CikkekEgyébWarcraft történelem

Kérdezz-felelek 2. verzió

Szinte napra pontosan egy éve egyszer már volt egy Kérdezz-felelek poszt itt a Wowlore Fordításokon. Azóta is sokszor kerestek meg kérdéseitekkel, most ezekből, illetve a frissen feltett kérdésekből szemeztem nektek, és így állt össze egy újabb csokorra való kérdés és válasz. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint válaszolni rájuk, ha maradtak még bennetek kérdések, ne habozzatok, kommentben is feltehetitek, válaszolok rájuk, amint tudok.

Lássuk, hogy jelenleg milyen kérdések foglalkoztatnak titeket! 🙂

Leírnád nekem Siege of Orgrimmar sztoriból Y’Shaarj szívét? Nagy Old God fan vagyok, de erre még nem jöttem rá hogy az most egy Old God lenne, vagy csak valami más, de érdekelne.

Siege of Orgrimmarnál az Y’Shaarjnak, a legnagyobb Old Godnak a szíve. Y’Shaarj volt az, akit Aman’Thul ténylegesen megölt, azonban hét fejének utolsó lehelete azóta is terjeszti befolyását Pandarián (ők a sha-k), a szívét pedig Garrosh bányászta elő, hogy még hatalmasabb legyen.

Ha Durotan és Draka barna bőrűek akkor a fiuk, Thrall hogy hogy zöld bőrű?

Mire Draka teherbe esett, addigra az orkok megitták Mannoroth vérét, vagyis a démoni fel-vért. Bár Durotan visszautasította, hogy igyon belőle, a démoni hatás az egész ork nemzetséget befolyásolta a mag’harokat kivéve, akik a karantén miatt hermetikusan el voltak zárva a többiektől. Thrall már addigra született meg, hogy a teljes ork nép a fel hatása alá került, és Durotan számára éppen ez volt a bizonyíték arra, hogy cselekedni kell Gul’dannal szemben, nem elég eltávolodni a többiektől, mert a hatás így is érvényesül.

Ki az erősebb: Kil’jaeden vagy Archimonde?

Egzakt választ nem tudok rá adni. Archimonde lehet, hogy fizikai erőnlétet tekintve az erősebb, azonban Kil’jaeden egy igazi taktikai zseni, ráadásul sokkal nagyobb hatalma is van szerintem, mint Archimonde-nak.

A Windrunner testvérek családfáján nem tudok kiigazodni.

A Windrunner család egy ősi highelf család. A legutolsó generációnak három lánytagja és egy fiútagja van (mint Csehov Három nővérében). A fiútestvér volt a legkisebb, őt Lirathnak hívták és a Második Háborúban halt meg. A legidősebb nővér Alleria Windrunner, aki a Farstriderek tagja volt, és csapatával együtt önként jelentkezett a Második Háborúban, hogy segíti az Alliance of Lordaeront. A háború alatt megismerkedett Turalyonnal, akivel szerelmesek is lettek egymásba. A Második Háború után tagja volt az Alliance Expeditionnek, és Draenorra utazott. A bolygón tartózkodott, amikor Draenor darabokra szakadt. Turalyontól született egy fiúgyermeke, Arator, majd Turalyonnal együtt eltűntek Outlandről, azóta nem találkoztunk velük.

A második nővér Sylvanas Windrunner, aki Silvermoon ranger-generalja, vagyis íjász-parancsnoka volt, akárcsak az édesanyja. A Scourge betörésekor Arthas Menethil megölte, majd bansheeként felélesztette, és neki is a Scourge-öt kellett szolgálnia. A Lich King hatalmának csökkenésekor visszanyerte szabad akaratát, és a Scourge alól felszabadult élőholtakkal együtt létrehozta a Forsakenek birodalmát, amelyet azóta is a Dark Ladyként, Sötét Úrnőként irányít. Csatlakozott a Hordához, és jelenleg ő a Warchief.

A harmadik nővér Vereesa Windrunner, aki szintén íjász és a Farstriderek tagja volt. Első önálló feladata az ember mágus, Rhonin elkísérése volt misszióján, ennek során megszerezték az orkoktól a Demon Soult és kiszabadították Alexstraszát az orkok fogságából. Szerelembe esett Rhoninnal és az Alliance követeként Terenas Menethil király arra kérte, hogy szolgáljon a Kirin Torban. Így történt, hogy Vereesa nem tartózkodott Quel’Thalasban a Scourge betörésekor, és a harc során nem halt meg, illetve nem is lett Kael’Thas Sunstrider herceg bloodelfje. Közben fiú ikergyermekei született Rhonintól, akivel korábban össze is házasodott. Továbbra is a Kirin Torban maradt, és a megmaradt high elf íjászokkal együtt létrehozta a Silver Covenant nevű szervezetet, akik ellentétben állnak a blood elfekkel, és nem fogadják el, hogy egykori testvéreik csatlakoztak a Hordához. Vereesa és a Silver Covenant továbbra is az Alliance tagja.

Miért pont Garroshnak adta Thrall a Cataclysm elején a hatalmat? Mért nem Vol’jinnak?

Abban az időben talán elképzelhetetlen volt, hogy ne ork vezesse a Hordát. Ráadásul a Lich King elleni hadjárat során Garrosh bebizonyította katonai rátermettségét, az ork nép hősként üdvözölte őt, míg Vol’jin a kevésbé népszerű és létszámban is keveset számláló trollok vezetője volt. Ezért gondolta azt Thrall, hogy a Cataclysm vészterhes időiben a Hordának egy nagyobb népszerűségnek örvendő, katonai és stratégiai képességekkel rendelkező orkra van szüksége, emiatt esett Garrosh-ra a választársa.

Frozen Throne története szerint Gul’dan „elvileg” a Tomb of Sargeras-ban meghalt. De akkor a koponyája hogyan került a démonokhoz, amivel Ashenvale-t fertőzték, ha ők maguk (a démonok) ekkor nem is jártak még ott Kalimdor lerohanása előtt, vagy ha mégis, akkor miért nem hozták már el akkor az ott lévő Eye of Sargeras-t?

Amikor Gul’dant megölték a Tomb of Sargerasban, akkor az egyik ork warlock, aki megmenekült, magával vitte a koponyát a templomból, mert úgy hitte, hogy hatalommal rendelkezik. A warlockot egy warrior ölte meg, akit pedig a Bonechewer klán vezetője, Hurkan Skullsplinter ölt meg. Hurkan jelképként viselte a koponyát egészen addig, amíg Gromm Hellscream nem végzett vele, aki aztán Ner’zhulnak adta a koponyát, hogy segítsen neki új portálokat nyitni Draenoron. Ner’zhul ezután fizetségképpen Deathwingnek adta a koponyát, akitől Khadgarék visszaszerezték, és a koponya segítségével Khadgar bezárta a Dark Portalt Draenor szétszakadásakor. Még a Dark Portal bezárása előtti pillanatban visszaküldte a koponyát Azeroth-ra. Valószínűleg ekkor sikerült a démonoknak megszerezniük a koponyát, akik aztán Kalimdorra vitték, valószínűleg Nordrassil miatt, hiszen a Világfa elpusztítása és a Well of Eternity feltárása volt az elsődleges célja a Legionnek.

Sargeras gonosz? Hisz a célja a Void Lordok legyőzése, akik tényleg gonoszak. Illetve miért segítenek Sargerasnak a démonok, ha tudják, hogy a sötét titán célja az újrakezdés, s ekkor nekik is pusztulniuk kell?

Sargeras úgy gondolja, hogy nincsen más út a Void Lordok legyőzéséhez, csak az, ha az egész fizikai univerzumon elpusztít minden élőt, és nem hajlandó más megoldás után nézni (azért ezt sem tartanám egy pozitív dolognak a mi szemszögünkből). A démonoknak nem biztos, hogy pusztulniuk kell, hiszen ők a Twisting Nether és nem a fizikai univerzum teremtményei. Másrészt Sargeras jelenleg világokat ront meg és pusztít el, ami megegyezik a démonok céljával, harmadrészt meg lettek zsarolva, hogy vagy csatlakoznak a Burning Legionhöz, vagy végleg elpusztítja őket a Twisting Netherben. Ezek után nem kell csodálkozni rajta, hogy a démonok csatlakoztak Sargerashoz.

Bolvar Fordragonnal mi lesz? Ha Ner’zhul nem tűnt el végleg, akkor tudja-e befolyásolni? Lehet, hogy egyszer le kell győznünk őt, aki mindig a mi oldalunkon állt? Ő már csak arra hivatott, hogy kordában tartsa a Scourge-öt?

1./ Ner’zhul véglegesen eltűnt. Miután Arthas felvette a Helm of Dominationt, akkor a két személy egyesült, azonban Arthas „álmában” elárulta és megölte Ner’zhult, amely után Ner’zhul el is tűnt, megszűnt teljesen létezni.

2./ Nem szabad elfelejteni, hogy a Lich King Kil’jaeden és a Burning Legion teremtménye. Bár szembeszállt a Burning Legionnel, és magára is maradt, nem tudhatjuk, hogy a Helm of Domination mennyi démoni erőt tartalmaz és ez hogyan hat a viselőjére. Az biztos, hogy Bolvar Fordragonnak egyelőre sikerül a Scourge-öt kordában tartania, és csatlakozott a Legion elleni háborúhoz, a death knightokkal egyezséget kötött dehogy hosszabb távon milyen hatása lesz a Helmnek, azt még nem tudhatjuk. Ezért előfordulhat, hogy fogunk még a Lich King ellen harcolni-

Arthas-t a halála után hova temették? Már ha egyáltalán eltemették. És ha igen, meg lehet-e valaha ingame tekinteni a sírját?

Nem tudjuk, mert eddig semmilyen hivatalos megerősítés nem volt arról, hogy mi lett Arthas holttestével. Az biztos, hogy mire Sylvanas Windrunner odaért, már csak a páncélja maradt meg, és már Bolvar ült befagyva a Frozen Throne-on. Ezért a legvalószínűbb verzió, hogy Tirion Fordring vihette el magával. Népszerű elmélet, hogy a Lich King legyőzése után nem sokkal egy lordaeroni címerrel ellátott név nélküli sír tűnt fel Stormwind temetőjében, és ez lenne az a jelöletlen sír, ahol valójában Arthas Menethil holtteste található. Ez azonban csak spekuláció.

Calia Menethil-ről sem tudunk semmit, róla esetleg tudnál valamit mondani?

Calia Menethilnek sikerült elmenekülnie a Scourge elől, így életben maradt, azonban nagyon sokáig rejtőzködött. A Legion feltűnésével visszatért, kiderült, hogy papnő lett belőle, és az élőholt Alonsus Faollal együtt segítenek Azeroth pap hőseinek. Tagja lett az új papi szervezetnek, a Conclave-nak is, valamint a papok bajnoka is lett. A játék során többször kijelenti, hogy miután Lordaeron teljesen elpusztult és felbomlott, teljesen felesleges arról beszélni, hogy ő az örökös, nem kíván Lordaeron uralkodója lenni.

Mennyire érzed úgy, hogy bekövetkezik az Illidan könyvben levő, Ancient/Elder Naaru általi jóslat? Ha igen, akkor részesei leszünk, és pár kiegen belül a Void ellen vonulunk?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mivel az Illidan könyvben lévő jelenetet, vagyis hogy az Army of Light Illidannal az élen a Void ellen vonul, sokan párhuzamba állítják az Anduin képregény végével, amivel az idős Anduin is Velennel az oldalán egy nagy csatára készül. Én nagyon remélem, hogy részesei lehetünk ennek a csatának, és a sztorinak is része lenne. Mivel jelenleg a Void van fő-fő ellenségnek megjelölve a sztoriban, ezért logikus lenne, ha a játék is eljutna arra a pontra előbb-utóbb, hogy a Void ellen vonuljunk. Ez pedig azt jelentené, hogy addig sem kell aggódnunk, hogy Illidant megölik :).

Az alternatív Draenor Guldanja alapvetően is a mi Azerothunkra akart portált nyitni vagy annak a világnak az Azeroth jára és csak Garrosh kavart be? Illetve az alternatív világokban is vannak/voltak titánok vagy csak a mienkben vannak és ettől vagyunk mi az igazi idő vonal?

Mivel az alternatív Gul’dan is a Burning Legion szolgája volt (Burning Legionből pedig csak egy van), ezért a mi Azerothunkra akart volna portált nyitni, hiszen ez a fő célja a Burning Legionnek. Az, hogy vannak, voltak-e titánok az alternatív idővonalon, arról fogalmunk sincs.

Azeroth „felébredésével” a bolygónk is megsemmisülne? Abban az esetben talán pont mi magunk fogjuk inkább megvédeni a lakhelyünket a fejlődő titán „árán”.

Nem tudjuk, hogy mit jelent a bolygó szempontjából, ha a benne lakozó világlélek felébred. Nem tudjuk, hogy ilyenkor megsemmisül-e a bolygó, vagy a titán kikelne, kiszállnak a bolygóból, az pedig élhet tovább zavartalanul. Igazából erre a kérdésre csak Sargeras tudja a választ az egész univerzumból. Ha a mi megölésünkkel fenyegetne a titán felébredése, akkor én azt a verziót tudnám elképzelni, hogy Azeroth titánja valójában soha nem ébred fel, viszont mi fogunk az ő közvetítőjeként tevékenykedni az egész univerzumban.

Ha legyőzzük a Legiont, azután lehet, hogy az Infinite sárkánynemzetséget vagy az Old Godokat kell meg állítani?

Az Old Godokat szinte biztos, hogy meg kell állítanunk, hiszen jelenleg a Void Lordok a fő ellenségek a Warcraft világában. Rajtuk kívül ott van még Azshara, nem tudhatjuk, hogy az új Elemental Lordok nem fordulnak-e ellenünk, illetve magát Sargerast is meg kell keresnünk és meg kell még ölnünk. Szóval van dolgunk bőven 🙂

Khadgar valóban az Old Godok miatt akarja a Legion vesztét?

Nem hiszem, hogy Khadgar az Old Godok uralma alatt állna, és ha mégis utat nyitna előttük a Legion legyőzésével, az nem szándékos részéről, csak egyszerűen nem talál más megoldást a Legion legyőzésére, és egyelőre a démonokat érzi nagyobb és közvetlenebb veszélynek a bolygó túlélése szempontjából.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

4 thoughts on “Kérdezz-felelek 2. verzió

 • Rhonin És Vereesa ikergyermekeiről sem név szerint sem más zsempontból nem hallottam még. Mi a nevük és milyen szerepet töltenek be a World of warcraft világában?

  Reply
  • Giramar és Galadin a nevük. Eddig a játékban nem jelentek meg, de mivel még gyerekek, ez annyira nem csoda 🙂
   A könyvekben időnként volt szó róluk, egyszer el akarták rabolni őket, illetve ők tartották vissza anyjukat attól, hogy Sylvanas-szal együtt megmérgezze Garrosh-t a pandariai tárgyalás alatt.

   Reply
 • Rhonin És Vereesa ikergyermekeiről sem név szerint sem más zsempontból nem hallottam még. Mi a nevük és milyen szerepet töltenek be a World of warcraft világában?

  Reply
  • Giramar és Galadin a nevük. Eddig a játékban nem jelentek meg, de mivel még gyerekek, ez annyira nem csoda 🙂
   A könyvekben időnként volt szó róluk, egyszer el akarták rabolni őket, illetve ők tartották vissza anyjukat attól, hogy Sylvanas-szal együtt megmérgezze Garrosh-t a pandariai tárgyalás alatt.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .