Draenor története – A Breakerek és a Primalok

Az Evergrowth bukása utáni korokban a colossalok és a Sporemoundok leszármazottai versenyeztek egymással a világ feletti uralomért. Nemcsak a magnaronok és a genesaurok voltak a részesei ennek a konfliktusnak. A kőből és a gyökerekből új lények emelkedtek fel, hogy csatlakozzanak a harchoz.

Gronn

Amikor Botaan felrobbant, a teste számtalan spórát szórt szét a világban, amely mind tele volt az Élet szellemével (Spirit of Life). Ezek a spórák felhalmozódtak a föld felszínén, és amihez hozzáértek, azt átitatták. A magnaronok bőrére csimpaszkodtak, és meggyengítették testüket.

Néhány magnaron ezért félig hús-félig kő óriássá alakult át, akiket gronnoknak nevezünk. Ezek a hatalmas ragadozók a vadon szélét járták, terrorizálva a kisebb élet-formákat és felemésztve mindent, amit találtak. A gronnok csak mérsékelten voltak intelligensek, azonban kivételes vadásznak bizonyultak. A testükből kiálló recés tüskék fegyverként szolgáltak ahhoz, hogy elejtsék zsákmányaikat, míg sziklás páncéljuk megvédte őket a többi veszélyes teremtménytől.

Ogron

A spórák hosszan tartó hatásának köszönhetően a gronnok egy része tovább mutálódott egyszemű ogronná. Ők már intelligensebbek voltak, mint a gronnok, de nem voltak olyan erősek. Az ogronok féltek a gronnoktól, és a föléjük magasodó fenevadakra istenként tekintettek fel.

Ahogy a gronnok egy része átváltozott, úgy az ogronok egy része is tovább alakult. Évezredek során az ellenálló spórák ogréknak nevezett hús-vér lényekké formálták őket. Az ogrék kisebbek voltak elődeiknél, és sokan közülük az ogronok rabszolgái lettek.

Az ogrékból aztán egy újabb nép emelkedett fel – az orkok. Ők voltak a legkisebbek Grond leszármazottai közül. De ami hiányt szenvedtek méretben és erőben, azt ellensúlyozták tüzes intellektusukkal és közösségben való gondolkodásukkal. Azzal, hogy közösséget igyekeztek alkotni, sikeresen túlélték a kemény vadont.

A kő-teremtmények első néhány generációját – a magnaronokat, a gronnokat és az ogronokat – együtt Breaker néven ismerjük. A világ kopár hegyeit és sziklás szakadékait sajátították ki maguknak. Habár a Breakerek meglehetősen változatosak voltak, valamennyien Grond leszármazottai voltak. Közös ősük nem tette őket szövetségesekké, de az ősi óriás hatalmának árnyékával ruházta fel őket. Nem számított, hogy külön-külön milyen egyéni életformákat követtek, az összes Breaker a zöldellő vadon ellensége volt.

A Breakerek heves ellenállással találkoztak a genesaurok és más növény-alapú életformák részéről. Ezeket a teremtményeket gyűjtőnéven Primaloknak hívjuk, és az őseik a Sporemoundokig vezethetők vissza.

A Breakereknek hasonlóan Botaan pusztulása után számos Primal jelent meg. Az óriás holttestéből kiáramló spórák a vadonban is letelepedtek. Míg a kőből felépülő lényeket meggyengítették, addig a növényekből éppen ellenkező hatást váltottak ki.

A spórák értelemmel ruházták fel a már létező növényformákat. A dzsungelek felbolydultak, ahogy ezek az új lények alakot öltöttek és elkezdtek járni a világban. Voltak köztük apró és kevés ésszel rendelkező lények, mint a podlingok és a sporelingok. A legintelligensebb és legtermékenyebb új faj a botani volt.

Botani

A kéregbőrű botanik Draenor vadonjaiban terjedtek el. Halvány emlékek éltek bennük az Evergrowth-ról, azonban nem ismerték a teljes igazságot a Sporemoundokról, és a Gronddal, valamint a colossalokkal vívott csatájukról.

Ugyanakkor az a kevés, amit tudtak az Evergrowth-ról, így is alapvető szerepet töltött be kultúrájukban. A genesaurokat istenként tisztelték, hiszen a hatalmas Sporemoundok utánzatainak tartották őket. A botanik elvetették az egyén és az individualizmus gondolatát, mivel úgy gondolták, hogy lelkük mind része a kollektív léleknek, amely átszövi Draenor összes növényét.

A genesaurokkal és más növényfajokkal együtt a botanik is az erdőségek védelmének szentelték magukat. Ennek során óhatatlanul is összetűzésekbe kerültek a Breakerekkel.

Hosszú időkön át szórványos háborúk zajlottak a két frakció között, de egyik oldal sem tudta elpusztítani a másikat. Végtelen konfliktusuk lassan kijelölte a világ határait és egyensúlyt hozott Draenorra. Idővel a Breakerek teljes uralmat szereztek Gorgrond, Frostfire Ridge, Nagrand és Arak felett, míg a Primalok Tanaan Junlge, Zangar Sea, Farahlon, Shadowmoon Valley és Talador vadonjait ápolták.

Ezek a lények rendkívüli erőkkel rendelkeztek a világ felett. A botanik és a többi Primal alapvetően a természeti mágiához vonzódott és ennek lettek mesterei; mások Draenor elementál energiáit használták fel. És voltak olyanok, akik a valóság szövetén keresztül elérték a kozmoszban uralkodó Light és Void erőit.

Habár jelentős erővel rendelkeztek, Draenor óriás állatai folyamatosan a túlélésért küzdöttek. A botanik foglyul ejtették őket, hogy húsukkal etessék a vadont, vagy gombákkal fertőzzék meg őket, amelyek a Primalok rabszolgáivá tették őket. Máshol a gronnok és az ogronok vadásztak az állatokra. A kegyetlen világban a szárnyas állatok voltak a legalkalmasabbak arra, hogy túléljék a támadásukat, hiszen képesek voltak olyan magasra repülni, ahol sem a Primalok, sem a Breakerek nem érhették el őket. A leghatalmasabb szárnyas lények pedig Arak Istenei voltak.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

You have to agree to the comment policy.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .