CikkekCikkfordításNépek történelme

Blood elf lore és karakterfejlődés

A blood elfek az utóbbi időben eléggé háttérbe szorultak. A Burning Crusade jelentős része szólt róluk, azóta viszont nem nagyon kaptunk igazán ütős blood elf lore-t. A WotLK-ban ott volt a Quel’Delar küldetéssorozat, illetve a MoPban még megjelentek, de azonkívül nagyon csendben vannak. Most, hogy a Sunwell (Napkút) helyreállt, a blood elfek már erősebbek – viszont még mindig nem épültek fel teljesen a Harmadik Háború horrorisztikus eseményeiből. Lehet, hogy Hellscream uralmának már vége, de nem az ő uralkodásával küzdöttek meg leginkább a blood elfek. Nézzük, hogy manapság mi járhat az ő fejükben!

Hasonlóságok a Draeneiek és a Blood Elfek között

Lehet, hogy furcsának hangzik, de a blood elfek helyzete sokkal több mindenben hasonlít a draeneiekéhez, mint azt elsőre gondolnánk. A Scourge Quel’Thalas elleni inváziója során a high elf populáció közel 90%-át kiirtotta. Ez az esemény és a halottak hatalmas száma okozta azt, hogy blood elfeknek, vagyis vérelfeknek kezdték el hívni magukat. A draeneiekhez hasonlóan a ma élő blood elf karakterek is mind ismernek valakit, aki a Scourge invázió során halt meg. Lehet, hogy ez egy barát volt, egy családtag, vagy csak egy közeli ismerős, akit mindennap láttak.

Azonban a Draeneiekkel ellentétben a blood elfeknek soha nem nyílt rá lehetősége, hogy visszamenjenek az időben és újra egésznek lássák birodalmukat. Warlords of Draenor különösen az orkok és a draeneiek számára volt érdekes – az orkok láthatták a régi klánokat, a draeneiek pedig láthatták világukat, mielőtt szétszakadt volna. Ami a blood elfeket illeti, ők úgy döntöttek, hogy nem segítenek az orkoknak a problémájuk megoldásában, helyette minden erejükkel a Taladorban élő draeneiekre koncentráltak.

Miért? A válasz egyszerű: az azerothi Draeneiek állították helyre a Sunwellt. Velen erőfeszítései és a naaru Mu’ru önfeláldozása indították újra és tisztították meg a Sunwellt a Burning Crusade végén. A Sunwell egy elválaszthatatlan része a blood elfek életének, éppen ezért egy ilyen cselekedetet nem felejtenek el könnyen. Nem fogják elfelejteni a közeljövőben. És ha azt vesszük, hogy hogyan viselkedtek velük a MoP során Garrosh és az orkok… nos, akkor nem meglepő, hogy inkább a draeneieknek akartak segíteni.

Sylvanas Windrunner

Persze, Garrosh Hellscream elég bunkó Warchief volt. De a blood elfek számára mindig is Sylvanas Windrunner volt a hosszabbtávú fenyegetés. Ő követelte meg a blood elfektől, hogy menjenek Northrendre még akkor is, amikor a lakosság száma kevés volt, és ő tette világossá Lor’themar számára, hogy a visszautasítás milyen következményekkel járna:

Figyelmeztetnélek: azok, akik nem állnak a Forsakenek mellett, azok ellenük vannak. És akik a Forsakenek ellen vannak, nem tartanak ki sokáig.

Sylvanas tudja, hogy az egyetlen ok, ami miatt a blood elfek a Hordában vannak, az az, hogy ő kezeskedett értük. És emiatt szinte egy kimondatlan feltételezés él, hogy a blood elfek valójában a Forsakeneknek köszönhetik, hogy tovább létezhetnek. Ha ezt összeadjuk azzal a ténnyel, hogy a blood elfek a Forsakenek mellett az egyetlen olyan másik nép a Hordában, amelynek területe az Eastern Kingdoms területén van, akkor elég kényelmetlen szituációban vannak az elfek.

Sylvanas már nem egy high elf. Többször is nyilvánvalóvá tette, hogy kikhez hűséges, és hogy ők nem az egykori népe. Sokkal jobban szolgálja a Forsakenek érdekeit, akármi is ennek az ára. A blood elfek csak figurák az ő sakktábláján, és nem lehet tudni, hogy hogyan kívánja felhasználni őket a jövőben.

A blood elfek kapcsolatai más népekkel

Nemcsak a night elfeknek kell sok mindenen elgondolkodni a Legionben. Mint a night elfek leszármazottait, a blood elfeket legalább annyira érdekelheti Suramar története, ha nem jobban. A Legionben a Nightborne-okat különös figyelemmel fogják kísérni a blood elfek. Végülis ők a közvetlen megjelenése annak, hogy milyenekké válhattak volna a blood elfek a Sunwell nélkül, ha tovább folytatták volna a mágiájukat.

Ha már ez szóba került, akkor tény, hogy a blood elfeknek az sem feltétlenül tetszik, hogy most már a night elfek között is vannak mágusok. A blood elfek és őseik, a high elfek éppen azért vannak Eastern Kingdoms kontinensén, mert a kaldoreiek elhatárolódtak az arcane mágiától. És annak ellenére, hogy most már mágusok is vannak közöttük, a night elfek továbbra sem ápolnak jó kapcsolatot a blood elfekkel.

A Legionben ismét élhetnek blood elfek Dalaranban – ez azonban nem jelenti azt, hogy megbocsátottak nekik. A Mists alatt történtek a Sunreaverek részéről nem lesznek egykönnyen elfelejtve. Ugyanakkor ők sem felejtik el azt, hogy mit tett velük szemben Jaina Proudmoore. Ezt a kellemetlen feszültséget biztosan érezni lehet majd a varázslók városában.

Blood elf politika

Mégis hogyan csapódik mindez le a blood elfekben? Valószínűleg pontosan tudják, hogy népük még mindig küzd a kihalással. Azzal is tisztában vannak, hogy valahol a Horde rangsor legalján helyezkednek el. És azt is tudják, hogy a közeljövőben az Alliance sem fogja őket tárt karokkal várni.

Emiatt meglehetősen nehéz helyzetben vannak a blood elfek, amelyből nem is fognak egykönnyen kiszabadulni. És éppen ezért ironikus valamilyen szeinten, hogy az egyetlen nép, amely kedvességet tanúsított irányukba az elmúlt időkben, azok a draeneiek voltak. Ráadásul olyanfajta kedvesség volt, amely nem vár viszonzást – a draeneiek nem érzik úgy, hogy most nekik tartoznak a blood elfek. Segítettek helyreállítani a Sunwellt, mert ez volt a helyes dolog.Különös módon mégis emiatt nézi gyanakvással néhány blood elf a draeneieket. Persze, a blood elfek nyilvánvalóak nagyon hálásak ezért, emiatt is segítettek a draeneieknek Taladorban. Másrészt viszont mindenki más világosság tette, hogy ne várj el semmit a semmiért cserébe, beleértve a Hordát is.Blood elf karakterek

És hogy ez mit jelent a blood elfek szempontjából? Ha nem érdekli őket különösebben a politika, akkor valószínűleg nem igazán befolyásolja a gondolkodásmódjukat. Ha azonban figyelemmel fordulnak az őket körülvevő világhoz, akkor nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a napjaik meglehetősen patikamérlegen vannak. És ezt a nyomást, amit a blood elf vezetés érez, nyilván kisugározza a köznép felé is, ha akarja, ha nem.

És a Legionben már Dalaranban lenni is elég stresszes a blood elfek számára. Habár Jaina Proudmoore nem tagja többé a Kirin Tornak, az ő tisztogatásának emléke tovább él. Nem csak annyiból állt az a helyzet, hogy a Sunreavereket kiebrudalta a városból – sokuk számára felidézte azokat a komor emlékeket, mikor Dalaran romjainál legutóbb egy ekkora támadást intéztek a blood elfek ellen. És egy olyan nép számára, amely ilyen kis lélekszámból áll, minden ilyen veszélyes szituáció azt juttatja eszükbe, hogy milyen kevesen maradtak.

A blood elfek azonban nem szükségszerűen keserűek. A jövő felé fordulnak, és arra koncentrálnak, hogy hogyan épülhetnének fel a legjobban és dolgozhatnának tovább. De vannak olyanok, akik végignéznek azon a kevésen, ami maradt, és arra gondolnak, hogy milyen sok munka van még hátra. És elgondolkodnak azon, hogy látják-e valaha is Quel’Thalast és a blood elfeket régi dicsőségükben fényleni.

Forrás: Anne Stickney – Blood elf lore and character development /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Blood elf lore és karakterfejlődés

  • Nem furcsa nektek, hogy a high elfek/blood elfek még nem haltak ki? Arthas és serege megölte a 90%-ukat. Ezután egyesek wretcheddé váltak, a Highelf-blood elf különválás, sokan elmentek Outlandre Légióval harcolni, később BC idején Bloodelf-blood elf ellen harcolt és Sylvanas kivezényelte őket Northrendre, eközben otthon meg kell oldani a maradék élőhalott problémát és az erdei trollok is fenyegetést jelentettek. Ez kicsit sok szerintem max 20 évbe belesűrítve (pontosan nem tudom milyen régen volt a Harmadik háború). És elfogadom, hogy azóta viszonylag nyugi van náluk, de ha jól sejtem nem egy túl szapora fajról van szó.

    Reply
  • Nem furcsa nektek, hogy a high elfek/blood elfek még nem haltak ki? Arthas és serege megölte a 90%-ukat. Ezután egyesek wretcheddé váltak, a Highelf-blood elf különválás, sokan elmentek Outlandre Légióval harcolni, később BC idején Bloodelf-blood elf ellen harcolt és Sylvanas kivezényelte őket Northrendre, eközben otthon meg kell oldani a maradék élőhalott problémát és az erdei trollok is fenyegetést jelentettek. Ez kicsit sok szerintem max 20 évbe belesűrítve (pontosan nem tudom milyen régen volt a Harmadik háború). És elfogadom, hogy azóta viszonylag nyugi van náluk, de ha jól sejtem nem egy túl szapora fajról van szó.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .