CikkekCikkfordításWoW: Battle for Azeroth

Ny’alotha, az alvó város

Za’qul, Ny’alotha előjele

Za’qul az utolsó előtti boss Azshara Eternal Palace-ében, ő van közvetlenül a Királynő előtt. Míg a raid többi része Azshara erőire fókuszál – Naga parancsnokok, behemótok, vízalatti szörnyűségek és a Queen’s Yourt, addig Za’qul az egyetlen emlékeztetője annak, hogy Azshara és a nagák kapcsolatban állnak N’Zoth-tal, és annak, hogy egy Old God felébredésének közelében járunk.

Az előző írásban, amely N’Zoth börtönének helyéről szólt, már részletezésre került, hogy már maga a terem kinézete is sötét szándékokat sejtet, és ezért gyanítjuk, hogy Azshara nincs rossz viszonyban N’Zoth-tal, mint az először feltételeztük, hanem valójában nagyon is együttműködik az Old Goddal.

Az előfutárból előjel lesz

Bár maga a Za’qul elleni harc nem sokat változott a PTR során, Za’qul neve és leírása a múlt héten kisebb átalakuláson ment keresztül:

 • Korábbi – Za’qul, N’Zoth Előfutára – Az idők végezetének szószólójaként, Za’qul tépi darabokra az épelméjűség utolsó maradványait egy káosszal teli világban, ezzel teremtve meg az alapját Azeroth új istenének.
 • Új – Za’qul, Ny’alotha Előjele – Az idők végezetének előjeleként, Za’qul tépi darabokra az épelméjűség utolsó maradványait egy káosszal teli világban, ezzel teremtve meg az alapját Azeroth új mesterének.

Bár Ny’alothára gyakran utaltak úgy, mint az alvó városra az Old Godok suttogásaiban, így kimondottan soha nem volt N’Zoth-hoz köthető, mint ez alapján a leírása alapján. Ha minden a tervek szerint halad, az idők végezete mind Ny’alotha, mind Azeroth új mesterének, N’Zoth-nak az eljövetelét meggyorsítja; ha ez bekövetkezik, minden ösvény járhatóvá válik és minden álom valósággá válik. Tudjuk, hogy az Old Godok és szolgáik gyakran beszélnek álmokon és suttogásokonk keresztül, ezeket használják arra, hogy másokat a szolgálatukba hajtsanak, és gyakran teljesen megőrjítik őket ezáltal, ahogy az történt a fekete sárkányaspektussal, Neltharionnal az Earth-Warderrel (Föld-védelmező), aki emiatt változott át Deathwinggé, a Pusztítóvá.

Miután legyőzzük Za’qult, közvetlenül Azshara Királynővel találkozunk, aki egy sötét teremben néz szembe velünk, körülötte pedig az N’Zothot fogva tartó láncok vannak. Itt Azshara felfedi ördögi tervét, az okot, amiért idecsalt mindket, hősöket – hogy a Hearts of Azeroth-tal összegyűjtött erő segítségével törje meg a láncokat, amelyek fogva tartják mesterét, és így kiszabadítsa N’Zothot, hogy eljöhessen egy új Black Empire (Fekete Birodalom):

– Most már látjátok az igazságot, ugye hősök? Minden lépésetek az én akaratomat szolgálta. Az a szunnyadó törp azt hitte, hogy a fényes kis Heart felerősítésével megmenthetitek Azerothot. Hogy az egy alvó titán ajándéka. Igen, pontosan egy titán szívére volt szükség. Nem azért, hogy begyógyítsa a világot… hanem hogy széttörje egy isten börtönét. A szertartás már majdnem kész. A Black Empire újra felemelkedik… és a világ már alig várja valódi királynőjét.

A Rise of Azsharáig is gyanítható volt, hogy Ny’alotha kapcsolatba hozható N’Zoth-tal, de ennek semmilyen megerősítését nem láttuk. Az Encounter Journal új verziója azonban megerősíti ezt az elméletet, hogy Ny’alotha valójában N’Zoth alvó városa az óceán mélyén, és N’Zoth tervének az is a része, hogy az álmokat valósággá változtassa és felébressze mindazokat, akik alszanak – habár nem tiszta, hogy a halottakra, vagy eddig nem látott Old God szolgákra utal ezzel.

Ny’alotha, az alvó város

Ny’alotha elejtett suttogásokban jelent meg több Warcraft kiegészítőben, mindig elmondhatatlan szörnyűségek és az örökké tartó álom alvó városaként. A város korábbi említései adhatnak pár ötletet arról, hogy mi vár ránk, ha visszatér vagy felébred.

Cataclysm

Ny’alotha először a szörnyű álmok alvó városaként jelent meg a Puzzle Box of Yogg-Saron suttogásaiban:

Ny’alotha földjén csak alvás van…
Ny’alotha alvó városa csak őrült dolgokról szól…
Ny’alotha a régi, szörnyű, megszámlálhatatlan bűnök városa…

Számos más suttogás is említette a várost, és mindegyik hasonlóan az alvásról és az álmokról szól:

A néma, alvó házak az isten háta mögött mindig álmodnak… kegyes lenne, ha lerombolnák őket…
Az elsüllyedt városban ott fekszik és álmodik…
Te is álmodsz, amikor alszol, vagy az csak egy menekülőút a valóság szörnyűségei elől?
Újra álmodtad az álmot? Egy fekete, hétszemű kecskéről, amely kívülről figyel.

Ezekből az idézetekből úgy tűnik, mint Ny’alotha egy börtön, vagy a Black Empire egyik hatalmas városa lenne, a fekete kecske pedig valószínűleg Y’shaarj-ra, a hétfejű Old Godra utal.

Mists of Pandaria

Ny’alotháról újra említést teszt a Xal’atoh, Desecrated Image of Gorehowl, amelyet Garrosh viselt Orgrimmar ostroma után, miután szabadjára engedje Y’shaarj szívének erejét. Amikor egy játékos meghal a fegyvert viselve, az így suttog:

Ny’alothában fogsz nyugodni.

Egy másik suttogás, amely szintén a halálunkkor hangzik el, Ny’alothát egy Old God birodalmaként írja le:

Ahogy egy szálat kibogozol, újabb lépést teszel a birodalmam felé…

Warlords of Draenor

Warlords of Draenor nem igazán szólt az Old Godokról, de az a quest, amely Archimonde legyőzése után kezdődik a Hellfire Citadelben, a Dark Waters, szépen átköti az eseményeket a Legionben szereplő Emerald Nightmare-rel. Amikor elvisszük a Remnant of Chaos-t Malfurion Stormrage-nek, a druida a Rift of Aln rémálmából származó darabkaként azonosítja azt, amely az Emerald Dreamnek egy olyan csücske, amelyet soha nem lehet teljesen megtisztítani a fertőzésről:

– Egyszer már találkoztam ezzel az erővel az Emerald Dream mélyén, a Rift of Alnnak (Aln Törése) nevezett szakadék közelében. Az a hely olyan erősen áraszt magából egy ősi gonoszságot, hogy nem mertünk közelebb menni. Amit tehettünk, hogy megpróbáltuk elzárni a fertőzést a Dream további részétől. De úgy tűnik, kudarcot vallottunk. És most megtaláltad ennek az erőnek egy darabkáját a Legion kezében? Ez szörnyű előjel…

Legion

A Legion kiegészítő során végre beléphettünk az Emerald Nightmare-be, amely a kiegészítő első része volt, és amelynek végső bossa Xavius volt, magának a Rift of Alnnak a mélyén. Az egyik korábbi boss, Il’gynoth további suttogásokkal őrjítette meg a rejtvényekre éhes játékosokat évekig, mígnem a 8.2. patch eseményei értelmet nem adtak az olyan mondatoknak, mint a Circle of Stars (csillagok köre), vagy a gyémántok királya. Emellett Il’gynoth utalt arra is, hogy N’Zoth birodalma egy álom valóságban létezik, mert a halála után ezt suttogta:

N’Zoth… elutazom…. Ny’alothába…

Azok a játékosok, akik Xal’atath-tal felszerelkezve közelítették meg Il’gynothot, a következőket hallhatták:

Úgy tűnik, N’Zoth börtöne már nem olyan erős, mint egykor volt. Amit látsz, az egy apró kinövése annak a behemótnak, amely felemésztheti a teljes világodat.

Ha ezeket az idézeteket összerakjuk, ezek arra utalhatnak, hogy Il’gynoth maga is Ny’alothából származik, és halála után visszatér az N’Zoth birodalmának tartott területre.

Il’gynoth suttogásai mellett az Emerald Nightmare-nek volt még egy része, amely még a 8.2. patch során is rejtély számunkra. Miután megtisztítttuk az Emerald Nightmare, a voidnak maradt még egy szeletkéje, a Remnant of the Void, amelyről Xal’atath így vélekedett:

Szinte teljesen eltűnt, mintha nem is létezett volna. A rift (szakadék) azonban mély és hatalmas, és valahol ott lenn a mélyben továbbra is jelen van. Valami megváltozott, az utolsó börtön meggyengült. Fel kell készülnünk.

Ez egyébként összhangban van a Val’sharah-ban tett figyelmeztetésével:

A Mélység Istene kígyózik börtönében, és lassan, de folyamatosan szabadul ki belőle. Sietnetek kell, hogy legyőzzétek a bukott a titánt… nagyobb csaták várnak még rátok.

Ha N’Zoth börtöne az Emerald Nightmare-ben lenne, ami több síkon is létezik, akkor Ny’alotha is egy olyan város lenne, amely több síkról is elérhető lenne.

Xal’atath szintén tesz megjegyzéseket és összehasonlításokat Ny’alothával kapcsolatban, míg a Broken Isles-t jártuk. Stormheimben kijelentette, hogy ne nyűgözzenek le minket a titánok magas ikonjai. Ny’alotha áldozati tornyai mellett ugyanis eltörpülnek ezek a szánalmas templomok. Suramarral kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy az elfek városa elbújhat az alvó város mögött, ha összehasonlítjuk őket…

A két mondat hitelt adnak azoknak az elméleteknek, miszerint a Warbringers: Azshara videóban látható impozáns tornyok valójában Ny’alotha városában lennének.

Battle for Azeroth

Az Old God sztoriszál a Legion nagy részében és a BfA elején is eléggé parkolópályán mozgott, egyedül Xal’atath suttogott folyamatosan vészjóslóan a papok fülébe, és zárta azzal a kiegészítőt, hogy megköszönte nekik, hogy hozzáférést biztosítottak számára a Seal of Pantheonhoz. Azonban a 8.1.5 során teljes gőzzel tértek vissza az Old Godok, hiszen a játékosok ismét felfedezték Xal’atath-ot és segítettek neki kiszabadulni a Blade of the Black Empire-ből (a Fekete Birodalom pengéje) és megidézni N’Zoth-ot. Aztán a Crucible of Stormsba mentünk, hogy visszaszerezzük az Old Godtól a Relics of Powert, de még ez is N’Zoth tervének része volt – egy teszt, melynek során a manipulátor meggyőződhetett arról, hogy méltóak vagyunk azzal, hogy legyőztük a szolgáit. Közben egyre sokasodtak az alvó várossal kapcsolatos utalások:

Xal’atath quest-sorozat során: Minden ami alszik… fel fog ébredni.
Restless Cabal: Ő (férfi) felébredt, és mások fognak aludni helyette.
N’Zoth, miután legyőztük Uu’natot: Most pedig minden ajándékok leghatalmasabbját kapod meg. Az én álmaim a te álmaid lesznek. A csillagok köre (circle of stars) húst hoz létre.

Az egyik Island Expedition quest, a Wriggling Mass során egy, a megjövendeltekhez hasonló baljós jövőt láthatunk, ahol állandóan cserélgetjük a tartózkodási helyünket egy fekete, hétszemű kecskével, akiről úgy sejtjük, hogy Y’shaarjot helyettesíti. Ráadásul a questet egy Twilight Hermitnek, remetének kell leadni, aki arról beszél, hogy ez a látomás az idők végének kezdetét jelenti.

A 8.2 patchben, a Heart of Azeroth Essence quest-sorozatban látni fogjuk, hogy az Emerald Dreamet fertőzött sárkányok támadják meg, és hogy a Remnant of the Void hatalmas gyökerekkel van körülvéve. A Remnant eredetileg a Rift egyetlen apró utalása volt a voidra azután, hogy mi megtisztítottuk az Emerald Nightmare-et a Legion kezdetén, és azóta teljesen észrevétlen maradt a hely, hiszen a Burning Legion teljes figyelmünket lekötötte. Ugyanakkor a Remnant el is tudta kendőzni a Rift valódi kiterjedését és a súlyos kockázatot, amit magában rejt.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy ennek a questline-nak a teljesítése során Ysera szelleme sehol sem található az Emerald Dreamben, úgy tűnik, hogy az Emerald Nightmare raid teljesítése után valamikor eltűnt. N’Zoth és Ysera mindketten kapcsolódnak az álmokhoz és az ébredéshez; Yserát az Álmodóként ismerték, míg örök transzban volt, és a Felébredt nevet kapta a Cataclysm során, amikor felébredt hosszú alvásából. Szinte biztos, hogy van kapcsolat a kettő között, hiszen a Sárkány Aspektusokat azok a titánok és titán őrzők ruházták fel hatalommal, akik megharcoltak az Old Godokkal, ezért nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Yserának kellett őrködnie valójában N’Zoth alattomos fertőzései felett.

Végül, a kezdeti Puzzle Box of Yogg-Saron suttogások közül van, ami párhuzamba hozható a 8.2-ben kibányászott dialógusokkal:

Puzzle Box of Yogg-Saron: Ny’alotha a régi, szörnűy, megszámlálhatatlan bűnök városa.
8.2.: A bűneid szörnyűek, megszámlálhatatlanok és dicsőségesek.

Puzzle box of Yogg-Saron: Egyedül leszel a végén.
Tolvajok, lázadók, gyilkosok, szolgák…. mind egyedül a mélyben. Menj.

A raidet Azshara N’Zoth kiszabadításával kapcsolatos tervének vétlen, nem akaratlagos bűntársaiként fejezzük be. A Crucible of Stormsban N’Zoth érdemesnek talált minket, és most úgy jellemeznek minket, mint a bűnözőket – ami egyezik Ny’alotha lakosainak leírásával. Azzal, hogy a Circle of Stars, a Csillagos Köre elkészült és N’Zoth kiszabadult, vajon belépünk Ny’alothába, és vajon ezt jelenti valójában N’Zoth ajándéka – bejárást a városába?

Ny’alotha mint N’Zoth városa

A Warbringer: Azshara kezdete óta N’Zoth célja az, hogy visszaállítsa a Black Empire, vagyis a Fekete Birodalom dicsőségét – az Old Godok királyságáét, amely Azerothot irányította még mielőtt a titánok legyőzték volna őket és bebörtönözték volna a vezetőket. Ny’alotha egy olyan város, amelyet az alvással kötnek össze, ami az Old Godok suttogásaiban a halál általánosan használt metaforája, vagyis utalhat arra, hogy a város lakóit bebörtönözték vagy a Titánok elleni háború során estek el. Ezért előfordulhat, ez a központi kulcsa a Black Empire feltámasztásának – ha a város felébred az összes lakójával együtt, az nem jelentene túl sok jót Azeroth jelenlegi lakosai számára.

Vajon N’Zoth a többi Old Godot, köztük Y’shaarj-t is felébreszti vajon? Ne feledjük el, jelenleg úgy tűnik, hogy N’Zoth börtöne meglepően közel van Y’Shaarj halálának helyszínéhez, a Well of Eternityhez. Ráadásul Alex Afrasiabi nemrég arról beszélt, hogy bár az Old Godokat, C’Thunt és Yogg-Saront halottnak tekinthetjük, a Warcraft univerzumban nem mindig halott az, amit halottnak tekintünk. A halállal nem ér véget valaki története a World of Warcraftban.

N’Zoth terve, amivel vissza akarja hozni a Black Empire-t, lehet, hogy a Well of Eternity nyers energiáját használná, a „világ mágikus és természeti erőinek szívét”, hogy azzal ébressze fel mindazt, ami most alszik.

N’Zoth a halál kényszerével is játszadozik, valószínűleg a Shadowlands-szel is kapcsolatban áll, amely a Battle for Azeroth egyik központi figurájára emlékeztet minket, aki a halál mestere akar lenni: Sylvanas Windrunner. A Warchief céljai egyelőre nem tiszták, utalnak rá, hogy a tervei sokkal nagyszabásúbbak egy frakciók közötti háborúnál. A legnépszerűbb elméletek szerint Sylvanas végső célja az, hogy uralja a halált, és ezzel megmentse magát attól az örökké tartó kínzástól, amelyet az Icecrownban elszenvedett halála után tapasztalt a Shadowlandsben… vagy a Shadowlands egy kifordított látomásában, hiszen Sylvanas a Saronite, az Old Godok megalvadt vére ölte meg akkor.

Lehet, hogy N’Zoth és Sylvanas összecsapnak egymással – nemcsak az Azeroth feletti uralomért, hanem a halál feletti uralomért. Azzal, hogy N’Zoth kiszabadul, lehet, hogy a Ny’alotha alvó városába vezető út is nyitva áll és visszatér a Black Empire, amelyet a meggyengült Pantheon másodjára már nem képes legyőzni. Azzal, hogy méltónak bizonyultunk rá, mi lettünk N’Zoth díszvendégei – a káosz és a félelem új világának álmodói.

Forrás: Wowhead

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Ny’alotha, az alvó város

 • Tamas Deli

  Jó kis call of cthulu-s áthallások vannak benne :).

  Reply
 • csordás attila

  Mióta kijottek az első infó morzsak a régi old god birodalomrol (ami nagyon rég volt) azóta várok egy black empire kieget

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .