CikkekCikkfordításNépek történelme

Goblin lore és karakterfejlődés

A goblinok számára a világ valójában sohasem a hűségről vagy a becsületről szól, hanem arról, hogy ki fizet többet, vagy kinek van egy jobb ajánlata. Ugyanakkor a Mists of Pandaria eseményei nem éppen úgy sültek el, ahogy azt a goblinok szerették volna. A goblinok Garrosh-nak dolgoztak – egészen addig, amíg az ork úgy nem döntött, hogy nem fizeti meg azt, amit megítélt.

De semmilyen alku és semmilyen profit nem ér semmit sem, ha nem marad meg a világ, ugye? Igen, lehet, hogy a goblinokat a mohóságuk motiválja, de ez nem jelenti azt, hogy ők egy rakás démont szeretnének új főnöknek. A goblinoknak ugyanúgy érdekükben áll megállítani a Burning Legiont, mint bárki másnak.

Goblinok a Warlordsban

Nem minden goblin fordított hátat Garrosh Hellscreamnek Orgrimmar ostroma után sem. Néhányan Draenorra utaztak, hogy ott segítsenek neki. De a túlnyomó többségnek egyszerűen nem állt érdekében egy olyan Warchiefot támogatni és ellátni, aki úgysem fog segíteni. A Horda szövetségeseiként inkább Vol’jinnak segítettek.

A goblinok – bármilyen hihetetlen is – szavatartó lények. Ha elfogadnak egy alkut, akkor a saját részüket állják belőle, se többet, se kevesebbet. És ugyanezt elvárják mindazoktól, akikkel együtt dolgoznak. Persze, másokat megölni csúnya dolog, de egy goblin szemében még rosszabb megszegni az adott szót.

És ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, ha egy goblin karakterről van szó. Ha ő azt ígéri, hogy valamit meg fog tenni, 99% rá az esély, hogy valóban megteszi. Az 1% azokra az esetekre van fenntartva, amikor a megállapodás feltételei úgy változnak, hogy az számukra már nem kielégítő… vagy ha a saját bőrüket kell a vásárra vinni. A goblinokat nem igazán nevezhetjük Azeroth legbátrabb harcosainak.

Az alkudozás művészete

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a goblinok eléggé óvatosak atekintetben, hogy mit ígérnek másoknak. Ha valaki szívességet kér egy goblintól, akkor figyelmesen kell hallgatni, hogy milyen választ ad, ha beleegyezik abba, hogy segítsen. Ha esetleg egy közeli barátjáról van szó, akkor lehet, hogy egy kicsit engedékenyebbek abban, hogy mit kérnek cserébe – de ha egy futó ismertségről van szó, akkor nem árt résen lenni.

És ha valaki hátat fordít az egyezségnek vagy szerződésnek, amit egy goblinnal kötött, akkor ezzel minden borul. Figyelembe véve, hogy a legtöbb goblin túlzottan is szereti a robbanószereket, hátat fordítani nekik nem a legbölcsebb ötlet. Lehet, hogy a goblinok gyakorlatiasan gondolkodnak, ha a saját túlélésükről van szó, de imádják a robbantásokat, és nem átallnak apró, kicsinyes bosszút állni, ha a helyzet azt kívánja.

Lehet, hogy úgy hangzik, mintha a goblinokban a lojalitásnak a szikrája se lenne, de ez nem igaz. Csak arról van szó, hogy a goblinok lojalitása olyan dolog, amely könnyen megvásárolható. A magasabb pénzt ígérőhöz tartozik. És ez nem jelenti azt sem, hogy a goblinok képtelenek lennének kihátrálni egy egyezség mögül – néha előfordulnak olyan dolgok, amelyek túl messzire mennek. Garrosh Hellscream például picit túl messzire ment, aztán ezt megtetézte azzal, hogy nem akarta kifizetni goblin szövetségeseit.

Goblinok a Legionben

Azt is hihetnénk, hogy a goblinok még azt is elfogadják, hogy a Burning Legion vegy körül őket, ha a Legion elég vagyont ajánl fel számukra. De ez sem igaz. A Burning Legionhöz csatlakozni nem csak azt jelenti, hogy megteszel valamit számukra – azt jelenti, hogy gyakorlatilag a szolgájuk vagy. És míg a goblinokat nem zavarja, hogy más népekkel dolgozzanak együtt, az az ötlet, hogy leigázzák őket és parancsolgassanak nekik, már nem igazán tetszik nekik.

A goblin népet eredetileg a trollok tartották szolgasorban és arra kényszerítették őket, hogy a bányákban dolgozzanak. Azután kerültek csak nyerő helyzetbe, hogy a kaja’mite hatására megváltoztak. És miután egyszer nyerő helyzetbe kerültek, nincs semmi, ami azt elvehetné tőlük ismételten. A Legion szolgasorba akarja vetni az akaratukat, a Legion részévé akarja tenni őket és meg akarja semmisíteni a világot. Hát ez nem igazán összeegyeztethető egy goblin karakterrel.

Az egyik oka, amiért a goblinoknak problémájuk volt Hellscream Warchiefként való uralkodásával, az a tény, hogy nem volt hajlandó kifizetni őket. De egy másik oka az volt, hogy túlságosan is közel kerültek ahhoz, hogy egyfajta szolgái legyenek Garrosh-nak. És ezt nem igazán szerették volna. A Burning Legion? Olyan keményen fognak harcolni ellenük, mint bárki más.

Kísértésbe esni

Természetesen a fentiek nem az összes goblinra igazak. Lesznek, akiknek tökéletesen megfelel egy kis kierőszakolt szolgálat, ha az ár elég magas. Éppen ezért lehet, hogy vannak a goblinok között is, akik engedni fognak a csábításnak ugyanúgy, mint bárki más… ha az ár kellően magas.

És a Legionnek van pár elég csábító ajánlata. Korlátlan hatalom? Persze, miért ne. Elképzelhetetlen gazdagság? A Legionnek valószínűleg már van egy rakatnyi értéktelen csecsebecséje és kincse, amelyet szívesen átengednek a goblinoknak. Csak annyit kell tenniük, hogy hűséget fogadnak a Legionnek, és minden az övék lehet.

De lesznek mindig olyanok is, akik visszafordulnak, ha a dolgok túlságosan szörnyűvé változnak, és egyfajta bűnbánó magatartást tanúsítanak. Meg lehetnek olyanok is, akik számára nem is tűnik olyan nagyszerűnek a Legion ajánlata, mint amilyennek elsőre látszik. Az ördög a részleteken rejlik, és éppen ezért megbújhat egy-két olyan apróbetűs rész, amelybe a goblinok nem hajlandóak beleegyezni.

Hűség és becsület

Ha valami próbára fogja tenni a goblinokat, az a Burning Legion inváziója. A goblinok hűséget fogadtak a Hordának és ezt így is gondolták. Ugyanakkor, amikor csatlakoztak a Hordához, Garrosh Hellscream vezette azt, és azóta a Warchief pozíciója kétszer is gazdát cserélt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a goblinoknak ne lenne se becsületük, se lojalitásuk – mert van. Csupán a hűségről és lojalitásról kicsit más elképzeléseik vannak, mint a többi népnek.

A goblin számára a hűség egy megállapodás: egy ígéret, egy egyezség, egy kézfogás. A becsület az a dolog, amely az adott szavukhoz köti őket. Egy megállapodás mögüli kihátrálás a legbecstelenebb dolog, amit egy goblin el tud képzelni. Az egyezség feltételeinek módosítása azután, hogy azt megkötötték, szintén becstelen. A goblinoknak is van szívük – de vannak prioritásaik is.

És a legnagyobb prioritás egy goblin számára mindig saját maga. Ritka, hogy egy olyan goblinnal találkozzunk, aki feláldozza saját magát és mindenét egy másikért – ez nem igazán felelne meg a céljaiknak és az érdekeiknek. De megszabadulni a Legiontől… ez majdhogynem létfontosságú a túlélésük érdekében.

Habár a goblinokkal kapcsolatban egyelőre nem kapunk újabb történetszálakat, azért történnek a goblin karakterekkel érdekes dolgok. A Broken Isles egy rejtély Azeroth számára, régóta felfedezetlen és kiaknázatlan, és valószínűleg elé sok ritka és egzotikus ereklye és kincsi található rajta ahhoz, hogy könnyet csalhasson bármely goblin szemébe.

Forrás: Anne Stickney – Goblin lore and character development /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .