CikkekEgyébSzubjektívVendégírás

A kör bezárul – írta: Loenee

Most, hogy vége a Legionnek, a Lángoló Légiónak és egyre több spoileres párbeszéd, scenario tárul a nagyközönség elé, elgondolkodhatunk, hogy mi is lesz az új kiegészítőben, mi lesz a kifejlet és hova ível át ez a totális háború! Amit biztosan tudunk, az két scenario, az új területek és többé kevésbé, hogy mik ill. kik vannak ezeken a területen. Hivatalos Blizzard „ígéretek” többek között, hogy BfA-ban raid main boss lesz végre Azshara. Na de menjünk végig sorba a dolgokon!

A Lángoló Légió legyőzése után

Kicsit a múltból indulva lépjünk rá arra a bizonyos lépcsőfokokra és próbáljuk megsaccolni, hogy mi is lesz majd lépcső tetején. Egész Legion alatt, amellett, hogy persze irtottuk ezerrel a Twisting Nether gyermekeit, és a fő-fő-főgonoszt, Sargerast, kiderült számomra az is, hogy Khadgar eléggé elvégezte a dolgát, ahogy Dalaran is, ráadásul már a Legion végén kiderült, hogy a következő kiegészítőben nem lesz új közös nagy epikus ellenség, de olyan se, aki egybe tudná tartani a fajokat. A népek saját kis gondjai, sérelmeik megoldása már a 7.3-as patch végén előtérbe került, erre nagyon jó példa a szövetségek fajok, vagyis az allied race-ek scenáriói.

A fiatal „gyerek király” szépen lassan, de nagyon jó úton halad afelé, hogy apja nyomdokaiba lépjen, én meg merem kockáztatni, hogy túl is szárnyalja! És ezt, mint masszív hordás mondom. Ugyanakkor a nagy démonirtás mellett igen feltűnő volt, hogy Sylvanas nagyon sok sötét, rejtett paktumot kötött ellenségekkel, és szemmel láthatóan nem igazán érdekelte a Légió dolga, csak annyira, hogy ne zavarja meg az ő terveit. Lassan megint oda jutunk, hogy a Horda vezetője egy fejlettebb Garrosh lesz. Ugyanakkor ellentétben az utóbbival, Sylvanas tervei mindenki számára ismeretlenek, egyedül talán Nathanos előtt nem.

Markánsan megmutatkozik ez abban is, hogy a két jelenlegi szövetséges faj frakciónként mennyire máshogy „állt be” a sorba. Még a Lightforged Draenei-ok és a Void Elfek a királynak esküdtek fel, addig a Nightborne-ok igazából a Sin’doreioknak, ahogy azt már Gitta is lefordította cikkében, a Highmounten Taurenek pedig a régi elveszett testvéreikhez csatlakoztak, hogy újra egy lehessen a Tauren nép. Hidegen hagyja őket a Warchief személye, és ha úgy adódik, simán ellene is fordulnak. Ugyanakkor a két új scenarioból az is kiderül, hogy Baine és Saurfang nem igazán állnak teljesen Sylvanas mellett, mert ők is egyre sötétebbnek látják a jövőt.

A Lordaeroni csatában Sylvanas újfent beveti a fejlettebb Blightot, hogy utolsó mentsvárként, vagy nem, az nem világos még. De utána fel is támasztja a halottakat, ahogy a Lich King tette egykor, ráadásul nem számít, hogy a Blight Hordás vagy Allis katonát ér-e. (Ugye emlékszünk még egy bizonyos Putressre?) A másik vétke, hogy Saurfangot tulajdonképen hagyja meghalni és nem érdekeli – tudjuk, Saurfang nem fog meghalni a csatában. Semmi bajtársiasság, semmi lojalitás nincs benne mások, csak a Forsakenek iránt (ez pedig ugye Garrosh-ra emlékeztethet minket)

Egy Világfa elégése

Teldrassilnál az derült ki számomra, és akkor itt kezdem el az összeesküvés gyártást a fentieket is figyelembe véve. Szóval az derül ki, mert az igazán fontos mondat a legvégén hangzott el, ahogy ez Hollywoodhoz dukál, egy bronz sárkány szájából: „The world tree, Teldrassil, now ash and fire. Even the World Trees are not absolved from the cycle of life. Everything born will die. No one understands this more than the Bronze Dragonflight. Would you like to see the tree as it once was?” (A Világfa, Teldrassil, most tűz és hamu. Még a Világfák sem vonhatják ki magukat az élet körforgásából. Ami egyszer megszületett, az meg is hal. Senki sem érti ezt jobban a bronz sárkányoknál. Szeretnéd mégegyszer látni a fát olyannak, amilyen egykor volt?)

Az, hogy Teldrassil hamu lett, a világfák végleg elvesztették a hatalmukat és a funkciójukat is egyaránt! Persze sajnáljuk a night elfeket, hogy innentől kezdve tényleg ugrott számukra a halhatatlanság, jön a betegség, öregség, halál! Na de a lényeg, miért csak a bronz sárkányok értik ezt meg igazán? A világfák nem csak a Dreamet védték, hanem sok fokon keresztül, de a Titán teremtést és rendet is! Magyarul, nincs többé semmilyen kontrol vagy bepillantás, hogy az Old Godok „helyzete” hogy áll. Se az idővonalakra nincs többé ráhatás, se a Dream változásaira.

Ez eléggé egy irányba mutat. Persze, amúgy is egy Old Godos kiegészítőt várt a nagy többség, és nyilván nem húzhatja túl sokáig a dolgot a Blizzard, de véleményem szerint ezt zseniálisan vezetik fel, jobban, mint ahogy a Legiont felvezette a WoD.

Egyetlen király(nő) sem uralkodhat örökké

Sylvanas karaktere terhes lett a Blizzard számára, és a régi jól bevált sémákat veszik elő újra, csak kicsit feltuningolva. Ahogy Garrosh Cata-Panda-WoDba csinálta, ugyanezt csinálja Sylvanas is, csak egy kicsit másképpen. Megkapta a hatalmat, saját népe fontos, saját céljai vannak, háború lesz és a végén jól megöljük. Ugyanakkor ezt nem olyan látványosan csinálja, mint Garrosh, és igazából senkit se akar alapvetően felbosszantani, vagy uralni, csak senki ne álljon a céljai vagy az ő útjába! Garrosh-nál egyértelmű volt, hogy a mozgatórugója a hatalom, uralkodni mindenki felett, míg Sylvanasnak nincsenek ilyen irányú ambíciói azt gondolom. Valami kozmikusabban gondolkodik, inkább azt tudnám elképzelni, hogy a Forsakeneknek biztos helyet és rendet adjon Azerothon, még ha esetleg ehhez magát Azerothot is kellene megcsapolnia vagy szolgasorba taszítania. Összegezve, nemes, nemesebb célokat akar elérni, de lélektelenebb, dicstelenebb módszerekkel, ezt mondanám Sylvanasról.

Viszont jól tudjuk, hogy mi lett Garrosh sorsa, és Sylvanasé is ez lesz, ha ilyen útra bocsátja a Blizzard. És itt érne össze a két szál, amit már nagyon-nagyon sok kis infóval, próféciával, a Blizzard contentek során átívelve épített. Nem Jaina, vagy maga Azeroth lesz a háromszor meghalt nő, a Void mindent romba döntő bajnoka, hanem Sylvanas. Én azt jósolom, hogy Battle for Azeroth után, a következő kiegészítőben Sylvanas lesz a legfőbb ellenség és nem Old Godok bajnokaként, hanem a Void bajnokaként, az Old Godok szolgái lesznek, vagy a content elején gyorsan leszámolunk az utolsóval. Ezzel utat nyitva Sylvanas végső ellenségé válásához.

A távoli jövő

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi is lesz a Horda undeadjeivel? Hát ugye fajt nem veszünk ki azért még se a játékból, fel is gyújtanák a Blizzard székházat, mint Teldrassilt! Erre roppant egyszerű a megoldás, amit szerintem el is kezdtek építeni már a fejlesztők, és itt újfent ki kell hangsúlyoznom, zseniálisan csinálják! Azzal, hogy megjelentek a szövetséges fajok, rengeteg olyan „fajt” tudnak a játékba integrálni, amit eddig nem tudtak. Én el nem tudnám képzelni, hogy egy Mag’har ork Garrosh-nak menne Pandáriára csapkodni. Vagy hogy tudta volna a Highmountain tarueneket Thunder Bluffba zsúfolni a fejlesztő. Ugye lehetetlen lenne!

Kicsit a jövőbe tekintve megjelenhetnek a Taunkák, és a Yaungolok is, amiket elég nehezen zsúfoltunk volna egy Tauren választható faj alá.

Ezzel a részletesebb választható rendszerrel és azzal, hogy igen nagyon építik Bolvar hátterét és mindenbe beleüti az orrát, nekem egyértelmű, hogy az undeadeket újra „egységessé” akarja tenni a Blizzard a Lich King uralma alatt. És az allied races segítségével megoldják, hogy lesz több undead opció is, így már simán belefér egy Lich King kooperatív vezér. Undercityben lesz majd egy kisfőnök, vagy ahogy Teldrassillal tették vagy a Worgenekkel, fővárost váltanak és innentől az Undead főváros Northrenden lesz.

Sylvanas megőrjítésével több probléma is megoldódna fejlesztői szemmel. Egyrészt egy nagyon régi karakternek nem kéne erőltetni új motivációt, életcélt stb. Lenne egy epikus főgonosz, szóval egy teljes content story, miután bármerre nyithatna a Blizzard a továbbiakban. Ugyanakkor, kiesne az utolsó olyan főszereplő is, aki a végtelent testesíti meg, sokkal közelebb, emberibbé tennék végleg a fajokat. A gyötrődő, betegeskedő, haldokló, egyszóval emberibb fajok lennének.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .