Azerothi HistóriákCikkekWoW: Battle for Azeroth

A Horda hadjárata Kul Tirason

Háborúra készen

Plunder Harbor

Mindent tudni Kul Tirasról

A Horda a háború első lépéseként igyekezett különböző állomásokat létesíteni Kul Tirason. Így jött létre Krazzlefrazz Outpost Drustvarban, Warfang Hold Stormsong Valley-ben, valamint a Fogsail Freebooters kalózok megengedték, hogy a Horda serege, a Honorbound használja a Plunder Harbort Tiragarde Soundban.

Ezután Nathanos arra utasította a Honorboundot, hogy egy sokkal alkalmasabb bázist építsen ki Kul Tirason a Szövetség elleni hadműveletekhez. Ezért elfoglalták Timberfell Outpostot Tiragarde Soundban, majd igyekeztek megerősíteni. A harcok során megölték a kul tirasiak vezetőjét, Amalia Stone kapitányt, akit aztán Forsakenként fel is élesztettek.

Nathanos Blightcaller

Nathanos igyekezett minél többet megtudni a kul tirasi flottáról, ezért egy kul tirasi háborús hőst akart feltámasztani, hogy majd tőle információkat szerezzenek. A Drustvarban található Barrowknoll temetőben nyugvó Marshal M. Valentine éppen alkalmasnak tűnt erre a feladatra. Azonban miután feltörték a kriptát, kiderült, hogy a kriptában valójában nem volt ott Valentine holtteste. Ekkor árulta el a felélesztett Stone kapitány, hogy a marsall testét a tenger nyelte el, és csak a tidesage-ek (dagálybölcsek) találhatnak esetleg rá.

Thomas Zelling sorsa

A tidesage-ek egyfajta tengeri papok voltak Kul Tirason. Bár a kul tirasiak mind a tengerhez fordultak tanácsért és útmutatásért, ahogyan Stormwindben például a Light felé fordulnak, azonban a tidesage-eknek ennél mélyebb a kapcsolatuk a vízzel. Ezért is képesek arra, hogy rátaláljanak bármire a tengeren.

Nathanos Lilian Vosst és Rexxart bízta meg azzal, hogy a Horda követével együtt felkutassanak egy tidesage-et, aki hajlandó lesz megmutatni nekik, hogy merre van az a Második Háborúban elsüllyedt hajó, melyen Valentine marsall is szolgált.

Sikerült is rábukkanniuk egy Thomas Zelling nevű tidesage-re, aki egy betegség következtében haldoklott. A beszélgetések során kiderült, hogy a férfi nagyon aggódik családjáért és hajlandó lenne Forsakenné válni, ha cserébe biztosítékot kapna, hogy a Horda megvédi feleségét és gyermekeit. Bár Lilian először le akarta erről beszélni, mégis beleegyezett a dologba, és egy Val’kyr segítségével sikerült az elhunyt Zellinget feltámasztania. Bár a családja szörnyetegnek nézte és tartotta az immár élőholt férfit, a Horda készségesen befogadta, a férfi pedig hálája jeleként megmutatta a tengeren, hogy merre van az eltűnt hajó. A tenger azonban nemcsak Valentine holttestét rejtette; a Horda bajnokának sikerült a felszínre hoznia Derek Proudmoore holttestét is /tekintsünk el a ténytől, hogy Dereket vörös sárkányok égették halálra, tehát nem nagyon lehetne holtteste a tengerben/.

A Szövetség támadása

Miközben Lilianék Valentine holtteste után kutattak, Nathanost és a Honorbound többi tagját a Szövetség támadta meg a Banshee’s Wail fedélzetén. Ezt a támadást a visszaérkező csapattal kiegészülve a Horda visszaverte. Ezután felfedték, hogy megszerezték Kul Tiras egykori koronahercegének, Derek Proudmoore-nak a holttestét.

A Banshee’s Wail fedélzetén ezután felélesztették Valentine-t, akit aztán követként elküldtek Katherine Proudmoore-hoz, hogy elmondja, a Hordánál van fia holtteste Plunder Harborban. Természetesen a Kul Tirasiak azon nyomban támadást indítottak a kikötő ellen, és Nathanos éppen ezt várta. Így ugyanis meggyengült Boralus védelme, és Zelling a Horda képviselőjével együtt észrevétlenül belopózhatott a városba, míg a Horda a Fogsail Freebooters kalózokkal együtt a kikötőt védte.

Zellingék célja az Abyssal Scepter megszerzése volt. Ezt a jogart tartották a legértékesebbnek a tidesage-ek, mivel hatalmat biztosított viselőjének a tenger felett. Zelling és Nathanos úgy gondolták, ez a jogar lesz a kulcsa annak, hogy legyőzhessék a kul tirasi flottát és ezzel megtörjék a szigetállam lakosságát. A jogart egy különleges rituáléval lehetett felfedni, és az alábbi ősi szöveget kellett énekelni hozzá:

„Háborgó hullámok és összekötő szálak…
Az emberek pusztulása után az óceán megmarad…
De hagyod, hogy erődet kiaknázzuk, felhasználjuk…
Bár megbüntetsz, ha akaratoddal szemben fordítjuk.
Adj erőt, hogy legyőzzem ellenségeinket…
Áldásodat visszaadom a tenger mélyének!

Miután megszerezték az Abyssal Sceptert, visszatértek a hajóra, ahol hirtelen egy kul tirasi tábornok, General Cadarin jelent meg Valentine-nel együtt. A tábornok azt követelte, hogy a Horda adja át neki Derek Proudmoore holttestét, különben végez Valentine-nel. Mivel ezt Nathanos és a Horda megtagadta, Cadarin végzett Valentine-nel, a hajóról azonban már nem távozhatott: a Horda megölte őt.

Cadarin halála után Nathanos megparancsolta, hogy az Abyssal Scepter segítségével pusztítsák el Kul Tiras flottáját.

Norwington Estate

A bosszú hullámai

A Norwington támadás

A megújult hadműveletek során Nathanos utasította a Horda képviselőjét, Rexxart és Zellinget, hogy indítsanak támadást a Szövetség és Kul Tiras birtokában lévő Azerite ellátmány ellen. Ezért Tiragarde Soundba kellett utazniuk, amelynek Norwington megyéjében volt megtalálható a Szövetség Azerite fegyvertára.

Először Norwington Estate-ben győzték le a Szövetség erőit, ahol a parancsnok még pontosan emlékezett rá, hogy kicsoda Rexxar. Ezután a Manorba mentek, hogy az összes Azerite-et felderítsék, itt azonban körbevették őket a Szövetség erői. Végül goblin gyrocopterek segítségével sikerült megölni az ellenséges erőket és elmenekülni az Azerite fegyverekkel és páncélzatokkal együtt a térségből.

Gallywix terve

Gallywixnek sikerült egy új robot páncélruhára szert tennie, amelyet Azerote hajt, és ezt Gallywix Halálpáncéljának nevezte el (GMOD – Gallywix’s Mach of Death), azonban gondjai akadtak az üzemanyaggal az Azerite elementáloknak köszönhetően. Miután újratöltötték a GMOD-t, Gallywix Drustvarba utazott vele, hogy megharcoljon Gelbin Mekkatorque-kal és az ő távirányítású robot csapataival, akik Krazzlefrazz outpostot és Arom’s Crossingot támadták.

A támadás végén Gallywix az új robotpáncéljában igyekezett összecsapni Mekkatorque-kal Drustvar felett, azonban a GMOD-ból megint kifogyott az üzemanyag, így Mekkatorque könnyedén leütötte őt. Miután a GMOD újra működött, Gallywix Mekkatorque léghajóját, The Stridert támadta meg Tiragarde Sound felett, hogy kicsalogassa a gnóm vezért. Harcuk közben a léghajó kezdett szétesni, ezért Mekkatorque a menekülés mellett döntött, azonban megint túljárt Gallywix eszén azzal, hogy a saját Proto Layered Optimal Titan (PLOT) Armorját használva Gallywixet bebetonozta a pusztuló hajóra. A goblinnak persze sikerült kiszabadulnia és visszatérnie Nathanoshoz, miközben egy kicsit eltöprengett a közelmúlt eseményein:

„Hehe… sose gondoltam volna, hogy így végződnek a dolgok, miután szóltam Sylvanasnak az Azerite-ról. Tudod, időnként elgondolkodok rajta, hogy tényleg el kellett Sylvanasnak mondanom ezt az egészet Azerite dolgot? Ha belegondolsz, ha soha senki nem jött volna rá erre a cuccra, talán soha nem kezdtünk volna bele ebbe az egész háborúba. Elkerülhettük volna annak a fának a felégetését, meglenne még a Forsaken város… ez tényleg elgondolkodtató, ugye?
HÁ! Csak vicceltem! Persze, hogy nem érdekelnek ezek a dolgok, egy rohadt nagy robotpáncélban repülök, ami a bolygó véréből készült lézereket lő ki!”

Ashvane megszöktetése

A Horda Sylvanas parancsára meg akarta szöktetni Priscilla Ashvane-t börtönéből. Lady Ashvane volt az az áruló, aki puccsot kísérelt meg a Proudmoore-ok ellen, majd miután legyőzték, Tol Dagorba zárták be, és Sylvanas jó diplomáciai húzásnak tartotta, ha a saját oldalára állít egy kul tirasi nemest. A feladattal Rexxart és Arcanist Valtrois-t bízták meg. Valtroisnak fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, hogy egy árulót szabadon bocsássanak, Rexxar azonban elmondta, ha ezzel életeket menthetnek meg, akkor megéri az áldozat.

Valtrois illúzió-keltő varázslata segítségével Proudmoore őröknek álcázták magukat és így törtek be Tol Dagorba, ahol rábukkantak Ashvane-re. Mivel aggódtak, hogy az út visszafelé nem lesz annyira egyszerű, ezért néhány Azerite bombát is magukkal visznek szükség esetére. Lady Ashvane boldogan csatlakozott Valtroishoz és Rexxarhoz, majd együtt visszatértek a hajóhoz. Onnét Lady Ashvane és Slyvanas együtt hagyták el Tol Dagort, magukra hagyva Rexxart és Valtroist.

A háború kezdete

Miután a Horda hírül vette, hogy a Szövetség megtámadta Nazmirt, Nathanos elküldte a Horda követét a Great Sealhez (Nagy Pecsétzárhoz), hogy tárgyaljon Rastakhan királlyal és Talanji hercegnővel. Majd elutazott Nazmirba, hogy személyesen is részt vegyen a harcokban és kiszabadítsák a foglyul ejtett Rokhant. Miután megölték a Lightforged draeneiet, Blademaster Telaamont és az Abyssal Scepter elpusztult, a Horda tagjai rájöttek, hogy Telaamon és csapata csak a csali volt, hogy elcsalják őket Dazar’alorból, ezzel gyengítve meg a város védelmét.

Miután rájöttek, hogy a város veszélyben van, a Zandalarik és a Horda egyesült serege azonnal visszasietett megvédeni a várost. Csakhogy mire megérkeztek, már Talanji hercegnő kiáltozásait hallották haldokló apja mellett.

A csata után a helyzet nem túl rózsás: Rastakhan király halott, számos Hordás katona halt meg a harcok során, és a Zandalari flottát megsemmisítette a Szövetség. A Horda tagjai Dazar’alorba érkeztek, hogy leróják tiszteletüket Rastakhan előtt. Sylvanas Windrunner is megérkezett, azonban nem azért, hogy osztozzon gyászában a Zandalarik új vezetőjével, Talanjival.

-Bevallom, nem hittem volna, hogy a Kis Oroszlánban van annyit, hogy megölje Rastakhan királyt – mondta Sylvanas. – Vér folyt, és ez bosszút kíván. Kérek egy percet, hogy kifejezzem részvétemet, aztán gyere velem. Még sok dolgunk van, hogy megnyerjük ezt a háborút. – Majd Talanji felé fordult: – Részvétem, hercegnő. Bocsáss meg… Talanji királynő.
– A címek nem sokat jelentenek most számomra – felelte Talanji. – Tudnom kell… így, hogy a Zandalari flotta romokban van, a Horda el kíván hagyni minket?
– Nem fordítunk hátat a szövetségeseinknek, Talanji. A hadjárat sajnálatos fordulatot vett… de az ügyünk még nincs veszve.
– Királynőm – szólt Nathanos, miután Sylvanas feléje fordult – az összes helyőrségünkből érkeznek a jelentések. A Szövetség egyre szorosabban körülvesz minket. A győzelem már a kezükben van.
– Talán elkezdhetnénk tárgyalni velük – vetette közbe Baine Bloodhoof, a taurenek vezetője.
– A Szövetség megölte a Zandalarik vezetőjét, és te tárgyalásokról beszélsz? – szólt felháborodva Sylvanas. – Nem. Ennek a háborúnak nincs vége addig, míg nem győzedelmeskedünk. Míg a Kis Oroszlán térdet nem hajt trónom előtt. Van egy tervem, amivel biztosíthatom, hogy a Proudmoore család drágán meg fog fizetni Rastakhan haláláért.

A harcok tehát nem értek véget, és Sylvanasnak további tervei vannak, amelyek nem mindenkinek fogják elnyerni a tetszését…

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “A Horda hadjárata Kul Tirason

  • Hát ez így jó szar. A Horda megint veszíteni fog?

    Reply
    • Miért, úgy gondolod, hogy a jelenleg Hordának nevezett frakció megérdemli a győzelmet? Ha ez a banda győzne, egészen addig irtanák magukat is, amíg senki se maradna, csak forsakenek.

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .