CikkekCikkfordításKarakterek története

A Fordragon család

Megdöbbentő, hogy milyen keveset tudunk valójában Bolvar Fordragonról. A mostani kiegészítőben picit többet megtudhatunk, de most elsősorban arra koncentrálunk, amit eddig tudunk Bolvarról és a családjáról. Kik azok a Fordragonok? Milyen szerepet játszottak Stormwind és az emberek életében Azerothon? Vajon miért számít annyira tragikusnak Bolvar számára, hogy ő a Lich King?

Lady Mara, a High Clerist (Főpap) Stormwindben

Ismert, hogy az Ezüst Kéz paladinjainak ötlete Archbishop Alonsus Faoltól ered, aki kiválasztotta azt az öt személyt, akik az első paladinok lettek. Ők voltak Uther a Fényhozó (Lightbringer), Tirion Fordring, Saiden Dathrohan, Turalyon és Gavinrad. Az Ezüst Kéz Rendje azért jöhetett létre, mert Faol látta letarolni a Northshire-i Papok Szent Rendjét (Holy Order of Northshire Clerics) az Első Háború során – mert bár a papok közül sokan tudták a csatatéren hasznosítani a Fényt akként, hogy másokat gyógyítottak vele, nem voltak harcosok. A Horda hamar rájött arra, hogyha megölik őket, azzal súlyosan hátráltathatják ellenségeiket, ezért minden alkalmat megragadtak, hogy harcolhassanak velük. Ezért hozták létre a Rendet, hogy harcosokat tanítsanak meg a Fény használatára és papokat arra, hogyan viseljenek páncélt és forgassanak fegyvert.

De nem mindenkinek volt a Szent Rendből szüksége Faolra ahhoz, hogy erre rájöjjön.

Lady Mara Fordragon volt Stormwind Főpapnője (High Clerist). Természetesen az ő életéről sem tudunk sokat. Amit tudunk, az az, hogy Stormwind Keepben és a Paladin Class Order Hallban megtalálható 1-1 szobra. A stormwindi szobor talpazatán van egy emléktábla is az alábbi leírással.

Lady Mara Fordragon
Stormwind Főpapnője
Az Első Háború után a Lordaeronba menekültek pártfogója
Ő volt jövőnk fényes anyja. Nyugodjon a Fényben.

Ahogyan arra többen, több fórumon rámutattak, Stormwindben akkor van szobra valakinek, ha Király, vagy ha halott (vagy annak hiszik). Időnként mindkettő. Úgyhogy teljesen jogos azt feltételezni, hogy Lady Mara Fordragon már elhunyt.

De nem tudtjuk, hogy hogyan és mikor halt meg. Nem tudjuk, hogy tényleg egy paladin volt-e, és ha az volt, nem tudjuk, hogy valaha is tagja volt-e az Ezüst Kéz Rendjének. Amit tudunk, az az, hogy az Első és a Második Háború idején élt, és hogy egy fontos személy lehetett, aki valamilyen formában segítette a Stormwindből Lordaeronba menekülőket az Első Háború után.

De ha alaposabban megnézzük a szobrait Stormwindben és a Paladin order hallban, akkor felfedezhetünk néhány dolgot. Először is, Mara Fordragon páncélt és pajzsot visel mindkettőn. Nem egy tipikus papi öltözet – Stormwind jelenlegi királyán kívül nem sok papot ismerünk, aki kardot és páncélt viselt. A Paladin hallban található szobrán Lady Mara a Judgementet, vagyis a Paladin armor szettet viseli. Mindkét szobor egy harcos nőnek ábrázolja, ezért kijelenthető, hogy mégha soha nem is csatlakozott az Ezüst Kézhez (lehet, hogy még korábban meghalt mások védelmezése közben), a Rendet létrehozó személyek őt is egynek tartották maguk közül. Egy harcos papnak. Egy imádkozó harcosnak.

Ki volt Mara Fordragon? Azonkívül, hogy Stormwind Főpapnője, szinte semmit nem tudunk. Gyanítható, hogy Stormwindből származott, hogy talán a családja az első telepesekkel érkezhetett északról, amikor évszázadokkal korábban megalapították a várost. Az világos, hogy olyan személy volt, aki szembe mert nézni az ellenséggel mások védelme érdekében, és olyan erős nyomot hagyott maga után, hogy nem is egy, hanem mindjárt két emlékművet is állítottak neki: egyet Stormwindben, egyet pedig a Light’s Hope Chapel alatt.

A Fordrgon vérvonal

Elég valószínűnek tűnik, hogy Mara Fordragon vagy az édesanyja, vagy közeli hozzátartozója volt Bolvar Fordragonnak. Persze az is lehet, hogy a Fordragon olyan gyakori név Azerothon, mint a Kovács, és rengeteg mászkál belőle szerte a világban, de azért ez elég valószínűtlen, inkább egy igen ritka vezetéknévnek tűnik. A Battle for Azeroth-ban úgyis megtudtuk, hogy Bolvar kapcsolatban áll Lordaeronnal.

De ez nem meglepő. Hiszen szinte mindenki, aki Stormwindben él az Első Háború óta, kapcsolatba hozható Lordaeronnal – menekültek voltak, akiknek el kellett hagyniuk a Horda által felégetett városukat. Képzeljük el, hogy Lady Mara esetleg magával vitte a saját fiát is Lordaeronba, hogyha ez a fiú tanúja volt anyja bátorságának és eltökéltségének, ahogy a Horda ellen harcolt, amely megölte népét, és ahogy védelmezte azokat, akik képtelenek voltak magukért harcolni.

Képzeljük el, hogy ez hatott erre a fiúra. Képzeljük el, hogyan érezte magát, amikor Lordaeron megnyitotta kapuit a menekültek előtt és biztonságos otthont nyújtott számukra, miután az egész addigi életüket tönkretették. Ezek a kis adalékok sokat hozzátehetnek ahhoz a képhez, amely Bolvar Fordragonról él bennünk azóta, hogy a vanilla WoWban találkoztunk vele Stormwindben. A Horda támadásának egyik túlélője, egy menekült, aki hazatért, hogy újjáépítse otthonát. A szíve egyaránt húzza Lordaeronhoz és Stormwindhez is, és az anyjától látott mintát követve paladin lesz belőle, hogy így szolgáljon egy életen át.

Az elvesztett család

A Battle for Azeroth-ban megtudjuk, hogy Bolvarnak volt egy felesége Lordaeronban, és egy lánya, akit Kul Tirasba küldött, amikor a Scourge felbukkant. Ez több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Vajon Bolvar Lordaeronban élt akkor, amikor a Harmadik Háború kitört? Vajon neki is vezetnie kellett a járvánnyal szennyezett területről származó túlélőket, miközben démonokkal és élőholtakkal csatázott? Vajon végigélte ugyanazt az utat, mint amit feltehetően az anyja, Lady Mara is bejárt, csak az ellenkező irányból, hogy harcolva védelmezte a pusztulástól menekülőket, míg el nem érték Stormwind biztonságot kikötőjét?

Taelia Fordragon felbukkanása azt is jelenti, hogy Bolvar többet vesztett az életénél akkor, amikor Wrathgate-nél legyűrte az élőholtak mérge. Elvesztette az esélyét annak, hogy újra kapcsolatba léphessen a lányával, aki az egyetlen leszármazója neki és feleségének. Egy fagyott trón tetején, miközben mindenki halottnak hiszi, nem igazán lehet részese lánya világáank.

És azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy mi történt Bolvar feleségével? Megölte a Scourge? Ki volt ő? Ha másokhoz hasonlóan ő is feltámadt élőholtként, akkor lehet, hogy most szabad akaratú Forsakenként él? Sylvanastól nem állna távol egy ilyen ütőkártya kijátszása Bolvar ellen, feltételezve, hogy a férfi még mindig képes szeretni.. Túl sok ismeretlen van ebben a történetben. Ideje lenne megtudni a teljes igazságot a Fordragon családról.

Forrás: Matthew Rossi – Know your lore: The Fordragon line /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .