CikkekCikkfordításKarakterek történeteWarcraft történelemWoW: Battle for Azeroth

Lord Admiral Daelin Proudmoore kísértő öröksége

Egykor Lord Admiral Daelin Proudmoore vezette a Szövetség teljes tengeri haderejét a Második Háború során. Élete nem várt módon ért véget, amikor a saját lánya, Jaina, félreállt és hagyta, hogy a Horda végezzen vele. Ez az a pillanat, ami még mindig ott kísért a kul tirasiak többségének gondolataiban. Daelin nemcsak a vezetőjük volt – tisztelték és szerették őt. Halálának ténye sokkoló volt – de az a tény, hogy lánya közbe nem avatkozása miatt halt meg, szinte felfoghatatlan.

És habár már régóta meghalt, Daelin a mai napig kísért a világon. Ott él Kul Tiras embereinek szívében, akik a mai napig meggyászolják elestét. És figyelmeztető szavai is fennmaradtak és egyetlen leányának szívébe égtek, aki éveken át csendben magába rejtette lelkiismeret-furdalását, hogy most, a Battle for Azeroth előestéjén teljes nyers valójában felszínre kerüljön.

A Második Háború

Daelin Proudmoore készséggel beleegyezett abba, hogy a Második Háború során Kul Tiras csatlakozzon a Lordaeroni Szövetséghez. Anduin Lothar régi jóbarátjaként Daelin szívére vette azt, ami Stormwinddel és Llane királlyal történt. A Horda egy olyan fenyegetés volt, amellyel szembe kellett nézni – és Kul Tirasnak eszméletlenül erős tengeri flottája volt. A Horda hajóival történő első összecsapásaik során Proudmoore és flottája könnyedén darabjaira szaggatta a Horda kezdetleges hadihajóit.

Talán végezhetett is volna a Hordával egyszer és mindenkorra, ha nem lett volna a Dragonmaw klán. Miután szolgasorba vetették Alexstraszát, a Sárkányok Királynőjét, Dragonmaw orkjai az ő gyermekeiket használták rettegett hátasként. Daelin és az emberei a tengeri hadviseléshez voltak szokva – semmilyen tapasztalatuk nem volt a légi csaták terén. Szerencsére végül sikerült beszervezniük a Wildhammer törpöket, akiknek griffjei képesek voltak szembeszállni a Horda vörös sárkányaival.

Sajnos ez sem akadályozhatta meg, hogy ne érjék veszteségek a Szövetséget. Az egyik ilyen veszteség Daelin fia, Derek volt, akit a sárkányok tüze égetett halálra. És habár végül a Szövetség megnyerte a Második Háborút, fia halálának emléke soha nem múlhatott el… ahogyan gyűlölete sem a Horda iránt, amely megölte őt.

A Harmadik Háború

De Daelinnek volt egy lánya is, Jaina, akinél viszonylag kicsi korban kiderült, hogy fogékony a mágiára. Daelin felesége, Katherine Dalaranba akarta küldeni tanulni, de Daelint nem különösebben ragadta meg ez a lehetőség. Végül mégis engedett, és maga kísérte el lányát az Eastern Kingdomsba. Jaina itt tanult és lett szerelmes, sőt egy rövid időre jegyese is lett Arthas hercegnek.

Habár a Lordaeroni Szövetség a Második Háború után szétesett, Daelin és Kul Tiras Lordaeron szövetségesei maradtak, folytatták a kereskedelmi tevékenységeket és őrizték a tengereket. Ezért a Lordaeront ért élőholt járvány híre sokként érte őket, és hasonlóan feldúlta őket Lordaeron pusztulása is. Kevesen élték túl, hogy a területet élőholtak és démonok légiói rohanták le.

Ugyanakkor hírét vették, hogy Southshore-ban a Horda hajókat lopott a kikötővárostól és elhatározta, hogy átkel a tengeren. A tenger Daelin felségterülete volt, és gyorsan a nyomukba eredt, flottáját azonban egy hatalmas vihar érte. Bár néhány hajót a partra sodort a víz a Darkspear Szigeteken, Daelin és a flotta nagy része visszatért Kul Tirasba. Jaina ekkor már nem tartózkodott Lordaeronban – de nem is tért haza. Ehelyett vitorlát bontott, és elhajózott Kalimdorba az elesett királyságból maradt túlélőkkel.

És pontosan erre tartott a Horda is.

Az Admirális bukása

Nem sok lehetőség maradt – Daelin Proudmoore-nak meg kellett mentenie a lányát attól a végzettől, amely a fiát érte, és meg kellett akadályoznia, hogy a Horda megvesse a lábát egy másik kontinensen. Ezért összegyűjtötte a legerősebb embereit, és újra vízre szállt, ezúttal Kalimdor partjai felé. Ott azzal bízta meg az embereit, hogy vadásszák le és legyen gondjuk az összes Hordásra, akikkel összefutnak. Ami Daelint illeti, ő Theramore felé vette az irányt.

Habár elsőre örült és megkönnyebbült, amikor épen és egészségesen rátalált Jainára, ez az öröm hamar haragba csapott át, amikor rájött, hogy kikkel van együtt a lánya. A Horda szövetségesei, Rexxar, Rokhan és Chen Stormstout megmagyarázhatatlan módon ott voltak Jaina társaságában. Daelin azonnal az elfogatásukat követelte, de Jaina ezt nemcsak, hogy visszautasította, hanem visszavonulót is fújt. Segített a Hordának megszökni az apja elől.

Ez felfoghatatlan volt. Nyilvánvaló, hogy valami történt Jainával – és ezzel a problémával is foglalkoznia kell majd. De először a Hordát kell kipucolni Kalimdorról, és Jainának van egy alkalmas erődje egy szigeten, amit főhadiszállásnak lehet használni. Daelin magához ragadta az irányítást Theramore felett és munkához látott… de ez a munka nem tartott sokáig. A Horda ugyanis visszatért. Elpusztították hajóit, és elverekedték magukat a városig.

A többi már történelem – Jaina félreállt, a Hordának segített küldetésében, és végignézte, ahogy megölték az apját.

Kul Tiras

Amikor a Lord Admirális halálának híre végül eljutott Kul Tirasba, az első reakció a döbbenet volt, aztán pedig a bosszú vérszomjas kiáltása. De senki se felelt kiáltásaikra. Lordaeron bukása és az élőholt járvány következményei mellett a megmaradt emberi királyságokat a saját megoldásra váró gondjaik foglalták le. Úgy tűnt, Kul Tiras magára maradt.

Az elkeseredett és dühös Kul Tirasi nép pedig dühét egy új célpont, Jaina ellen fordította. Az ő be nem avatkozása, az ő árulása vezetett Daelin halálához. Ami a Szövetség többi részét érinti, Kul Tiras egyszerűen hátat fordított nekik. Nem teljesen úgy, mint Greymane, aki falat emelt, de ami Kul Tiras nemzetét illette, felőlük akár fel is akaszthatta volna magát a világ többi része.

Soha nem fogják elfeledni elbukott vezetőjüket. És soha nem fognak megbocsátani annak, aki felelős volt haláláért. Jainának, a saját lányának, és természetesen a Hordának.

Lehorgonyozva a múltban

Gonosz volt-e Daelin Proudmoore? Nem hiszem. Nekünk, a játékosoknak megvan az az előnyünk, hogy egyszerre ismerhetjük a történet minden oldalát. Végigjátszottuk a Horda kampányát a Warcraft 3-ban; láttuk, hogy Thrall új Hordája teljesen másmilyen összetételű volt, mint az, amit örökölt. Láttuk, ahogy Thrall próbaképpen szövetséget köt Jainával – láttuk, hogy a Horda és a Szövetség egyesült seregei verték vissza a Burning Legion támadását Hyjalnál. Láttuk azokat az első bizonytalan lépéseket a béke felé Orgrimmar és Theramore között. Láthattuk, hogy Thrall igyekezett azokkal is inkább kapcsolatba lépni, akiket elődjei könyörtelenül lemészároltak volna.

Daelin Proudmoore mindezt egyáltalán nem látta. A Második Háború brutális és véres összetűzés volt, amelyben legidősebb fia is meghalt. Amennyire Daelin tudta, a Hordát internáló táborokba zárták a háború után – az első hírek, amelyből hallott a szökésükről, az az volt, hogy hajókat lopkodnak más Szövetségi városokból. És a tény, hogy a Horda pontosan ugyanoda tartott, ahova Jaina menekült, pánikot keltett Daelin szívében.

Daelin nem volt gonosz – csak benne ragadt a múltban, és az eredeti Hordáról szerzett élményeiben. Az a régi Horda azonban már nem létezett. Ők továbbléptek – Daelin azonban nem. Ő csak annyit tudott, hogy a Horda nagy tömegben megindult, és ez felidézte benne az Első és Második Háború katasztrófáit. Lánya pedig az ő fejében belepottyant ennek a káosznak a közepébe, oda, ahova soha nem akarta, hogy Jaina kerüljön.

Lánya tiltakozása és ragaszkodása ahhoz, hogy a Horda egyáltalán nem gonosz, süket fülekre talált, ahogy az ő folytonos figyelmeztetése a Horda veszélyes természetéről is süket fülekre talált. Daelin tudta, hogy micsoda a Horda. Hiszen nem élt át velük egy háborút, és nem elsőkézből látta a brutalitásukat? Nem elvesztette az egyik fiát miattuk? Jaina is tudta, hogy micsoda a Horda. Hiszen nem élt át velük egy háborút, és nem látta a saját szemével bátorságukat? Nem velük együtt mentette meg ezt a világot?

Megbékélés

A Warbringers: Jainában úgy tűnt, mintha Jaina végre megbékélt volna és elfogadta volna azt, amit az apja mondani akart neki. Láttuk, ahogy Jaina megsiratja az apját a Warcraft 3-ban, panaszosan kérdezve a holttesttől, hogy miért nem hallgatott egyszerűen csak rá. Végignéztük, ahogy Jaina azóta küzdött a békéért a két frakció között. És végignéztük, ahogy minden összeomlott körülötte, amikor Theramore-t egy szempillantás alatt elpusztította a Horda Warchiefjének gyilkos akciója, és rájött arra, hogy talán neki kellett volna hallgatnia az apjára.

Abban a pillanatban Daelinnek igaza volt.

Jaina visszatérése Kul Tirasba nem egy egyszerű történet. Hiszen még mindig őt hibáztatják Daelin haláláért, méghozzá teljesen jogosan. Jaina felelős apja bukásáért, és ezt ő is tudja. De azt is tudja, hogy változtatnia kell a hozzáállásán, hogy a Szövetségnek bármilyen esélye legyen a Hordával szemben a Battle for Azeroth-ban. Lehet, hogy az elsuttogott szavak elegek voltak apja szellemének ahhoz, hogy megnyugodjon… de vajon elegek lesznek ahhoz is, hogy egy teljesen feldühödött nemzetet lenyugtassanak? A következő posztokból majd kiderül.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .