CikkekNépek történelmeTörténelemóra

Történelemóra Retró – A vörös sárkányok /írta: Wolverine/

Új rovatunkban az egykori Történelemóra rovat írásaiból olvashattok válogatást olyan témákról, amelyekről eddig még nem volt szó a blogon. Az írás Wolverine engedélyével került ki az oldalra.

Azeroth átalakítása során a titán őrzők a már létező protodrake-ek közül választottak ki néhányat, akiknek hatalmat adtak és egyben átalakították őket a most ismert sárkányokká Tyr Őrző javaslatára. Ekkor sok dragonflight létezett, akik közül 5 emelkedett a hatalomba: a vörös, a zöld, a bronz, a kék és a fekete sárkányok. A valaha élt leghatalmasabb sárkány, Galakrond legyőzői közül kerültek ki a dragonflightok vezetői: Alexstrasza, Ysera, Nozdormu, Malygos és Neltharion. Galakrond maga nagyobb volt, mint az 5 Aspect összesen; jelenleg Dragonblightban nyugszik, bár a Scourge dolgozik a frost wyrmként történő felélesztésén. A többi sárkánycsalád sorsáról nincs megbízható információ – feltételezhetően mivel gyengébbek voltak, mint az 5 megerősített dragonflight, a későbbiekben elrejtőztek és ma is ezt teszik, vagy kihaltak az évek tízezrei alatt. A sárkányok – függetlenül attól, melyik dragonflight tagjai – valamennyien mesterien kezelik a mágia különböző ágait, és tökéletes illúziókat képesek létrehozni. Képesek az alakváltásra is, és bármely értelmes halandó faj alakját felvehetik; a legtöbben high elf vagy emberi alakban járják a világot, bár ismerünk kivételeket is (pl. Chromie vagy Kalecgos). A vörös sárkányok elsősorban a gyógyításban jeleskednek – a dragonflight egyedi tulajdonsága, hogy a lángjuk nemcsak éget és pusztít, hanem életet ad és gyógyít is. A vörös sárkányok képesek a halottakat is feltámasztani korlátozott mértékben és akár a nekromancia is bevethető számukra, de ezzel nem szívesen élnek.

Alexstrasza és a vörös sárkányok magának az életnek a felügyeletét kapták feladatukként a titánoktól. Alexstrasza lett egyben a sárkányok egyértelmű vezetője és királynője; a dragonflightok közös találkozóhelyéül a megszentelt Wyrmrest Temple-t választották Dragonblightban, a sárkányok végső nyughelyén. Az Aspectek tanácsa, a sárkányok irányítását végző testület, a Wyrmrest Accord is itt foglalt helyet; és a templom mélyén található a bejárat minden dragonflight megszentelt központjába, a Sanctumokba.

A vörös sárkányok feladataikat megbízhatóan végezték, egészen a War of the Ancients bekövetkeztéig. Ez jelezte, hogy az Aspectek valamit elrontottak, de nagyon: démonok tűntek fel Azerothon és Azshara követői Sargerast akarták megidézni a világra… ez sokkal korábban igényelte volna a sárkányok beavatkozását, de ők nem tettek ennek megakadályozására semmit. A démonok ellen Neltharion egységes fellépést javasolt, és ennek érdekében azt indítványozta, hogy az Aspectek és a sárkányok egyesítsék erejüket a Dragon Soul nevű varázsszerben, amit aztán a Burning Legion ellen használhatnak. A dragonflightok beleegyeztek… és a következmények ismertek: a rég megőrült Neltharion a talizmánt a démonok után a night elf ellenállás és a többi dragonflight ellen fordította, ráadásul mint kiderült, a saját erejét nem adta bele – így a többi sárkány jelentősen meggyengült, a fekete sárkányok viszont továbbra is erejük teljében voltak. Neltharion ráadásul képes volt irányítani is a többi sárkányt, bár a kékek kitörtek ez alól – őket büntetésül szinte teljesen kiirtotta a magát immár Deathwing néven nevező fekete Aspect, megőrjítve ezzel Malygost. Ezt követően a többi sárkány visszavonult a halandók közül, és csak kevesen tartották fent a korábbi aktív kapcsolatot. Később Malfurion sikeresen ellopta az immár Demon Soul néven ismert talizmánt Deathwingtől, amire a Well of Eternity pusztulása, a Sundering után Alexstrasza, Ysera és Nozdormu egy olyan védővarázslatot tett, ami megakadályozta azt, hogy egy sárkány a birtokába vehesse. Ezt követően elrejtették.

A Sundering után Alexstrasza meglátogatta a night elfeket és átadta nekik G’Hanir, a Mother Tree egyik makkját. Ezt az új Well of Eternitybe elültetve nőtt fel Nordrassil, a World Tree, amit mindhárom Aspect megáldott. Ezután a vörös sárkányok is csatlakoztak a sárkányok közti polgárháborúhoz, amit a zöld és a bronz dragonflighttal folytattak az áruló fekete sárkányok ellen, akiket végül sikerült gyakorlatilag kipusztítani – ugyanakkor ez megtizedelte a másik 3 flight létszámát is, és a sárkányok befolyása gyakorlatilag semmivé lett. Nagyobb számban csak akkor bukkantak elő, amikor a night elfek a silithidek ellen vívták a War of the Shifting Sands néven ismert háborút – Alexstrasza egyik gyermeke, Caelestrasz vezette a vörös sárkányok csapatát, akik kevés áldozattal zártak; viszont Caelestrasz (Arygosszal és Merithrával együtt) fogságba esett Ahn’Qiraj mélyén.

A vörös sárkányok a Második Háborúnak – akaratukon kívül – az egyik fő tényezőivé váltak. Deathwing ugyan nem használhatta a Demon Soult, de az Aspectek varázslata nem gátolta meg a halandókat ebben. Az egyik ork shaman, Zuluhed the Whacked fura látomásokat kezdett tapasztalni a talizmánról, és Orgrim Doomhammer engedélyével magával vitte klánját, a Dragonmaw klánt a felkutatására. Miután sikeresen megtalálta a varázsszert, kiderült, hogy nem tudja használni; de jobbkeze, a warlock Nekros Skullcrusher képes volt rá. Ezt követően hetekig tartó keresés végén rábukkantak egy magányos és sebesült vörös hímsárkányra, akit követtek a dragonflight otthonáig. Itt a Demon Soul segítségével sikerült a rabszolgájukká tenni a legtöbb vörös sárkányt – beleértve Alexstraszát és három hitvesét is. Közülük egy szökés közben elpusztult, egy másik a fekete sárkányok elleni harcban szerzett sebeibe halt bele, így csak a legidősebb, Tyranastrasz maradt. Az orkok folyamatos szaporodásra kényszerítették a sárkánykirálynőt, aki ugyan megpróbált ellenállni, de a tojásainak megsemmisítése a szeme láttára mindig visszakényszerítette az engedelmességre. Az Alliance a Wildhammer gryphon riderek bevetésével válaszolt a Horde légitámadásaira, akik egyenrangúnak bizonyultak a sárkányokkal. Eközben Alexstrasza legfiatalabb, szabadon maradt párja, Korialstrasz társai kiszabadításán dolgozott; emellett a szabadon maradt vörös sárkányoknak is folyamatosan harcolniuk kellett, ugyanis most ők voltak a préda Deathwing és a fekete dragonflight számára.

A Második Háború után a Dragonmaw klán még mindig uralta a sárkányokat, és biztonságban elsáncolta magát Grim Batol átkozott erődjében. Nekrost Deathwing megtévesztette – így ő felpakolta Alexstraszát és a vörös tojásokat, és Dun Algaz felé indult abban a hitben, hogy a klán hadereje ott állomásozik. Deathwing célja az volt, hogy az úton levő orkokat megtámadva ellopja a tojásokat, ám közbeszólt Korialstrasz és a vele dolgozó – szintén részben Deathwing által irányított – Rhonin, Vereesa és Falstad Wildhammer: amikor a fekete sárkányok megtámadták a karavánt, a két mágus megszerezte a Demon Soult, amit Rhonin elpusztított Deathwing nála levő pikkelyével. Ez egyrészt 8 év után megtörte a vörös sárkányok feletti mágikus uralmat, másrészt visszaadta valamennyi dragonflightnak a tízezer évvel ezelőtt elveszített erejét… márpedig az így megerősödött és rendkívül dühös Aspectek legyőzték Deathwinget, aki súlyos sérülésekkel menekült el, illetve szinte kiirtották a Dragonmaw klán tagjait is. A csatában egyben elpusztult Tyranastrasz, aki idősebb volt még Alexstraszánál is – így a sárkánykirálynő első számú hitvesévé Korialstrasz lépett elő. Ezt követően a vörös sárkányok megerősített őrséget álltak Grim Batol bejárata előtt, ahonnan minden halandót igyekeztek távol tartani.

A Harmadik Háborúban meglepő módon nem vett részt egyik dragonflight sem, de a hyjali csata után mind a 4 adott sárkányokat a Nordrassil köré állított őrségbe; ugyanakkor egyik Aspect sem ata áldását a Fandral Staghelm által ültetett új World Treere, Teldrassilra. Emellett Korialstrasz vezette a Sunwell körüli vizsgálatot is, és miután összegyűjtötte a megmaradt esszenciáját, egy emberi alakba zárta, hogy elrejtse a Scourge elől – ez a lány Anveena Teague néven került be a történelembe. Ráadásul Grim Batol átka is megtette a hatását, és az őrök közül sokan megbetegedtek, meghaltak vagy megőrültek. Ezért a vörös sárkányok elhagyták az erődöt és csak az oda vezető utat zárták le… így Deathwing párja, Sinestra beköltözhetett és tovább dolgozhatott a twilight sárkányok megalkotásán. Sinestra és teremtménye, Dargonax végül elesett a második grim batoli csatában a vörös sárkányok ellen… de a baj már megtörtént.

A Wrath of the Lich King idején  a vörös sárkányok részben Wyrmrest Temple-t védték Malygos erői ellen, részben Ruby Dragonshrine-ban harcolnak a behatoló Scourge ellenében, és részben Coldarrában vettek részt szintén a Malygos erői elleni háborúban a Kirin Tor oldalán. Alexstrasza kérte fel az Alliance és a Horde erőit, hogy akadályozzák meg Galakrond újjáélesztését. Emellett Alexstrasza és Korialstrasz vezették a Wrathgate-nél végrehajtott támadást a forsakenek árulása után a terület megtisztításáért. Korialstrasz segített a Quel’Delar újjáalkotásában is. Az is ismert, hogy Deathwing visszatérése és a Cataclysm után a vörös sárkányok egy bázist állítanak fel a Grim Batolba és a Twilight Highlandsre vezető útnál, és innen szervezik majd a fekete sárkányok és a Twilight’s Hammer elleni háborút. A vörös dragonflight tulajdonképpen bármely jó szándékú halandónak segít; de az orkok számára a Második Háború miatt fokozott óvatosság javasolt… a sárkányok nem bocsátanak meg, és nehezen felejtenek.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .