CikkekHivatalos történetek fordításaiNépek történelmeWarcraft történelem

A Gurubashi Polgárháború

1.500 évvel a Sötét Portál megnyitása előtt

A Keleti Királyságok (Eastern Kingdoms) déli végén a Gurubashi dzsungel trollok ínségben és viszontagságok között tengették életüket. Igazán soha nem tértek magukhoz a Hasadás (Sundering) okozta traumából. Több vadász- és gazdálkodó terület örökre elveszett, és az éhínség állandó kísérője volt a birodalomnak.

Fojtótövis-völgy (Stranglethorn Vale) Gurubashi trolljai kétségbeesetten akarták visszaállítani régi dicsőségüket, ezért végül az általuk imádott nagyerejű loa szellemekhez fordultak. Egy ilyen teremtmény válaszolt is hívásukra: Hakkar, a Léleknyúzó (Soulflayer), a Vér Loája. A rosszindulatú szellem megígérte a Gurubashiknak, hogy segít kiterjeszteni birodalmuk határait a Keleti Királyságok teljes déli felére. Cserébe hatalmas számú élő áldozatot követelt.

Azok a Gurubashik, akik hűséget fogadtak Hakkarnak, Hakkari néven lettek ismertek. Nagyszerű győzelmeket araktak a közeli gnoll falkák, murloc törzsek, és azok felett a trollok felett, akik szembeszálltak Hakkarral. Akiket foglyul ejtettek, hamarosan azt kívánták, bárcsak meghaltak volna a csatában; Hakkar testetlen szelleme éveken át lakmározott a fogvatartottak véréből. A Hakkarik irányítása alatt a Gurubashik mindent elértek, amiben reménykedtek, óriási földterületeket és a Déli Tengerek parthoz közeli szigeteit is meghódították.

A Zandalarik, akik távolról figyelték az eseményeket, kezdetben örültek annak, hogy a Gurubashik visszatértek a hódításokhoz és a hagyományos loa-imádathoz. De amikor világossá vált számukra, hogy Hakkar vérszomját soha nem lehet majd kielégíteni, tudták, hogy az ördögi isten nemcsak a troll népet fogja a pusztulásba vezetni, hanem az egész világot.

A Zandalarik összeszedték csapataikat, és elhajóztak a Keleti Királyságokhoz. Itt találkoztak azokkal a Gurubashi trollokkal, akik titokban tartották eltérő véleményüket a Hakkariak előtt. A Zandalarik és új szövetségeseik megtudták, hogy Hakkar legfanatikusabb papjainak egy csoportja, az Atal’ai, meg akarják próbálni élő alakban megidézni a loa szellemét. Ezzel egy szörnyű új oldalát ébresztenék fel hatalmának, és egy ilyen varázslat minden bizonnyal a troll nép végzetét okozná.

Az Atal’aiok tervétől elborzadva a Zandalari sereg megrohamozta a Gurubashi fővárost, Zul’Gurubot. Éjjel-nappal folytak a harcok a templomváros indákkal benőtt zigguratjai között. Végül Hakkar vérrel pecsételt oltáránál a Zandalarik legyőzték Hakkart és elvakult követőinek többségét.

A győzelem ellenére a Zandalarik és szövetségeseik egyetértettek abban, hogy éberen fogják figyelni Hakkar újbóli felbukkanásának jeleit. A loa ugyanis nem volt igazán halott – csupán szellemét száműzték a fizikai világból.

Fanatikus Atal’ai papjainak egy része szintén elmenekült a Zul’Gurubot körülvevő dzsungelben. Ezek a trollok végül Gyászmocsárban (Swamp of Sorrows) telepedtek le, a Gurubashik fővárosától északra. A vad mocsárvidék szívében titokban egy hatalmas templomot emeltek vérszomjas loájukat: Atal’Hakkar Templomát.

A templom mélyén az Atal’aiok folytatták Hakkar imádatát. Hátborzongató szertartásokat és ceremóniákat tartottak, azt ermélve, hogy újra a fizikai világra idézhetik a loát. A templomot körülvevő növény- és állatvilágot sötét mágia fertőzte meg. Ez keltette fel a Zöld Sárkányaspektus, Ysera figyelmét.

Miután rájött az Atal’aiok tervére, hogy meg akarják idézni Hakkart, Ysera a templomra és annak lakóira zúdította erejét. A Sárkányaspektus támadása megrázta a templom falait és romba döntötte annak talapzatát. Az óriási ziggurat süllyedni kezdett a föld alá. Ahogy a mocsaras láp elnyelte a templomot, a megrémült Atal’aiok abbahagyták szertartásaikat és szétszóródtak a mocsárvidéken.

Habár Ysera meghiúsította Hakkar visszatérését, tudta, hogy az Atal’aiok egy nap ismét megpróbálhatják megidézni a loát. Ezért arra utasította a hozzá hű zöld sárkányok egy csoportját, hogy felügyeljék a templomot és biztosítsák, hogy soha többé nem fog egy ilyen gonoszt erre a világra hozni.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

6 thoughts on “A Gurubashi Polgárháború

 • Nagyon érdekelne h az ottani zöld sárkányokat hogyan sikerült megfertőzni.

  Reply
  • Illetve az is érdekelne h ők is az Emerald Dream lakói? Mármint a Loák.

   Reply
 • A zöld sárkányokat az életben maradt Atal’ai papok fertőzték meg az évszázadok során Hakkar vérével. Az, hogy minden loa az Emerald Dreamben lakik, nem tudjuk, csak azt, hogy vannak olyan nagyerejű loák, akik képesek átjárni az Emerald Dreambe.

  Reply
 • A zöld sárkányokat az életben maradt Atal’ai papok fertőzték meg az évszázadok során Hakkar vérével. Az, hogy minden loa az Emerald Dreamben lakik, nem tudjuk, csak azt, hogy vannak olyan nagyerejű loák, akik képesek átjárni az Emerald Dreambe.

  Reply
 • Nagyon érdekelne h az ottani zöld sárkányokat hogyan sikerült megfertőzni.

  Reply
  • Illetve az is érdekelne h ők is az Emerald Dream lakói? Mármint a Loák.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .