CikkekIsmerd meg az instákatWarcraft történelem

Ismerd meg az instákat! – Naxxramas

Évekkel ezelőtt Anub’Arak a Lich King megbízásából rohanta le élőholt seregével Naxxramnas ősi nerubian zigguratját (várostemplom). Feladatuk a ziggurat elfoglalásán kívül az volt, hogy a helyet a Lich King egyik fontos katonai gépezetévé alakítsák át, amelyhez sötét mágiát használtak. A hely parancsnokává egyik leghűségesebb szolgáját, a lich-ként felélesztett Kel’Thuzadot tette, akinek az volt a feladata, hogy Arthas Northrendre történő távozása után védelmezze a Scourge területeit az Eastern Kingdomsban az élőktől, valamint a lázadó Sylvanas Windrunnertől.

Mielőtt a Lich King (ekkor Ner’zhul) az égbe emelte volna Naxxramast, az alábbiakat mondta Kel’Thuzadnak:

– Előremész, hogy tanúsíthasd az én erőmet. Te lesz az én követem az élők között, és hozzád hasonló emberekkel veszed körül magad, hogy előremozdítsátok tervemet. Illúziókkal, megtévesztéssel, betegségekkel és nyers erővel fogod megerősíteni az állásaimat Azerothon. És ez a hely lesz az anyahajód.

Kel’Thuzadnak nem volt egyszerű dolga. Sylvanas-szal szemben vesztésre állt, ezért kelet felé kellett menekülnie, és Naxxramas-szal az égből igyekezett megtartani hatalmát az Eastern Plaguelandsben (Keleti Járványföldek). Véres háborút vívott mind a Forsakenekkel, mind a Scarlet Crusade-del a terület megtartása érdekében, ráadásul egy idő után mind az Alliance, mind a Horde kalandorai is folyamatos rajtaütéseket ejtettek Naxxramason. Bár a hősök azt hitték, hogy Kel’Thuzadot és valamennyi szolgáját elpusztították közel egy évtizednyi harc után, azonban a lich lelkét őrző phylacteryt kénytelenek voltak Inigo Montoy Atyának átadni Light’s Hope Chapelnél. Az Atya azonban elárulta az Argent Dawnt és a lich maradványaival együtt Northrendre ment, ahol Kel’Thuzadot újraélesztették.

Ekkor került Naxxramas is Northrendre, Dargonblight felé, hogy a Lich King elleni hadjárat során a Scourge első védelmi vonalának szerepét lássa el. A hadjárat során azonban sikerült ismét behatolni Naxxramas fellegvárába, és ez alkalommal végleg leszámoltak az ott élő gonoszokkal és Kel’Thuzaddal.

Felépítés és bossok

Naxxramast Kel’Thuzad katonai erődként használta, és a nekropoliszt négy szárnyra osztotta, mindegyik más feladatot látott el, és más fegyvert képviselt.

Arachnid Quarter – Pókok negyede

Ez a szárny ad otthont az élőholt nerubianoknak, akik Naxxramas eredeti lakói is voltak. Ez az ősi pókszerű nép még az Old Godoktól ered, és mély földalatti hálózatot és kultúrát épített ki Northrendben, azonban miután a Lich King szemet vetett rájuk, túl sokáig nem tudtak ellenállni a Scourge nyomásának. Az elesetteket a Scourge élőholtként támasztotta fel, építményeiket szintén a háború szolgálatába állították.

Anub’Rekhan

Azjol-Nerub, a nerubianok birodalmának egyik legkiválóbb Spider Lordja (Pók Úr) volt, aki akkor került a Scourge uralma alá, amikor parancsnokával, Anub’arakkal együtt legyőzte őket a Lich King. Ő volt egyébként Anub’arak leghűségesebb parancsnoka.

Grand Widow Faerlina (Faerlina Nagyözvegy)

Életében gyógynövényekkel foglalkozott, aztán a Kel’Thuzad irányítása alatt álló szervezet, a Cult of the Damned (Átkozottak Szektája) tagja lett. Halála után ő lett a Naxxramasban élő pókok gondozója, akik szinte végtelen számban hömpölyögnek a nekropolisz folyosóon. A Scourge szolgájaként a mérgek kiváló szakértője, aki pontosan tudja, hogy mi okozhatja a legnagyobb kínt a halandóknak. Mérgeihez az alapanyagot Maexxna gyermekeitől veszi.

Maexxna

Sok-sok évvel ezelőtt Northrend hegyeinek mélyén született, majd Naxxramnas nekropoliszába hurcolták, ahol azért tartják, hogy minél több pókot szüljön, akiket aztán a Naxxramasba bemerészkedő szerencsétlen kalandorok holttesteivel etetnek.

Plague Quarter (Járvány negyed)

A Plague, vagyis a járvány volt a Lich King legfőbb eszköze arra, hogy hadseregét felépítse, hiszen egy hihetetlenül gyorsan fertőző betegség, amely az élőket agyatlan élőholtakká változtatta. Itt, Naxxramas belsejében a Lich King legkiválóbb nekromantái és alkimistái dolgoztak azon, hogy még jobban megnöveljék a járvány erejét és annak veszélyességét.

Noth the Plaguebringer

A Járványhozó volt a felelős annak a folyamatnak a feltalálásáért, amivel az élők lelkeit meg tudják őrizni, majd az élőholtak hideg tömlöcébe képesek bezárni. Noth a mai napig felelős a járány finomításáért és még veszélyesebbé tételéért. Noth egykor elismert dalarani mágus volt Kel’Thuzadhoz hasonlóan, azonban amikor a Lich King magához szólította, ő is engedelmeskedett a hívásnak. Hatalomvágyból csatlakozott a Lich Kinghez, és a Scourge szolgálatának szentelte nekromanta és átok-fonó képességeit. Azonban, miután látta, hogy a Harmadik Háború során rengeteg civil és ártatlan is a járvány áldozatává vált, kezdte megkérdőjelezni azon döntését, hogy a Scourge-höz csatlakozott. Kel’Thuzad hamar elintézte ezt a bizonytalanságot: megdermesztette Noth még mindig élő szívét a férfi mellkasában.

Heigan the Unclean

Heigan, a Tisztátalan volt az, aki kitalálta, hogy a Noth által kifejlesztett járványt folyékony formáját katlanokban és üstökben tárolják, majd pedig ezek segítségével változtatták át Lordaeron erdőségeit a Plaguelandsekké, vagyis a Járványföldekké. Heganról azt tartották, hogy Naxxramas falaiban és padlózataiban különböző csapdákat rejtett el, és csak ő tudja, hogy melyik hogyan működik.

Loatheb

Azerothon számos bog beast, növényszerű állat élt, és Loatheb lett az eredménye annak, hogy ezeket a bog beasteket a járvánnyal fertőzték meg. Ő a kifordított példája és megcsúfolása annak, hogy a növényvilág milyen gyorsn képes a regenerálódásra, hiszen Loatheb könnyedén idéz meg olyan halálos spórákat, amik villámgyorsan egy fullasztó gőzt bocsátanak a levegőbe, amelyek a visszájára fordítják a gyógyítók által alkalmazott varázslatokat.

Construct Quarter (Készítmények negyede)

Itt tervezik meg és készítik el a Scourge legfélelmetesebb szörnyszülötteit és aberrációit, amelyek egész Azerothot képesek rettegésben tartani.

Patchwerk

Az egyik legrémesebb aberráció, amelyet a Scourge valaha is alkotott. Hihetetlen mérete mellett nagy erő és kimondott gyorsaság párosul, ezért kezdetben a paladinok nem nagyon akartak hinni az ő létezésében. Aztán sajnos harc közben maguk is megtapasztalhatták a szörny valódi erejét. Patchwerket egyébként a többi szörnyszülötthöz hasonlóan a járvány miatt elesettek testrészeiből rakták össze, és ő Kel’Thuzad számára a Háború Avatárja.

Grobbulus

Grobbulus egy hús-óriásokból álló sereg első tagja volt. A testében hordozta a járványt, és a feladata az volt, hogy karjaival könnyedén megfertőzze a körülötte állókat. Amikor egy katonába belefecskendezte a járványt, a katona általában visszaszaladt az övéihez a táborba, és így terjesztette szét tovább a járványt az élők között.

Gluth

Gluth Naxxramas járvány-kutyája, akinek olyan nagy az étvágya, hogy csak élőkkel nem is lakik jól. Éppen ezért a harchoz túl gyenge zombikkal etették meg még naponta a nekropoliszban. Gluth szintén elesettek testrészeiből van összerakva, azonban a formája egy zombi-kutyához hasonló. Az etetése Feugen feladata.

Thaddius

Thaddiust nők és gyermekek húsából rakták össze, ráadásul a lelkeiket is belevegyítették, hogy ebben a szörnyű húsbörtönben szenvedjenek az idők végéig. Valószínűleg maga Kel’Thuzad alkotta meg őt.

Military Quarter (Kaszárnya)

Itt képezik ki a Scourge legkiválóbb katonáit, valamint azokat a Death Knightokat, akiket nem szabadított fel Tirion Fordring és az Ashbringer a Lich Ling uralma alól. Az itt szolgáló kiképzők és vezetők egyetlen célja, hogy a Scourge-ből ütőképes sereget képezzenek ki.

Instructor Razuvious

Kel’Thuzad őt jelölte ki arra, hogy a death knightok kiképzőtisztje legyen Naxxramasban, mivel ő volt a legrettegettebb kiképző az egész Scourge-ben. Éppen ezért Naxxramas mellett Acherus: The Ebon Holdban is tartott kiképzést. Úgy tartották, hogy az általa kifejlesztett technika olyan elképesztően erős, hogy csak a saját tanítványa lehet képes ellenállni hatalmának.

Gothik the Harvester

A nekromancia és az idézés mestere, aki képes egy szempillantás alatt egész légiónyi seregeket feltámasztani. Ezt a technikát a death knightoknak is tanítja, így még a leggyengébb death knight is képes a halottak feltámasztására. Emiatt szintén tart kiképzéseket Acherusban is.

A Négy Lovas (Four Horsemen)

Ők a legerősebb death knightok Naxxramason belül, és ők védelmezik legfőképpen Kel’Thuzadot. Őket maguk a lich, Kel’Thuzad is támasztotta fel. Olyan elátkozott lelkek, akik egy örökkévalóságig szenvednek láncaik között. Amikor először megtámadták Naxxramast, még Alexandros Mograine volt a Négy Lovas vezetője. Azonban amikor a fia, Darion is betört Naxxramasban, sikerült neki az Ashbringerrel végleg megölnie apját. Ezt követően lett Baron Rivendare-t nevezte ki helyére Kel’Thuzad.

Alexandros Mograine

Alexandros Mograine-ről, az Ahsbringer hordozójáról már többször is volt írás. Idősebb fia, Renault ölte meg őt, majd Kel’Thuzad keltette életre death knightként. Miután az egyik legerősebb death knight lett belőle, Kel’Thuzad magával vitte Naxxramasba, ahol ő lett a Négy Lovas vezetője. Megkínzott lelke azonban álmában kísértette kisebbik fiát, Dariont, aki az Argent Dawn egy kisebb csoportjával együtt betört Naxxramasba. A rajtaütést egyedül ő élte túl, az Ashbringert magával vitte, azonban apja holttestét kénytelen volt hátrahagyni. Ezután a Light’s Hope Chapel első csatájánál Darion feláldozta saját magát annak érdekében, hogy apja szellemét is felszabadítsa a Scourge alól. Ezt követően Mograine-t már nem lehetett death knightként feléleszteni, ezért új vezető után kellett nézni.

Baron Rivendare

Baron Rivendare életében Stratholme egyik gazdag földesura volt, és Kel’Thuzad jóbarátja, akit a mágus meggyőzött arról, hogy csatlakozzon a Cult of the Damnedhez. Miután Arthas a város felégetése után távozott Northrendre, Rivendare egy gabona-szállítmányt küldött Lordaeronban, ahol akkor éppen Thomas Thomson paladin (aki jelenleg a Headless Horseman) állomásozott. Miután a falu lakói agyatlan zombikká változtak, Thomson rájött arra, hogy Rivendare egy áruló. Ezután a báró koordinálta a Lich King hadjáratát a Plaguelandsben, és meg is ütközött az Argent Dawn harcosaival, akik azért érkeztek, hogy megöljék őt. Halála után death knightként élesztették fel, ő pedig elrendelte, hogy kedvenc lovát is öljék meg és támasszák fel élőholtként. Ezután Kel’Thuzad Naxxramasba rendelte, ahol ő lett a Négy Lovas újabb vezetője.

Lady Blaumeux

Lady Blaumeux az árnyék mestere és képes elnyelni ellenfelei életenergiáját. Személyesen nézte végig, hogy hogyan lesz Alexandros Mograine Kel’Thuzad szolgája. Amikor Darion Mograine csapatával behatolt Naxxramasba, akkor Grunn’Holde volt az, aki egy fejszével lesújtott rá. A Lady azonban vagy túlélte a támadást, vagy ismét felélesztették, mivel azután is Naxxramasban volt, hogy a nekropolisz Dragonblight fölé repült. Életében valószínűleg paladinként vagy papnőként szolgálhatott az Order of the Silver Handben.

Thane Korthazz

A törp egykor Uther paladinjaként szolgált az Order of the Silver Handben. Miután a Scourge áldozata lett, death knightként élesztették fel, hogy azok ellen harcoljon, akik a társai voltak életében, és akiknek védelmére felesküdött. Amikor apját jött kiszabadítani, Darion lesújtott rá a megrontott Ashbringerrel, azonban Lady Blaumeux-höz hasonlóan vagy túlélte a támadást, vagy ismét feltámasztották, mert ezután is Naxxramasban szolgált.

Sir Zeliek

A többiekhez hasonlóan Sir Zeliek is paladin volt életében. Neki azonban olyan erős volt a hite, hogy még élőholt death knightként is képes a Light erejét megszólítani és használni, még akkor is, ha ezzel saját magának is irtózatos fájdalmakat okoz. Habár a teste kénytelen engedelmeskedni Kel’Thuzad parancsainak, mégis képes volt józan eszét és erkölcseit megtartani a szörnyű romlottság ellenére is. Éppen ettől tragikus karakter, mivel pontosan tisztában van azzal, hogy azokat öli meg akarata ellenére, akik védelmére életében felesküdött. Darion Mograine és társai támadásakor hátbaszúrta Brannigan Thundermault, miközben igyekezett bocsánatot kérni tettéért. Ezután leütötték és eszméletlenül hevert a földön. Csak miután a csata véget ért, akkor ébredt fel, és egymagában sajnálkozott elátkozott létén.

Frostwyrm Lair

Sapphiron

Sapphiron egykor nemes kék sárkány volt, akinek a feladata a Northrend hegyei között elbújó kincsek őrzése volt. Dragonblightnál élt, ahol halott sárkányok ősi szellemeivel kommunikált. Sapphiron bámulatos hatalommal rendelkezett, és igyekezett megvédeni Northrendet minden veszélytől. Habár a Lich King baljós befolyása Dragonblightot is elérte, Sapphiron képes volt családjával együtt továbbra is védelmezni az itt összegyűlt kincseket. Amikor a death knight Arthast magához szólította a Lich King, az egykori paladin Sapphiron fagyott otthona közelében ért partot, és az őrá váró Anub’arak szintén elmondta, hogy érzi a kék sárkány jelenlétét. Anub’arak volt az, aki javasolta, hogy próbálják megszerezni a kék sárkány rejtett kincseit, hiszen azokkal felfegyverkezve nagyobb esélyük lesz veszélyes utazásukat túlélni a Frozen Throne-ig. Így behatoltak a kék sárkány otthonába, és meglepetésre le is győzték a kék sárkányokat, Sapphiront pedig megölték. Arthas a már eltűnőben lévő nekromanta képességei segítségével frost wyrmként élesztette fel Sapphiront, hogy a Scourge-ot szolgálja.

A hatalmas frost wyrm ezután segített Arthasnak elpusztítani a nagákat és a blood elfeket, akik elzártá az átjárót Azjol-Nerubnál. Évekkel később Sapphiront délre küldték, hogy segítsen Kel’Thuzadnak Naxxramas sötét városának őrzésében. Ő az, aki Kel’Thuzad lakosztályát őrzi a nekropoiszban, valamint őnála van a kulcs a Focusing Irishoz, ami Malygos otthonába, az Eye of Eternitybe vezet.

Kel’Thuzad

Kel’Thuzad egy igen erős ember mágus volt, a Kirin Tor tagja. Azonban kezdetektől fogva vonzódott a sötét mágiához és a nekromanciához, és miután figyelmeztetések után sem volt hajlandó felhagyni ezen tevékenységével, ezért száműzték Dalaranból és a Kirin Torból. Azok közé tartozott, akik hallották a Lich King első hívását, és rögtön válaszolt is rá. A Lich Ling parancsára létrehozta a Cult of the Damnedet, és elkezdte kidolgozni a módszert, amellyel az élőholt járványt szét lehetett terjeszteni egész Azerothon. Miután a járvány kitört, Arthas Menethil fedezte fel, hogy ő áll mögötte, és meg is ölte őt.

Miután Arthas a Lich King death knightja lett, visszatért a helyre, ahol megölte Kel’Thuzadot, és magával vitte a mágus egykori maradványait. Kel’Thuzadot lichként Quel’Thalasban, a Sunwellt felhasználva élesztette fel, így szennyezte be a high elfek fontos energiaforrásának vizét. Ezután Kel’Thuzad volt az, aki Azeroth-ra idézte Archimonde-ot, a Burning Legion egyik vezetőjét. Miután Arthas Northrendre távozott, Kel’Thuzadra maradt, hogy felügyelje a Lordaeronban állomásozó Scourge-öt Naxxramasból. A Plaguelandsen elszenvedett vereséget követően a nekropolisszal Dragonblight fölé repült, azonban itt sem kerülhette el végzetét.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .