CikkekCikkfordításEgyéb

Mit üzen a Blizzard a nőkről?

Wowos pályafutásom alatt csupán párszor kaptam negatív visszajelzést arra vonatkozóan, hogy nő vagyok. Amilyen szerencsém volt, persze magyaroktól. Nem a legdurvábbak voltak, pusztán lecicáztak, meg tanácsolták, hogy inkább mégse a játékkal kellene játszanom. Kedvem lett volna visszaírni, hogy valójában egy ötvenes pasit cicáztatok le, nyuszifiúk, de nem tettem, mert nem láttam értelmét.

Mindenesetre mindig meglepődve olvasok arról, hogy mások – akik kevésbé szerencsések, mint én – milyen otromba és szexista megjegyzéseket kapnak akkor, amikor kiderül róluk, hogy nemcsak a karakterük, hanem ők maguk is lányok. Hiszen a lányok nem wowoznak, ahogy egy dakota népi bölcsesség tartja. De tudjuk, hogy ez így nem igaz. A játékosoknak most már nemcsak 1-2%-a nőnemű, hanem az USA Today felmérése szerint a számuk legalább 30% körül van. És őket, minket is megillet a tisztelet játék közben, hiszen ugyanazért játszunk, mint az erősebbnek gondolt nem. Kikapcsolódunk, szórakozunk, kiéljük esetleges szerepjátszási vágyainkat, vezetői ambícióinkat, együtt játszunk párunkkal, barátainkkal, kinek mi tetszik. Éppen ezért érinti sok esetben nagyon rosszul a női játékosokat a feléjük esetenként megnyilvánuló ellenszenv és bunkóság, ami női mivoltukban is megsérti őket.

A játékosok között megnyilvánuló, esetenként szexista megjegyzéseket persze nagyon nehéz bepanaszolni és bebizonyítani. De egy jelenség visszaszorításához nem is a megtorlás, illetve az utólagos büntetés a legjobb módszer, hanem a megelőzés. Megelőzni azt, hogy minél kevesebb beszólás, durva megjegyzés történjen. (A pénzért meztelenül táncolókról most nem ejtenék itt szót, hiszen arra kényszeríteni senkit nem lehet, nyilván, ha valamire van kereslet, arra lesz kínálat is. Itt most az egyoldalú, a másikat nemi hovatartozásában durván megsértő megnyilvánulásokról van szó.) És itt jön képbe a Blizzard. A World of Warcraft az ő játékuk, és bár valóban nem tartoznak felelősséggel azért, ahogyan a játékosaik megnyilvánulnak, attól még elöljárhatnának jó példával, megmutathatnák, hogy igenis a nők is egyenrangúak, és igenis, tisztelettel kell bánni mindenkivel, nemi és faji hovatartozásától függetlenül.

Sokan azonban éppen azt vetik a Blizzard szemére, hogy ezt nem teszi meg, sőt, ő maga adja a lovat a játékosok alá rejtett, vagy esetenként egészen nyílt szexuális utalásokkal, és ezzel éppen azt a fajta konzervatív és feudális gondolkodásmódot erősíti meg, hogy a nők a konyhába valók és feladatuk a férfiak kiszolgálása.

A legdurvább megnyilvánulásokra a Blizzard részéről kétségtelenül a Mists of Pandaria kiegészítő alatt, a 2013-2014-es években került sor.

Talán nem sokan tudjátok, de a MoP béta alatt Ji Firepaw, a Wandering Isle pandarenje, akinek a vezetésével később a pandarenek egy része a Hordához csatlakozott, korántsem keltette egy csupaszív, barátságos és ártalmatlan pandaren benyomását. A béta szerint ugyanis a vele először találkozó női karaktereknek megjegyzést tett arra, hogy nagyon csinosak és nyilván nem tudják levakarni magukról a pasikat, de reméli, hogy jó barátok lesznek, míg a férfi karaktereknek azt mondta, hogy milyen erősek, nyilván megőrülnek értük a nők. A jelentős számú negatív visszajelzés hatására (miszerint miért kell a nőknél a szépséget kiemelni, míg a férfiaknál az erejüket emelik ki) megváltoztatták Ji szövegét.

Azonban a végleges játékba is kerültek be durván szexista utalások. Az egyik a Farmer’s Daughter quest volt, amit Valley of the Four Windsben kellett megcsinálni, és ami arról szólt, hogy meg kellett keresni Den Mudclaw lányát, Minát. A pandaren hölgyet egy virmenekkel teli üregben lehetett megtalálni (tudjátok, azok az eszelős szemű, Gyalog Galoppból átörökölt patkány-nyulak), ahol egy kiemelkedésen áll körülvéve ezzel a sok őrült virmennel. És Mina a következőt mondja, amikor meglát minket, és rájön, hogy megmentjük: „Ezek a virmenek… szörnyű, szörnyű, őrült dolgokra kényszerítenek engem. És mindegyikben szerepel répa. Meg sem tudom mondani, hány répát dobáltak már rám.” Lehet ártatlannak is tekinteni a szöveget, hogy csak dobálják rá a répát, de nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy egy esetleges erőszakolós viccet is belelássunk. (Már amennyire egyáltalán létezhetnek erőszakolós viccek).

De ugyanitt, Halfhillben van az a quest is, amikor Gina Mudclaw részére gyűjtünk be tartozásokat különböző kereskedőktől. És az egyikük, Spicemaster Jin Jao a következőkkel utasít el minket: „Mondjátok meg annak a kis csinoskának, hogy személyesen jöjjön el a pénzéért. Biztos vagyok benne, hogy ketten együtt megállapodunk egyfajta… egyezségben.” Nem nehéz elképzelni, hogy milyen egyezségre is gondolt a kereskedő.

Hozzak még példát? Mert van.

Amikor kikerült az 5.4-es patch, Razor Hillben volt két orgrimmari menekült, akik elég szexista megjegyzéseket tettek az ott tartózkodó nőkre. A konkrét párbeszéd (amit a sok negatív kritika után törölt a Blizzard) így nézett ki:
– Ó, nézd azt a nőt ott. Egyszerűen gyönyörű. Egy tökéletes 10-es!
– Egy 10-es? Ha! Talán Razor Hillben. Orgrimmarban csak egy 6-os lenne.

És ezek után jelentette be a Blizzard, hogy a következő kiegészítő a Warlords of Draenor címet fogja viselni, amikor is többek között Thrall vezetésével a hősök meglátogatják a régmúlt hadurait. Amikor a BlizzConon rögtön ezt követően megkérdezték Chris Metzent, hogy mi lesz így Aggrával, őt láthatjuk-e, Metzen könnyedén annyit válaszolt, hogy nem, a nászútnak vége van, ez a fiúk kirándulása lesz. Persze ebből is hatalmas felzúdulás lett, amelynek következményeként Aggra mégiscsak hű feleségként követi hites urát az ismeretlen és rejtélyes világba.

Majd a 2014-es áprilisi tréfája a Blizzardnak a draenei női karaktermodellek felújított „változata” lett. Hogy ez miért volt sértő a nőkre nézve, talán nem kell részletezni. És még mielőtt valaki megjegyzi, értem én, hogy mit lehet ebben poénnak látni és mitől hat viccesnek az egész szöveg, attól még egy otromba vicc marad az egész és nem lesz jópofa.

És hogy ezt az időszakot megkoronázza a Blizzard, 2014. májusában Rob Pardo, aki a Blizzard Executive Producere volt akkor, egy interjúban kijelentette, hogy a Blizzard számára a játékmenet, a gameplay a legfontosabb dolog, hogy a játék szórakoztató és vicces legyen, nem pedig a köré írt narratíva. Amikor rákérdeztek, hogy nem kellene-e a játékban visszatükröződnie a játékosok sokféleségének, szociális különbözőségének, Pardo kifejtette, hogy a sokszínűség nem igazán érték a Blizzard számára, és nem igazán gondolják, hogy nekik bármifajta mélyebb üzenetet kellene közvetíteniük. Szerinte a játéknak nem kell a világ problémáival foglalkoznia. Elmondta, hogy a fejlesztők olyan férfiak, akik képregényeket olvasva nőttek fel, és teljesen természetes számukra, hogy a nőket ugyanúgy ábrázolják ebben a játékban, ahogyan azt a képregényekben megszokták. Előfordulhat, hogy ez néhány esetben sértő a nőkre nézve, de nem tehetnek róla, mivel nem jelentkeznek hozzájuk női játéktervezők (mivel szerinte nincsenek).

Az esetért, amely óriási felháborodást váltott ki a Warcraft közösségből, természetesen később Rob Pardo, majd Mike Morhaime, a Blizzard Entertainment elnöke is bocsánatot kért, sőt, Morhaime kijelentette, hogy igyekeznek minél sokszínűbb karakterekkel megírt történeteket megjeleníteni a játékban, és nagyon fontosnak tartják, hogy a közösség reagál egy-egy ilyen esetre, mert így ők is pontos képet kapnak arról, hogy min kéne változtatniuk. (Rob Pardot egyébként el is küldték a Blizzardtól).

Szerencsére azóta ilyen fokú mellélövésre nem volt példa a Blizzard részéről, ez azonban nem teljesen nyugtat meg. Most mondhatjátok, hogy csak én látom túlzottan negatív színben ezeket az eseményeket, vagy nem értem a tréfát és hiperérzékeny vagyok, ez nem igaz. Bár én nem háborodtam fel úgy ezeken a dolgokon, mint esetleg más bloggerek, az is igaz, hogy engem nem is értek ilyen durva inzultusok sem a játékban, sem a valós életben. De meg tudom érteni azt a lányt, aki elszenvedte azt, hogy a fiúk egy 1-10-ig terjedő pontszámmal minősítették őt pusztán a külseje alapján, és úgyis bántak vele, teljesen kiakad azon, ha ugyanezt abban a játékban, abban a fantáziavilágban látja visszatükröződni, ahova kikapcsolódni megy.

Úgy gondolom, hogy Rob Pardo szavai mögött nagyon sok igazság bújt meg. A WoW vezető fejlesztői sokszor tényleg úgy viselkednek, mint a kamaszfiúk, akik egész nap képregényeket olvasnak és szuperhősöknek képzelik magukat. És ez tükröződik abban, ahogyan a nőket ábrázolják. Emiatt van az, hogy szinte csak kétféle nőtípus van a játékban: a bosszúálló, erős nő, aki egy kicsit az őrület határán mozog (Sylvanas, Maiev és az utóbbi időben Jaina), a másik pedig a hűséges harcos feleség (Tyrande, Vereesa és most már Aggra). Amennyire sokszínű férfi karaktereket tudnak írni, úgy a női karaktereket is kicsit kezelhetnék könnyebben (én pl. szívesen látnék egy női Vol’jint, aki humoros, önálló és irtó veszélyes, de teljesen hűséges az elveihez). Emellett szívesen látnék a Hordában még több női karaktert (bónusz kérdés: mondjatok jelentősebb női hordás karaktert in-game Sylvanason, Aggrán és Zaelán kívül). Lehet kifogásnak mondani, hogy a Warcraft 1 egy háború történeteként indult, ahol nincs helye a nőknek, mindannyian tudjuk, hogy ezen már túlléppett ez a játék és ez a világ. Ráadásul, ha mindenhol fiúgyermekek születnek, illetve a férfiak nem házasodnak meg, akkor hogyan fog folytatódni a történet 10 év múlva?…

De visszatérve a fejlesztőkhöz: A fenti eseményeket végiggondolva számomra éppen az a szomorú, hogy bár a játék indulásától már 10 év eltelt, a fejlesztők továbbra is úgy viselkednek, mint az éretlen kamaszfiúk, akik képregényeket olvasnak. Nekem nem az a szomorú, hogy vannak a játékban szexista viccek. Legyenek. De akkor legyen meg az ellenoldal is. Legyenek viccek macsó, beképzelt pasikról, pusztán otthon üldögélő, mindent az asszonyra hárító, lusta férjekről is. Lehet viccelni azon, hogy melyik ork nő hányas, de akkor hívják az egyik orkot Starney Binstonnak, és senki se fog megsértődni.

Ha a Blizzard fejlesztői tényleg olyan kamaszok voltak, akik csak a képregényeikkel foglalkoztak, akkor nekik kellene a legjobban tudniuk, hogy mit jelent a kirekesztettség. Hogy milyen az, amikor megbélyegeznek, csúfolnak, beszólnak azért, mert más vagy, mint a többiek, adott esetben kocka. És éppen ezért szomorú, hogy azok a fejlesztők és velük egyetértésben azok a játékosok, akik esetleg a való életben kaptak negatív visszajelzést és megbélyegzést a társadalomtól azért, akik, éppen ők próbálnak meg egy másik réteget, a női játékosokat kirekeszteni a saját világukból. Hogy éppen ők, akik küzdenek azért, hogy a társadalom ne tekintsen minden online játékkal játszó embert egy lusta, a szobájából hetekre ki sem mozduló, magányos kockának, a nőket beskatulyázzák és azt üzenik nekik, hogy vissza a konyhába…

Amennyiben nektek is van véleményetek a témáról, akkor ne habozzatok, írjátok meg. Bízom abban, hogy lehet és van értelme kulturált beszélgetést folytatni a témáról!

Ha szívesen olvasnátok részletesebben a felvetett esetekről:

http://www.engadget.com/2014/07/09/mike-morhaime-apologizes-for-lack-of-diversity-in-blizzard-games/

http://www.polygon.com/2014/5/22/5741992/tomodachi-life-heroes-of-the-storm-blizzard-nintendo

http://starcunning.tumblr.com/post/90774227279/an-open-letter-to-mike-morhaime

http://starcunning.tumblr.com/post/91222937564/re-an-open-letter-to-mike-morhaime

http://borderhouseblog.com/?p=9302

http://www.applecidermage.com/2012/10/16/sexism-and-rape-culture-in-pandaria/

http://www.emberdione.com/blog/?p=663

https://misanthropology101.wordpress.com/2013/09/12/so-you-can-get-sexually-harassed-in-warcraft-now-thats-cool/

http://www.applecidermage.com/2013/09/12/can-we-not-razor-hill/

http://www.applecidermage.com/2012/04/12/poised-and-ready/

http://www.rockpapershotgun.com/2013/11/22/blizzard-on-heroes-of-the-storm-female-designs-in-mobas/

http://arcadesushi.com/blizzard-president-and-co-founder-apologizes-for-games-lack-of-diversity/

http://www.alternative-blog.net/2014/04/that-joke-isnt-funny-anymore.html#sthash.MQY8u6c9.dpbs

http://us.battle.net/wow/en/blog/13474198/artcraft-remaking-the-female-draenei-4-1-2014

http://www.kurn.info/blog/i-wasnt-going-to-say-anything/

http://www.alternative-blog.net/2014/04/that-joke-isnt-funny-anymore.html#sthash.MQY8u6c9.dpbs

http://www.orcisharmyknife.com/2014/06/minipost-watch-sky-burn.html

http://www.engadget.com/2013/11/15/warlords-of-draenor-and-the-absence-of-aggra/

https://corgiisland.wordpress.com/2013/12/28/what-it-takes-to-be-a-lady-lore-char-in-wow/

http://geekfeminism.org/2010/08/05/i-dont-see-your-problem-sexism-world-of-warcraft-and-geekery/

http://www.cnet.com/news/blizzard-on-online-harassment-its-tarnishing-our-reputation-as-gamers/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

17 thoughts on “Mit üzen a Blizzard a nőkről?

 • Minden lánynak az legyen a legnagyobb gondja az életben, hogy egy pandaren azt mondja rá hogy szép.

  Reply
  • Szokásos hozzáállás gratulálok. Nem az a baj hogy kimondja hogy szép, hanem hogy a játék ez alapján értékeli a női karaktert. Ennyi. Nem azt mondta hogy pfú micsoda harcos, hanem hogy jajdeszép. A pasi karakterre se azt monja mondjuk a női pandaren hogy hm de kis jóképű és hogy mondjuk 9 pontot ér.

   De álatlába az ilyen hozzászólók nem szokták érteni a problémát és leegyszerűsítik.

   Reply
   • Én úgy gondolnám, hogy ha egy fiúra azt mondják, hogy erős, az általában izmos – legalábbis erre lehet asszociálni -, ami a szépség férfi megfelelője. Szóval számomra mindkét nemnek azt mondják hogy jól néz ki.

    „a férfi karaktereknek azt mondta, hogy milyen erősek, nyilván megőrülnek értük a nők”
    De… pont azt mondja a pasi karakterre, hogy jóképű. Kedves n.y.taka, elolvastad a bejegyzést? Most én is elkezdhetném mondani, hogy „általába’ az ilyen hozzászólók” még csak a szöveget se olvassák el rendesen mielőtt kritizálnak.
    Szeretem hogy akik a legjobban ellene vannak a szereotipizálásnak, azok művelik a leginkább. („álatlába az ilyen hozzászólók”)

    Ilyen nem tudom hogy van e a játékban, de a képregényben egyértelműen vannak olyan részek amikor a gladiátorokat méregetik, alkut kötnek, eladják, összeget ajánlanak. Ha a játékban gladiátor lennék, és azt mondaná valaki, hogy „Egy 10-es? Ha! Talán Razor Hillben. Orgrimmarban csak egy 6-os lenne.” Nem érezném úgy hogy most sérült a lelkem.
    Mondok konkrétabbat. Pandaria-ban a sörfőző dungeon-ban van két részeg pandaren szellem. Ahányszor arra mennek a játékosok, mindig kiválasztanak egy karaktert és mondanak rá valami becsmérlőt. Aki ezeket magára veszi, az úgy járt.

    Ahogy az én és a te hozzászólásodról is elmondható, az ember magáról állítja ki a bizonyítványát. Ha egy ork olyan bunkó paraszt hogy pontozza a nőket, akkor igazából egy tipikus otromba férfi karaktert látunk, az orkok primitívségét. Nem a női nem számára lealacsonyító, hanem a férfinek. Úgy gondolom hogy ez nézőpont kérdése.

    Sajnos van olyan közeli ismerősöm, hogy állandóan elégedetlen. Rá kellett jönnöm, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, mert valaki a kákán is csomót talál magának. Ki lehet venni a pontozós szöveget a játékból, hogy ne menjen el a játékos, de holnap talál másik párbeszédet ami nem tetszik neki, és azért megy el. Ha kiveszed azt is, akkor az zavarja majd hogy Stromwind-ben nincs pink színű tető, és úgy megy el. Ha egy játékos pár sorért képes abbahagyni a játékot, annak nézetem szerint nem éri meg bármit is módosítani.

    Rengeteg gondolatom van a témával kapcsolatban, csak nincs időm megírni úgy, hogy szerintem senki nem olvasná el. Az álláspontom szerintem így is sejthető.

    Reply
 • Bónusz kérdés: Ha csak magához a horda frakcióhoz kell híresebbet keresni akkor szerintem Valeera az ideális jelölt. Még tudnám mondani Garonát ő komolyabban megtámogadta a hordát (bár az allit is ) tetteivel. Illetve valamiért egy tauren hölgy is rémlik de hogy ő honnan v miképp arról fogalmam sincs, valószínű hogy csak beképzelem.

  A cikkhez: szerintem az adott példák teljesen jogosan adnak felháborodásra indokot (1 et kivéve ami szerintem egyáltalán nem probléma ,de mivel nem vagyok lány így nem nagyon tudom h ezt ők hogy értelmezik). A fickót én is kidobtam volna a cégtől… én úgy gondolkozom hogy mindenkinek joga van a saját véleményéhez és gondolataihoz csak ne hangoztassa a hülyességeit főleg ne a sajtónak. Kivéve persze engem… mint láthatjátok én megteszem 😀

  Reply
 • Ezek a példák borzasztóak. Először is vegyük alapul azt, hogy ez egy középkori fantasy világ. És bizony a középkorban nagyon messze voltak a nők az emancipációtól. Ellenben ha megfigyeled például a tauren törzseket, ott bőven dívik a nők tisztelete (lsd. amerikai őslakosok) – De ez sok esetben az orkoknál is igaz sok esetbe bölcs, öreg nőként jelenve meg. Emellett rengeteg isteni, félisteni lény nőnemű. Jé, érdekes mód pont úgy, mint ahogy a Földön is a többistenhitekben. A pandás példákra: nézz meg egy hagyományos kínai kung-fu filmet és olyan szexizmust fogsz látni, amihez képest ez a pár példa semmi. Miért hozom ezt fel? Mert a Pandás kieget kimondottan a távolkeleti piacra szánták, ahol az ilyen dolgok teljesen normálisak, a hétköznapok részei. Ezzel persze nem azt állítom, hogy ez így jó, de ez van, el kell fogadni más kultúrákat is. Értem én, hogy a nyugati világ túlemancipált prófétái ma már lassan mindenen fel tudják kapni a vizet, de tartsunk már meg valami ésszerűséget. Van, ami vicces, van ami nem vicces, de ha az említett példákon bárki felkapja a vizet az a tipikus túlérzékenység.

  A végére pedig 2 poén, amin tényleg be lehet sértődni, mert vagy túl morbid, vagy túl szexista. Csak, hogy ilyet is lássatok:

  „bónusz kérdés: mondjatok jelentősebb női hordás karaktert in-game Sylvanason, Aggrán és Zaelán kívül” – Mankrik’s wife

  „A játékosoknak most már nemcsak 1-2%-a nőnemű, hanem az USA Today felmérése szerint a számuk legalább 30% körül van” – Akik kimaxolták a cooking sklill-t

  Reply
 • Akkor ajánlom az új kieg végigjátszását. Bár eredetileg úgy volt, hogy Maraad összejön vele és elhozza a mi dimenziónkba, meghalt Blackhand ellen(miért, nem tudni, csak egy epic cinematic lett belőle, de értelem nuku). Viszont emiatt Yrel lett az Alli új hőse. Nem őrült, sőt, a régi Jaina 2.0.
  Hordához viszont ott van Garona, Draka, onnan ment rossz útra Magatha, és sorolhatnám. Sőt, a félork és a tauren magányos harcos volt(igaz, az előbbinek volt egy kis afférja a világ Őrizőjével, de nem maradt mellette). Szóval nem mondanám, hogy a nők el vannak nyomva-de ha megnézzük, miképp reagálnak a sokáig küldetésen lévő katonák(vagy a „varjak” a Falnál a Trónok Harcában), mikor végre nőhöz jutnak, ne csodálkozzunk, hogy egy ork értékel. És a panda szegénykém csak dicsérni akar. Miért, mondja inkább: milyen jó a transmogod, soká tartott? A dicsőségeid úgysem övként viseled és nem is mondogatják előtted szolgák. Azt tudja, hogy a frakciód megbecsült tagja vagy, csupán jó benyomást akart kelteni.
  De csak hogy élvezd, képzeld el, hogy fordítva mondja. Szerintem nagyobb lett volna a felháborodás és a közelébe se mennének 😀

  Reply
 • Én, mint női játékos meg kell, hogy mondjam…nem igazán figyelem ezeket a dolgokat. Sok olyan jó arccal játszom együtt, akiknek a 90%-a srác, és valahogy nem jellemző, hogy nemi mivoltom miatt úgy mond hátrányosan megkülönböztettek vagy minősítgettek volna. Egyszer volt rá precedens ts-n, hogy első kérdése a #x<.°8/*-nek az volt, hogy "Mekkora melled van?"…utána sokat nem is tartózkodhatott a guildben hozzátenném. Nem azért járunk fel egy fárasztó nap és/vagy hét munka után, hogy inzultáljuk egymást, hanem a szórakozás végett. Akár lányról, akár srácról van szó.
  Akinek nem inge, ne vegye magára, mondja ez a jópofa kis mondás. Ha valaki ezeket "keresi"(márpedig, ha szemet szúr az sem lehet véletlen), az a saját játékélményét rontja csak el indirekt módon. Hisz, valljuk be, sokan el sem olvasunk egy quest-et teljes egészében, csak igen. Ide kell mennem, ennyi medvedisznóember szőrszálat vigyek neki vissza. Oké. És itt a női játékosokról beszélek.
  És soha semmilyen másik lány játékos ismerősömtől még csak hasonlót sem hallottam. Valamiért mindez senkit nem robbantott ki még az érzelmi világából. Ha valami problémát okozott, az a személyes sértegetések, nem egy troll megjegyzése, hogy 10-es vagyok. Márpedig az vagyok, köszi 😉
  És nem kell párhuzamokat vonni egy fantasy világból abba, ahol mindennapjainkat éljük. Vannak és lesznek is sértő dolgok (mindkét nem részére egyaránt), de valakinek, akinek ez a legnagyobb öröme, hogy in-game társaira, sőt tovább mennék…női társaira ömleszti ékes és tág szókincsét, szexista megjegyzéseit indokoltan vagy indokolatlanul..annak sem lehet nagyobb élménye és kapcsolata a nőkkel. hehe.
  Viszont Blizzard szálon…úristen, nem felelnek meg minden egyes társadalmi elvárásnak azok a képregényes fiúk, akik egy egész világot alakítottak ki nekünk a semmiből, hatalmas játékélménnyel. Itt elfelejtjük azokat a dolgokat, hogy nem egy olyan memorial NPC szerepel a játékban, emléket adva egy-egy embernek, nőnek, aminek minden tiszteletem. Beszélek itt például egy kisfiúról, aki rákos volt, és utolsó vágya az volt, hogy bejusson a wow főhadiszállására, ahol csináltak neki egy NPC-t (ami a mai napig Mulgore-ban megtalálható Ahab Wheathoof néven) és megtervezhetett egy quest-et is hozzá. Vagy egy női memorial-t is ide véve, csak hogy meg legyen a kontraszt: Tabea egy állatvédő aktivista volt, kedvenc (megmentett) kutyáját Apollo-nak hívták. A lányt sajnálatos módon megölték az otthonában, ezért a Blizzard (mivel volt pár ismerőse onnan), emléket állítva neki, Dalaran-ban felállított két NPC-t. Egy lányt és a kutyáját.
  És ez csak kettő a sok hasonló közül.

  Reply
  • Természetesen igazad van azzal kapcsolatban, hogy mennyi jófej és megható dolgot csinált a Blizzard a játékban. A cikk csupán egy jelenséget próbált bemutatni, ami főleg külföldön elég heves hangú megnyilvánulásokat eredményez. A WoD azért csillapított ezen a hangulaton, de tartom magam ahhoz, hogy a Blizzardnak jobban ki kellene állnia a nőket érintő támadásokkal szemben, mert ha utána nézel, Amerikában sokkal udrvább megnyilvánulások érik a nőket. Mint írtam, én személy szerint nagyon keveset tapasztaltam ebből, és annyira nem is ütött szíven.
   OFF: ha lennél olyan kedves, megírnád, hogy hogyan találtál rá erre a cikkre? Látom, hogy valaki hivatkozott rá Facebookon, de nem tudom kideríteni, és nagyon érdekelne 🙂 Előre is köszi 🙂

   Reply
 • Jaa, vagy úgy. Face, tauri csoportba linkelte be valaki. 🙂

  Reply
 • Lány vagyok mind a játékban, mind a valóságban, de sosem éreztem úgy hogy elnyomásban lennék, vagy ki akarnának zárni… a legszexistább élményem az volt, mikor egy gyerek elkezdett vagánykodni a chopperével h biztos tetszik, de ő se lehetett túl idős, kb 13 éves,.mert utána elbeszélgettem a bátyjával. Ezen kívül soha nem ért semmilyen intrika női mivoltomért, inkább kifejezett elismeréseket kapok, mikor a párom vagánykodik vele hogy a barátnője hogy darálja az embereket bg-n, és ehhez hasonlók… xd

  Most nem akarok leszólni senkit, de ez szerintem kicsit túl van reagálva. csatlakozva az előttem szólókhoz, szegény panda csak kedves akart lenni, de ha így nézzük, a férfi karaltereknek is a testére tesz megjegyzést…

  Tényleg nem értem nőként hogy mi a probléma a játékban…

  Reply
 • Ezek a problemak ha lehet oket annak nevezni.. szamomra elegge viccesek. Nyilvan a bunko az bunko marad akarmit csinalsz de gondoj csak bele.. ezek valoban serto dolgok a nokkel szemben? Minden fantasyba akar jatek akar film/anime ez megy a noket a szepsegukrol es az erejukrol ismerik el mig hat a ferfiakat az erejukrol csupan. Ne az legyen a problema, hogy a wowban maskepp kezelnek mint egyebkent. Meg nem hiszem, hogy sokan banjak ha le „cicazzak” oket mellesleg sokszor tulzasba viszik az ilyen torteneteket. Es a kuldetes amit irtal.. arrol a blizzard tehet?? Nem csak a te kis.. fantaziad ?:O De lenyeg a lenyeg valamilyen szinten egyetertek veled de nem kell tulasokba esni. Mi pl egymast kozott anyazzuk sertegetjuk egymast… mi lenne ha komolyan vennenk
  .. 22/F. Ez az en meglatasom es bocsanat az ekezet miatt angliaba nincs magyar bill.

  Reply
 • Öhm olvasva a cikket, először azt hittem, hogy valami olyanról szerzek tudomást, ami miatt jogosnak érzem majd az irományt, de nem tudok azonosulni vele. A cikket író hölgy úgy érzezné fair-nek a dolgot egy részről, ha mindkét oldalt (nemet) érintené a wow-ben fellelhető sztereotípiák „tömkelege”. Na már most, ha 2 npc pontozza a női karaktereket, akkor az nem csak a nőket degradálja, hanem a férfiakat is, akik úgy vannak ezáltal beállítva, mint sekélyes tuskók. Ugyanez igaz Jin Jao kijelentésére is. Ahogy az olyan érzésű nők ki lehetnek borulva, hogy egy quest során a questadó nem az erejüket, hanem küllemüket méltatja, úgy a férfi játékosok is sérelmezhetik, hogy nem a kinézetüket dícsérik, amennyiben nekik az a fontos. Amikor meg jön egy kép egy Dreanei nő modellről, amin kicsit sem a szépség, elődjéhez mérve viszont az erőnlét jellemzői sokkal inkább dominálnak, akkor ez jelenti a problémát. Hülye legyek, ha értem. A játék egyébként rengeteg olyan qestet is tartalmaz, ahol a szereplők típikusan nagyot mondó férfiak, esetleg olyanok, akiket az érzelmességük miatt kritizálnak, és még sorolhatnám. Egyetértek a cikket író emberrel. Valóban nem szép dolog megkülönböztetni pusztán a neme miatt bárkit is, azonban nekem a cikkben felsorolt, női panaszok, cselekvések, és indokok hamarabb adnak bizonyosságot afelől, hogy különbség van a nemek között, mint a benne olvasható, Blizzard húzások. Ergo, annak ellenére, h nem hiszem, h bármilyen téren különbséget kéne tenni férfi és női ember, valamint férfi és női játékos között, azt vettem le az olvasottakból, hogy a női játékosok egy zöme mégis szeretné megkülönböztetni magát, amikor felhívja a világ egy részének figyelmét az ilyen dolgokra, amiket a szubjektivitás legkisebb jele nélkül tituál a saját neme elleni, passzív terrorcselekedetnek. Remélem mind a férfi, mind a női játékosok, akikkel találkozok, tartózkodnak az efféle feltűnési kényszertől. Jah meg jó játékot mindenkinek

  Reply
 • 11-12 éves wow-os pályám alatt a legmeghatározóbb karakterek közt rengeteg nő szerepel
  Sose volt furcsa hogy egy nő wowozik
  Ugyan úgy ütöttük az entert sőt legtöbbször jobban szórakoztunk mintha egy férfi nemű lett volna
  Akkoriban talán 10 voltam
  Nővéremmel olyan 15x vittük le deadminest egy elf papnő segítségével
  Aki már elunenal koccint azóta
  Vagy ott van a szintén elf vadász aki ott volt mikor 3 év csatangolás után ismét ráleltem arra a klánra melyre mai napig büszkén tekintek
  Hisz apám is volt gm és kártya firkantó azon klánnál
  Tárt karokkal széles mosollyal és meleg fogadtatással üdvözölt ismét azokon a jól ismert küszöbökön melyek bár megtöredeztek de vígan nosztalgiáztunk és nevettünk a rég múlt történetein
  Bár régóta játszom de ezen két női játékos nagyban határozta meg a hozzáállásom a warcraft világához

  Maradok hű követő
  Kazhrath
  🙂

  Reply
  • De szerintem a magyar közösségben valahogy ez nincs jelen
   Furcsa
   Oké TS-en szoktuk mi is szekírozni a csajokat viccekkel de ők értik a poént és néha tovább is csavarják
   De ezek megmaradnak a ts szinten
   Lehet azért mert olyan furcsák mint én és szeretik a warcraftot
   De ez is egy játék és nem lehet találni olyat amelyikben ha van női karakter akkor ne lenne benne egy két disznó vicc

   Nővérem is röhög az ilyeneken
   Ts-en meg egy fél másodperc csönddel jelzi ha már elég
   Nem kell ilyen komolyan venni
   A játékban
   Azon kívül a padro az szép volt
   A warcraft narratívája másodlagod
   Ez biztos tudja mit beszél?

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .