CikkekCikkfordításNépek történelmeWarcraft történelemWoW:Legion

A Démonok és a Fel

Ahol a Fény és a Void összecsapott az univerzum megszületésekor, megszületett a káosz: a Twisting Nether káosza, a Fel szülőhelye. Ez a mágia szó szerint a pusztulásból született, amikor a Fény és az Árny olyan szörnyű módon csapódott egymásnak, hogy a Fel mágia egy entrópia, a pusztulás, az élet teljes lerombolásának szülötte lett. A Void mágia a Fény hiányában született, a Fel viszont annak halálában.

Így a Twisting Nether nem egy árny-birodalom, hanem egy seb, és ebből születtek az első démonok. A Fel mágia születése pillanatában azzá tette a Nethert, ami napjainkban is. A démonok ennek a rendezetlen megsemmisítésből született helynek az őslakói, akik az élet halálából születtek. Ha valaha is láttatok Soul Engine-t a játékban, akkor pontosan tudjátok, hogyan működik az egész – a Legion áldozatainak lelkét az évszázadok során lassan elpusztítják, hogy ebből generáljanak Felt.

A démon faj

A démonok a Felnek olyan teremtményei, akik mozognak, cselekednek és vannak, akik értelmes gondolkodásra képesek – és annyira átjárja őket a Fel, hogy a lelkül a Twisting Netherhez kapcsolódik. Ezért van az, hogyha máshol ölik meg őket, akkor kaotikus lelkük visszatér a Netherben, hogy ott újjászülethessen. A démonokat csak a Netherben lehet véglegesen megölni.

Vannak démonok, akik a Nether szülöttei. Mások egykor nemes és büszke nép voltak, mielőtt még a Fel átjárta volna őket. Aztán vannak olyanok is, akik egykor a Titánok szolgálói voltak, és pontosan azok után a szörnyetegek után vadásztak, akik most a szövetségeseik. Az Ered’ruinok egykor a Titánok vérebei voltak, akik érzékenységüknek köszönhetően levadásztak mindenkit, akik áldozati mágiát alkalmaztak, hiszen a Fel mágia születése mindig összekapcsolódik az élet feláldozásával. Amikor Sargeras elbukott, feltörte a Titánok béklyóit a Doomguardokon (végzetőr), de helyette a saját láncaival láncolta őket magához.

A démoni fajnak számtalan változata van. Vannak, akiknek alig van értelme, mint az Infernaloknak (egykori építmények, amiket Fel mágiával kereszteztek), a Fel Houndoknak és a Felstalkereknek. Mások, mint a Shivarrák, intelligensek, eredetüket azonban homály fedi, nem tudjuk, honnan származnak, hogy vajon a Nether szülöttei, vagy őket is megrontották ugyanúgy, mint az Eredarokat.

A Titánok és a Démonok

A démonok először akkor kerültek a Titánok látókörébe, amikor elkezdtek beszivárogni a fizikai univerzumba, hogy ott csillapítsák éhségüket, amely belülről égeti őket. Mivel a Fel az élet, a Fény és a lelkek pusztulásából ered, ezért a démonok is pusztítani akarnak. A Titánok legnagyobb harcosukat, Sargerast bízták meg azzal a feladattal, hogy szálljon szembe ezekkel a teremtményekkel, és ő hosszú-hosszú időn át teljesítette is ezt a küldetést. De hamarosan rájött, hogy minden ereje ellenére nem tud egyszer és mindenkorra végezni a démonokkal. Nem számított, hogy mit tett, a démonok visszatértek. Akkor még nem tudta Sargeras, hogyan kell véglegesen kiirtani a démonokat, ezért csak arra szorítkozott, hogy csapdába csalja és elfogja őket.

Amikor Aggramar is csatlakozott hozzá, mint leghűségesebb társa a démonok elleni csatában, Sargeras elkezdte tanulmányozni a démonokat és a Nethert, amelyből származnak. Idővel rájött, hogy hogyan szilárdíthatja meg a Nethert, és ebből hogyan hozhat létre egy bolygót. Így született meg Mardum, a börtön-világ, a démonok börtöne, ami megakadályozta, hogy visszatérjenek a fizikai univerzumba. Ezután sok-sok évezredig a Mardum tartotta fogva azokat az ellenségeket, akiket Sargeras és Aggramar legyőzött, miközben az univerzumot járva számtalan bolygót meglátogattak démonok után kutatva. Aggramarral az oldalán, vagy egyedül, számos démonnal nézett szembe: a rosszindulatú Nathrezimekkel, a brutális Annihilannal, a számító Sayaadokkal. Mindegyiket legyőzte, aztán pedig a Börtön Világ rabságába kényszerítette őket. Ennek eredményeként a világegyetem békésebb és rendezettebb hely lett.

A Védelmező pusztítása

Ezután Sargeras és Aggramar úgy döntött, hogy külön válnak annak érdekében, hogy minél nagyobb részét vizsgálhassák át a kozmosznak. Ekkor kezdődött meg a Védelmező (Defender) megőrülése, hiszen ekkor fedezett fel egy olyan világot, amelyet Void energia járt át. Az itteni energiában megmártózó Nathrezimek egy csoportját elfogta, majd brutálisan kivallatta, akik meséltek Sargerasnak a Void Lordokról és arról a tervükről, hogy egy szunnyadó világ-lélekből Sötét Titánt hozzanak létre, aki olyan félelmetes lesz, hogy még a Pantheon sem fog tudni szembeszállni vele. Ekkor jött rá Sargeras arra, hogy minden erőfeszítése hiábavaló volt.

Amikor Sargeras felfedezte a Void Lordokat és az ő Old God szolgáikat, úgy döntött, hogy az univerzum végzetes hibában szenved, amelyet muszáj visszacsinálni. Visszatért Mardumba, feltörte a börtön ajtajait, hogy szabadon engedje a benne élő démonokat. Eddigre már olyan sok minden tudott a Netherről és a démonokkal való kapcsolatáról, hogy képes lett volna örökre kiiktatni a démonokat. Ezért megfenyegette őket azzal, hogy végleg megöli őket, amely elég volt ahhoz, hogy a démonok többsége csatlakozzon hozzá. Néhányan, mint Ulthalesh, visszautasították Sargerast, viszont ezért így vagy úgy, de súlyos árat fizettek. Így született meg a Burning Crusade, azonban az akkori Legion nem volt alkalmas fegyver Sargeras tervének végrehajtásához. A Netherben született démonok természetüknél fogva nem is akartak, és nem is voltak képesek a hatékony együttműködésre. Ezért Sargeras elkezdett más fajokat démonná változtatni. A lenyűgöző Eredarokkal kezdte, akik elég nagyerejű mágusok és elég kíváncsiak voltak ahhoz, hogy még többet akarjanak megtudni az univerzum igazi természetéről.

Ezért egy egyezséget ajánlott nekik, amit a döntő többség el is fogadott, hiszen nem ismerték fel, hogy valójában mi az alku tárgya. Az Eredarok megrontása egy meglehetősen alattomos folyamat volt, amelyről már korábban írtam. Aztán ezt a folyamatot újra és újra megismételte a Bukott Titán. A warlockoknak engedélyezte, hogy megismerjék a mágia-idézés titkait, és kisebb démonokkal kapcsolatba léphessenek, akik aztán elmondták, hogyan lehet még náluk is hatalmasabb szolgákat előhívni. Igaz, hogy ezek a démonok a Warlockok akaratához kötődnek, és még akár a Legion ellen is felhasználhatók, de igazából így is a Legion végső célját szolgálják azzal, hogy elterjesztik a Felt az egész világon. Mivel a Fel óhatatlanul is az élet pusztulásából ered, ahogy egyre jobban terjed, a világok egyre betegebbek lesznek, míg lassan elpusztulnak. Azok a népek, akik utólag álltak a Legion szolgálatába, mint a Mo’argok vagy az Ered’ruinok, akik egykor a Titánokat szolgálták, Fel energiával lettek átitatva egészen addig, amíg végül a Twisting Netherhez nem lettek láncolva.

Napjaink démonjai

A démonok nagy többsége ma a Burning Legiont szolgálja. Léteznek lázadók, mint az Illidari démonok, akiket Illidan szabadított fel a Legion kontrollja alól, ott van Lothraxion a Nathrezim, akit megérintette a Fény, vagy ott vannak a Void terrorok, akiket egyszerűen nem érdekel sem a Legion, sem más nép – de a legtöbb démon Sargerast szolgálja, vagy félelemből, vagy azért, mert a Legionnel van a legjobb módja arra, hogy a pusztítás iránti hírhedt éhségüket csillapíthassák. Amíg a Fel mágia megköveteli az élet pusztulását, addig a Fellel átitatott lények tombolni fognak. Ezt láthatjuk is a Broken Shore-on, ahol a Legion által létrehozott techno-mágikus szerkezetek feladata, hogy lelkeket gyűjtsenek annak érdekében, hogy használható üzemanyagot gyártsanak belőlük, vagy ott vannak az elátkozott földeket felperzselő és azon élősködő démonok, vagy elég csak az olyan népekre gondolnunk, mint a Feltotem taurenek vagy a Felblood elfek. A Fel megront és feltüzel mindent, amihez csak hozzáér, és természetüknél fogva ilyenek a démonok is. A Netherhez kötődő démonoknak még választási lehetősége sincs. Csak akkor szabadulhatnak ki alóla, ha a Felt más energiával, mondjuk Arcane-nal vagy Fénnyel helyettesítik.

Még ha le is győzzük a Legiont, és bezárjuk a portált a Sír felett, a démonok soha nem hagyják abba az univerzum elleni támadásaikat, ha csak magában a Netherben ki nem irtjuk egyszer és mindenkorra az összeset. De ha még ezt meg is tesszük, a Fel káosza új szörnyetegeket fog teremteni, hogy minket kínozzanak. Ez ugyanis a Fel természete.

Forrás: Matthew Rossi – Know your lore: Demons and the Fel /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .