CikkekCikkfordításWoW: Battle for Azeroth

Elune, a Night Warrior és a Void

Nem tudjuk, hogy Elune micsoda.

Tudjuk, hogy Elune létezik és a múltban már kapcsolatba is léptünk vele – például, amikor egy rejtélyes valami jelent meg egy holdkútnál, amikor sikerült egy bűnbánó szatírt megtisztítanunk még a Cataclysm idején. Láttuk, ahogy Elune látszólag magához vette Ysera testét és az égre emelte csillagképként. Tudjuk, hogy a távoli múltban Elune-t tobb más Loával együtt tisztelték, valószínűleg még mielőtt a Dark Trollok (sötét trollok) elszakadtak volna társaiktól. Tudjuk, hogy a Tears of Elune képes volt feléleszteni egy Prime Naarut – még ha ez elvileg nem is volt lehetséges, mivel csak az adott vérvonal naaruja lehetett volna erre képes. De azt is tudjuk, hogy akármi is Elune, tőle származnak a Naaruk. Ő a megalkotójuk?

De ez csak pár kezdő kérdés Elune-nal kapcsolatban. Hogy valójában mi is a Hold Istennője, mi a célja Azeroth-tal, mi a szerepe a bolygó lakosainak életében – ezeket a kérdéseket még a night elfek közül is felteszik páran.

Elune-nak itt nincs hatalma

Az is látható, hogy Elune nem akar, vagy nem tud minden olyan esetben beavatkozni a dolgokba, amikor pedig elvárnánk tőle. Például amikor egy seregnyi démon támadta meg a Temple of Elune-t Val’Sharah-ban és nyíltan kigúnyolták őt és hatalmát, ő mégsem tett semmit. Az világos, hogy meg lett volna a képessége hozzá, hogy cselekedjen, hiszen ennél a templomnál tisztította meg Ysera holttestét a korrupciótól és vitte fel az égbe – tehát miért hagyta, hogy a Legion egyáltalán megtámadhassa a templomot?

Hasonlóan nem tett semmit Elune akkor sem, amikor a Legion az egykori suramari Temple of Elune-t szennyezte be – azt, ahol Aegwynn elrejtette Sargeras elesett avatarjának holttestét, és amit mi csak Tomb of Sargeras néven ismertünk. Egykori főpapnőjét, Dejahnát a halála után a Soul Queen of the Desolate Hosttá formálták át, bár a főpapnő megpróbált ellenállni, végül a Legion fel korrupciója legyűrte őt… és hol volt Elune? Dejahna még azt is kijelenti, amikor megtámadjuk a Desolate Hostot, hogy Elune-nak nincs hatalma a sírban.

Aki ismeri Sira Moonwarden sorsát (ő az a Warden, akit Sylvanas Forsakenként feltámaszt), tudja, hogy Elune nem avatkozik be még akkor sem, ha ezzel megmenthetné népét. És ha mégis így tesz, a tettei gyakran akkor sem nyilvánvalóak – például beavatkozott akkor, amikor Darnassust felgyújtották, de nem mentette ki onnan a night elfeket, hanem csupán álmot bocsátott rájuk, hogy ne kelljen a tűzhalál borzalmát megtapasztalniuk. Ettől még meghaltak.

Bár Elune közbeavatkozásai ritkák és finomak, az is nyilvánvaló, hogy megvan a hatalma ahhoz, hogy cselekedjen, hiszen most már tudunk a Night Warrior (Éji Harcos) létéről is.

A Night Warrior (Éji Harcos)

A 8.1. patchben megtudtuk, hogy van Elune-nak egy sokkal aggresszívebb formája is – a Night Warrior, amely megtestesíti Elune dühét. Azt is megtudtjuk, hogy a szertartás, amely lehetővé teszi egy Kaldorei számára, hogy a Night Warrior megtestesítőjévé váljon, elképesztően veszélyes, és sok próbálkozót megölt az évek során. Tyrande Whisperwindnek sikerül végrehajtania a rítust és megtestesítenie a Night Warriort, ráadásul a szertartás olyan nagyerejű volt, hogy népének más tagjaira is hatással volt, akik puszta tanúi voltak az eseményeknek. Ez az átalakulás segített létrehozni a Fekete Hold Seregét (Army of the Black Moon), amely azokból a night elfekből áll, aki maguk is fizikailag átalakultak a holdistennő haragjának közvetítése által. Emellett Darkshore feltt az égen is látható a Fekete Hold és az, hogy állandó éjszakával borította be ezt a területet.

Ez egy radikális változás a Kaldorei kultúrában. Tízezer éven át a night elfek hosszú virrasztása során olyan néppé váltak, akik templomok és kultúrális központok nélkül imádták Elune-t, de a hit benne általános volt, és lényének gyengédebb aspektusaira koncentrált, mint a gyógyítóra és a remény követére. Most Elune a Háborúhozó is elismertté vált népe körében – maga a Főpapnő is a Night Warrior felé fordult. Vajon ez a változás tartós? Mit jelent ez a kaldoreiek és a jövőjük számára?

És mit mond el mindez Elune-ról?

Tudjuk, hogy Elune nem egy Naaru, de számos hasonlóság van Elune viselkedése és a Naaruk viselkedése között, amire maga Velen is rámutatott Tyrande-nál, amikor látogatóban járt Darnassusban. És most azt látjuk, hogy Elune-nak is kettős természete van… ami feltűnően hasonló a Naaruk Light és Void ciklusához. Ha a Tears of Elune képes megtenni azt, amit csak egy másik Naaru tudna megtenni és felébreszti egy Prime Naaru magját, és ha Elune a Naarukhoz hasonlóan viselkedik, akkor vajon ez azt jelenti, hogy a Night Warrior valójában Elune Void fázisa? Persze ezt most lehetetlen megmondani, mivel nem tudjuk, hogy micsoda pontosan Elune. De elgondolkodtató, hogy ezek után hogyan fognak a Night elfek Elune-hoz viszonyulni.

Elune és Elunaria

Vannak más feltevések és dolgok, amiket figyelembe kell vennünk.

A Legion elleni háború során Argusra utaztunk, hogy közvetlenül a székhelyüknél támadjuk meg a démonok seregét. Ezalatt tudomást szereztünk a Pantheon sorsáról – hogy a titánok testét Sargeras réges-régen megölte, lényüket pedig most a Sötét Titán elfogta és halandók által nehezen értelmezhető kínzásoknak vetette alá őket, hogy megtörje őket és Sargeras akaratának engedelmeskedjenek. Mindet elfogta Eonar kivételével, aki kicsúszott Sargeras markából. Még mindig nem tudjuk, hogy Sargeras hogyan bukkant rá a Titánok lelkére, amikor a Chronicle szerint úgy menekültek meg, hogy átutazták a kozmoszt és a Titan-Forged Keeperekben rejtőztek el Azerothon.

Akárhogyan is történt, Eonar elmenekült, és sem Arguson, sem Azerothon nem találták. Helyette Elunarián rejtőzött, ami egy teljesen másik világ. Nem nehéz észrevenni az Elune és Elunaria szavakban rejtőző hasonlóságot, de fogalmunk sincs egyelőre arról, hogy van-e kapcsolat Azeroth holdistennője és a bolygó között. Nem tudjuk, hogy Eonar miért ezt a bolygót választotta a rejtőzködéséhez. Nem valószínű, hogy Eonar lenne Elune, hiszen Eonart a Pantheon többi tagjával együtt lefoglalja Sargeras bebörtönzése a Seat of the Pantheonban, míg Elune azóta többször is cselekedett Azerothon, egyszer, amikor álmot bocsátott a Darnassusban haldokló Kaldoreiekre, egyszer, amikor létrehozta a Night Warriort és az örök holdat Darkshore felett.

Nem tudjuk, hogy micsoda Elune és mit is jelent a Night Warrior igazából. Érdemes átgondolni, hogy vajon Tyrande és a night elfek mennyit tudnak róla és arról, hogy mivé alakultak át, és hogy vajon ez az egész mit jelent Azeroth jövője szempontjából.

Forrás: Matthew Rossi: Know your lore: Elune, the Night Warrior and the Void /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .