Azerothi HistóriákCikkekNépek történelmeWarcraft történelem

A Nexus Háború

Malygos volt a Sárkány Aspektusok között a legidősebb. Norgannon óriási hatalmával ruházták fel, és tették meg a mágia és az arcane őrzőjévé, a kék sárkánynemzetség Aspektusává.

Az Ősök Háborúja (War of the Ancients) során a szinte fivérének tartott jóbarát, Neltharion rábeszélte a többi aspektussal együtt, hogy erejükkel járuljanak hozzá egy erős fegyver, a Sárkánylélek (Dragon Soul) létrehozásához. Azonban Neltharion, vagy ahogy akkor kezdték hívni, Deathwing becsapta őket, és a saját céljaira használta a fegyvert. Amikor az éjelfek serege ellen fordította az immár Démonléleknek (Demon Soul) nevezett fegyvert, a többi sárkány aspektus megpróbálta megállítani őt, azonban a Démonlélek segítségével Deathwing legyőzte őket. A támadásban Malygos mind testileg, mind szellemileg súlyosan megsérült, de nem érte el nemzetsége végzete, amelyet majdnem teljesen kiirtottak. A veszteséget látva Malygos kezdett megőrülni, mert bűnösnek érezte magát a fegyver létrehozásában. Northrenden (Északszirt) található fekhelyéhez ment, és tízezer évig rejtőzködött ott.

A Második Háború után Deathwing elraboltatta Alexstraszát és Grim Batolba vitte. Hű társa, Korialstrasz Malygoshoz fordult segítségért, és hosszas rábeszélés után rávette a kék sárkányt, hogy szálljon szembe Deathwinggel. Miután legyőzték Deathwinget és Rhonin elpusztította a Démonlelket, annak minden ereje visszaszállt az aspektusokra. Úgy tűnt, hogy a túlélő kék sárkányokkal együtt Malygos is rendbe fog jönni, és visszanyeri korábbi erejét és hatalmát.

Történt időközben, hogy Tyrygosa Outlanden rájött, hogy a Netherwing sárkányok csak egy erőteljes arcane energiaforrás segítségével lesznek képesek kiszabadítani magukat. Ezért portálokat nyitott Azerothra, és pár Netherwing sárkányt a kék sárkányok energiájának forrásához, a Nexushoz vitt. Azonban a hatalmas energiától a Netherwing sárkányok megőrültek, és elhatározták, hogy a saját uraik lesznek és uralmuk alá vonják egész Azerothot. A sárkányok megtámadták a kék sárkányokat, ezzel felriasztva Malygost. A még nem teljesen felépült aspektus a Netherwing sárkányok filozófiáját félreértette.

Immár nyitott szemmel kezdte figyelni a nagyszámú halandó mágia-használót Azerothon, és elkezdett aggódni, hogy ez a korlátlan arcane-használat ismét Azerothra fogja csábítani a Lángoló Légiót, ahogyan azt az Ősök Háborúja idején a Highborne elfek mágiahasználata tette. Úgy találta, hogy az apróbb népek mágia-használata elfogadhatatlan, és úgy döntött, hogy a közelgő katasztrófát mint a mágia őrzője, megakadályozza. Így a titán Norgannon által neki ajándékozott térkép, az Arcanomicon felé fordult, amely Azeroth mágia energiavonalainak (ley lines) helyét mutatta. Az energiavonalakat saját lakhelye, a Nexus felé terelte, amelyen keresztül a Twisting Nether felé küldte. Ez a tette veszélyes következményekkel járt: szakadékokat nyitott a mágikus dimenzióba.

Malygos cselekedete nem maradt észrevétlen Azeroth többi lakója előtt sem. Dalaran elit mágusai, a Kirin Tor meggyengült tagjai elfogyó erejükkel egész Dalarant kiszakították a földből, és lebegő városként Northrendre helyezték. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: közelebb voltak a Lich King elleni támadás középpontjához is, valamint Malygoshoz is. A Kirin Tor néhány tagja azonban átpártolt a kék sárkány aspektushoz abban a reményben, hogy így megőrizhetik erejüket. Az ő feladatuk lett a mágikus ereklyék és tárgyak elpusztítása, a tiltott mágiahasználók bebörtönzése, és az energiavonalak elterelésében való segítségnyújtás.

A halandó mágusokon kívül a vörös sárkánynemzetség is felfigyelt a közelgő veszélyre. Mivel az ő feladatuk volt az élet védelmezése, természetesen nem pártolták Malygos azon ötletét, hogy minden mágiahasználót meg kell ölni, mert veszélyezteti Azerothot. Az ő számukra a kék sárkány jelentette a veszélyt, akit meg kellett állítani bármilyen módon. Ezért szövetséget kötöttek a Kirin Torral, és a két csoport együtt indult Malygos ellen.

A Nexus Háború kitört…

A háború során Malygos ismét elvesztette egy hitvesét: Sindragosa halála után, akit Deathwing ölt meg, Saragosát is megölték. Ezúttal a vörös sárkány, Keristrasza segítségével terítették le a kéket. Ezt a veszteséget azonban Malygos nem tűrhette bosszú nélkül: elfogta Keristraszát, és a vörös sárkányt akarata ellenére is hitvesévé tette. Kihasználta őt, rúnákat égetett a bőrébe, és hatalmas mágiájával addig kínozta, amíg az meg nem őrült. A Keristrasza kiszabadítására érkező csapat már csak leszámolni tudott az arcane hatalma alá került sárkánnyal.

A következő rájuk támadó csapatot is elfogta Malygos és a Nexus Oculusnak nevezett szárnyába zárta őket. A felszabadításukra érkező csapat megtalálta a három foglyot: a vörös Belgaristraszt, a zöld Verdisát és a bronz Eternost, akiket a vallató Drakos őrzött. A kék sárkány legyőzése után további őröket és az itteni vezetőt, Eregost kellett megölniük ahhoz, hogy végső céljukat elérjék: megakadályozzák, hogy az ideterelt arcane energiát a kékek a Twisting Netherbe továbbítsák.

Malygos maga saját birodalmában, az Örökkévalóság Szemében (Eye of Eternity) bújt meg. Ahhoz, hogy ide bejussanak, egy kulcsot kellett megszerezni, amelyet Sapphiron őrzött. Sapphiron volt a sárkányok kincseinek megbízott őre addig, amíg Arthas meg nem ölte, és fel nem támasztotta frost wyrmként. Később Kel’Thuzaddal együtt Naxramassba küldték, ahol végül az ott kalandozók ölték meg, és szerezték meg tőle a kulcsot.

A sárkányaspekustok úgy döntöttek, hogy Azeroth érdekében a minden józanságát elvesztett Malygosnak halnia kell. Az Élet védelmezője, Alexstrasza személyesen tartott a bátor csapattal az Örökkévalóság Szemébe. Szívében fájdalommal, hiszen számára minden élet, és különösen a fivéreként szeretett Malygos életének kioltása mély fájdalommal járt, azonban a nagyobb jóért cselekedve fordult halott Aspektus társához:

– Azt tettem, amit tennem kellett, fivérem. Nem adtál nekem más választást. Ez a megoldás nagyon fáj nekem, de a pusztításnak – a számtalan élet kioltásának – véget kellett vetni. Meggyászolom Malygos elvesztését még a mostani őrültsége mellett is. Valaha egy őrző, egy védelmező volt. A mai napon a világ egyik leghatalmasabbja bukott el. A Vörös Sárkánynemzetség fogja magára venni a terhet, hogy az Azeroth-ra hozott pusztulást jóvátegye. Menjetek haza népetekhez, és pihenjetek. A holnap új kihívásokat fog hozni, és készen kell állnotok arra, hogy szembenézzetek velük. Az élet megy tovább.

Malygos halálával a kék sárkánynemzetség és Azeroth sorsa is bizonytalanná vált. A mágia védő nélkül maradt, és a gyülekező veszélyekkel szemben az egyik leghatalmasabb őr hiányában kellett szembenéznie a világnak.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .