyre nehezebb volt abban az időben arcane mágiát használni. Ezért elhatározták, hogy elutaznak Durotarba, Dun Morogh-ba és Outlandre, hogy alkalmas jelölteket kutassanak fel.

Miközben Jaina épp visszaérkezett Razor Hillről a sámán Reghar Earthfury-val, Theramore-t egy Faceless One támadta meg, amelyet Cho’gall élesztett fel. A harc során Med’an ösztönösen együtt alkalmazta az arcane és a sámánok mágiáját, hogy legyőzhesse az ősi lényt, aztán Valeerát gyógyította meg egyidejűleg a Light és a föld erejével. Med’annak nem tűnt fel, hogy bármi különlegeset tett volna, hiszen csak azt alkalmazta, amit mások megtanítottak neki.

A csoport tagjai rájöttek, hogy Med’annak kell lennie az új Guardiannak, azonban Azeroth jelenleg nem volt legbiztonságosabb hely, azért úgy döntöttek, hogy Maraaddal együtt Shattrath Citybe utazik, ahol nem érhetik el az Old Godok. Aegwynn megkérte Merylt, hogy tartsa titokban Med’an előtt, hogy valójában ki az apja, mivel nem akarta, hogy Medivh öröksége unokája vállát nyomja. Azon az éjjel azonban Med’annak megjelent álmában az apja, és Karazhanba hívta őt.

Utazás Outlandre

Mivel Med’an nem volt hajlandó hinni álmának, miszerint Azeroth leggyűlöltebb férfijának, aki megnyitotta a Dark Portal, a fia lenne, azért nagybátyjával együtt Outlandre utazott. Itt megmutatták neki a Path of Glory-t, valamint Auchindoun romjait is, amik miatt Med’an elkezdett szégyenkezni ork származása miatt.

Shattrath-ban aztán találkozott Khadgarral, aki valaha az apjánál szolgált, és Garonát is jól ismerte. Khadgar elmondta neki, hogy mind Medivh, mind Garona születésüktől fogva áldozatok voltak, az egyik Sargerasé, a másik Gul’dané. Azonban azért, hogy Med’an megszülethessen, a saját végzetük ellen harcoltak, és így Med’anon keresztül legyőzhetik a démoni erőket. Mielőtt még visszatért volna Azeroth-ra Dalynnia Wrathscarral, a naaru A’dal arra biztatta Med’ant, hogy jól gondolja át döntéseit, hiszen azok akár fegyverek is lehetnek a gonosz ellen, de a végzetébe is vezethetik őt.

Kharazanban

Miután a Dark Portalon keresztül visszaérkezett Azeroth-ra, Med’an elhatározta, hogy meg kell hallgatnia, hogy mit kíván elmondani neki az édesapja, ezért Karazhan közelébe teleportált apja hangját követve. Itt találkozott Medivh megmaradt erejének avatarjával, amely éveken át várt arra, hogy átadhasson egy üzenetet a fiú számára. Az avatar aztán Med’ant egy gigantikus sakktáblára teleportálta, hol Garona, Llane, Aegwynn, Khadgar és még Anduin Lothar is sakk figurák voltak.

A sakktáblán Medivh elmesélte életét Med’annak, hogy hogyan birtokolta őt Sargeras, hogy Garonával való kapcsolata lázadás volt, hogy hogyan halt meg Khadgar és Lothar kezétől, valamint hogyan tért vissza Azeroth utolsó Guardianjaként, hogy Azeroth lakóit győzelemre vezesse a Hyjal hegyi csatában. Kijelentette, hogy azt kívánja, hogy Med’an megkaphassa azt a szabadságot, amelytől őt megfosztották, majd ráruházta saját páncélját és erejét, hogy tegyen vele úgy, ahogy jónak látja.

Ebben a pillanatban a sakktábla megelevenedett, és Med’an szövetségeseivel szemben ott állt Cho’gall és az elementálok serege. Mivel úgy döntött, hogy megküzd az ogréval, ezért párbajra hívta őt, majd elteleportált Theramore-ba. Itt a várost valódi elementálok vették ostrom alá, akiket Cho’gall idézett meg az Elemi Síkokról (Elemental Planes), hogy káosz törjön ki Azerothon.

A harcban részt vett az újonnan létrejött Tirisfali Tanács is – amelynek tagjai közé tartozott ekkor már Rohan és Hamuul Runetotem is –, és Med’an újdonsült erejével megpróbálta kiszabadítani az elementálokat Cho’gall és az Old God uralma alól. Meryl kénytelen volt ismét Kathra’Natir erejéhez nyúlni a harc során. A tanács megpróbálta Med’ant felruházni tagjai erejével, ez azonban kudarcot vallott, és Med’an elájult. Ekkor megérkezett a druida Broll Bearmantle, és az ő segítségével végül sikerült is győzelmet aratniuk.

Guardian of Tirisfal /nem a hivatalos lore része/

Miután magához tért, Med’ant Aegwynn arról tájékoztatta, hogy az immár teljes létszámú tanács készen áll arra, hogy a hivatalos felavatási szertartást is megtartsák. Med’an elmagyarázta nagyanyjának, hogy Karazhanba utazott, ahol apja tudással és hatalommal ruházta fel. Aegwynn továbbra is félt attól, hogy nem fogják Med’ant elfogadni, ha kiderül pontos származása, ezért arra kérte a fiút, hogy karazhani kirándulását tartsa titokban a többiek előtt. Med’an azonban kijelentette, hogy amennyiben tényleg elfogadják az új Guardiannak, akkor fogadják el azért, aki valójában.

A találkozó kezdetén Med’an arra kérte a tanács tagjait, hogy adják neki erejüket, hogy megküzhessen Cho’gallal és beteljesíthesse az ősi próféciát, amely szerint ő fogja elhozni az igazi békét. Aegwynn, Maraad és Meryl elmondták a többieknek Med’an valódi kilétét és származását, ez azonban csak megerősítette a többieket abban, hogy ő a legalkalmasabb jelölt a feladatra. Meryl azonban közölte, hogy távol marad a szertartástól, mivel nem hagyhatja, hogy a benne élő démon galibát okozzon.

A Tanács tagjai arra készültek, hogy a Twisting Netherbe teleportáljanak, hogy a valódi szertartást ott hajtsák végre. Eközben Meryl elindult Silithusba Valeerával és Aegwynnel, hogy csatlakozzanak az ott várakozó Garonához, és ha szükséges, a közelgő csatában erejükkel segíthessék az új Guardiant.

Visszatérés Ahn’Qirajba

A Twisting Netherbe a tanács sikeresen végrehajtotta a beavatási szertartást, Med’an pedig ígérte, hogy bölcsen fogja használni erejét. Ezután Ahn’Qirajba teleportált, ahol csatlakozott a többiekhez, hogy megküzdjön Cho’gallal, aki felfedte előtte, hogy valódi terve az, hogy feláldozza Med’ant, és a benne rejlő mágikus erő segítségével felélessze C’Thunt. Cho’gall meg is kezdte a szükséges szertartást, de Med’annak sikerült egy bizonyos körön belül tartania az ogrét és annak erejét.

Időközben Garona megtalálta az Atiesh darabját, és Meryl igyekezett megtisztítani azt a benne lévő démoni fertőzéstől. Ennek során azonban elvesztette Kathra’Natir feletti uralmát, és a démon kiszagolta Med’an mágikus energiáját, amit egészen a Twisting Netherig követett, ahol megtámadta a még mindig ott tartózkodó tanács tagjait, ezzel gyengítve Med’ant. Aegwynnek és Merylnek közben sikerült megtisztítania Atiesh alapját, amelyet Valeera és Garona siekresen el is juttatott Med’anhoz. Az időközben súlyosan megsérült Aegwynn arra kérte Merylt, hogy megmaradt energiáit vezesse át az unokájába, ezzel az életét áldozva fel Med’anért. A Twisting Netherben a Tanács tagjainak sikerült megakadályozniuk, hogy a dreadlord megszerezze magának együttes erejüket.
Med’an ereje segítségével helyreállította Atiesh-t, a Greatstaff of the Guardiant, majd a bot segítségével a tanács erejét Cho’gall legyőzésére összepontosította, ami végül sikerrel is járt.

A csatát követően a Tanács meggyászolta Aegwynn halálát, Med’an azonban azzal vigasztalta őket, hogy benne tovább él nagyanyja ereje, és nem hiábavalóan áldozta fel az életét. Aegwynn holttestét Karazhantól nyugatra, Morgan’s Plotnál helyezték örök nyugalomra.

Meryl a vezetéknevét Felstormra változtatta, és Garonával együtt önkéntes száműzetésbe indult, miközben megesküdtek arra, hogy elpusztítják a Twilight’s Hammer maradékát is. A Tanács többi tagja is szétszéledt a csata után.

Med’an visszaadta hatalmát a Tanácsnak, és megköszönte nekik közreműködésüket, azt, hogy egy kis időre az ő szemükön keresztül láthatta a világot, és így ismét rádöbbenhetett arra, hogy mennyi mindent kell még neki megtanulnia. Az Atiesh-t elvitte Khadgarnak, és az ő gondjaira bízta, ő maga pedig elindult, hogy felfedezze az univerzumot, és minél többet megtanuljon a világ és a saját erejéről.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .