Artifact fegyverekCikkekCikkfordításWoW:Legion

A Paladin artifact fegyverek

Ha sorrendet kéne állítani, hogy melyik Artifact fegyvereket várják a legjobban a játékosok, akkor biztosan a dobogón végezne a Retri paladinok fegyvere, az Ashbringer, amelynek történetét korábban képregényben mesélte el a Blizzard. A másik két fegyver sem bújhat el mellette sztori tekintetében: mindkettő egy olyan Titan Watcher életébe enged minket betekinteni, aki már nagyon hiányzott a történetből, mind az Eastern Kingdomsban, mind Northrenden, és ő Tyr. Emellett néhány érdekes dolgot árulnak el nekünk Tirisfal Gladesről, Uldaman lehetséges eredetéről, sőt, a Broken Isles-ról és benne Odyn szerepéről is. De nézzük sorra egyenként, hogy mit is lehet megtudni ezekből a leírásokból.

Holy – The Silver Hand (Az Ezüst Kéz)

A hivatalos leírás szerint a titán őrzők egyikeként, Keeper Tyr viselte ezt a fegyvert számtalan csatában a titánok ellenségeivel szemben. Amikor az egyik őrző társa, Loken, a romlottság útjára lépett, Tyr és szövetségesei ellopták a Discs of Norgrannont (Norgannon lemezei), hogy kiderítsék Loken árulásának terjedelmét. Miután felfedezte a lopást, Loken horrorisztikus szörnyetegeket küldött Tyr csoportja után, azonban Tyr az életét adta azért, hogy míg harcol ezekkel a lényekkel, társai el tudjanak menekülni a lemezekkel. Pörölye vele együtt veszett el a földön, amelyet az ő tiszteletére Tirisfalnak neveztek el.

A Warrior fegyvereknél szóba került, hogy Tirisfal alatt egy C’Thraxxian szörnyeteg található. Vajon ez egyike lehet azoknak a horrorisztikus lényeknek, akiket Loken Tyr után küldött? Emellett a szöveg Tyrről és szövetségeseiről beszél – vajon ez milyen összefüggésben áll az emberek eredetével az Eastern Kingdomsban? Eddig azt hitették el velünk, hogy menekültek szedett-vedett csoportja érkezett arra a helyre, amit ma Tyr’s Handnek (Tyr Keze) nevezünk, néhány olyan barátságos Vrykul, aki nem akarta megölni a saját gyerekét, és ők fedeztek fel bizonyos régi mondákat Tyrről. De lehet, hogy ők csak azoknak a nyomát követték, akik korábban Tyr szövtségesei voltak? Lehet, hogy az embereknek már akkor is lakott kolóniája az Eastern Kingdomsban?

Akárhogy is áll a dolog, ezek mindenképpen fontos információk. Először is, megerősíti, hogy Tyr akkor esett el, amikor Old God szörnyekkel küzdött, míg Archaedas elmenekült Norgannon lemezeivel. Megerősíti a kapcsolatot Tyr és az emberek paladin hagyománya között, nagyban utal arra, hogy hogyan kerültek az emberek a Keleti Királyságokba – lehet, hogy nemcsak száműzött csecsemők voltak, akiket Ymiron király halálbüntetése elől menekítettek ki, hanem Tyr és Archaedas társai és szövetségesei -, és új megvilágításba helyezi Uldamant és annak rendeltetését. Vajon Uldaman volt az a hely, ahova azok a Titán őrzők menekültek, akik tudtak Loken romlottságáról? Vajon ők építették utolsó bástyaként, vagy csak elfogadták? És először is, miért lopta el Tyr a lemezeket?

Ezek után elég egyértelműnek tűnik, hogy Thoradin azért lépett be Tyr sírjába, hogy megküzdjön azzal a C’Thraxxival. De miért? Vajon Tyr halála és az őt elpusztító Old God szörnyeteg volt az oka annak, hogy az első nemes elfek (high elves), akik megpróbáltak itt letelepedni, megőrültek? Talán Tyr űzte el innét őket, de a korábbi segítőinek leszármazottjait, az embereket ideengedte, remélve, hogy majd bosszút állnak érte.

Protection – Truthguard

A hivatalos leírás szerint a két titán őrző, Tyr és Archaedas alkották meg ezt a pajzsot akkor, amikor Loken a romlottság útjára lépett. A Truthguardot egy vrykul bajnoknak adták, aki arra használta, hogy feltárja vele Loken árulását. Amikor később Tyr és társai ellopták a Discs of Norgannont és elmenekültek vele, ez a bajnok hátra maradt és Loken számos szolgájával végzett. A kétségbeesett Loken szörnyeteget küldött Tyr után, aki meg is halt a csatában. Idővel a vrykul bajnok a Broken Isles-on található Stormheimbe vándorolt, ahol a pajzsot a Path of Kingsbe temették el.

Ez a leírás pontosan az előzőnek, a Silver Handnek a folytatása. Sok utalás van benne arról, hogy miért van Odyn Stormheimben, hogyan kerültek oda Vrykulok. Emlékeztetnék mindenkit, hogy a Broken Isles közel van Tirisfalhoz – amikor Gul’dan kiemelte Sargeras Sírját (Tomb of Sargeras), ő azt Tirisfalból tette, mivel az volt a legközelebbi elérhető hely számára. Most már tudjuk, hogy Tyr és Archaedan olyan erővel ruházott fel egy Vrykult, hogy az fel tudta deríteni Loken tetteit. Vajon ennek milyen hatása van a Vrykulok történelmére Azerothon? Vajon Tyr és Archaedas megpróbáltak kapcsolatba lépni Odynnal, hogy esetleg csatlakozzon hozzájuk és közösen győzzék le Lokent? Vajon Thorim mikor vonult vissza ebben a történetben? Annyi minden felfedezni való van még ebben a történetben.

És ismét eljutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy vajon Loken-e az eredeti Prime Designate Azeroth számára. Tudjuk, hogy Ra-Dent a Titánok egyik legkedveltebb szolgálójának tartották (a moguk úgy ismerték, hogy Master Ra), és most már megismerkedtünk Odynnal is, aki szintén jó pályázó lehet a Prime Designate címre. Vajon Lokennek egy megfelelő haditervet kellett kitervelnie ahhoz, hogy elterelve Odyn figyelmét magához vegye a hatalmat? Vajon kezdettől fogva ez volt Yogg-Saron terve, hogy egy bábot ültessen erre a pozícióra? Vajon miért? És mi köze Norgannon lemezeinek mindehhez.

Egy dolog biztos, nagyon megnehezítettük a dolgokat azzal, hogy megöltük Archeadast. Vajon mi mindent tudott volna elmondani nekünk?

Retribution – Ashbringer

A hivatalos leírás szerint Magni Bronzebeard király kovácsolta az Ashbringert egy olyan kristály-darabból, amelyet a Holy Light követői tisztítottak meg. Ez adja a kard különös Fénnyel teli erejét. Nevét arról kapta, hogy képes megölni az élőholtakat, úgy, hogy csak hamu marad utánuk. Az Ashbringer számos személy kezében megfordult, szolgálta a Fényt és az Árnyékot, mielőtt a legendás paladin, Tirion Fordring birtokába került volna, aki arra használta, hogy széttörje vele a Lich King rúnapengéjét, a Frostmourne-t az Icecrown Citadel tetején. Tirion attól kezdve mindig magánál hordja az Ashbringert.

Őszintén szólva a másik két Artifact fegyver után ez a leírás nem túl sok újat tudott mondani. Az Ashbringer története már eddig is kiválóan dokumentálva volt. Tudjuk, hogy Magni kovácsolta a kardot Alexandros Mograine számára abban a reményben, hogy ezzel a karddal áll bosszút az akkor halottnak hitt fivére, Marudain halálán a Scourge-dzsel szemben. Alexandrost azonban idősebbik fia, Reanult elárulta és megölte a karddal, amely ezzel a bűnös tettel a Megrontott Ashbringerré változott (Corrupted Ashbringer). Alexandrost death kngihtként élesztette fel a Scourge, és egészen addig magánál tartotta a kardot, amíg kisebbik fia, Darion meg nem ölte őt Naxxramasban, és magához nem vette a pengét. Darion később rájött arra, hogy az apja szellemét megrontották és a kard belsejébe börtönözték, éppen ezért a saját szívébe szúrta a fegyvert, hogy így próbálja megmenteni őt. Apja szelleme ezzel felszabadult, azonban most Darionból lett death knight. A kard véglegesen akkor lett megtisztítva, miután Darion elárulta a Lich Kinget, és a kardot át nem adta Tirion Fordringnek, aki azt a northrendi hadjárat során végig viselte, végül pedig összetörte vele a Frostmourne-t és legyőzte a Lich Kinget.

A kard körül egyetlen retjélyes dolog van: MICSODA az a kristály, ami benne van? Egy ork warlock használta, amikor Alexandros Mograine megszerezte, és annyira tele volt gonosz energiákkal, hogy megégette a kezét, ha hozzáért, és olyan sérülést okozott, amelyet csak az tudott meggyógyítani, hogy a Light több kiváló viselőjének együttes próbálkozása révén, magával a Lighttal megtisztították a kristályt. Vajon a kristály egyike a legendás Ata’mal Kristályoknak? Vajon egy Naaru része, vagy egy bébi Naaru. Azt hiszem ez a legnagyobb kérdés ekörül a fegyver körül és nagyon remélem, hogy választ is kapunk rá a fegyver fejlesztése során.

Azt már tudjuk – SPOILER – hogy ezt a fegyvert hogyan fogjuk megszerezni. Tirion Fordring a Burning Legion elleni első csatában a Broken Shore-on fogságba esik, és az ő kiszabadítására fognak az Argent Crusade csapatai megérkezni. Egy Jailor Zerus nevű démon tartja fogva Tiriont és kínozza, az idős paladin azonban minden erejével igyekszik megakadályozni, hogy megtörjön és átadja magát a sötétségnek. Miután hősünk megöli a démont, Tirion a mögötte fekvő Lost Temple-be küld minket, hogy szerezzük vissza az Ashbringert. A fegyver megszerzéséhez egy régi ismerőssel, Balnazarral kell megküzdenünk (ugye emlékszünk, hogy a démonok nem halnak csak úgy meg?). Végül elűzzük a dreadlordot, a kardot epdig felvesszük. Még éppen visszaérkezünk, hogy Tirion, aki minden erejét elhasználta a Légióval való csatározás után, és utolsó szavaival hozzánk forduljon, ránk bízza a fegyvert és arra kérjen minket, hogy legyünk mi a következő Ashbringerek.

Ezután az Argent Crusade tagjai Tirion holttestét a Light’s Hope Chapelhez viszik, hogy méltó helyen, a paladinok többi hőse mellé temessék el.

Forrás: Blizzardwatch

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

4 thoughts on “A Paladin artifact fegyverek

 • Na hát ez jó volt! 😀 csak egy valamit nem értek… mi az a Prime Designate ?

  Reply
  • Köszi 🙂 A Prime Designate azt jelenti, hogy elvileg ő volt a legfőbb titán watcher, aki uralkodott az aesirek és a vanirok, az óriások felett, emellett ő volt Yogg-Saron börtönőre is. De van rá utalás, hogy eredetileg lehet, hogy erre a feladatra mégsem ő volt kijelölve.

   Reply
 • Na hát ez jó volt! 😀 csak egy valamit nem értek… mi az a Prime Designate ?

  Reply
  • Köszi 🙂 A Prime Designate azt jelenti, hogy elvileg ő volt a legfőbb titán watcher, aki uralkodott az aesirek és a vanirok, az óriások felett, emellett ő volt Yogg-Saron börtönőre is. De van rá utalás, hogy eredetileg lehet, hogy erre a feladatra mégsem ő volt kijelölve.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .