CikkekCikkfordításWarcraft történelemWoW: Dragonflight

Know your lore – Tyr, a sárkánynemzetségek, Galakrond és az új kiegészítő

A Dragonflights kiegészítő bejelentésével a lore-nak új elemeit ismerhettük meg, kicsit visszanézünk a múltba is, és okunk van izgatottsággal várni a WoW jövőjét. A sárkányok kora a Cataclysm végével véget ért és elkezdődött a halandók kora – de most úgy néz ki, hogy ismét eljött a sárkányok ideje. A Dragon Isles (Sárkány-szigetek) eddig el volt zárva a világtól – még a sárkányoktól is – immár 10.000 éve, a Sundering óta. Pandariához hasonlóan itt is egy mágia állta útját annak, hogy bárki is eljusson a Sárkány Szigetekre. A sárkányok is el voltak zárva ősi otthonuktól… egészen mostanáig.

Az erő, amely lehetővé tette a sárkányok hazatérését, egy Tyrholdban található világítótoronyhoz volt kapcsolva, és az a mechanizmus, amivel a világítótornyot aktiválni lehetett, Titán technológiát sugall. Amikor a világítótornyot felügyelő kő-őrzők felébredtek – vagy legalább az az egy felébredt, aki nem sorvadt bele az elemi állapotba -, akkor jött el az ideje annak, hogy a sárkányok hazatérjenek. És ennyit tudunk egyelőre a Dragonflight kiegészítő történetéről.

Sárkányokkal, különösen Aspektusokkal már korábban is találkoztunk a WoW-ban. A játékban már volt utalás Tyrrel, a Titán Őrzőre, és a Sárkány Aspektusokkal történő kapcsolatát a Dawn of Aspects című könyvből ismerhettük meg. De kicsoda is Tyr? Mi a kapcsolata a sárkányokkal? És mit jelenthet mindez a Dragonflight története számára?

A Sárkány Aspektusok eredete utalhat a jövőre

Kezdetben voltak a proto-sárkányok.

Nos, nem, mielőtt még proto-sárkányok lettek volna, voltak az elementálok és közülük nem az összeset börtönözték be az Elemental Plane-re (Elemi Sík). Akik Azerothon maradtak, azok elementál sárkányokká formálódtak, és aztán lettek belőlük proto-sárkányok. A Dragonflight során láthatunk majd olyan proto-sárkány vezetőket, akik visszaváltoztak elementál formájukba. A proto-sárkányok a Sárkány-szigeteken laktak és a legtöbbjük nem volt olyan intelligens, hatalmas lény, mint amilyeneknek a sárkányokat gondoljuk. Sokkal barbárabbak voltak, hasonlók ahhoz, mint akikkel Northrenden találkoztunk. Változatos színekben jelentek meg, nem csak az öt sárkánynemzetség fő színeiben, de annak keverékeiben is, volt köztük lila, sötétszürke, narancs vagy éppen arany.

És a proto-sárkányok közül is egy kiemelkedett és a többi fölé nőtt: Galakrond. Elkezdett más proto-sárkányokat is megenni. Egyre nagyobbra nőtt, egyre jobban mutálódott, extra végtagjai és szemei lettek, és lassan olyan lett, mint egy élőholt. Egyre messzebb merészkedett Azerothon, miközben élő teremtményeket fogyasztott és élőholt sárkány követőket hozott létre, akiket nem-élőknek hívott. Annyira éhezett az élőkre, hogy még a korábban már elfogyasztott proto-sárkányokat is kivetette magából, csakhogy újra elfogyaszthassa őket.

Galakrond fenyegetést jelentett a világ számára és meg kellett állítani. Öt proto-sárkány lépett fel vele szemben. Ők voltak a legmerészebbek és a legerősebbek a fajtájuk közül és végül sikerült legyőzniük Galakrondot. Ezt az öt sárkányt úgy ismertük meg, mint Alexstraszát, Nozdormut, Yserát, Malygost és Nelthariont.

Erőfeszítéseik felkeltették a Titánok érdeklődését és kivívták jóindulatukat és ezért megbízták őket Azeroth védelmével. A Titánok mindegyik sárkányt külön feladattal bízták meg:

 • Alextraszát, az Életkötőt Eonar áldotta meg, hogy a világ összes élő teremtményére vigyázzon.
 • Yserát, az Álmodót, később a Felébredtet szintén Eonar áldotta meg, hogy az Emerald Dreamet (Smaragd Álom) felügyelje.
 • Nozdormut, az Időtlent Aman’Thul bízta meg azzal, hogy őrizze az időt és az idővonalakat. Később ez vezetett oda, hogy a különböző idővonalakat járva megőrült és létrehozta saját maga gonosz alteregóját, Murozondot.
 • Malygost, a Varázsszövőt, Norgannon ruházta fel a mágia őrzésének hatalmával.
 • Nelthariont, a Földvédőt Khaz’goroth ruházta fel hatalmával. De mivel a föld mélyén túl közel volt az Old Godok suttogásaihoz, ezért Deathwing lett belőle, és elsősorban ő volt a felelős az egész Cataclysmért (Kataklizma).

Ez az öt sárkány nemcsak titáni erővel rendelkezett, hanem át is alakultak. Nem voltak már többé proto-sárkányok, hanem újfajta sárkányok voltak, olyanok, amilyeneket Azerothon látunk napjainkban. De nem csak ez az öt sárkány változott át, akiket aztán Sárkány Aspektusoknak hívtak, hanem az összes olyan sárkány, aki elfogadta a Titánok erejét. Ugyanakkor nem mindegyik sárkány fogadta el a Titánok által rájuk bízott feladatot – és az erőt, ami ezzel járt. Maradtak Galakrondhoz hű sárkányok, akik egyszerűen nem fogadták be magukba a Titánok erejét. Ezért aztán proto-sárkányok maradtak, ahogy a leszármazottaik is.

De a sárkányok nem éltek egymás mellett békésen. Malygos a Nexus Háború során keserűvé vált és megőrült és megpróbálta az összes mágikus lex vonalat az Exe of Eternity-be irányítani, ahol ő székelt. Alexstrasza vezetésével megölték és Kalecgos követte őt, mint az új kék aspektus. Később az Old Godok által megőrjített Deathwinget is megölte a másik négy Aspektus, valamint az ideiglenes ötödik, Thrall. Jelenleg nincs hivatalosan új fekete aspektus, de Wrathion lehet, hogy pályázik erre a posztra. És a Battle for Azeroth során megtudhattuk, hogy Ebonhorn is a körünkben van, mint az utolsó, nem korrupt fekete sárkányok egyikre, aki Highmountainben él.

Legion során az egyik legszívszorítóbb jelenetben pedig láthattuk, ahogy a korrupt Xavius megöli Yserát. A Shadowlands-ben a játékosok segítségével Ysera újjáéledt Ardenwealdben, de még nem hagyta el a holtak birodalmát. Most a zöld sárkányokat Ysera lánya, Merithra vezeti, aki már a War of the Shifting Sands során is velünk volt, segített fegyvereket gyártani Temple of Ahn’Qirajban, de igazán akkor került reflektorfénybe, amikor a BfA során segített a kalandoroknak a zöld sárkánynemzetség erejével felruházni a Heart of Azeroth-ot.

És most, ezek a sárkányok, akik  proto-sárkányokból kifejlődtek, 10.000 év után visszatérnek a Sárkány-szigetekre, hogy elkezdjék meggyógyítani Azeroth-ot.

Tyr és a Sárkány Aspektusok születése

A Titánok eljöttek Azeroth-ra, majd távoztak. De hogy biztosak lehessenek abban, hogy alkalmas kezekben hagyják a bolygót, Watchereket hagytak hátra. Ezeknek a Watchereknek a vezetői a Keeperek, akiket Titán Őrzőknek hívunk. Közülük néhánnyal már kapcsolatba léptünk, köztük Odynnal, Lokennel, Mimironnal – főleg olyanokkal, akikkel meg kellett küzdenünk. De van egy Őrző, akivel soha nem léptünk kapcsolatba, és aki talán a legnagyobb hatással volt Azeroth-ra: Tyr.

Tyr vezette az első, a Hús Átkával (Curse of the Flesh) fertőzött embereket el Northrendről, és ő inspirálta azokat, akik a Silver Hand (Ezüst Kéz) tagjai lettek. A Titán Aggramar erejével és bátorságával áldották meg, és a fivérének tekintett Odynnal együtt a tűz elemi síkján harcoltak Ragnaros-szal és sikerült bebörtönözniük. Még az Old Godokkal szemben is vezette a Titán-koholtak seregét és segített bebörtönözni őket. Tyr egy elképesztő harcos volt, aki bátorságával inspirálta mindazokat, akik mellette harcoltak a csatatéren.

Tyr építette fel Tyrholdot a ma Sárkány-szigeteknek nevezett területen. Meglátta Galakrondot és tudta, hogy ez a kannibál proto-sárkány veszélyt jelent a világra. És ekkor találkozott az öt proto-sárkánnyal, akik kitűntek a többiek közül. Az első, aki kapcsolatba lépett vele, az volt a leginteligensebb proto-sárkány: Malygod. Végül Tyr mind az öt sárkányt maga köré gyűjtötte. Kezdetben Tyr segített nekik a harcokban. Pörölyével és a Spark of Tyrnek nevezett ereklyéjével Tyr az öt proto-sárkányt odavezette, ahol Galakrond aludt. Galakrond megpróbálta megenni Yserát, de Tyr megsuhintotta pörölyét, és ezzel megmentette Yserát. Galakrond a szárnyaival cserébe úgy megcsapta Tyrt, hogy az elejtette a pörölyét és az ereklyét. Ahogy Tyr a Spark of Tyr felé nyújt, Galakrond lehajolt és leharapta Tyr kezét (Jotun, a Watcher, Tyr barátja később egy ezüst karral helyettesítette a hiányzó kart). Ez nem az a csata volt, amiben Galakrondot végül legyőzték – és abban a csatában végül a későbbi sárkány aspektusok Tyr segítsége nélkül harcoltak. Miután legyőzték Galakrondot, Tyr volt az, aki hívta a Titánokat, és megkérte őket, hogy hatalmukkal ruházzák fel a Sárkány Aspektusokat.

De nem ez a sérülés ölte meg végül Tyrt. Ulduarban Loken Yogg-Saron romlottságának és befolyásának áldozatává vált, és habár Tyr és a többi Őrző tudta, hogy Loken készül valamire, de nem igazán tudták, hogy mire. Azonban ott voltak Norgannon Lemezei (Discs of Norgannon), amelyeken Azeroth történelmét tárolták, és amelyek felfedték, hogy Loken segített Yogg-Saronnak elterjeszteni a Hús Átkát. Az Őrzők fogták a lemezeket és annyi élőlényt, amennyit csak meg tudtak menteni és délre tartottak. Lokennek meg kellett akadályoznia, hogy bárki meglássa ezeket a lemezeket, ezért egy sereg szörnyet küldött utánuk. A két csapat megküzdött egymással, és amikor Tyr rájött, hogy veszíteni fognak, az egyetlen dolgot tette, amire gondolni tudott: feláldozta magát, hogy megmentsen mindenki mást. Szabadjára engedte valamennyi energiáját, amellyel felrobbantotta és megölte Loken seregét. A hely, ahol meghalt, Tyr’s Fallként vált ismertté, később Tirisfalnak hívták. A holtteste köré egy sírt építettek, és mellé helyezték a pörölyét, amit Ezüst Kéznek hívtak, és amelyre az ő kézfejét vésték bele.

Az ereklyéje, a Spark of Tyr lehetővé tette a használói számára, hogy lássák a múltat. A Dawn of the Aspects című könyvből megtudhattuk, hogy Kalecgos használta arra, hogy megismerhesse a múltat. Ebben a regényben szerepel egy Taunka szellem, aki Galakrond maradványai mellett bukkan fel, amikor Kalec és Jaina arra járnak, és aki Buniq-nak nevezi magát. Jaina elmélete szerint ez a szellem Tyr volt álruhában, és Kalecgos szintén úgy hitte, hogy látta Tyrt a maradványoknál. Ez talán utalhat arra is, hogy van esély arra, hogy akár a Dragonflight során találkozzunk Tyrrel – vagy legalábbis a szellem formájával.

Lehet Galakrond a végső ellenség a Dragonflight során?

Még a Dragonflight valós sztoriját nem árulták el, de talán a történelem adhat nekünk egy kis támpontot. Igen, a Discs of Norgannon lesz a nyitó jelenet, és azon a Hús Átkáról, Yogg-Saronról és Lokenről van szó. De a lemezek, amiket a Dragonflight elején keresünk, kifejezetten Tyrről szólnak. És a fő összekötő elem Tyr és a Sárkány Aspektusok között: Galakrond.

Igen, Galakrond halott. Mármint, ténylegesen halott. De olyan lény volt, ami az első élőholt-szerű lénnyé vált Azerothon. Még több élőholtat volt képes létrehozni. Northrenden halt meg, amelyet jelenleg az élőholtakkal kötünk össze. És egy olyan kiegészítő után jön ez a történet, ahol a Lich King végérvényesen nincs többé, az élőholtaknak nincs vezetőjük, vagy valaki, aki kontroll alatt tudná őket tartani.

Galakrond említésre került a Dragonflight bejelentését követő interjúk során. Beszéltek arról, hogy volt egy háború azon proto-sárkányok között, akik azok is akartak maradni, és azok között, akik követték az aspektusokat és a ma ismert sárkányokká váltak. De ezek már magasabb rendű, fejlett proto-sárkányok, nem olyan barbár proto-sárkányok, mint akikkel eddig találkoztunk. Már a Dawn of the Aspects regényben is voltak olyan proto-sárkányok, mint Coros, akik szabad akaratukból követték és segítették Galakrondot, vagyis voltak Galakrondnak követői a Sárkány-szigeteken… mégha később Galakrond Cronos ellen is fordult.

Ugyanakkor a leggyanúsabb bizonyíték arra, hogy Galakrond rosszfiúként térhet vissza, a Hearthstone-ban található. A Descent of Dragons kiegészítőben egy egész cselekményszál forog Galakrond körül. A League of E.V.I.L Galakrond maradványaihoz ment Dragonblight-ba, és felélesztették Galakrond, Azeroth Végeként. A felélesztéséhez különböző erőkre volt szükség: mint felre és voidra. (És egy interjúban Steve Danuser beszélt arról, hogy van kapcsolat a különböző kozmikus erők között. Lehetséges kapcsolat.) Ebben a kiegészítőben a League of E.V.I.L-lel a League of Explorers (Felfedezők Ligája) szállt szembe, és azt már megerősítették, hogy a League of Explorers jelen lesz a Dragonflight kiegészítőben – de Steve Danuser nem adott egyértelmű választ arra, hogy Reno Jackson, vagy bárki más a Hearthstone világából felbukkanna.

A leírások szerint Galakrond sokkal nagyobb volt, mint az öt aspektus együttvéve. Ha Deathwing egy egész raid harcot folytathatott a hátán, Galakrond teljes testén, akár belsejében is folyhat egy raid. A jelek arra utalnak, hogy visszatér, és a Hearthstone talán a visszatértének módját is felfedte.

Forrás: Andrew Powers: Could Galakrond be the Dragonflight end-boss? What we know about Tyr, the dragonflights and Galakrond /Blizzardwatch – Know your lore/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Know your lore – Tyr, a sárkánynemzetségek, Galakrond és az új kiegészítő

 • Lehet rá számítani, hogy feléled az oldal?
  Csodálatos lenne!

  Reply
  • Bármi lehetséges. Rendszeres posztok biztos nem lesznek, inkább csak rendszertelenek.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .