CikkekIsmerd meg az instákat

Ismerd meg az instákat! – 6.2 Hellfire Citadel

Ha volt a karazhani túrának tanulsága, akkor az az, hogy az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy egy-egy dungeon vagy raid során kiket is öl meg. Ezt a hiányosságot is igyekszem pótolni ezzel az új rovattal, amelyben időnként egy-egy insta történetét, a bennük található bossok sztorijait fogjuk megismerni, hogy esetleg kicsit más szemmel is nyomogassátok azokat a gombokat, mikor legközelebb arra jártok.

Az első alkalom pedig miről szólna másról, mint a hamarosan bevezetésre kerülő Hellfire Citadelről. Előre szólok, hogy nem ismerjük még a raid minden apró részletét (ld. vége), illetve így is erősen spoileres lehet azoknak, akik ott szeretnének először szembesülni az eseményekkel. Akkor vágjunk bele!

Hellfire_Citadel_(Draenor)_loading_screenAmikor Garrosh arra biztatta Grommash-t, hogy egy hatalmas, masszív erődöt építsen Tanaan Jungle szívében, amely aztán majd Azeroth lerohanásának kiinduló pontja is lett, az ork a Hellfire, vagyis Pokoltűz nevet javasolta az erődnek egy másik idő másik területe után. Garrosh arról álmodott, hogy láthassa, amint a hatalmas erejű ork vas a még ki nem égett táj fölé tornyosul, ami olyannyira különbözik attól a pusztaságtól, amit még Outlandről ismert. De bár az idők változnak, attól ők még ugyanazok maradnak.

Tanaan Jungle sötét szívében elhelyezkedve, Hellfire Citadel uralja az egész területet, és szinte bárhonnan belátható a dzsungelben. Miután Azeroth és Draenor hősei legyőzték Highmaul és Blackrock Foundry veszélyeit, most ezt a fel-energiával beszennyezett erődöt kell megtámadniuk, hiszen a benne rejlő szörnyűségek könyörtelen fenyegetést jelentenek Azeroth minden lakosa számára.

Hellfire_Assault
Az első terület, ahova a hősök megérkeznek, az az Iron Bulwark, vagyis a Vasbástya lesz. Itt egy hatalmas pusztító ostromgéppel fognak találkozni a hősök, amit a kereskedőtársaság, a Blackfuse company (a Garrosh Hellscreamet segítő goblinok, akik az ork részére különböző ostromgépeket alkottak) segítségével alkotott meg Hellfire Citadel árnyékában az Iron Horde, és amit eredetileg Azeroth fővárosai ellen akartak bevetni. Gul’dan és a Burning Legion ténykedésének köszönhetően azonban most már a tankok fel energiákat használnak, és Siegemaster Mar’tak csak Gul’dan parancsára vár, hogy megkezdje a támadást.

Iron_ReaverMiután a hősök legyőzik az ostromgépeket, elérik a Citadel kapuit, ahol a hatalmas Iron Reaver vár rájuk. Ennek a mechanikai szerkezetnek a tervrajzait már Orgrimmar eleste után megtalálták Blackfuse-nak, a goblin mérnöknek a műhelyében. A terveken látszott, hogy a Burning Legion nagyerejű szerkezeteiből, valószínűleg a Fel Reaverekből merítette az ihletett és a gonosz goblin mesterművének készült. Helix Blackfuse halála után a tervrajzokat Garrosh után vitték Draenorra, hogy ott az Iron Horde megvalósíthassa a goblin álmát. A szerkezet végleges formájában az Orgrimmarban legyőzött Iron Juggernaut továbbfejlesztett változatának tűnik, amely fel energiákat használ.
Kormrok
Az Iron Reaver legyőzése után a hősök Mannoroth vermeibe (Pits of Mannoroth) jutnak, amik a Gul’dan hatása előtti Iron Horde állapotát tükröik vissza. Itt először is egy ősi lény, Kormrok vár rájuk, aki egyidős magával Draenorral, és valaha ő irányította Gorgrondot, miközben a terület élőlényei megpróbáltak az óriási magnaron pusztító haragja elől elsomfordálni. Azonban jött az Iron Horde, akik csapdába csalták a behemótot és megpróbálták megtörni annak akaratát. De nem jártak sikerrel… egészen addig, amíg Gul’dan át nem vette az irányítást, és Kormrok a fel energia hatalmának már nem tudott ellenállni.

Hellfire_High_CouncilKormrok legyőzése után a hősök a Court of Blood, vagyis a Vér Termébe jutnak, ahol a Hellfire High Council, vagyis a Pokoltüzes Főtanács vár rájuk. Bár az Iron Horde-ban több ezer ork elfogadta Mannoroth vérét végül, a tanácsot alkotó három ork vált a legerősebbé az italtól. Egyikük Gul’dan jobbkeze, Dia Darkwhisper, aki a void mágia mestere és korábban száműzték a Shadowmoon klánból. A második orkot Gurtoggnak hívják, és csillapíthatlan a vérszomja, emiatt jött ki győzedelmesen immár több száz párviadalból. Az egyetlen, aki felér vele a harcban, az a tanács harmadik tagja, Blademaster Jubei’thos, akivel a párviadaluk döntetlenben ért véget. A három fel-energiákkal eltorzított ork, akik három ork törzset is szimbolizálnak, Gul’dant szolgálják és egyrészt Haditanácsként (Council of War), másrészt Főtestőrségként (Highguard) is működnek. (Gurtoggal egyébként a mi idővonalunkon a Black Temple-ben találkoztunk, mint Gurtog Bloodboil.)

A tanács legyőzése után pedig maga Kilrogg Deadeye, vagyis Hóttszem Kilrogg várja a hősöket. Kilroggot talán részletesen senkinek sem kell bemutatni, ő a Bleeding Hollow klán vezére, miután magához ragadta a hatalmat azt követően, hogy egy szertartás során megismerte saját halálának körülményeit. Ennek tudatában félelem nélkül vezette klánját számtalan hadjáratba, fokozatosan a szerinte megérdemelt dicső halál felé tartva. Most azonban már a démoni vér lüktet benne, és így várja a hősöket Hellfire Citadelben, hogy szembenézzen a saját – vagy a hősök – halálával.
Kilrogg_Deadye_WoD_HC
Azonban, ahogy a hősök rátalálnak Kilroggra, egy rég elfeledett ismerőst is találnak vele.

– Miért állsz ellen a saját vérednek, Ariok? – kérdezi Kilrogg a fiatal Blackrock orkot, aki még a Stötét Portál lezárása után segített az azerothi csapatnak megszöknie az ork hadurak elől. – Add át magad a dühödnek.
– Engedj szabadon, és megmutatom a dühömet neked, Kilrogg! – kiáltotta Ariok.
– Egyszerű a választás, Ariok: Engedelmeskedsz vagy meghalsz. – Ekkor Kilrogg észreveszi a betoppanó hősöket. – A barátaid, Ariok? Nem, várjunk csak… ismerősnek tűnnek nekem. Erre a napra vártam! – kiáltja, majd megtámadja a jövevényeket.

A harc során pedig Kilrogg a vele harcoló hősöknek is megmutatja a saját halálukat. A hősök a Burning Legion végső támadásával állnak szemben a látomásban, a Horda tagjai Undercity Royal Quarterjében gyűltek össze, míg az Alliance tagjai a Stormwind keepi trónteremben. Előttünk Khadgar áll és rájuk mosolyog:

– Jó látni, hogy túléltétek az előző ütközetet, de amikor a Burning Legion a végső csapást méri ránk, mindannyiunkat eltörölnek a föld színéről. Megtiszteltetés volt az oldalatokon harcolni mindezen évek során, de az erőnk nem volt elég ahhoz, hogy megmentsük Azerothot. De mielőtt még meghalnánk, küldjünk vissza pár száz démont a Twisting Netherbe!

A látomás azonban bizakodással tölti el a hősöket, hsizen ezek szerint nem Kilrogg fogja megölni őket. Így hiába hívja Kilrogg a klántársait, hogy igyanak a fel blood italból és legyenek teljesen eltorzult szörnyek, Azeroth hőseinek végül sikerül legyőzniük Kilroggot, aki halála pillanatában elárulja, hogy pontosan ezt a halált látta a saját látomásában.
Gorefiend_WoD_HC
A következő szárny, ahova a hősök eljutnak, az Hellfire Antechamber, vagyis az előszoba, ahol legelőször Gorefiend várakozik rájuk, vagyis a feltámasztott Teron’gor. Miután beleesett Auchindoun mauzóleumának közepébe, a Shadow Council hadnagya, Teron’gor belakmározott a több száz draenei lelkéből, akik oda lettek eltemetve. Ennek során pedig egy megdagadt undormánnyá, abominationné változott. Mivel most már több volt, mint egy egyszerű ork, Teron’gor új nevet választott magának: Gorefiend.

Iskar_Short_Story
Miután a hősök ezt a szörnyűséget is legyőzik, továbbhaladva Shadow-Lord Iskarral találják szembe magukat. Miután az arakkoának nem sikerült Terokkot felélesztenie és ismét hatalomra szert tennie, a madárlényt felkereste Gul’dan, aki ajánlatot és ígéretet tett neki arra, hogy Sethe ősi átkát meg fogja törni. Mivel most már nem harcképtelen, Iskar kiemelkedett az árnyékból, és bár továbbra is az illúziók és a megtevésztés mestere, elérkezett számára a bosszú órája.

Azonban Iskar bosszúja is elbukik a hősökkel szemben, akik továbbhaladva immár a Burning Legion egyik újfajta, eddig soha nem látott démonjába botlanak: Fel Lord Zakuunba. Sokan azt gyanítják, hogy ez a Fel Lord az egyszerű felguardoknak egy továbbfejlődött változata, akik Archimonde közvetlen irányítása alá tartoznak. A kegyetlenségükkel egyedül csak a brutális erejük ré fel. Az itt található Zakuunnak ezt a két tulajdonságát kell használnia, hogy teljesítse feladatát: megtörni a Warsong klán makacs és dacos törzsfőnökének vasakaratát…

– Még mindig reménykedsz, Hellscream? A drágalátos Hordád a Légiót fogja szolgálni – mondja Fel Lord Zakuun.
– Mi… SOHA… nem… leszünk…. szolgák – lihegi Grommash Hellscream.
– Ó, látod, hogy hogy küzdenek? Még az egyesített erejük sem elég arra, hogy megmentsenek téged.
– A sisakomra a te koponyád lesz rátűzve, amikor szembeszállok a te hülye Légióddal.
– Nem számít – feleli Zakuun. – Úgyis széttörünk titeket mind.
Fel_Lord_Zakuun
A hősöknek Grommash segít a harc közben, igyekszik megátkozott fejszéjét lenyomni a démon torkán, hogy aztán kitéphesse annak fel energiákkal teli szívét. Végül az együttes erőfeszítésnek köszönhetően sikerrel járnak, így a hősök tovább haladhatnak, míg Grom ott marad, jelezve, hogy egy trófeát kell kifaragnia magának.

Ezt követően a hősök elérik Felborne Breachet, vagyis a Felborne törést, ahol már tisztán látszódnak a Burning Legion befolyásának nyomai. Az itteni parancsnok, aki vár rájuk, a Xhul’horac nevet viseli, az egyik legerősebb Void Revenant, egy olyan fajnak a tagja, amely parazita void-lényekből áll, akik a realitás síkjaiban lyukakat szaggatnak, így fogyasztva és szívva ki az itt található energiákat (hasonló void revenantokat egy pillanatra Shadowmoon Burial Groundsban láthattak a hősök). Xhul’horacot maga Gul’dan idézte meg a Twisting Nether mélyéről és torzította el azzal, hogy túl sok fel energiát etetett meg a lénnyel, annak érdekében, hogy annak energiával portálokat nyisson, amelyeken átjöhetnek a Burning Legion erői.

Xhul'horac

A void szörnyeteg legyőzése után aztán a hősök eljutnak a Halls of the Sargereibe, vagyis a Sargereiek termébe. A Sargereiek olyan draeneiek, akik utólag, Draenoron csatlakoztak a Burning Legionhöz, és most az Iron Horde-ot irányító Gul’dant is támogatják abban, hogy a Burning Legion erőit Draenorra tudja idézni. A Sargereiek vezetője, Socrethar the Eternal (végtelen) várja a hősöket, hogy megakadályozza, hogy beljebb hatoljanak az erődben.

Socrethar_the_Eternal
Ahogyan azt Draenor szerte láthattuk, a legnagyobb draenei harcosok lelküket világító szerkezetekbe zárták, amelyek örök Virrasztókként (Vigilant) vigyáztak népükre. Az egykori Exarch, Socrethar ezt a szent rituálét is kifordította, amikor saját lelkét egy fel mágiával körülvett szerkezetbe zárta, miután legyőzték Taladorban. Ezt a szerkezetet aztán a Sargereiek idehozták Hellfire Citadelbe, hogy egykori vezetőjük lelke most is megpróbálja útját állni Azeroth hőseinek, de ezúttal sem jár sikerrel.

Tyrant_Velhari
A következő főbb Sargerei, aki megpróbálja a hősök útját állni, Tyrant Velhari. Az egykori draenei örömmel csatlakozott a Sargereiekhez, hogy kiélhesse ambícióit és brutális erővel haladt felfelé a ranglétrán. Amikor Gul’dan a Sargereieknek is felajánlotta a Burning Legion „ajándékát”, Velhari – akit az ellenségei csak a Tyrantnak, vagy zsarnoknak neveznek – az elsők között fogadta el a fel energiákat, ezzel tovább növelve amúgy sem kicsi harci erejét. Velhari most a Naaruk szent szimbólumát kigúnyoló jelet visel magán, csakhogy még jobban hangsúlyozza az új rendbe vetett meggyőződését. Velhari alapvetően egy fel-draenei, méghozzá egy fel-vindicator, vagyis olyan paladin, akinek energiáit és képességeit a fel mágia torzítja el. Azonban végzetét ő sem tudja elkerülni, így a hősök még tovább haladhatnak.

Mannoroth_UndeadÉs ezzel máris a Destructor’s Rise-hoz, vagyis a Pusztító Emelvényéhez, a az erőd tetejéhez érkeznek, ahol szétnézve láthatják a fel energiákkal fertőzött Tanaan Jungle-t. Itt nem más, mint maga Mannoroth, a vérszomjas és brutális, Archimonde egykori leghírhedtebb katonája várja a hősöket, akit Grommash pengéje terített le. Vérét még halálában is felhasználta Gul’dan, hogy végül csak sikerüljön megkötnie az egyezséget az Iron Hordával és annak szövetségeseivel. Gul’dan és szolgái megpróbálták feléleszteni Mannoroth széttört darabkáit, hogy a szörnyeteg így szolgálhassa tovább a Légiót. Ez azonban nem fog sokáig tartani, ahogyan Azeroth hősei legyőzik őt, és talán – remélhetőleg – utoljára végeznek vele.
Archimonde-WoD
Ezzel pedig a hősök elérkeztek a Black Gate-hez, vagyis a Fekete Kapuhoz, ahol nem más várta őket, mint Archimonde, the Defiler, vagyis a Becstelen. Ő volt az egyik eredar vezető Kil’jaeden mellett, aki elfogadta Sargeras ajánlatát, és a Burning Legion katonai parancsnoka lett. Azért érkezett Draenorra időn és téren át, hogy biztosítsa, hogy az Azerothra tervezett invázió a terv szerint halad, és hogy Gul’dan nem fog csalódást okozni az ő mestereinek. Az eredeti idővonalban Kil’jaedennel között egyezséget Gul’dan, azonban Garrosh közbelépésének köszönhetően ezen a Draenoron az eredeti terv kudarcba fulladt, ezért lett megbízva Archimonde azzal, hogy befejezze ezt a munkát. A harc során Khadgar, Yrel és Grommash segíti a hősöket, akik időnként kénytelenek a Twisting Netherben is megbirkózni a démonokkal.

Hogy a harcnak a pontos kimenetele, és így Archimonde és a hősök végső sorsa mi lesz, azt egyelőre nem tudjuk. Egy biztos: hellfire Citadelben Azeroth egész sorsa fog eldőlni

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

3 thoughts on “Ismerd meg az instákat! – 6.2 Hellfire Citadel

 • Remek ötlet így bemutatni az instákban található bossokat. Gratula. (Remélem egyszer sor kerül Ulduar-ra is).

  Reply
  • Ulduart már rég megírtam, három történetben is 🙂 Tessék támogatni az oldalt, akkor kapsz egy Azerothi Históriák című könyvet és abban el lehet olvasni Ulduar teljes történetét (Loken, Yogg-Saron és Algalon) 🙂 (vagy a Google a barátod)

   Reply
 • Azt még áprilisban beszereztem tőled támogatás ellenében (viszont most jól lebuktam, hogy nem olvastam még ki rendesen). 🙂

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .