CikkekIsmerd meg az instákatWoW: Battle for Azeroth

G’huun, Uldir félelmetes és rejtélyes foglya

G’huun létrejötte

A Black Empire, az Old Godok birodalmának legyőzése során a titánok egy súlyos problémával szembesültek: az Old Godokat képtelenek megölni anélkül, hogy ezzel megsértenék az Azeroth mélyén alvó világlelket. Ezért úgy döntöttek, hogy a három megmaradt Old Godot (N’Zothot, C’Thunt és Yogg-Saront) börtönbe zárják a föld mélyére, így próbálják meg hatástalanítani őket.

A probléma azonban tovább foglalkoztatta őket: hogyan lehet mégis kiiktatni az Old Godokat anélkül, hogy ezzel túlzottan megsértenék Azerothot. Ennek érdekében egy titán kutató intézetet hoztak létre, amit Uldirnak hívtak. Ebben a kiterjedt földalatti komplexumban folytattak le kísérleteket annak érdekében, hogy megértsék az Old Godokat, a void energiáikat, megtalálják gyenge pontjaikat, illetve azt, hogy mi vált ki belőlük reakciót és ezt hogyan lehetne semlegesíteni.

A titánok kísérletezése azonban a lehető legrosszabbul sült el: ahelyett, hogy megtalálták volna a gyógymódot az Old Godok fertőzésére, sikerült azt nekik is előállítaniuk. Ő volt G’huun, aki egy Old God-szerűség, és nem más,  mint a pusztulás, a rothadás és dögvész megtestesítője, a végső parazita. Bár ereje jóval csekélyebb, mint az Old Godoké, mégis akkora, hogy a világ elpusztulásával fenyeget. Ezért a titánok három pecséttel zárták le Uldirt, a pecsétek pedig Dazar’alor, Atul’aman és Nazwatha piramisaiban rejtőztek.

A pecsétek feltörése

A Troll-Aqir háború során az a C’Thrax Mythrax lecsapott Vol’dunra és a trollokat és a sethrakokat egyaránt megölte. Sethraliss, a loa feláldozta magát annak érdekében, hogy megmentse az itt élőket, és habár csapása sikeresen leterítette mythraxot, a C’Thraxnak mégis sikerült az Atul’Aman szívében rejtőző lemezt tönkretennie, amely az első pecsét volt Uldir zárján.

Évezredekkel később a Cataclysm során Deathwing kitörése hatással volt Zandalar szigetére is: Nazmir elkezdett a tengerbe süllyedni, és ezzel együtt a Nazwathán található pecsét is megsemmisült.

A blood trollok megjelenése

Amikor a Törzsek Tanácsa (Council of Tribes) irányította a Zandalarikat egyetlen király hiányában, kísérlet történt Hakkar the Soulflayer megidézésre, amelynek eredménye egy fertőzött vér-járvány lett, amely több ezer trollt megölt. Mivel a holttestek túlságosan szennyezettek voltak ahhoz, hogy hagyományos módon eltemessék őket, ehelyett elégették őket és spceiális urnákban tárolták a hamvakat. Az idő haladtával ez a gyakorlat vált általánossá a Zandalarik között.

A hatalmas járvány után azonban továbbra is voltak olyan trollok, akik a véristen mágiáját akarták használni. Folyamatosan fejlesztették és tökéletesítették ezt a mágiát. Az egyik általuk használt relikvia egy totem volt, amely nemcsak az életerőt szívta ki ellenségeikből, hanem vérüket is, és azt az ő vérükkel elkeverte, így a mágia-használókat szokatlan módon formálta át. Ez volt a vértrollok, vagyis a blood trollok megjelenésének ideje.

Később a blood trollok felfedezték, hogy egy nagyhatalmú lény él elzárva Uldir térségében, és Hakkar helyett őt kezdték el imádni, nem tudva arról, hogy valójában nem egy loáról van szó. Mivel G’huunnak nem volt szüksége technológiai fejlődésre, így a blood trollok fejlődése is megrekedt egy szinten és jóval elmaradottabbak a többi trollnál.

Az utolsó zár feltörése

Mivel már két pecsét is megsemmisült börtönén, G’huun korrupciója elkezdett szétterjedni Nazmir területén és azzal fenyeget, hogy egész Azerothot beteríti. Emellett G’huun elkezdte megszerezni a holtak lelkei feletti uralmat a halál loájától, Bwonsamditól, amely a két hatalmas lény között konfliktust szült.

G’huun fertőzése egy speciális rothadás, az underrot formájában jelentkezett. Sikerült megfertőznie Hir’eeket, a denevérloát és a szolgájává tennie, azonban a távoli kontinensről érkező kalandorok Jo’chungával egyetemben sikeresen megölték őt, hogy így gyengítsék G’huun csapatát.

Zul szövetségeseivel, Jakra’zet tábornokkal és Yazmával együtt azon dolgozott, hogy feltörjék a Zuldazarban található utolsó pecsétet és ezzel kiszabadítsák G’huunt, akit – tévesen – Blood Godnak, vagyis Véristennek neveznek. Zul terve az volt, hogy G’huunnal helyettesítse a gyengének gondolt loákat, és az új isten segítségével átvehessék az uralmat az egész világ felett. Ennek érdekében feltámasztották Mythraxot és az ő segítségével Dazar’alor inváziója során el is pusztították az utolsó pecsétet, ezzel pedig szabadjára engedték Uldir rémségeit.

Uldir rémségei

A kalandoroknak hirtelen sürgősen félre kellett tenniük egyéb kötelezettségeiket, és minden erejükkel arra kellett koncentrálniuk, hogy az Uldirban található rémségeket, és a fő veszélyt, G’huunt megállítsák és elpusztítsák, mielőtt a szörnyeteg felemésztené az egész világot.

Taloc

A titán őrzők számtalan rendszert építettek annak érdekében, hogy azonnal felfedezhessenek és megállítsanak bármilyen rést az építményen. A legerősebb szerkezetük Taloc volt, aki állandóan a régió felett őrködött, hogy amennyiben a korrupció bármilyen jelét tapasztalja, azt azonnal könyörtelenül kiiktathassa. De az évezredek során a belső védelmi rendszere kezdett tönkremenni, ezzel pedig ő maga is védtelenné vált a komplexumban rejtőző fertőzéssel szemben.

MOTHER

A titán felügyelő teljes neve: Matron of Tenacity, Herald of Endless Research, vagyis az Állhatatos Felügyelőnő, a Végtelen Kutatás Hírnöke. A felügyelő protokoljai a mai napig működnek, még akkor is, ha körülötte a többi rendszer összeomlott, miközben kitartóan kutatja azt, hogy mivel lehetne az Old Godokat meggyógyítani. Az Uldirba érkező kalandoroknak elárulja, hogy milyen eszközöket kell aktiválni ahhoz, hogy G’huunt el lehessen pusztítani.

Zek’voz /N’Zoth hírnöke/

Nem sokkal a Sundering után egy sötét küldönc érkezett Zandalar új partjaira azzal a céllal, hogy az elszigetelt lakosságot rávegye N’Zoth szolgálatára. Zek’voz felkészült arra, hogy tőrbe csaljon, megzsaroljon, megfertőzzön, vagy egyszerűen csak megöljön másokat, de Uldir védelmi rendszerére nem volt felkészülve. Az épület elfogta őt, megvizsgálta, szétszedte, majd a Titánok Archívumában tárolta, ahol csak a kedvező pillanatra várt, hogy megszökhessen.

Fetid Devourer

Uldirban számtalan életformán végeztek el kísérleteket, köztük számos loán is, akik a Zandalar körüli erdőkben éltek. Miután a kísérletek végzetesnek bizonyultak, a loák maradványait nem megfelelő módon tárolták, amelyet nagy örömmel használt ki az Uldir mélyére bebörtönzött sötét jelenség. Ebből született meg ez a hidraszerű lény, amely egy nagymacska, egy hüllő, egy madár és egy patás loa holttesteiből áll.

Vectis

A fertőzött vér járvány számtalan trollt ölt meg, és az egyik legrémisztőbb korszak vette vele kezdetét Zandalar történelme során. Uldir gépezetei is tanulmányozták a betegséget, hogy gyógymódot találjanak rá, de egyedül az izoláció és a fertőzöttek kiiktatása bizonyult hatásosnak. Sajnos amikor az épület biztonsági berendezései széttörtek, a járványt véletlenül keresztezték G’huun vérének egyik mintájával, és ebből egy új teremtmény jött létre, amely friss áldozatokra vágyik.

Az újjászületett Zul

Zul meg akarta buktatni Rastakhan uralmát, azonban a király végzett vele Dazar’alor ostroma során. G’huun azonban felélesztette szolgáját, de élőholt formája csupán árnyéka egykori önmagának.

Mythrax the Unraveler

Mythrax egy C’Thrax, aki egykor támadást indított Zandalar ellen. Sethraliss a loa feláldozta magát, hogy megölje, ennek során pedig Vol’dun egy sivataggá vált. Mythrax testét Atul’Aman templomába zárták el, mígnem Zul egyik szövetségese, Jakra’zet tábornok fel nem élesztette. Zul a C’Thraxot Zuldazar megostromolására vezette annak érdekében, hogy feltörjék az utolsó pecsétet, amely G’huunt Uldirba zárja. Miután Mythrax teljesítette ezt a küldetést, visszatért mestere oldalára további utasításokért.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

One thought on “G’huun, Uldir félelmetes és rejtélyes foglya

  • Ez tök éérdekes volt. Nem gondolkoztál még egy telefonos alkalmazáson ahol ezeket lehetne olvasni?

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .