CikkekCikkfordításWarcraft történelem

A hús valódi „átka”, avagy a Tribunal of Ages hazugságai

Még a WotLK idején derült fény néhány olyan adatra Azeroth történelméből, amely teljes egészében felforgatta mindazt, amit addig hittünk saját történelmünkről. A Tribunal of Ages ugyanis részletesen elmagyarázta, hogy pontosan hogyan keletkezett a világ – legalábbis ezt gondoltuk akkor. Azonban azóta megjelent a Chonicle, és abból megtudtuk, hogy a Tribunal of Ages valójában egy hazugság, amit Loken hozott létre annak érdekében, hogy fedezze saját bűntetteit. Ugyanis soha nem volt Loken az Őrzők Prime Designate-je (Elsődleges Kijelölt) – ez Odyn feladata volt.

Ezentúl még ott van a Curse of the Flesh (Hús Átka) problémája. Azt tudtuk meg a Tribunal of Agesből, hogy ez egy olyan dolog, amit az Old Godok arra használtak, hogy védtelenné tegyék a Titánok teremtményeit. Ez azonban nem visszafordíthatatlan… és emiatt érdemes elgondolkodni… ha a Tribunal of Ages egy hazugság, akkor lehet, hogy nem is létezik semmilyen hús “átka”?

Norgannon Lemezei (Discs of Norgannon)

Hogy erre a kérdésre válaszolhassunk, azt a dolgot kell megkeresnünk, amiről pontosan tudjuk, hogy az igazat állítja – Norgannon Lemezei. Ezek a Lemezek a világ történelmét gyűjtöttek össze, és valójában ez a Tribunal of Ages valódi, korrekt változata, mielőtt még Loken átkozmetikázta volna. Tyr, Archaedas és Ironaya ellopta a Lemezeket, majd Uldamanba vitték őket, ahol elzárták őket. Itt is maradtak rejtve egészen addig, amíg tudatlan kalandorok le nem győzték Uldaman védelmét és meg nem találták a Lemezeket.

Csakhogy a Lemezek legkülönösebb része, hogy ezek is utalnak a Curse of the Fleshre… bizonyos értelemben. Egy mátrix destabilizációról beszélnek, amely az Eartheneket érintette, és amelynek eredményeként troggoká, illetve törpökké alakultak át. A Tribunal of Ages szerint a Curse of the Flesh szintén egy mátrix destabilizáció. Viszont van a Discs of Norgannonnak egy olyan sora, amely egészen különössé teszi ezt a problematikát.

“A Teremtők a törpöket egy elfogadható variánsnak tartották, akik saját jogukon is méltók a létrejöttükre.”

A Teremtők a Titánok. A Titánok ezek szerint teljes egészében tisztában voltak azzal, hogy a mátrix destabilizáció bekövetkezhet. Vagyis tudtak erről a feltételezett átokról, és nemcsak, hogy nem aggódtak miatta, hanem eleve elfogadhatónak tartották. Ez nem egy rossz dolog volt, hanem egy természetes dolog. És ha egy másik bolygón történteket veszünk figyelembe, akkor még pontos értelmet is nyer.

Draenor

Draenor nem volt egy mag-bolygó, nem volt benne világ-lélek. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy a titán Aggramar néhány változást eszközöljön a bolygón annak érdekében, hogy segítse a bolygó fejlődését és virágzását. Létrehozta Grondot akként, hogy Draenor legmagasabb hegyeit egy elementál vihar nyers, túláradó erejével ötvözte. Grond egy kőteremtmény volt, akit azért hozott létre a titán, hogy legyőzze a Sporemoundokat és az Evergrowth-ot. Botaan azonban legyőzte – maradványaiból pedig új leszármazók, a colossalok jöttek létre.

A colossalokból aztán létrejöttek a magnaronok, majd a gronnok, aztán az ogronok, az ogrék és az orkok. Mindegyik fejlődési láncolat eredménye egyre kisebb lett. És a lánc során a kőből hűsvér teremtmények születtek. Idővel Grondnak, ennek a titán teremtménynek a leszármazói is találkoztak ezzel a fajta mátrix destabilizációval.

Azzal a különbséggel, hogy ez alkalommal nem vett részt a folyamatban egyetlen Old God sem. Nem avatkozott bele a Void és semmilyen más külső erő, hiszen Draenor teljesen magában állt. Ebből az egyetlen logikus következtetés az, hogy az ún. Curse of the Flesh, vagyis a Hús Átka egyszerűen egy olyan dolog, ami a titán teremtményekkel megtörténik. Ez a konstrukciójuk, szerkezetük része. A Discs of Norgannon elmondja, hogy a Teremtők hogyan népesítették be és formálták meg a világot – talán ezek a titán teremtmények egyszerűen csak a kiindulási alap voltak. Megformálták a világot, aztán olyanná fejlődtek, hogy belakhassák.

Az átverés

Ha valóban így történt a dolog, akkor miért említette meg egyáltalán a Curse of the Flesh-t Loken a Tribunal of Ages-ben? Valamit beletáplált a Forge of Willsbe, ezt tudjuk. Az Old Godok folyamatosan utalnak a “hús ajándékára”, amelyet ők adnak nekünk. Azt is tudjuk, hogy Yogg-Saronnak valószínűleg benne volt a keze a Tribunal of Ages megalkotásában. Hiszen mire Loken megalkotta, addigra már teljes egészében az Old God befolyása alatt állt.

A történelem eme átírt változatának az lett volna a lényege, hogy Loken látszólag vétlennek tűnjön az események alakulásában, azonban mégsem tűnt annak. Brann Bronzebeard ugyanis azt a következtetést vonta le ebből az adattárból, hogy ez a Loken egy meglehetősen komisz figura. Ez meglehetősen különösnek tűnik annak fényében, hogy Loken azért hozta létre a Tribunal of Agest, hogy amennyiben Algalon felbukkanna, ő ártatlannak tűnjön. És mindezek tetejében még Algalon jelzését is úgy változtatta meg, hogy a constellart akkor hívják, ha ő, Loken meghal.

Ebben az esetben… miért változtatta meg egyáltalán a szövegeket? Miért nem csak annyit tett, hogy átállítja a szignált? Ennek az átverésnek vannak még olyan részei, amiket nem bogoztunk ki teljes egészében. Nem arról van szó, hogy Loken egy hamis verziójú történelmet tárolt – arról van szó, hogy az Old Godok egy hamis verziót akartak mutatni nekünk. Hiszen ha a Titánok visszajöttek volna, ők azonnal tudták volna, hogy a történelemnek ezt a változatát megváltoztatták, hiszen ismerték a Curse of the Flesh valódi természetét. Lehet, hogy valójában az Old Godok nem a Titánok számára akarták megőrizni ezt a hamis változatot – ők mindvégig arra számítottak, hogy majd mi találunk rá.

Életciklusok

De most térjünk vissza Grondhoz, mivel ez a teremtmény néhány fontos dologra világított rá – a Titán teremtményeknek az a szerkezeti sajátossága, hogy idővel visszafejlődnek. Elméletben ez azt jelenti, hogy idővel a Titán Őrzők (Keeper) és munkáik elavultak lesznek. A kérdés csak az, hogy vajon maguk a titán teremtmények tisztában voltak-e ezzel a fejlődési vonallal.

Ha igen, az sok mindent megmagyarázna. Odynt teljesen felháborította a gondolat, hogy a Sárkány Aspektusok vegyék át Azeroth védelmét. A maga részéről úgy tartotta, hogy ez az ő feladata. Hiszen bizonyos értelemben a sárkányok kinevezésével ő és Titánkoholt serege még bőven az elavulási idejük előtt mellőzve lettek.

Mi van, ha az a valami, amit az Old Godok a Forge of Willsbe plántáltak, nem a Curse of the Flesh volt? Mi van, ha egyszerűen csak találtak egy módszert arra, hogy meggyorsítsák a folyamatot – ezáltal a Titán teremtmények sokkal gyorsabban esnek át ezen a destabilizációs folyamaton, mint ahogy azt tervezték vagy arra számítottak volna? Talán nem is nekünk szánták igazán az “átkot”. Nem mi voltunk a célpont. Soha nem mi voltunk a célpont. Nincs velünk semmi baj, nincs semmi alapvető hiba a tervezésünkben, egyszerűen gyorsabban alakultunk át, mint azt tervezték annak érdekében, hogy minél gyorsabban megszabaduljanak az Old Godok Azeroth Titán Őrzőitől, és a bolygó újra védtelen legyen.

A Tribunal további igazsága

Volt néhány olyan dolog a Tribunal of Ages-ben, amit abszolútnak és megkérdőjelezhetetlennek hittünk. Az egyik a Curse of the Flesh ideája volt. De volt benne egy másik is: az a megcáfolhatatlan tény, hogyha megöljük az Old Godokat, maga Azeroth is elpusztul. A Chronicle tartalma alapján tudjuk, hogy ez legalább részben igaz. Aman’Thul megpróbálta Y’Shaarj-ot kitépni a világból, ezzel pedig olyan sebet ejtett a bolygón, amelyből később a Well of Eternity jött létre. Ha megpróbáljuk csak úgy kitépkedni ezeket az Old Godokat a bolygóból, akkor Azerothot szakítjuk csak darabokra.

De mi nem fogjuk kitépni az Old Godokat a bolygóból. Ehhez túl kicsik vagyunk, és nem is vagyunk képesek rá. Ugyanakkor képesek vagyunk levadászni az Old Godokat otthonukban, és megpróbálunk végezni velük. Ennek során nem tépjük darabokra a bolygót. Fenn fog maradni a holttestük? Igen. Szembe kell néznünk ennek mellékhatásaival? Igen. De már Pandarián bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk leküzdeni ezeket a mellékhatásokat. Olyan nehéz lenne azt képzelni, hogyha szükséges, akkor újra megtennénk?

Kezd úgy tűnni, hogy valóban ezt fogjuk tenni. Teljesen mindegy, hogy mi az igazság az Old Godok halála, vagy a Curse of the Flesh mögött, úgy tűnik, hogy mindaz, amit az Emerald Nightmare-ben tapasztaltunk, Xal’atath suttogásai és más apró jelek a Legion kiegészítőben arra utalnak, hogy újabb leszámolás fog következni. Lehet, hogy Xal’atath szerint N’Zoth a leggyengébb Old God, azonban évezredek álltak a rendelkezésére ahhoz, hogy erőssé váljon. Majd kiderül, hogy valóban a csapat leggyengébb láncszemét kell legyőznünk – vagy azt, akinek elég ereje és esze volt ahhoz, hogy túljárjon a többek eszén és túlélje mindannyiukat.

Forrás: Anne Stickney – Know your lore Tinfoil Hat Edition: The true „curse” of the flesh /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “A hús valódi „átka”, avagy a Tribunal of Ages hazugságai

  • Érdekes az már szent igaz. Az tény, hogy a blizzard által létrehozott történet melletti spekulációk száma szinte végtelen, de ez így van rendjén, ez teszi igazán érdekessé a világot 🙂 Köszi az írást.

    Reply
  • Érdekes az már szent igaz. Az tény, hogy a blizzard által létrehozott történet melletti spekulációk száma szinte végtelen, de ez így van rendjén, ez teszi igazán érdekessé a világot 🙂 Köszi az írást.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .