CikkekCikkfordításWoW:Legion

Khadgar és a Pillars of Creation

Az alábbi írás a Blizzardwatch Know your lore rovatában jelent meg, és egy összeesküvés-elméletet tartalmaz Il’gynoth suttogásaival kapcsolatban.

Khadgar útja

Van egy dolog Khadgarral kapcsolatban, ami a WoD óta szembetűnő: egy kicsi túl alkalmasnak tűnik. Amikor az Iron Horde átözönlött azon a portálon át Blasted Landsben, Khadgar minden olyan tudással felszerelkezve érkezett, amire szükségünk volt. Áthajtott minket azon a portálon, hogy megmentsük világunkat – és siettetett minket, hogy találjunk egy megoldást, amellyel bezárhatjuk a portált. Úgy tűnt, kicsit aggódik amiatt, hogy Gul’dant szabadon engedtük, de azt mondta nekünk, hogy Azeroth biztonsága érdekében megérte.

És követtük őt, és megbíztunk benne egész utazásunk során Draenoron. Miközben katonai támadásokat intéztünk az Iron Horde ellen, egyfajta macska-egér párharcot játszottunk Khadgar és Gul’dan között. Több alkalommal is láttuk, hogy keményen nekimegy Jaina Proudmoore-nak, ragaszkodva ahhoz, hogy Gul’dan üldözése felülírja a Horde és az Alliance között fennálló érthető feszültséget.

Garona volt az a pont, ahol igazán el lehetett kezdeni kételkedni Khadgarban. Cordana Felsongot végül az Orb of Dominion rontotta meg, ez világos. De még azelőtt gyanakvó volt Khadgar tetteivel kapcsolatban, és kételyeinek hangot is adott a Watchereknek. Miután a WoD véget ért, Khadgar pontosan tudta, hogy a Gul’dannal kapcsolatos küzdelmek korántsem értek véget.

Pillars of Creation

A Tomb of Sargeras audiodráma szintén azt sugallja, mintha nem lenne minden teljesen rendben Khadgarral. Nyilvánvalóan Gul’dant üldözte, és nyilvánvalóan próbálta megakadályozni, hogy Gul’dan elérje azt, amiért a Legion odaküldte őt. Azonnal elindult, hogy figyelmeztesse Stormwindet a Legion visszatérésére, és találjanak egy módot, amivel megállíthatják őket.

Ennek során ismét kemény összetűzésbe került Jaina Proudmoore, mivel ragaszkodott hozzá, hogy a nő engedje vissza a Horde-ot a Kirin Torba minden ellenkezése dacára, majd eltávolította őt a szervezet éléről. Ez mindenképpen felvet kérdéseket, de világos, hogy Khadgar Azeroth legjobb érdekei szerint cselekedett. Ha le akarjuk győzni a Legiont, akkor a frakcióknak egységes erőként kell összedolgozniuk.

Nem sokkal ezután tudomást szereztünk a Pillars of Creation (Teremtés Oszlopai) létéről, amik nagyhatalmú ereklyék, amelyek segítségével bezárhatjuk a Legion portált. Hogy még többet megtudjunk róluk, Khadgart elkísértük, hogy levadásszon egy könyvet Kharazanban, és megidézze az első Guardian, Alodi szellemét. Mondani sem kell, hogy ezután elindított minket, hogy menjünk és szedjük össze ezeket az ereklyéket olyan gyorsan, ahogy csak tudjuk.

De valami nem stimmel, és a Khadgarral szembeni ellenérzés ismét kezd megnövekedni – köszönhetően nagyrészt az Emerald Nightmare raid egyik szereplőjének.

Il’gynoth suttogásai

Az Emerald Nightmare raid második bossa azoknak a szörnyűségeknek a megtestesülése, amelyek a Nightmare szívében fekszenek. És sok érdekes dolgot mod nekünk, de most ezek közül csak néhányra fókuszálunk és arra, hogy hogyan kapcsolódnak Khadgarhoz.

 • Öt kulcs nyitja az utunkat. Öt fáklya világítja meg az utunkat.

Ez elég egyértelműnek tűnik, nem? Korábban valószínűleg a sárkánynemzetségekre asszociáltunk volna, de ők már nincsenek meg – helyette viszont van egy jelenlegi ötös. Végülis öt Pillars of Creation van. De nem arra használjuk a Pillarokat, hogy kinyissunk velük bármit – arra használjuk majd őket, hogy bezárjuk a Legion portálját.

 • A varjak ura fordítja majd el a kulcsot.

A névből akár Lord Ravencrestre is lehet következtetni, de igazából inkább Medivh-re lehet gondolni ennek kapcsán. Vagy még inkább az ő örökösére – Khadgarra. Khadgar mindenáron meg akarja szerezni ezeket a Pillars of Creation-öket azóta, hogy Magni Bronzebeardtől tudomást szereztünk róluk. És ha már itt tartunk…

 • A gyémántok királyát egy bábuvá teszik.

Itt lehet elkezdeni igazán nyugtalankodni. Hiszen, amikor meglátogattuk Ulduart és megtaláltuk Magnit, őt éppen a Legion támadta meg. De ezt megelőzően minket is megtámadtak, méghozzá az Old Godok nyúlványai. És ez azt jelzi, hogy Yogg-Saron valahogy még mindig aktív. Ha Magni valóban az Old Godok bábja, akkor pontosan mit látunk most itt?

A kör bezárása

Ebben a kiegészítőben folyamatos utalásokat kapunk egy körre vagy egy ciklusra. Először az Echo of Medivh említette meg, amikor Khadgar magával vitt minket Kharazanba megtalálni egy könyvet. Az Echo azt mondja:

Az, amit előre láttunk, bekövetkezik. A kör már majdnem kész. Őrök, viseljétek gondját „vendégeinknek”!

És nemcsak az Echo of Medivh az egyetlen, amely említést tesz róla. Meglepő módon Il’gynoth is említést tesz róla, amikor kijelenti, hogy „Eljöveteleket a körökben már megjósolták. A hosszú kör már majdnem kész”. Mi lehet ez a kör? Mit láttak előre? A Legion vereségét?

Nem hiszem. A Warcraft történelmében több különböző ciklussal találkozhattunk már. Még az RTS játékoknak és a kiegészítőknek is megvan a maga sajátos ciklusa – a frakciók harcolnak, együttműködnek, pillanatnyi békét érnek el, aztán kitör egy konfliktus és mindez megismétlődik újra és újra. A Legion invázió is egyfajta ciklusként értelmezhető – ott volt a War of the Ancients (Ősök Háborúja), aztán a Harmadik Háború, és itt van a jelenleg is zajló konfliktus.

És van még egy suttogás, amely talán megmagyarázza, hogy mi folyik itt, és milyen ciklusra utal minden.

A Harmadik Halál

 • A (nő) harmadik halálának órájában, bejelenti eljöttünket.

Ki ez a „nő”, és mi az ő harmadik halála? Nagyon sokan arra gondolnak, hogy ez Sylvanas Windrunnert jelenti, de ez valószínűleg nem igaz. Hogy miért? Mert Sylvanas már meghalta háromszor. Először Arthas ölte meg, aztán a Wrath végén leugrott a Frozen Throne-ról, harmadik alkalommal pedig Lord Godfrey lőtte le a Silverpine quest chain végén.

Nem, itt valószínűleg valami sokkal nagyobbal állunk szembe. Én úgy hiszem, hogy ez a kérdéses „nő” maga Azeroth. Amikor Aman’thul megpróbálta kitépni Y’Shaarjt Azeroth-ból, egy szörnyű sebhelyet okozott a világ-lélekben, amely miatt Azeroth életvére kiáramlott a felszínre. Én úgy hiszem, hogy ez volt egy halál. A Titánok megpróbálták megmenteni akkor Azerothot, és inkább bebörtönözni a többi Old Godot ahelyett, hogy megölték volna őket.

Aztán történt a War of the Ancients, és Azshara királynő megpróbált egy portált nyitni, amelyen keresztül Sargeras is megérkezhetett volna. Malfurionnak sikerült idejében megállítania, de nem minden következmény nélkül – az összeomló Well of Eternityben bekövetkezett robbanás széttörte a földet és eltakarta az eget. A tengerek igyekeztek a földben keletkező sebet betömni, létrehozva ezzel a ma is ismert kontinenseket. Szerintem ez volt a második halál.

Ezt követően rövidesen, ahogy Zin-Azshari fénylő csarnokai a tengerbe süllyedtek, Azshara királynő és elkötelezett szolgái nagákká változtak át. Az Old Godok öröklétű börtöneit is meggyengítette a robbanás. Az ő hatásuk akkor kezdett el csendben szétterjedni.

Hogy mi a harmadik halál? Ezt is már tudnunk illene mostanra, hiszen éppen azt készítjük elő.

A kulcs elfordítása

Ha annak a portálnak a bezárása, amelyen keresztül Sargeras Azeroth-ra érkezett volna, majdnem széttépte a világot az első alkalommal, akkor mégis mire várunk most? Mert ez most sokkal, sokkal nagyobb, mint a War of the Ancients idején. Ott van a Nightwell, az eredeti Well of Eternity utolsó maradványa, amelyet márpedig valamire használnak – elméletileg ahhoz, hogy erejével táplálja a portált. Van egy jelzőtűz, amelyet a Broken Isles-ról lőttek ki, és van egy nyitott portál, amin keresztül már most is áramlanak a Legion seregei.

És a kettő között ott van Dalaran, benne pedig Azeroth legerősebb és legveszélyesebb ereklyéi. Khadgar azt mondja, hogy a Pillars of Creation használatával bezárja a portált. Tudjuk, hogy mi történt, amikor ezt a portált legutóbb bezárták.

Azt hiszem, ha sikerrel járunk, akkor nem fogjuk megmenteni Azerothot – hanem teljesen szét fogjuk törni a börtönöket. Úgy hiszem, hogy teljesen szabadjára fogjuk engedni ezzel az Old Godokat. És ha azt hisszük, hogy a War of the Ancients rossz volt, ha kétségbeejtőnek tartjuk a mostani helyzetet, akkor gondoljunk bele, hogy mindkét esemény csupa móka és kacagás összehasonlítva a Black Empire virágzásának idejével.

Khadgar húzása

A Khadgarral kapcsolatos kérdések azonban továbbra is nyitottak – egyrészt úgy tűnik, hogy Azeroth legjobb érdekeit viseli szívén munkája során. Másrészt azonban ott van az a rengeteg terhelő bizonyíték, amely egyre csak halmozódik vele szemben. Ott van a tény, hogy Khadgar olyan magától értetődően volt ott, hogy átirányítson minket az alternatív Draenorra. Gul’dan elszökött, Khadgar „legjobb” próbálkozásai dacára.

Aztán ott van a tény, hogy Khadgar volt az, aki a Kirin Tor vezetőjének kinevezte Jainát egy prófécia alapján a Tides of Warban, és a szeme se rebbent, amikor a nő lelépett. Nem kérdőjelezte meg a támadást Ulduarban. Emlékezett a könyvre a Pillars of Creationnel kapcsolatban. Ő indította be Karazhan védelmi rendszerét.

Valóban jók Khadgar szándékai? Vajon egyszerűen csak az Old Godok manipulálják, vagy ő maga a manipulátor? Bárhogy is van, nem hiszem, hogy a Legion legyőzésével megszűnnének a gondjaink… sőt, inkább csak elkezdődnek. És ha sikerrel járunk és megmentjük a világot, lehet, hogy olyan szörnyűségeket nyitunk fel ezzel, amelyekhez képet a Burning Legion teljes ereje is elhalványul.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

14 thoughts on “Khadgar és a Pillars of Creation

 • És a Deathwing által okozott Cataclysm, mint lehetséges halál? Mert akkor az volt a 3.

  Reply
  • Az olyan mélyen nem rengette meg szerintem magát Azerothot, mint inkább a felszínen okozott károkat. Azért a Well of Eternity, ami felrobbant, az Azeroth élet-vére volt. A Cataclysm során ilyen jellegű kárt nem szenvedett a bolygó.

   Reply
 • Ami még furább az az számomra, hogy a narruk erről miért nem szóltak. Ha Legion-ról van szó egyből meg jelennek (valamien formában) és osztják a fényt meg az áldást meg stb. De ha a Régi Istenekről van szó akkor se hírük se hanvuk a túl méretezett karácsonyfa díszeknek. Furcsa, hogy a fény lények nagyobb veszélyt tulajdonítanak egy üres univerzumnak mint annak, hogy magát az egész univerzumot elpusztítsák . De lehet hogy csak nekem hiányosak a lore ismereteim.

  Reply
  • Nem, ezt a fajta párhuzamot már régen figyelték, hogy elvileg a naaruk ellenségei az Old Godok lennének, de velük nem csatáznak. Ráadásul a naaruk életciklusában benne van a void, szóval mindenképpen érdekes a dolog. (és igen, az összeesküvés-elméletek bátran beindulhatnak 🙂 )

   Reply
 • Mindenesetre Khadgar valóban furcsa. Ámbátor engem foglalkoztat az is, amiről volt korábbi cikk, hogy miért van hat piedesztál Dalaranban. Abban a cikkben felmerült, hogy lehet van egy hatodik Pillar of Creation is. Viszont ha az esetleg igaz, akkor az „öt kulcs” itt nem állja meg a helyét.
  Az az elmélet, miszerint a Burning Legion (nekem furcsa, hogy most miért csak Legion :D) visszaverésével az Old Godok malmára hajtjuk a vizet, szerintem erős alapokon nyugszik. Egyedül Sargerasnak lehet annyi ereje, hogy el tudja őket pusztítani az anyagi világban, mi pedig őt akarjuk távol tartani Azerothtól. És nem lehet tudni, hogy a mélyben szunnyadó titán-lélek mennyire korrumpálódott már. Arra sincs garancia, hogy Magni valóban Azeroth hangját hallja-e és nem az Old Godok találták meg maguknak szószólónak, amíg szobrozott Ironforge alatt. Ezen a vonalon pedig akkor maguk az Old Godok küldtek minket a Pillérek felkeresésére. Bezárni a kaput. Visszaverni Sargerast. És kimerülni a harcokban.
  Summa summarum, az én véleményem, hogy nem a Burning Legiontól kell a leginkább tartanunk.

  Reply
 • Van egy elég meredek elméletem ezzel az egészel kapcsolatban. Az alap gondolat az, hogy a wowoz sem lehet a végtelenségig húzni. Előbb vagy utóbb el jön az idő amikor veszteséges lesz, vagy csak szimplán már inkább teher lesz a Blizzard nyakán és akkor valahogy ki kell a dolgot vezetni loreban is. Lehet hogy a narruk sosem akartak az Old Godok ellen harcolni lehet hogy az az univerzum sorsa, hogy a Void Titán felébredjen és el hozza a teljes megsemmisülést és a sötétséget. Amit aztán újra megtölt a fény, újra destabilizálódik, újra felrobban és létrehoz egy anyagi világot. Majd kezdődik minden előről. A Legionak pont az a veszélye, hogy ha sikerrel járnak akkor meg szakad ez az örök körforgás. A fény teremt, a titán megtart, a void elpusztít. Mint Vishnu, Brahma, Siva De ez csak egy személyes vélemény. Ami viszont megint csak érdekes az az hohy ebbe a kikbe már lassan mindenit belezsufolnak aki a Warcraft világában szerepet játszott.

  Reply
 • Elgomdolkodtató.
  Ha jol tudom akkor magat Sergerast is az old god-ok uszitották és miattuk kezdett bele a pusztításba. Namost ha ez igaz akkor most hogy Sargeras elbukott szerintem az egyetlen logikus következmeny hogy az old god-ok más modszerrel tamadjak meg Azeroth-ot.
  Ezekután eleg nagy a valószínűsége hogy ez egy old god kieg lesz a későbbiekben, vagy esetleg a következő lesz az.
  Azon már gondolkodott valaki hogy mivan akkor ha az old god-ok a demonokhoz hasonlóan csak egy avatarkent jelentek meg es öltük meg őket? Mivan ha ezek a lenyek egy masik létsikon vannak és esetleg még mind él???

  Reply
 • És a Deathwing által okozott Cataclysm, mint lehetséges halál? Mert akkor az volt a 3.

  Reply
  • Az olyan mélyen nem rengette meg szerintem magát Azerothot, mint inkább a felszínen okozott károkat. Azért a Well of Eternity, ami felrobbant, az Azeroth élet-vére volt. A Cataclysm során ilyen jellegű kárt nem szenvedett a bolygó.

   Reply
 • Elgomdolkodtató.
  Ha jol tudom akkor magat Sergerast is az old god-ok uszitották és miattuk kezdett bele a pusztításba. Namost ha ez igaz akkor most hogy Sargeras elbukott szerintem az egyetlen logikus következmeny hogy az old god-ok más modszerrel tamadjak meg Azeroth-ot.
  Ezekután eleg nagy a valószínűsége hogy ez egy old god kieg lesz a későbbiekben, vagy esetleg a következő lesz az.
  Azon már gondolkodott valaki hogy mivan akkor ha az old god-ok a demonokhoz hasonlóan csak egy avatarkent jelentek meg es öltük meg őket? Mivan ha ezek a lenyek egy masik létsikon vannak és esetleg még mind él???

  Reply
 • Van egy elég meredek elméletem ezzel az egészel kapcsolatban. Az alap gondolat az, hogy a wowoz sem lehet a végtelenségig húzni. Előbb vagy utóbb el jön az idő amikor veszteséges lesz, vagy csak szimplán már inkább teher lesz a Blizzard nyakán és akkor valahogy ki kell a dolgot vezetni loreban is. Lehet hogy a narruk sosem akartak az Old Godok ellen harcolni lehet hogy az az univerzum sorsa, hogy a Void Titán felébredjen és el hozza a teljes megsemmisülést és a sötétséget. Amit aztán újra megtölt a fény, újra destabilizálódik, újra felrobban és létrehoz egy anyagi világot. Majd kezdődik minden előről. A Legionak pont az a veszélye, hogy ha sikerrel járnak akkor meg szakad ez az örök körforgás. A fény teremt, a titán megtart, a void elpusztít. Mint Vishnu, Brahma, Siva De ez csak egy személyes vélemény. Ami viszont megint csak érdekes az az hohy ebbe a kikbe már lassan mindenit belezsufolnak aki a Warcraft világában szerepet játszott.

  Reply
 • Mindenesetre Khadgar valóban furcsa. Ámbátor engem foglalkoztat az is, amiről volt korábbi cikk, hogy miért van hat piedesztál Dalaranban. Abban a cikkben felmerült, hogy lehet van egy hatodik Pillar of Creation is. Viszont ha az esetleg igaz, akkor az „öt kulcs” itt nem állja meg a helyét.
  Az az elmélet, miszerint a Burning Legion (nekem furcsa, hogy most miért csak Legion :D) visszaverésével az Old Godok malmára hajtjuk a vizet, szerintem erős alapokon nyugszik. Egyedül Sargerasnak lehet annyi ereje, hogy el tudja őket pusztítani az anyagi világban, mi pedig őt akarjuk távol tartani Azerothtól. És nem lehet tudni, hogy a mélyben szunnyadó titán-lélek mennyire korrumpálódott már. Arra sincs garancia, hogy Magni valóban Azeroth hangját hallja-e és nem az Old Godok találták meg maguknak szószólónak, amíg szobrozott Ironforge alatt. Ezen a vonalon pedig akkor maguk az Old Godok küldtek minket a Pillérek felkeresésére. Bezárni a kaput. Visszaverni Sargerast. És kimerülni a harcokban.
  Summa summarum, az én véleményem, hogy nem a Burning Legiontól kell a leginkább tartanunk.

  Reply
 • Ami még furább az az számomra, hogy a narruk erről miért nem szóltak. Ha Legion-ról van szó egyből meg jelennek (valamien formában) és osztják a fényt meg az áldást meg stb. De ha a Régi Istenekről van szó akkor se hírük se hanvuk a túl méretezett karácsonyfa díszeknek. Furcsa, hogy a fény lények nagyobb veszélyt tulajdonítanak egy üres univerzumnak mint annak, hogy magát az egész univerzumot elpusztítsák . De lehet hogy csak nekem hiányosak a lore ismereteim.

  Reply
  • Nem, ezt a fajta párhuzamot már régen figyelték, hogy elvileg a naaruk ellenségei az Old Godok lennének, de velük nem csatáznak. Ráadásul a naaruk életciklusában benne van a void, szóval mindenképpen érdekes a dolog. (és igen, az összeesküvés-elméletek bátran beindulhatnak 🙂 )

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .